Mały 23.01.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Z geodetów osobiście polecam firmę PRYZMAT. Biura mają w różnych miejscach. Ja brałem z Redy. Są w każdej Panoramie Firm lub PKT. A tak "by the way" - zasyłam podrowienia z Rygi. Zimno tu jak jasna cholera To Cie po świecie nosi...a u nas -28.Dziś naszą większośc aut ciągałem po placu w celach rozruchowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 23.01.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 witam serdecznie wszystkich Trójmiastowiczów....mam pytanie : CZY KTOŚ SKŁADAŁ DO URZĘDU SKARBOWEGO WNIOSEK O ZWROT vat-u (15%) ZA MATERIAŁY BUDOWLANE -obowiązująca ustawa od 01.01.2006r. ??????????????? Ja juz złożyłem tydzień temu u przesympatycznej Pani z US Wejherowo (chyba byłem w jej typie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolcia27 23.01.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 markusgratuluję.....aleś trafił ....dobrze być tak w "typie"---ma się te przywileje wtedy co? ..... ale ja z innej beczki....chodzi o dokument o stanie ZAAWASOWANIA INWESTYCJI.....kto wystawia taki dokument, czy się za niego płaci i ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 24.01.2006 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Troszke z innej beczki - jedziecie na spotkanie do Warszawy 4 marca? Mam propozycje, proponuje abyśmy się spotkali w następną sobote wieczorem w jakimś fajnym miejscu np w Wielorybe w Sopocie. Dokładne miejsce ustalimy póżniej jak będziemy wiedzieć czy są chętni (może się okazać że Wieloryb jest za mały i trzeba zarezerwować hale Olivie ) No więc zapytuje: czy są chętni aby się spotkać? Czekam na odzew. Ja się ostatnio mało udzielam....ale może na spotkanie bym reflektowała???? Hmmm...dajcie znać No to na spotkanie trójmiejskiej grupy mamy narazie następujących chętnych: Franciszek (znaczy się ja), Mały, Kolia, Gosia, Groszek3. Zapraszam pozostałych, także nowicjuszy. Przypominam że proponuje sobotę wieczór za tydzień gdzieś w Sopocie np. w Wielorybie. Myślę, że do środy powinienem zrobić rezerwacje dlatego potrzebuję znać orientacyjną liczbę uczestników, podajcie informacje czy przybędziecie sami czy z osobami towarzyszącymi. Ja będę z moją żonką. Wieloryb jest przy ulicy Podjazd w Sopocie. Dokładny adres podam później (jak go będę miał ). Proponuję godzinę 21.00 (my nie możemy wcześniej bo mamy małe dzieci), gdyby Wam pasowało wcześniej to my się troszku spóźnimy. Jeszcze raz zachęcam wszystkich nowych i starych forumowiczy. Jakoś mało chętnych, to co nadal zostajemy przy tym terminie? qurcze bardzo bym chcial byc w koncu na jakims spotkaniu naszej grupy, ale nigdy mi terminy nie pasuje. Niestety bede poza domem w tym okresie.' A tak przy okazji ile osob ju sie zglosilo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 24.01.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 markusgratuluję.....aleś trafił ....dobrze być tak w "typie"---ma się te przywileje wtedy co? ..... ale ja z innej beczki....chodzi o dokument o stanie ZAAWASOWANIA INWESTYCJI.....kto wystawia taki dokument, czy się za niego płaci i ile? najlepiej niech wystawi kierownik budowy i to gratis - w końcu chyba sklecenie paru zdań o zaawansowaniu inwestycji to dla niego żadna filozofia - ale to kwestia dogadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.01.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 witam serdecznie wszystkich Trójmiastowiczów....mam pytanie : CZY KTOŚ SKŁADAŁ DO URZĘDU SKARBOWEGO WNIOSEK O ZWROT vat-u (15%) ZA MATERIAŁY BUDOWLANE -obowiązująca ustawa od 01.01.2006r. ??????????????? Ja juz złożyłem tydzień temu u przesympatycznej Pani z US Wejherowo (chyba byłem w jej typie ) Podrywacz! Ja poznałem jedną fajną w sądzie w Gdyni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 24.01.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 markusgratuluję.....aleś trafił ....dobrze być tak w "typie"---ma się te przywileje wtedy co? ..... ale ja z innej beczki....chodzi o dokument o stanie ZAAWASOWANIA INWESTYCJI.....kto wystawia taki dokument, czy się za niego płaci i ile? najlepiej niech wystawi kierownik budowy i to gratis - w końcu chyba sklecenie paru zdań o zaawansowaniu inwestycji to dla niego żadna filozofia - ale to kwestia dogadania Też tak uważam i to bez żadnej dodatkowej kasy, a jak będzie marudził to sama przygotuj mu takie pismo, a on niech tylko podpisze, a może wystarczy podpis inwestora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 24.01.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Poszukuję PILNIE geodety do pomiaru domu (inwentaryzacja powykonawcza) - do odbioru domu - mój pierwszy geodeta niestety wyjechał sobie na saksy do Angli . Najlepiej aby nie był drogi Pomóźcie Podaje namiary na bardzo dobrego i taniego geodete, Pan Hebel 0602492569 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 24.01.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 [No to na spotkanie trójmiejskiej grupy mamy narazie następujących chętnych: Franciszek (znaczy się ja), Mały, Kolia, Gosia, Groszek3. Zapraszam pozostałych, także nowicjuszy. Przypominam że proponuje sobotę wieczór za tydzień gdzieś w Sopocie np. w Wielorybie. . Jakoś mało chętnych, to co nadal zostajemy przy tym terminie?Kurde, ja niestety odpadam, ale włąsnie sie pakuje i w piatek mam 1 noc na nowym miejscu Nie dam rady w sobote, sajgon mam jak diabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 24.01.