Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie czy kupowaliście odkurzacz centralny (+instalacje) od Pawła z forum czy od kogoś innego - jeśli nie od Pawła to od kogo?

A sasiedka caly czas aktywna??? No no no ja czekam na wiosne, a tu ani widu ani slychu.

Ja rowniez mysle o inst.centralnego odkurzacza, ale sklaniam sie zeby caly zestaw kupic na allegro, maja calkiem niezle ceny, ale moj kontakt z ww. instalacja byl dotychczas tylko wirtualny, nie spotkalem sie z tym w rzeczywistosci.

Tak sobie myslelem ze moze uda sie nam kiedys spotkac, jestesmy niemalze sasiadami, jakby ie bylo jestes o pare krokow przede mna, czy teraz cos czynisz na budowie, czy tylko sie przygotowujesz??

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie czy kupowaliście odkurzacz centralny (+instalacje) od Pawła z forum czy od kogoś innego - jeśli nie od Pawła to od kogo?

Kupowałem przez swojego instalatora, który tak de facto kupował od Pawła. Tyle, że jedna drobna różnica. Wykonawcy kupują u Pawła z upustem dla wykonawców, a nie dla klientów. Mój instalator nie był taki "chciwy" na marżę i w sumie wyszło mi taniej niż kupowanie bezpośrednio u Pawła. Wiem, że potem mój człowiek miał straszną burzę za to że sprzedał mi taniej.

Tak sobie myslelem ze moze uda sie nam kiedys spotkac, jestesmy niemalze sasiadami, jakby ie bylo jestes o pare krokow przede mna, czy teraz cos czynisz na budowie, czy tylko sie przygotowujesz??

Jestem jak najbardziej za spotkaniem :D , tylko może jak się troszku ociepli, bo przy takich mrozach wizyty na budowie nie należą do przyjemności, o czym przekonałam się w sobotę na spotkaniu z ogrodnikiem, ale było zimno :o

Na razie u mnie na budowie nic się nie dzieje, szukam wykonawców do kolejnych etapów i czekam na wycenę okien, bo to pierwsza rzecz jaką będę chciała instalować, mam nadzieję w marcu.

Kupowałem przez swojego instalatora, który tak de facto kupował od Pawła. Tyle, że jedna drobna różnica. Wykonawcy kupują u Pawła z upustem dla wykonawców, a nie dla klientów. Mój instalator nie był taki "chciwy" na marżę i w sumie wyszło mi taniej niż kupowanie bezpośrednio u Pawła. Wiem, że potem mój człowiek miał straszną burzę za to że sprzedał mi taniej.

No tak to pewnie więcej już tak nie zrobi, a czy mógłbys mi dac namiary do tego instalatora?

Witaj Kolia - ja sotatnio rozpięty poszedłem sobie na polifarb na dużą halę która akurat robimy skontrolowac "działania" i w mordę na dworze było chyba -10 a w środku -20...brrr , wymarzłem jak mało kiedy. A do kpl przemoczone buty i chruchlam teraz jak stary gruźlik :-D.

PS bedziecie na spotkaniu?

Witaj Kolia - ja sotatnio rozpięty poszedłem sobie na polifarb na dużą halę która akurat robimy skontrolowac "działania" i w mordę na dworze było chyba -10 a w środku -20...brrr , wymarzłem jak mało kiedy. A do kpl przemoczone buty i chruchlam teraz jak stary gruźlik :-D.

No toż się próbuje dowiedzieć od poczatku tygodnia czy spotkanie nadal aktualne, jak tak mało chętnych, ale coś zero odzewu, Franciszek gdzieś wsiąkł 8)

P.S. Czekam na nowy projekt instalacji OC jak dostanę, to będę chciała wycenę od Ciebie, dobrą :D

Najlepszą! :-D

A co do spotkania - pojechałbym ale nie bardzo mam co zrobic z moimi stworkami. Rodzice jeszcze tydzień w sanatorium ,a teściowa leży bo ją coś pokręciło.

A żonka idzie na rajd pieszy w okolice Gosi.

a ja pewnie zdążę sie połamać bo próbuję trenować na rolkach... 8)

Poszukuję PILNIE geodety do pomiaru domu (inwentaryzacja powykonawcza) - do odbioru domu - mój pierwszy geodeta niestety wyjechał sobie na saksy do Angli :evil: .

Najlepiej aby nie był drogi :wink:

Pomóźcie :cry:

Ja korzystałem z usług p. Bielskiej z Żukowa. Telefonu nie pamiętam ale ma siedzibę po lewej stronie w pawilonach od strony Chwaszczyna.

Solidna i nie droga.

Grody

Jestem jak najbardziej za spotkaniem :D , tylko może jak się troszku ociepli, bo przy takich mrozach wizyty na budowie nie należą do przyjemności, o czym przekonałam się w sobotę na spotkaniu z ogrodnikiem, ale było zimno :o

Na razie u mnie na budowie nic się nie dzieje, szukam wykonawców do kolejnych etapów i czekam na wycenę okien, bo to pierwsza rzecz jaką będę chciała instalować, mam nadzieję w marcu.

Nie no oczywiscie ze nie ma sensu w te mrozy, co sie odwlecze to nie uciecze.

Na spotkaniu w tym terminie niestety nie moge byc, a bardzo bym chcial.

