anSi 07.01.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 ...Swojego kierownika Ci nie polecam tak, ze nie podam namiarów gosi@ a na swoją paną architekt podasz namiar? Czy Ona robi adaptacje gotowców? Szukam kogoś naprawdę dobrego i z wyczuciem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 07.01.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 ...Swojego kierownika Ci nie polecam tak, ze nie podam namiarów gosi@ a na swoją paną architekt podasz namiar? Czy Ona robi adaptacje gotowców? Szukam kogoś naprawdę dobrego i z wyczuciem:)oki, p Jolanta Makander 0501 785505.Powołaj sie na mnie, bo Ona robi tylko z polecenia Ja bardzo, ale bardzo ja chwale, jak by mi robiła od poczatku, to sporo pieniedzy bym zaoszczedziła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 07.01.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Dziękuję:) Napewno skorzystamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowikowa 07.01.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Przemek Kielno Bożanka Witaj sąsiedzie, powiedz dokładnie gdzie mieszkasz, bo myślę,że sąsiadami bardzo bliskimi jesteśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 07.01.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 ... Ja bardzo, ale bardzo ja chwale, jak by mi robiła od poczatku, to sporo pieniedzy bym zaoszczedziła Bardzo serdecznie Ci dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 07.01.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Przemek Kielno Bożanka Witaj sąsiedzie, powiedz dokładnie gdzie mieszkasz, bo myślę,że sąsiadami bardzo bliskimi jesteśmy Jak tam zima?da rade przezyc?Nie mam jeszcze dosc mieszkania na wygwizdowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowikowa 07.01.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Jak tam zima?da rade przezyc?Nie mam jeszcze dosc mieszkania na wygwizdowie? No co TY, jest pięknie, po wsi się jeżdzi lepiej niż po miescie, koszmar, jak ci miastowi nie umieją po zimowych drogach jeżdzić A tak serio to może kuleżanko byś przyjechała po tą gazetkę, trzymam ją gdzieś nadal i zobaczyć właśnie jak się na wygwizdowie mieszka - po na pisanie za dużo nie mam czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 07.01.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Jak tam zima?da rade przezyc?Nie mam jeszcze dosc mieszkania na wygwizdowie? No co TY, jest pięknie, po wsi się jeżdzi lepiej niż po miescie, koszmar, jak ci miastowi nie umieją po zimowych drogach jeżdzić A tak serio to może kuleżanko byś przyjechała po tą gazetkę, trzymam ją gdzieś nadal i zobaczyć właśnie jak się na wygwizdowie mieszka - po na pisanie za dużo nie mam czasu...tiaaa, ja chałupe wykanczam, w lutym zapraszam do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowikowa 07.01.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 tiaaa, ja chałupe wykanczam, w lutym zapraszam do siebie A Ty myślisz, że ja to co przepraszam robię ? też wykańczam, więc spokojnie możesz mnie nawiedzić na momencik Adres i dojazd znasz, bywam codziennie po 16.00 oprócz weekendów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmer 07.01.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Hej, 7. Daliśmy projekt do adaptacji Panu, który będzie też naszym kierownikiem na budowie. Nie jest on architektem, ale nasz projekt nie wymagał wielu skomplikowanych zmian. Zmiana położenia okien, kominów, zmiany konstrukcyjne nie są dla niego problemem - zmienialiśmy trochę sposób mocowania stropu. Za adaptację zapłaciliśmy 1200 zł. W tej cenie jest także załatwienie pozwolenia na budowę. Nie martwimy się o żadne dokumenty. Można także zlecić załatwienie warunków zabudowy. W cenę nie są wliczone koszty projektów przyłączy. To chyba wszystko.A kim jest przepraszam ten Pan?bo zmian w projekcie moze dokonac architekt i to na dodatek z uprawnieniami budowlanymi.Macie zgode autora na poprawki? Zmiany których dokonywaliśmy są kosmetyczne a zgodę na tego typu "przeróbki" dostaje się razem z projektem. Facet jest sprawdzony, był kierownikiem m.in. u Martag i jej także, w trakcie budowy, robił drobne zmiany w projekcie. Jeżeli chodzi o dokonanie zmian w projekcie zgodnie ze sztuką budowlaną i obowiązującym prawem - to się nie obawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmer 07.01.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Hej, 7. Daliśmy projekt do adaptacji Panu, który będzie też naszym kierownikiem na budowie. Nie jest on architektem, ale nasz projekt nie wymagał wielu skomplikowanych zmian. Zmiana położenia okien, kominów, zmiany konstrukcyjne nie są dla niego problemem - zmienialiśmy trochę sposób mocowania stropu.?zmiany konstrukcyjne WYMAGAJA PROJEKTU ZAMIENNEGO! Zgadza się. My zmieniamy mocowania i zostały do tego sporządzone odpowiednie projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 07.01.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Hej, Zmiany których dokonywaliśmy są kosmetyczne a zgodę na tego typu "przeróbki" dostaje się razem z projektem. Facet jest sprawdzony, był kierownikiem m.in. u Martag i jej także, w trakcie budowy, robił drobne zmiany w projekcie. Jeżeli chodzi o dokonanie zmian w projekcie zgodnie ze sztuką budowlaną i obowiązującym prawem - to się nie obawiamy.rozmawialiscie z Martag?bo jezeli ona potwierdza, to oki, a tak, to róznie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmer 07.01.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 , rozmawialiscie z Martag?bo jezeli ona potwierdza, to oki, a tak, to róznie bywa Namiar mamy od Marty, potem dowiedzieliśmy się że prowadzi on wiele budów w okolicach Kolbud. Dawno nie byliśmy w Pręgowie, ale mamy nadzieję że dom Marty stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 07.01.2006 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 No co TY, jest pięknie, po wsi się jeżdzi lepiej niż po miescie, koszmar, jak ci miastowi nie umieją po zimowych drogach jeżdzić Święte słowa. jakieś takie nietutejsze wszystkie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowikowa 08.01.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 No co TY, jest pięknie, po wsi się jeżdzi lepiej niż po miescie, koszmar, jak ci miastowi nie umieją po zimowych drogach jeżdzić Święte słowa. jakieś takie nietutejsze wszystkie są A ja zaraz dla tych miastowych spróbuję dołożyć dzisiejsze poranne widoczki zza okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 08.01.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Hej, 7. Daliśmy projekt do adaptacji Panu, który będzie też naszym kierownikiem na budowie. Nie jest on architektem, ale nasz projekt nie wymagał wielu skomplikowanych zmian. Zmiana położenia okien, kominów, zmiany konstrukcyjne nie są dla niego problemem - zmienialiśmy trochę sposób mocowania stropu. Za adaptację zapłaciliśmy 1200 zł. W tej cenie jest także załatwienie pozwolenia na budowę. Nie martwimy się o żadne dokumenty. Można także zlecić załatwienie warunków zabudowy. W cenę nie są wliczone koszty projektów przyłączy. To chyba wszystko.A kim jest przepraszam ten Pan?bo zmian w projekcie moze dokonac architekt i to na dodatek z uprawnieniami budowlanymi.Macie zgode autora na poprawki? Zmiany których dokonywaliśmy są kosmetyczne a zgodę na tego typu "przeróbki" dostaje się razem z projektem. Facet jest sprawdzony, był kierownikiem m.in. u Martag i jej także, w trakcie budowy, robił drobne zmiany w projekcie. Jeżeli chodzi o dokonanie zmian w projekcie zgodnie ze sztuką budowlaną i obowiązującym prawem - to się nie obawiamy. Pojawiły się tu dwie kwestie: 1. zmiany naruszające prawa autorskie - w każdym projekcie typowym podany jest zakres zmian, który jest dopuszczony przez autora i nie narusza praw autorskich (przesunięcie okna, zmiana koloru elewacji itp.) 2. zmiany istotne i nie istotne - to pojęcie pochodzi z Prawa Budowlanego Jeżeli zmieniacie coś w projekcie typowym przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę (np. dobudowa garażu do domu) to dokonujecie zmiany istotnej, ale skoro zrobiliście ją przed uzyskaniem pozwolenia na budowe (projektant dokonujący adaptacji zrobił nowe rysunki i obliczenia uwzględniające garaż) wówczas wszystko jest o.k. (może poza faktem, że projekt typowy miał być tani a tymczasem te zmiany powodują że robi się drogi). Gorzej gdy chcecie tych zmian dokonać w trakcie budowy, wówczas musicie przerwać budowę, zrobić dokumentacje zamienną tego garażu i wystąpić o zamienne pozwolenie na budowę W praktyce w przypadku domów jednorodzinnych nie wiele osób szanuje prawa autorskie twórcy projektu typowego i niewiele osób dokonując zmian w trakcie budowy zadaje sobie pytanie czy zmiany są istotne czy nie. Życze samych dobrych projektantów i samych dobrych projektów. ...i jeszcze jedno. Warto zlecać projekty odrazu z przyłączami (chociaż woda i prąd) bo woda i prąd potrzebne są od samego początku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmer 08.01.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Franciszku zgadzam się z Tobą w 100%. Dlatego poszukiwania projektu trwały ponad pół roku. Wybraliśmy taki, który najbardziej nam odpowiada i w którym trzeba dokonać jak najmniej drobnych przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 08.01.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Witam.Mam takie pytanie -czy korzystanie w czasie budowy z prądu od sasiada jest naruszeniem prawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 08.01.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Czy ktoś z Was wie gdzie można kupić fasadę do kominka z marmuru. Chodzi o taką prostą rame marmurową jak do obrazu, tyle, że w środku nie będzie obrazu a będzie kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 08.01.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Witam.Mam takie pytanie -czy korzystanie w czasie budowy z prądu od sasiada jest naruszeniem prawa? Jeżeli odbywa sie to za jego wiedzą to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts