Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki Markus :D

A Twoje drzwi zewnetrzne, wiem że robił stolarz i pewnie nawet mam gdzieś namiary, ale pamietam że nie byłeś z nich do końca zadowolony, można wiedzieć dlaczego? Czy to znaczy że nie polecałbyś jego usług?[/i]

Nie mam zarzutów co do jakości pracy stolarza. Mam zarzuty co do jakości drewna (a precyzyjnie ujmując jego wilgotności). Niestety gdy konstruktor siedząc nad moim projektem proponował mi zamiast drewnianej, więźbę stalową i argumentował to tym, że w Polsce nie idzie dostać porządnie wysuszonego drewna to go wtedy wyśmiałem. Niestety facet miał rację. W Polsce wszyscy rżną klientów na suszeniu drewna, gdyz drewna jest za mało i wszyscy gonią terminy więc suszenie odbywa się byle jak. Potem wszystko wyłazi, a raczej rozłazi się.

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Markus :D

A Twoje drzwi zewnetrzne, wiem że robił stolarz i pewnie nawet mam gdzieś namiary, ale pamietam że nie byłeś z nich do końca zadowolony, można wiedzieć dlaczego? Czy to znaczy że nie polecałbyś jego usług?[/i]

Nie mam zarzutów co do jakości pracy stolarza. Mam zarzuty co do jakości drewna (a precyzyjnie ujmując jego wilgotności). Niestety gdy konstruktor siedząc nad moim projektem proponował mi zamiast drewnianej, więźbę stalową i argumentował to tym, że w Polsce nie idzie dostać porządnie wysuszonego drewna to go wtedy wyśmiałem. Niestety facet miał rację. W Polsce wszyscy rżną klientów na suszeniu drewna, gdyz drewna jest za mało i wszyscy gonią terminy więc suszenie odbywa się byle jak. Potem wszystko wyłazi, a raczej rozłazi się.

Ja miałem odewrotny przypadek: zakupiłem podbitkę w firmie Complex ul. Szeroka 4 83-333 Borkowo tel. 685 88 00. Zamówiłem dreno wysuszone strugane, ostrzegli mnie, że to drewno jest za suche (ok. 12% wilgotności), ale tak bardzo podobał mi się rysunek słoi tego drewna, że nie zważając na ostrzeżenia kupiłem je. Dzisiaj mam wypaczoną podbitkę, którą po zimie trzeba będzie przełożyć.

Tak więc w dobrym tartaku można kupić drewno za suche.

W firmie Complex kupiłem takze więźbę dachową z drewna struganego, suszonego, zrobili mi również projekt i zajeli się wykonastwem - bardzo dobre drewno, profesjonalna obsługa, polecam.

Nie miałam problemów, mialam jedną dobrą ekipe która wiedziła w czym rzecz, jak co i kiedy robic , polecana prze inspektora nadzoru (znajomego), drewno mialam dobre czterostronnie strugane i suszone komorowo takie jak powinno być, a instalatorzy a i oweszem podziurawili ale tyl;ko tyle ile trzeba i gdzie trzeba, a czy nie słycha tupania jescze nei wiem, bo jestem w trakcie wykańczania, teraz kłada kartongipsy a potem podłogi i kafle, ale podobno maty aku zapobiegaja chałasom

Olu, a może dałabyśnamiary na tych dobrych fachowców, będę wdzięczny :lol:

Chyba faktycznie blisko siebie mieszkamy.

Przy jakiejś okazji można by się spotkać w realu - nasi synowie sa prawie rówieśnikami, Bartek kończy w tym roku 5 lat.

No, nawet ja wiem, gdzie to jest :), bo naprawdę blisko toto jest. dobrze na mapie zobaczyłeś. A jeśli Bartek kończy w tym roku 5 lat, to niestety bardzo dużo młodszy od WIktora, bo on za niecały miesiąc kończy 6 :) A jeśli Bartek chodzi do przedszkola to może tam gdzie Wiktor, czyli do Karczemek ? jeśli tak to się już znamy :) A co do spotkania - my zawsze chętni jesteśmy,ale teraz to ja mam zapalenie oskrzeli :(

Chyba faktycznie blisko siebie mieszkamy.

Przy jakiejś okazji można by się spotkać w realu - nasi synowie sa prawie rówieśnikami, Bartek kończy w tym roku 5 lat.

No, nawet ja wiem, gdzie to jest :), bo naprawdę blisko toto jest. dobrze na mapie zobaczyłeś. A jeśli Bartek kończy w tym roku 5 lat, to niestety bardzo dużo młodszy od WIktora, bo on za niecały miesiąc kończy 6 :) A jeśli Bartek chodzi do przedszkola to może tam gdzie Wiktor, czyli do Karczemek ? jeśli tak to się już znamy :) A co do spotkania - my zawsze chętni jesteśmy,ale teraz to ja mam zapalenie oskrzeli :(

Życzę powrotu do zdrowia - szybkiego!

Pozdrawiam

Dzis rozmawialem wstepnie z ekipami:

Witam

Moj dom (obrys 12mx11m) ekipy wyceniły nastepujaco:

firma (ta ktora ma dom modelowy w Miszewku)- stan surowy otwarty (dach z papą) - 80tys z materialem

1.ekipa - sama rabocizna - od wykopania fundamentów do przykrycia dachem z papą - 25 tys

2.ekipa - j.w - 15 tys - gratis dobudowa garazu :) Obiecał, ze taki stan postawi w 3 miesiące.

Czy taka cena jest dobra, czy mozna jeszcze taniej?

Wylewki - 10 pln/m2 +material

Tynki (natrysk) 13pln/m2 +material

PS. Jakie sa koszty po zakupie projektu? Trzeba go chyba "dostosowac" do warunków?

Chciałbym dołączyć do towarzystwa :D . Planuję rozpoczęcie budowy w Kiełpinie Górnym na wiosnę. Od dłuższego czasu śledziłem wasze działania ale jako nie praktykujący pozostawałem w ukryciu. Ponieważ godzina zero zbliża się wielkimi krokami, czas już chyba się ujawnić. Pozdrawiam wszystkich!

inzynier.mamon

... Planuję rozpoczęcie budowy w Kiełpinie Górnym na wiosnę...

O :o :o , to tak jak my, witam sąsiada, czy zdradzisz w której częsci Kiełpina Górnego stanie Twój dom :)

anSi: Okolice bajorka przy końcu Kiełpina w kierunku Smęgorzyno.

PS. czy gdzieś jest instrukcja obsługi tych wszystkich guziczków przy postowaniu? Jak wstawić cytat itp.

Metoda prób i błędów i życzliwi ludzie wokół :) :)

My w starej części Kiełpina, masz już wybrany projekt, technologię, na jakim w ogóle jesteś etapie? No i oczywiście życzę powodzenia :)

Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym.

Za:

- prace ziemne

- fundamenty monolityczne wylewane z gruchy do wykopu wyłożonego folią

- podkład betonowy podłogi na gruncie

- instalacja kanalizacyjna

- montaż i podłączenie szamba betonowego

- ściany zewnętrzne

- wieńce

- ściany działowe

dostałem oferte na 63tys. zł za samą robociznę. Moje materiały (za wyjątkiem żwiru na podłogę i obsypanie fundamentów, które dostarcza wykonawca), sprzęt wykonawcy. Oferta nie uwzględnia więźby i pokrycia dachu.

Przekopując się przez "listę płac" na forum dochodzę do wniosku, że to bardzo drogo. Ile waszym zdaniem to powinno kosztować?

Dzięki i pozdrawiam,

inzynier.mamon

To drogo...ja mam wprawdzie mniejszy dom (patrz w podpisie) + wiata garażowa z pomieszczeniem gospodarczym (całość na fundamencie), wykopy we własnym zakresie, ściany silka, bez podłączania szamba - ekipa wyceniła mi robociznę na trochę mniej niż jedną trzecią twojej kwoty.... :-?

Dzis rozmawialem wstepnie z ekipami:

Witam

Moj dom (obrys 12mx11m) ekipy wyceniły nastepujaco:

firma (ta ktora ma dom modelowy w Miszewku)- stan surowy otwarty (dach z papą) - 80tys z materialem

1.ekipa - sama rabocizna - od wykopania fundamentów do przykrycia dachem z papą - 25 tys

2.ekipa - j.w - 15 tys - gratis dobudowa garazu :) Obiecał, ze taki stan postawi w 3 miesiące.

Czy taka cena jest dobra, czy mozna jeszcze taniej?

Wylewki - 10 pln/m2 +material

Tynki (natrysk) 13pln/m2 +material

PS. Jakie sa koszty po zakupie projektu? Trzeba go chyba "dostosowac" do warunków?

Troche mało wiem na temat Twojego dom (poza informacją o obrysie), ale na pytanie czy można taniej odpowiem, że napewno można, ale pamiętaj, że cena to nie wszystko.

Ja mam dom parterowy o powierzchni 130m2, za wykonanie fundamentów, ścian nośnych i działowych, wieńca, chudziaka na gruncie, kanalizacji z szambem, zapłaciłem ok. 20 000zł (sama robocizna). Niby nie drogo ale okazało się, że ekipa uczciwa, pracowita, tylko miała jedną wadę: w ogóle nie znała się na budowaniu :cry: chłopaki granatem od pługa odciągnięci. Dziś byłbym gotów dopłacić 10 000 byle trafić na ekipę, która zna się na budowaniu. Dla mnie skończyło się to codziennymi wizytami na budowie, i ostrym nadzorowaniem prac, tak więc straciłem masę czasu, który mogłem poświęcić np. zarabianiu pieniędzy na dom.... może w tym czasie zarobiłbym więcej niż zaoszczędziłem biorąc tańszą ekipę.

Oferty miałem od 70 000 do 15 000zł (była też ekipa za 12 000 zł ale odrazu widać było, że sobie nie poradzą). Tak więc, nie tylko cena, ale także spróbuj zweryfikować swojego majstra - pojedź w towarzystwie swojego kierownika budowy na budowę, która robił wcześniej, porozmawiaj z osobą dla której budował wcześniej, zapytaj o niego na forum, a może uda Ci się uniknąć problemów, które mnie spotkały i tego Ci życzę!

Co do adaptacji projektu musisz znależć architekta z uprawnieniami do projektowania, który zrobi Ci taką adaptacje. Jak go znajdziesz to on Cię za rączkę poprowadzi, co gdzie za ile. Na forum ostatnio ktoś podał cene ok. 1500zł za samą adaptacje (musisz doliczyć koszt mapy do celów projektowych, uzgodnień i badań gruntu), no i mam nadzieję, że masz już decyzje o warunkach lub aktualny plan miejscowy.

To drogo...ja mam wprawdzie mniejszy dom (patrz w podpisie) + wiata garażowa z pomieszczeniem gospodarczym (całość na fundamencie), wykopy we własnym zakresie, ściany silka, bez podłączania szamba - ekipa wyceniła mi robociznę na trochę mniej niż jedną trzecią twojej kwoty.... :-?

cześć, na każdym zebraniu jest tak, że ktoś musi być pierwszy...więc witam inżyniera mamonia :lol:

Jak widzę największy problem jest z ekipami od stanów surowych, no cóż ja swojej ekipy nie polecam

Mam kolejne pytanko, drzwi zewnetrzne to gdzie kupowaliście?

Ja mam Gerdy WX20 (cena poniżej 2k)a kupić w Trójmieście to można w wielu miejscach (Chyloni, Rumi, Redzie ....)

mam pytanko - jak długo użytkujesz drzwi i czy wszystko jest ok? Bo ja ostatnio zauważyłam, że jak na początku zatrzaskiwały sie lekko tak teraz mam problem z ich zatrzaśnięciem (takie wrażenie jakby otwarty zamek blokował) i zaczyna podwiewać na dole trochę ... :-?