Najlepszą! :-D

A co do spotkania - pojechałbym ale nie bardzo mam co zrobic z moimi stworkami. Rodzice jeszcze tydzień w sanatorium ,a teściowa leży bo ją coś pokręciło.

A żonka idzie na rajd pieszy w okolice Gosi.

a ja pewnie zdążę sie połamać bo próbuję trenować na rolkach... 8)

Wlasnie Maly z tego co sie orientuje to zajmujesz sie CO, a moze cala hydraulika, moze bylbys zainteresowany??? Dalem wlasnie do wycenu jednemu panu.

Jak tak to ci podesle na maila. albo priva moje rzuty i co bym tam widzial

No tak to pewnie więcej już tak nie zrobi, a czy mógłbys mi dac namiary do tego instalatora?

KOLIA - zajrzyj na priv

Swoje kupiłem w Porcie - takie zwykłe metalowe z szybka hartowaną i złotymi szprosami - były z wystawki tak że cena była bardzo niska (niewiele ponad 1200zł)

Są mocne i się nie odkształcają (drewniane potrafiły "tańczyć"-to samo z palstikowymi ciemnymi).

No toż się próbuje dowiedzieć od poczatku tygodnia czy spotkanie nadal aktualne, jak tak mało chętnych, ale coś zero odzewu, Franciszek gdzieś wsiąkł 8)

P.S. Czekam na nowy projekt instalacji OC jak dostanę, to będę chciała wycenę od Ciebie, dobrą :D

Jako szanujący się architekt pojechałem na targi budowlane Budma do Poznania i dlatego wsiąkłem :lol: Faktycznie, mało chętnych dlatego proponuje przełozyć spotkanie na ......no właśnie, na kiedy? może jakieś propozycje tak aby pasowało większości. My narazie nie planujemy urlopów więc dostosujemy się.

Mam kolejne pytanko, drzwi zewnetrzne to gdzie kupowaliście?

Ja drzwi zewnętrzne kupiłem w firmie Bat, Euronord, blacha z pianką w środku, cena ok. 1300zł. Tanie, trwałe i ciepłe. Poza tym zależało mi na białych drzwiach zewnętrznych - takie mam w kolorystyce budynku i okazało się że to duży problem jeżeli chodzi o zewnętrzne drzwi drewniane.

Mam wybudowany dom - szkielet drewnainy, pozdrawiam Ola.

Ola, tak przez ciekawość, nie miałaś problemu z wykonawcami, z dobrym drewnem, czy znalazłaś kierownika który znał się na technologi (wiedział kiedy paroizolacja a kiedy wiatroizolacja :lol: ), instalatorzy nie podziurawili Ci w przypadkowy sposób konstrukcji rurkami, czy nie słychać osób chodzących po poddaszu itp. itd? Skrobnij z czego jesteś zadowolona a z czego nie.

Witam serdecznie to jest mój pierwszy post i mam nadzieje że nie ostatni :D

W tym roku mam zamiar wraz z żoną postawić dom z drewna gdzieś w okolicy Trójmiasta w związku z tym w przyszłą niedzielę jestem umówiony na oglądanie działki koło Chwaszczyna i prawdę mówiąc nie wiem o co się pytać nie mam zielonego pojęcia na temat kupowania ziemi .Bardzo bym poprosił o jakiekolwiek informacje które mi będą pomocne podczas wybierania działki jak i zarówno szukam kontaktu z ludźmi którzy maja jakiekolwiek informacje na temat domów drewnianych .

Z góry dziękuję stanek

stanek

Franciszek pisałeś o doradcach czy agentach ds. nieruchomości brzmi to bardzo rozsądnie ale gdzie można kogoś takiego znaleźć i wiem że będę musiał mieć jeszcze kierownika budowy ?

Agentów nieruchomości i architektów jest jak psów, znaczy się wielu.

Dziś rano byłem na spotkaniu u inwestora, który kupił działkę nie sprawdzając warunków zabudowy, uzbrojenia w media, warunków gruntowych itp.itd. Działka jest ładnie połozona i nie była droga, więc to wystarczył do podjecia decyzji. Niestety, w wyniku przeprowadzonego dochodzenia stwierdziłem, że działka nie nadaje się pod zabudowę :o W pobliżu działki nie ma kanalizacji, rozwiązaniem jest szambo albo oczyszczalnia ścieków, ale....no właśnie w pobliżu działki jest ujęcie wody i w strefie ochrony ujęcia nie wolno wykonywać szamba i oczyszczalni ścieków!! Jedyne rozwiązanie to czekać kiedy gmina wykona kanalizacje a to jest planowane w 2010 roku, ups...i po planach szybkiej budowy.

Nikomu nie życzę takich problemów już na samym początku inwestycji

Nie miałam problemów, mialam jedną dobrą ekipe która wiedziła w czym rzecz, jak co i kiedy robic , polecana prze inspektora nadzoru (znajomego), drewno mialam dobre czterostronnie strugane i suszone komorowo takie jak powinno być, a instalatorzy a i oweszem podziurawili ale tyl;ko tyle ile trzeba i gdzie trzeba, a czy nie słycha tupania jescze nei wiem, bo jestem w trakcie wykańczania, teraz kłada kartongipsy a potem podłogi i kafle, ale podobno maty aku zapobiegaja chałasom