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Witam serdecznie to jest mój pierwszy post i mam nadzieje że nie ostatni W tym roku mam zamiar wraz z żoną postawić dom z drewna gdzieś w okolicy Trójmiasta w związku z tym w przyszłą niedzielę jestem umówiony na oglądanie działki koło Chwaszczyna i prawdę mówiąc nie wiem o co się pytać nie mam zielonego pojęcia na temat kupowania ziemi .Bardzo bym poprosił o jakiekolwiek informacje które mi będą pomocne podczas wybierania działki jak i zarówno szukam kontaktu z ludźmi którzy maja jakiekolwiek informacje na temat domów drewnianych . Z góry dziękuję stanek _________________ stanek Koło mnie w Koleczkowie sa cudne działki.Wpadnij, obejrzyj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolcia27 24.01.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 dzieki za podpowiedzi... pytam na forum , bo tu kazdy buduje a większośc pewnie nie ma korzysta ze starych ulg budowłanych a raczej za materiały VAt chce odliczyć wg nowej ustawy.......i juz chyba pare osób złożyło WNIOSKI do U.S.-ów... pytam bo mój kierownik tak mnie zaskoczył ...chciał mi robic kosztorys uproszczony ( ale czy to faktycznie potrzebne) i za to miałam zapłacić dwie zł, . Dokument o zaawansowaniu musi byc niestety wystawiony przez osobę z uprawnieniami / no pewnie wystarczy Jego podpis a ja przygotuję druk/ ale mimo wszystko chce dowiedziec sie od kogos kto juz złożył , jak mniej więcej powinien wyglądać i co U.S przyjmuje ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 25.01.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 z tego co mi wiadomo to nawet druki wniosków nie są sformalizowane więc chyba US przyjmuje dokumenty w dowolnej formie byle zawierały niezbędne informacje i uważam że kosztorys to lekka przesada - ja raczej rozumiem to jako opis zaawansowania budowy czyli co zostało wykonane i jaki jest obecny stan pewnie chodzi o to by w następnych wnioskach nie uwzględniać np kilkukrotnie paneli podłogowych .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 25.01.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 do poczytania w temacie zwrotu VAT-u: http://www.money.pl/podatki/poradniki/artykul/jak;odzyskac;vat;za;materialy;budowlane,86,0,133718.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 25.01.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 z tego co mi wiadomo to nawet druki wniosków nie są sformalizowane więc chyba US przyjmuje dokumenty w dowolnej formie byle zawierały niezbędne informacje i uważam że kosztorys to lekka przesada - ja raczej rozumiem to jako opis zaawansowania budowy czyli co zostało wykonane i jaki jest obecny stan pewnie chodzi o to by w następnych wnioskach nie uwzględniać np kilkukrotnie paneli podłogowych .... Sformalizowany wniosek znajdziesz na stronie Min. Fin. http://www.mof.gov.pl i pod zakladka podatki sa druki oraz instrukcja obslugi Zaswiadczenie o zaawansowaniu budowy moze wystawic Kier. Bud. posiadajacy uprawnienia budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 25.01.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 wg ministerstwa nie jest to obowiązujący wniosek o zwrot - a tylko WZÓR aby podatnicy mieli pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 25.01.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Mam pytanie czy kupowaliście odkurzacz centralny (+instalacje) od Pawła z forum czy od kogoś innego - jeśli nie od Pawła to od kogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 25.01.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 wg ministerstwa nie jest to obowiązujący wniosek o zwrot - a tylko WZÓR aby podatnicy mieli pomoc Tyle tylko że ten wniosek jest bardzo pomocny i jak sie przekonałem osobiście - akceptowany przez US bez mrugnięcia okiem, więc chyba nie ma co kręcić nosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolcia27 25.01.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 widze ,że zdania macie podzielone....MARKUS Ty złożyłeś juz w Urzędzie Skarbowym wszystko...powiedz jak to z tym zaświadczeniem o zaawansowaniu inwestycji od KIEROWNIKA....płaciłeś? i jeśli można wiedziec to ile a może wcale , bo faktycznie wystarczy przez siebie napisać a kierownik tylko wpisze w % stan inwestycji i podpisze.. podaje bardzo dobrze opracowany program do złożenia wniosków i załączników...GOTOWCE urzędowe !!!!!!!! jeśli chodzi o zwroty i podatki http://www.pity.pl/druking/ firma ta ma programy do sporządzania pitów rocznych http://pity.pl/druki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 25.01.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Ja zaświadczenia nie składalem bo podpadam pod inny paragraf - inwestycja zakończona. Czemu nie zadzwonisz do US i spytasz jak oni to widzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolcia27 25.01.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 tak w końcu zrobię....jak sie nie dowiem od osób już składajacych, bo jak pewnie wiesz, każdy urząd różnie wymaga a może jednak ma ujednolicone wymagania ....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts