Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z geodetów osobiście polecam firmę PRYZMAT. Biura mają w różnych miejscach. Ja brałem z Redy. Są w każdej Panoramie Firm lub PKT.

A tak "by the way" - zasyłam podrowienia z Rygi. Zimno tu jak jasna cholera :lol:

To Cie po świecie nosi...a u nas -28.Dziś naszą większośc aut ciągałem po placu w celach rozruchowych.

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam serdecznie wszystkich Trójmiastowiczów....mam pytanie : CZY KTOŚ SKŁADAŁ DO URZĘDU SKARBOWEGO WNIOSEK O ZWROT vat-u (15%) ZA MATERIAŁY BUDOWLANE -obowiązująca ustawa od 01.01.2006r. ??????????????? :roll:

Ja juz złożyłem tydzień temu u przesympatycznej Pani z US Wejherowo (chyba byłem w jej typie :wink: )

Troszke z innej beczki - jedziecie na spotkanie do Warszawy 4 marca?

Mam propozycje,

proponuje abyśmy się spotkali w następną sobote wieczorem w jakimś fajnym miejscu np w Wielorybe w Sopocie. Dokładne miejsce ustalimy póżniej jak będziemy wiedzieć czy są chętni (może się okazać że Wieloryb jest za mały i trzeba zarezerwować hale Olivie :lol: ) No więc zapytuje: czy są chętni aby się spotkać? Czekam na odzew.

Ja się ostatnio mało udzielam....ale może na spotkanie bym reflektowała???? Hmmm...dajcie znać :p

No to na spotkanie trójmiejskiej grupy mamy narazie następujących chętnych: Franciszek (znaczy się ja), Mały, Kolia, Gosia, Groszek3. Zapraszam pozostałych, także nowicjuszy.

Przypominam że proponuje sobotę wieczór za tydzień gdzieś w Sopocie np. w Wielorybie.

Myślę, że do środy powinienem zrobić rezerwacje dlatego potrzebuję znać orientacyjną liczbę uczestników, podajcie informacje czy przybędziecie sami czy z osobami towarzyszącymi. Ja będę z moją żonką.

Wieloryb jest przy ulicy Podjazd w Sopocie. Dokładny adres podam później (jak go będę miał :lol: ).

Proponuję godzinę 21.00 (my nie możemy wcześniej bo mamy małe dzieci), gdyby Wam pasowało wcześniej to my się troszku spóźnimy.

Jeszcze raz zachęcam wszystkich nowych i starych forumowiczy.

Jakoś mało chętnych, to co nadal zostajemy przy tym terminie?

qurcze bardzo bym chcial byc w koncu na jakims spotkaniu naszej grupy, ale nigdy mi terminy nie pasuje. Niestety bede poza domem w tym okresie.'

A tak przy okazji ile osob ju sie zglosilo??

markusgratuluję.....aleś trafił ....dobrze być tak w "typie"---ma się te przywileje wtedy co? :-? .....

ale ja z innej beczki....chodzi o dokument o stanie ZAAWASOWANIA INWESTYCJI.....kto wystawia taki dokument, czy się za niego płaci i ile?

najlepiej niech wystawi kierownik budowy i to gratis - w końcu chyba sklecenie paru zdań o zaawansowaniu inwestycji to dla niego żadna filozofia - ale to kwestia dogadania :wink:

witam serdecznie wszystkich Trójmiastowiczów....mam pytanie : CZY KTOŚ SKŁADAŁ DO URZĘDU SKARBOWEGO WNIOSEK O ZWROT vat-u (15%) ZA MATERIAŁY BUDOWLANE -obowiązująca ustawa od 01.01.2006r. ??????????????? :roll:

Ja juz złożyłem tydzień temu u przesympatycznej Pani z US Wejherowo (chyba byłem w jej typie :wink: )

Podrywacz! :D

Ja poznałem jedną fajną w sądzie w Gdyni... 8)

markusgratuluję.....aleś trafił ....dobrze być tak w "typie"---ma się te przywileje wtedy co? :-? .....

ale ja z innej beczki....chodzi o dokument o stanie ZAAWASOWANIA INWESTYCJI.....kto wystawia taki dokument, czy się za niego płaci i ile?

najlepiej niech wystawi kierownik budowy i to gratis - w końcu chyba sklecenie paru zdań o zaawansowaniu inwestycji to dla niego żadna filozofia - ale to kwestia dogadania :wink:

Też tak uważam i to bez żadnej dodatkowej kasy, a jak będzie marudził to sama przygotuj mu takie pismo, a on niech tylko podpisze, a może wystarczy podpis inwestora?

[No to na spotkanie trójmiejskiej grupy mamy narazie następujących chętnych: Franciszek (znaczy się ja), Mały, Kolia, Gosia, Groszek3. Zapraszam pozostałych, także nowicjuszy.

Przypominam że proponuje sobotę wieczór za tydzień gdzieś w Sopocie np. w Wielorybie.

.

Jakoś mało chętnych, to co nadal zostajemy przy tym terminie?Kurde, ja niestety odpadam, ale włąsnie sie pakuje i w piatek mam 1 noc na nowym miejscu :p Nie dam rady w sobote, sajgon mam jak diabli

Witam serdecznie to jest mój pierwszy post i mam nadzieje że nie ostatni :D

W tym roku mam zamiar wraz z żoną postawić dom z drewna gdzieś w okolicy Trójmiasta w związku z tym w przyszłą niedzielę jestem umówiony na oglądanie działki koło Chwaszczyna i prawdę mówiąc nie wiem o co się pytać nie mam zielonego pojęcia na temat kupowania ziemi .Bardzo bym poprosił o jakiekolwiek informacje które mi będą pomocne podczas wybierania działki jak i zarówno szukam kontaktu z ludźmi którzy maja jakiekolwiek informacje na temat domów drewnianych .

Z góry dziękuję stanek

stanek

Koło mnie w Koleczkowie sa cudne działki.Wpadnij, obejrzyj :p

:D dzieki za podpowiedzi... :lol: pytam na forum , bo tu kazdy buduje a większośc pewnie nie ma korzysta ze starych ulg budowłanych a raczej za materiały VAt chce odliczyć wg nowej ustawy.......i juz chyba pare osób złożyło WNIOSKI do U.S.-ów...

pytam bo mój kierownik tak mnie zaskoczył ...chciał mi robic kosztorys uproszczony ( ale czy to faktycznie potrzebne) i za to miałam zapłacić dwie zł, .

Dokument o zaawansowaniu musi byc niestety wystawiony przez osobę z uprawnieniami / no pewnie wystarczy Jego podpis a ja przygotuję druk/ ale mimo wszystko chce dowiedziec sie od kogos kto juz złożył , jak mniej więcej powinien wyglądać i co U.S przyjmuje ..... :cry: :evil:

z tego co mi wiadomo to nawet druki wniosków nie są sformalizowane więc chyba US przyjmuje dokumenty w dowolnej formie byle zawierały niezbędne informacje i uważam że kosztorys to lekka przesada - ja raczej rozumiem to jako opis zaawansowania budowy czyli co zostało wykonane i jaki jest obecny stan

pewnie chodzi o to by w następnych wnioskach nie uwzględniać np kilkukrotnie paneli podłogowych .... :wink:

z tego co mi wiadomo to nawet druki wniosków nie są sformalizowane więc chyba US przyjmuje dokumenty w dowolnej formie byle zawierały niezbędne informacje i uważam że kosztorys to lekka przesada - ja raczej rozumiem to jako opis zaawansowania budowy czyli co zostało wykonane i jaki jest obecny stan

pewnie chodzi o to by w następnych wnioskach nie uwzględniać np kilkukrotnie paneli podłogowych .... :wink:

Sformalizowany wniosek znajdziesz na stronie Min. Fin. http://www.mof.gov.pl

i pod zakladka podatki sa druki oraz instrukcja obslugi :lol:

Zaswiadczenie o zaawansowaniu budowy moze wystawic Kier. Bud. posiadajacy uprawnienia budowlane

wg ministerstwa nie jest to obowiązujący wniosek o zwrot - a tylko WZÓR aby podatnicy mieli pomoc

Tyle tylko że ten wniosek jest bardzo pomocny i jak sie przekonałem osobiście - akceptowany przez US bez mrugnięcia okiem, więc chyba nie ma co kręcić nosem

widze ,że zdania macie podzielone....MARKUS Ty złożyłeś juz w Urzędzie Skarbowym wszystko...powiedz jak to z tym zaświadczeniem o zaawansowaniu inwestycji od KIEROWNIKA....płaciłeś? i jeśli można wiedziec to ile a może wcale , bo faktycznie wystarczy przez siebie napisać a kierownik tylko wpisze w % stan inwestycji i podpisze.. :cry: :evil:

podaje bardzo dobrze opracowany program do złożenia wniosków i załączników...GOTOWCE urzędowe !!!!!!!! jeśli chodzi o zwroty i podatki

http://www.pity.pl/druking/

firma ta ma programy do sporządzania pitów rocznych

http://pity.pl/druki/

:D