Zochna 04.01.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 AnSi - podeslij mi tez prosze . dzieki bardzo. [email protected] Zrobione Odebrane dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 04.01.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Joola na nartach a mieszka juz pełna geba. Gwoli ścisłości Jola jeździ na parapecie, a nie na boazerii A chatkę ma faktycznie fajną. dobre pewnie na turnieju "zjazd na nie-byle czym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 04.01.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Joola na nartach a mieszka juz pełna geba. Gwoli ścisłości Jola jeździ na parapecie, a nie na boazerii A chatkę ma faktycznie fajną.ale Ty precyzyjny Fakt, jezdzi na desce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 05.01.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Witaj Groszek, Ja również sporo czasu spędziłem poza forum, ale właśnie zaczynam kończyć budowę. Mam nadzieję, że uda mi się skończyć zanim padnę. Grody Cześć........a ja myślałam że Ty już dawno mieszkasz... To możemy razem padać Mnie zaraz szlag trafi bo znów gazu mi nie puścili, bo po raz drugi poprawiane rury w skrzynce znów są źle zrobione.......i licz tu nas fachowców......buuuuuuuu. No i trzeba znów poprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 05.01.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 MARKUS Zadowolony jesteś ze swojego stolarza od mebli kuchennych??? I jak wyglądał u Ciebie odbiór domu? Wiem że to inna gmina, ale chyba jakieś ogólne zasady i dokumenty są te same co? Hejka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 05.01.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 MARKUS Zadowolony jesteś ze swojego stolarza od mebli kuchennych??? I jak wyglądał u Ciebie odbiór domu? Wiem że to inna gmina, ale chyba jakieś ogólne zasady i dokumenty są te same co? Hejka Jestem. U Jooli też robił i jej kuchnia jeszcze lepiej wyszła od mojej. Składasz w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego "Zawiadomienie o zakończeniu budowy budynku mieszkalnego". Do tego musiałem w moim przypadku załączyć: - projekt budowlany - pozwolenie na budowę - dziennik budowy - zaświadczenie z Gminy o nadaniu numeru / adresu - protokól odbioru przewodów kominowych przez kominiarza - protokół zerowania instalacji przez elektryka + ksero jego uprawnień - mapkę z geodezją powykonawczą Więcej grzechów nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 05.01.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Witam, Jako, ze w koncu zaczynam budowe w kwietniu br szukam kogos do budowy stanu surowego. Na forum znalazlam namiary m.in. na Pana Piotra Freitag. Poradzcie czy nadal jest on godny polecenia ?!!. Dziekuje.Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 05.01.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Pan Piotr F. niestety nie chcial u mnie budowac bo za daleko do Pruszcza Gd. wiec sadze ze do ciebie tez nie przyjedzie chyba ze jestes z Tczewa bo tam jeszcze robote przyjmujeCMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 05.01.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 A ja znowu z oczyszczalnią Zgłosiłam w Wydziale Architektury budowę oczyszczalni ścieków, niestety dzisiaj otrzymałam sprzeciw, gdyż budowa oczyszczalni narusza ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Istotnie, w planie miejscowym na terenie mojej budowy planowana jest w bliżej nieokreślonej przyszłości kanalizacja, a do tej pory nakazują postawienie szamba. Ja szamba nie chcę. Co w tej sytuacji zrobić? Jakich argumentów użyć w odwołaniu? Kto wie??? Mam 14 dni na odwołanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 05.01.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Pan Piotr F. niestety nie chcial u mnie budowac bo za daleko do Pruszcza Gd. wiec sadze ze do ciebie tez nie przyjedzie chyba ze jestes z Tczewa bo tam jeszcze robote przyjmuje CMyK Dzieki za odpowiedz Dzwoniałam już do tego Pana, mówilam, ze budowa bedzie w Gdyni Wiczlino i wydawał sie byc zainteresowany stad moje pytanie o opinie o nim. No nic może jednak ktos mial już z tym Panem do czynienia i może cos doradzić. Z góry dzieki. Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofJ_76 05.01.2006 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Ja będę miał ekipę pana Wickiego u siebie również. Zaproponował z materiałem i robocizną wylewki 27,5 pln, a tynki cementowo-wapienne 13 pln za metr. Są to ceny zbliżone do Twoich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 05.01.2006 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Ansi - a czytalas te kawalki w archiwum Muratora ? Z pierwszego wynika - ze przy odprowadzaniu max 5 cbm /doba pozwolenie nie jest konieczne Natomiast z 2go wynika, ze dodatkowy warunek to posiadanie produkcji rolnej lub zabudowy siedliskowej :roll:Zajrzyj moze do wymienionych ustaw.. ech.. u mnie jakos poszlo... i cos mi tak intuicyjnie mowi, ze nie moga Ci odmowic skoro nie ma kanalizacji 1) Czy trzeba mieć pozwolenie na wykonanie przydomowej oczyszczalni ścieków? Co na ten temat mówi ustawa? Nie ma potrzeby uzyskiwania pozwolenia wodnoprawnego na odprowadzanie ścieków w związku z budową małej przydomowej oczyszczalni ścieków (zwykłe korzystanie z wody - do 5m3/d), ale istnieje obowiązek uzyskania pozwolenia wodnoprawnego na wykonanie urządzeń zabezpieczających wody przed zanieczyszczeniem (art.82 prawa wodnego). Zgodnie z art. 36, ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (Dz. U. nr 115, poz. 1229) właścicielowi gruntu przysługuje prawo do zwykłego korzystania z wód stanowiących jego własność oraz z wody podziemnej znajdującej się w jego gruncie, przy czym prawo to nie stanowi prawa do wykonywania urządzeń wodnych bez wymaganego pozwolenia wodnoprawnego. Co do zasady zwykłe korzystanie z wód służy zaspokojeniu potrzeb własnego gospodarstwa domowego oraz gospodarstwa rolnego. Istotne ograniczenie zwykłego korzystania wód ustanowiono w art. 36, ust. 3. Wśród wyłączeń, obejmujących stany, których nie uznaje się za zwykłe korzystanie z wód umieszczono także wprowadzanie do wód lub do ziemi oczyszczonych ścieków, jeżeli ich ilość jest większa niż 5 m3 na dobę (pkt 4). ------------------------ 2) Budowa przydomowych oczyszczalni ścieków zgodnie z ustawą z 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. Nr 89 z dnia 25 sierpnia 1994 r. i późniejszymi zmianami wymaga pozwolenia na budowę, z wyjątkiem określonym w art. 29 ust. 1 pkt. 1e) tejże ustawy. Pozwolenie na budowę POŚ (Przydomowej Oczyszczalni Ścieków) wydaje Starosta Powiatowy. Celem uzyskania takiego pozwolenia należy złożyć wniosek do Starostwa Powiatowego. Do wniosku o pozwolenie na budowę należy dołączyć (art. 33 ust.2 Prawo budowlane): * decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli jest ona wymagana zgodnie z przepisami o zagospodarowaniu przestrzennym * dowód stwierdzający prawo dysponowania nieruchomością na cele budowlane * projekt budowlany wraz z opiniami, uzgodnieniami i pozwoleniami, wymaganymi przepisami szczegółowymi Przed rozpoczęciem starania się o wszelkie pozwolenia najlepiej zgłosić się do biura projektów gdzie od fachowej osoby dowiemy się o szczegółach i procedurach postępowania. Oczyszczalnie przyzagrodowe pracujące na potrzeby gospodarstwa domowego, z którego ścieki odprowadzane są do gruntu lub do rowów melioracji szczegółowej na terenie będącym własnością użytkownika oczyszczalni mieszczą się w tzw. zwykłym korzystaniu z wód w rozumieniu prawa wodnego. W związku z tym nie wymagają one pozwolenia wodno - prawnego na odprowadzenie ścieków i eksploatację urządzeń. Konieczne jest natomiast uzyskanie pozwolenia wodno - prawnego na ich wykonanie. Dzięki ostatnim zmianom w polskim prawodawstwie zaistniał bardziej przychylny klimat dla przydomowych oczyszczalni ścieków. Rozporządzenia Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 5 listopada 1991 r. (Dz.U. 116 poz.503) zezwala na wprowadzenie ścieków bytowych do ziemi w ilości nie przekraczającej 5 m3 na dobę przy stężeniu zawiesin ogólnych nie wyższym od 50 mg/dm3. Ostatnia nowelizacja Prawa budowlanego (Art. 29, 1e, Dz. U. z dnia 25 sierpnia 1994 r., ostatnie zm. Dz. U. Nr 111 z 1997 r., poz. 726) wyłączyła przydomowe oczyszczalnie ścieków o pojemności do 5 m3/dobę z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę, jeżeli jest obiektem gospodarczym związanym z produkcja rolną i uzupełniającym zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej. W tym wypadku muszą być spełnione wszystkie powyższe kryteria, np. jeżeli nie będzie to dotychczas zabudowana działka, to będzie wymagane pozwolenie na budowę. Budowa takiej oczyszczalni ścieków (określonej art. 29 ust. 1 pkt. 1e) "Prawa budowlanego") zgodnie z art. 30 "Prawa budowlanego", wymaga tylko zgłoszenia o budowie właściwemu organowi (Starosta Powiatowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofJ_76 05.01.2006 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 AnSi - podeślij mi też proszę harmonogram i listę. Dzięki bardzo. [email protected][/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 06.01.