Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących się lub mających to dopiero w planie. W związku z planami rozbudowy naszego domu będę teraz zaglądał na to pełne ciekawych informacji forum. Co prawda już kiedyś kontaktowałem się z czytelnikami muratora, ale były to czasy, kiedy nie funkcjonowało jeszcze forum tylko lista mailowa – stary dobry XX wiek. Wtedy też postanowiliśmy z żoną, że zamieszkamy kiedyś w swoim własnym domu i nie wiedzieliśmy nawet, że stanie się to szybciej niż można było sobie wtedy przypuszczać. Działkę, którą kupiliśmy pod budowę naszego wymarzonego domu (proj. Przytulny), postanowiliśmy sprzedać po 1,5 roku bo trudno było nam zaakceptować przeprowadzkę z górnego Sopotu (naprawdę max górnego, za nami tylko lasy) na puste pole. Jeżeli już daleko od miasta, to niech przynajmniej będzie ładne otoczenie. Szukając nowej działki znaleźliśmy dom, który prawie spełniał nasze oczekiwania, no i ta okolica – jeziora, górki, lasy. Mieszkamy w nim od 2001 roku i planujemy na wiosnę jego przebudowę tzn. wymianę pokrycia dachu, dobudowanie drugiego garażu oraz dodatkowych pomieszczeń, nowa elewacja itp. Pytania z mojej strony padną zapewne niebawem, a i ja być może będę mógł co nieco czasami podpowiedzieć. Jeszcze raz witam, w szczególności obecnych jak i przyszłych sąsiadów, a kilkoro z Was mieszka niedaleko.

Przemek

Kielno Bożanka

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich stałych uczestników Forum. Jestem tu nowy. Z wiosną zamierzam ruszać z budową i bardzo liczę na Wasza pomoc w przejściu ścieżek, któreście juz sami wydeptali. Jako świerzynka, poszukuje ekipy budowlanej, godnej polecenia. Czy ktoś może mi dac namiar. Budowa w okolicach Kolbud - w Lisewcu.

No to zaczniemy blisko siebie bo ja w Bielkówku. Powodzenia.

Masz już projekt i pozwolenie na budowe?

Witm sąsiadów z ościennych wiosek! My zaczynamy w drugiej połowie tego roku w Pręgowie Górnym.

Coraz więcej nas, może jeszcze ktoś ? To już mały klubik.

Pozdrawiam przyszłych mieszkańców gminy kolbudy.

A czy robiłeś jakieś istotne odstępstwa od projektu, które musiałeś zgłaszać??? Czy taras musi być taki sam jak w projekcie do mapki geodezyjnej powykonawczej??? Pamiętasz może.....

Powiedz mi jeszcze proszę jak cenowo wychodzi ten stolarz? Mógłbyś namiary mi podać? Czy parapety w kuchni też Ci robił i montował?

Pozd.... :p

W stosunku do projektu zmieniłem schody wejściowe. Miały być na rzucie prostokąta, a ja zrobiłem półokrągłe. Stosowne pismo (zawiadamiające o zmianie wraz z pytaniem czy wnoszą sprzeciw) do PINB wykonał i dostarczył Kierownik Budowy.

Zabudowa kuchni (bez wyposażenia) kosztowała mnie 10 tys. Parapet jest wykonany z tego samego materiału co blat kuchenny i osadzał go stolarz.

Ja sprawę rozwiązałem w ten sposób, że najpierw odwiedziłem 3 studia mebli kuchennych, z tego odkuupiłem jedną koncepcję za 100 zł, zaprosiłem stolarza, pokazałem mu jak to ma wyglądać, on pomierzył co trzeba i zamontował.

Leszek Czerwionka 601 631 952. Ale jedna uwaga: musisz wiedzieć co chcesz. To jest świetny chłop do wykonawstwa, ale jego koncepcje kolorystyczne to dla mnie lekka "Cepelia" :lol:

Witam wszystkich:)

Zamierzamy z mężem budować sie w Kowalach. Dopiero zaczynamy naszą przygodę z budowaniem i w związku z tym poszukujemy projektanta z uprawnieniami do pełnienia funkcji w budownictwie ( nie wiem czy dobrze napisałam...). Może mozecie kogoś nam polecić?

Pozdrawiam,

Witam wszystkich:)

Zamierzamy z mężem budować sie w Kowalach. Dopiero zaczynamy naszą przygodę z budowaniem i w związku z tym poszukujemy projektanta z uprawnieniami do pełnienia funkcji w budownictwie ( nie wiem czy dobrze napisałam...). Może mozecie kogoś nam polecić?

Pozdrawiam,

Witaj Beato.

W prawdzie Kowale to prawie Gdańsk, no ale zawsze gmina kolbudy witaj.

a właściwie to kogo szukasz czy architekta?

pozdrawiam.

Hej,

z tego co się dowiedziałam, a wiem naprawdę mało :( , aby rozpocząć starania o pozwolenie na budowę, muszę znaleźć kogoś kto zaadaptuje mój projekt do działki. I o kogoś takiego mi chodzi. A wiadomo, że od projektanta wiele zależy, więc wolałabym kogoś sprawdzonego :)

Pozdrawiam,

Hej,

z tego co się dowiedziałam, a wiem naprawdę mało :( , aby rozpocząć starania o pozwolenie na budowę, muszę znaleźć kogoś kto zaadaptuje mój projekt do działki. I o kogoś takiego mi chodzi. A wiadomo, że od projektanta wiele zależy, więc wolałabym kogoś sprawdzonego :)

Pozdrawiam,

My zrobiliśmy tak:

1. w Urzędzie Gminy sprawdziliśmy "na gębę" jake są warunki zabudowy tj. wysokość domu do kalenicy, kąt nachylenia dachu, ilość połaci dachu, w jakiej odległości od granic działki może być usytuowany dom itp;

2. poszukaliśmy projektu gotowego;

3. wystąpiliśmy o warunki zabudowy - we wniosku musieliśmy wskazać jaki chcemy dom, z której strony chcemu wjazd (mamy dziłkę narożną), jaka powierzchnia domu itp. Do wniosku należlo także dołączyć dokumenty o warunkach technicznych przyłączy.

4. UG wydał warunki zabudowy, ale w międzyczasie diametralnie zmieniła się nam koncepcja projektu domu. Otrzymane warunki nie pasowały do nowego projektu. Zdecydowaliśmy się na dom niższy i o mniejszym kącie nachylenia dachu. Brakowało nam dosłownie kilku centymetrów. Kilka wizyt w UG i warunki zostały zmienione na naszą korzyść i to bez naciągania. Po prostu UG odniósł się tylko do naszego wniosku, nie podali wartości max i min jakie obowiązują na danym obszarze, w stosunku do działek sąsiednich.

5. Zakupiliśmy projekt. Powtarzam za innymi: jeżeli projekt gotowy to taki, w którym będzie jak najmniej zmian - najlepiej wcale.

6. Zleciliśmy sporządzenie mapki do celów projektowych (niektórzy mówią budowlanych).

7. Daliśmy projekt do adaptacji Panu, który będzie też naszym kierownikiem na budowie. Nie jest on architektem, ale nasz projekt nie wymagał wielu skomplikowanych zmian. Zmiana położenia okien, kominów, zmiany konstrukcyjne nie są dla niego problemem - zmienialiśmy trochę sposób mocowania stropu. Za adaptację zapłaciliśmy 1200 zł. W tej cenie jest także załatwienie pozwolenia na budowę. Nie martwimy się o żadne dokumenty. Można także zlecić załatwienie warunków zabudowy. W cenę nie są wliczone koszty projektów przyłączy.

To chyba wszystko.

... Przemek

Kielno Bożanka

Witaj w Grupie Trójmiasto. Ja buduję się między Kielnem a Kieleńską Hutą - obok p. Opalińskiego który hoduje konie (ma ich ponad 50). Ul. Myśliwski Dwór.

Cześć Wakmen

Myśliwski Dwór to chyba gdzieś za pocztą się zaczyna. A przejazd od Kieleńskiej H. jest, czy tylko od strony Kielna? Ja mieszkam w Bożance już przeszło 4 lata :D, i uważam, że to świetne miejsce, tylko w zimie trochę śnieg zawiewa, ale można wytrzymać. Twardym trza być nie mientkim :wink:

Pozdrawiam

Przemek

Wakmen - super pomysł, ale mam jedno pytanie, czy nie dałoby się zrobić czegoś w stylu szczecińskiej listy, tzn. żeby te wszystkie namiary na dobrych i złych były w jednym moderowanym poście? Boję się, ze gdy wpisów przybędzie - stanie się to nieczytelne i trudno będzie się takim rankingiem posługiwać

... Przemek

Kielno Bożanka

Witaj w Grupie Trójmiasto. Ja buduję się między Kielnem a Kieleńską Hutą - obok p. Opalińskiego który hoduje konie (ma ich ponad 50). Ul. Myśliwski Dwór.

Cześć Wakmen

Myśliwski Dwór to chyba gdzieś za pocztą się zaczyna. A przejazd od Kieleńskiej H. jest, czy tylko od strony Kielna? Ja mieszkam w Bożance już przeszło 4 lata :D, i uważam, że to świetne miejsce, tylko w zimie trochę śnieg zawiewa, ale można wytrzymać. Twardym trza być nie mientkim :wink:

Pozdrawiam

Przemek

Główny dojazd dla mnie jak jadę od Redy to przez Kielno na Kowalewo i jakieś 200m od poczty w prawo przy kapliczce.

Drugi dojazd od Szemudu przez Kieleńską Hutę przez las.

Zimą, muszę się przyznać, to nawiewa śniegu ale już przy kapliczce zakładam łańcuchy na koła i jakoś za kazdym razem dojedę na działkę, a jestem na niej kilka razy w tygodniu (jutro też jadę).

Wakmen - super pomysł, ale mam jedno pytanie, czy nie dałoby się zrobić czegoś w stylu szczecińskiej listy, tzn. żeby te wszystkie namiary na dobrych i złych były w jednym moderowanym poście? Boję się, ze gdy wpisów przybędzie - stanie się to nieczytelne i trudno będzie się takim rankingiem posługiwać

W sumie można by ale uważam, że jeżeli ktoś szuka dobrych wykonawców to nie musi wertować postów dotyczących negatywnych opiń wystawionych przez forumowiczów. Jeżeli ktoś chce prześlidzić negatywy to odwrotnie nie musi czytać pozytywów. Więc nie ma złotej rady. Ja zaproponowałem coś takiego. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale już poszło. Możesz stworzyć wątek ale czy jest sens?

6. Zleciliśmy sporządzenie mapki do celów projektowych (niektórzy mówią budowlanych).

A gdzie składa się zamówienie na mapki do celów projektowych? I co jest do tego potrzebne? Ile tych mapek trzeba mieć? I jaki to koszt?

7. Daliśmy projekt do adaptacji Panu, który będzie też naszym kierownikiem na budowie. Nie jest on architektem, ale nasz projekt nie wymagał wielu skomplikowanych zmian. Zmiana położenia okien, kominów, zmiany konstrukcyjne nie są dla niego problemem - zmienialiśmy trochę sposób mocowania stropu. Za adaptację zapłaciliśmy 1200 zł. W tej cenie jest także załatwienie pozwolenia na budowę. Nie martwimy się o żadne dokumenty. Można także zlecić załatwienie warunków zabudowy. W cenę nie są wliczone koszty projektów przyłączy.

To chyba wszystko.

Gdzie szukać kogoś takiego jak ten Pan, który Wam to robi?

Dziękuję,

A gdzie składa się zamówienie na mapki do celów projektowych? I co jest do tego potrzebne? Ile tych mapek trzeba mieć? I jaki to koszt?

Gdzie szukać kogoś takiego jak ten Pan, który Wam to robi?

Dziękuję,

Mape do celów projektowych robi geodeta.Polecam swojego, bo jest tani i bardzo dobry.Pózniej wytyczy Ci bydynek i zrobi inwentaryzacje powykonawcza

p.Hebel 0602 492569 powołaj sie na Gosie z Koleczkowa.Swojego kierownika Ci nie polecam tak, ze nie podam namiarów :wink:

Hej,

To chyba wszystko.

A kim jest przepraszam ten Pan?bo zmian w projekcie moze dokonac architekt i to na dodatek z uprawnieniami budowlanymi.Macie zgode autora na poprawki?

Hej,

7. Daliśmy projekt do adaptacji Panu, który będzie też naszym kierownikiem na budowie. Nie jest on architektem, ale nasz projekt nie wymagał wielu skomplikowanych zmian. Zmiana położenia okien, kominów, zmiany konstrukcyjne nie są dla niego problemem - zmienialiśmy trochę sposób mocowania stropu.?

zmiany konstrukcyjne WYMAGAJA PROJEKTU ZAMIENNEGO!

Ja zaproponowałem coś takiego. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale już poszło. Możesz stworzyć wątek ale czy jest sens?

Ba...gdybym potrafiła 8) 8) Dobrze, że w ogóle taki wątek powstał, myślę, że dla wielu z nas będzie złotym źródełkiem informacji :)