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Mam pytanie, czy ktoś z Was zainstalował lub instaluje wentylację mechaniczną z rekuperatorem /bez gruntowego wymiennika ciepła/? Czy macie namiary na inne firmy niż Dospel. Czy orientujecie się jaki jest koszt tego typu wentylacji dla domu /parterowy z użytkowym poddaszem/ o pow. użytkowej 155 m2 , jakie są ?haczyki? tej wentylacji, jak się sprawdza i po ilu latach zwraca się ta inwestycja, jaka jest oszczędność w porównaniu z wentylacją grawitacyjną. Dziękuje z góry za wszystkie uwagi i spostrzeżenia. W "Muratorze" bodajże grudniowm jest duży artykuł o wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. A jeśli chodzi o firmy, to w Tczewie jest taka , która zajmuje się tym, ale nazwy nie pamiętam. Podjadę dzisiaj zobaczyć , jak nazywają się. Zajrzyj też na stronę firmy Clima Komfort http://www.climakomfort.pl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 06.01.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 MARKUS Zadowolony jesteś ze swojego stolarza od mebli kuchennych??? I jak wyglądał u Ciebie odbiór domu? Wiem że to inna gmina, ale chyba jakieś ogólne zasady i dokumenty są te same co? Hejka Jestem. U Jooli też robił i jej kuchnia jeszcze lepiej wyszła od mojej. Składasz w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego "Zawiadomienie o zakończeniu budowy budynku mieszkalnego". Do tego musiałem w moim przypadku załączyć: - projekt budowlany - pozwolenie na budowę - dziennik budowy - zaświadczenie z Gminy o nadaniu numeru / adresu - protokól odbioru przewodów kominowych przez kominiarza - protokół zerowania instalacji przez elektryka + ksero jego uprawnień - mapkę z geodezją powykonawczą Więcej grzechów nie pamiętam Dzięki za info....czyli chyba wygląda to podobnie, u mnie z tego co pamiętaj z info z inspektoratu jeszcze protokół odbioru wod-kan jest potrzebny. A czy robiłeś jakieś istotne odstępstwa od projektu, które musiałeś zgłaszać??? Czy taras musi być taki sam jak w projekcie do mapki geodezyjnej powykonawczej??? Pamiętasz może..... Powiedz mi jeszcze proszę jak cenowo wychodzi ten stolarz? Mógłbyś namiary mi podać? Czy parapety w kuchni też Ci robił i montował? Pozd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 06.01.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Ostatnia nowelizacja Prawa budowlanego (Art. 29, 1e, Dz. U. z dnia 25 sierpnia 1994 r., ostatnie zm. Dz. U. Nr 111 z 1997 r., poz. 726) wyłączyła przydomowe oczyszczalnie ścieków o pojemności do 5 m3/dobę z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę, jeżeli jest obiektem gospodarczym związanym z produkcja rolną i uzupełniającym zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej. W tym wypadku muszą być spełnione wszystkie powyższe kryteria, np. jeżeli nie będzie to dotychczas zabudowana działka, to będzie wymagane pozwolenie na budowę. Budowa takiej oczyszczalni ścieków (określonej art. 29 ust. 1 pkt. 1e) "Prawa budowlanego") zgodnie z art. 30 "Prawa budowlanego", wymaga tylko zgłoszenia o budowie właściwemu organowi (Starosta Powiatowy). Zochna, my właśnie dokonaliśmy zgłoszenia, a Starostwo (w naszym przypadku Wydział Architektury, bo to gmina Gdańsk) wniosło SPRZECIW, gdyż budowa oczyszczalni pozostaje w sprzeczności z ustaleniami planu zagospodarowania przestrzennego. I tu leży pies pogrzebany? Dziękuję Ci za te wszystkie paragrafy, wykorzystam je w odwołaniu. A może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart2 06.01.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Mały.Serdeczne dzięki za namiary do Marka, zobaczymy jaką zrobi wycene,a może ktoś z forumowiczów ma namiary na godną zaufania ekipe?Prosze o namiary.Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart2 06.01.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Witam wszystkich stałych uczestników Forum. Jestem tu nowy. Z wiosną zamierzam ruszać z budową i bardzo liczę na Wasza pomoc w przejściu ścieżek, któreście juz sami wydeptali. Jako świerzynka, poszukuje ekipy budowlanej, godnej polecenia. Czy ktoś może mi dac namiar. Budowa w okolicach Kolbud - w Lisewcu. No to zaczniemy blisko siebie bo ja w Bielkówku. Powodzenia. Masz już projekt i pozwolenie na budowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.01.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Mały. Serdeczne dzięki za namiary do Marka, zobaczymy jaką zrobi wycene, a może ktoś z forumowiczów ma namiary na godną zaufania ekipe? Prosze o namiary. Pozdrawiam wszystkich. Proszę bardzo - może niech pokaże swoje wykonawstwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmer 06.01.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Witam wszystkich stałych uczestników Forum. Jestem tu nowy. Z wiosną zamierzam ruszać z budową i bardzo liczę na Wasza pomoc w przejściu ścieżek, któreście juz sami wydeptali. Jako świerzynka, poszukuje ekipy budowlanej, godnej polecenia. Czy ktoś może mi dac namiar. Budowa w okolicach Kolbud - w Lisewcu. No to zaczniemy blisko siebie bo ja w Bielkówku. Powodzenia. Masz już projekt i pozwolenie na budowe? Witm sąsiadów z ościennych wiosek! My zaczynamy w drugiej połowie tego roku w Pręgowie Górnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts