Wakmen 10.02.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Witam, Mam jeszcze jedno pytanko Jestem po wstępnych ustaleniach z kierownikiem budowy Panem Kordkiem. Narazie o stawkach nie rozmawialam szczegolowo, mówił tylko ze ma stawke od kazdej wizyty na budowie. I teraz moje pytanie brzmi ile bral od Was? Bardzo prosze odpowiedz!! DZIEKUJE U mnie wziął za całą budowę - 2k PLN Ja zapłaciłem w dwóch ratach po 600 ale średni stawka to 1,5k za całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 10.02.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Witam, Mam jeszcze jedno pytanko Jestem po wstępnych ustaleniach z kierownikiem budowy Panem Kordkiem. Narazie o stawkach nie rozmawialam szczegolowo, mówił tylko ze ma stawke od kazdej wizyty na budowie. I teraz moje pytanie brzmi ile bral od Was? Bardzo prosze odpowiedz!! DZIEKUJE U mnie wziął za całą budowę - 2k PLN Rafał jak tam zaawansowanie? Na mój nos to chyb ajuż niedługo, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 10.02.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Podpowiedzcie nam z czego wybudować dom. ... Jak śledziliśmy wcześniejsze posty, głównie pojawia się Porotherm... ... Beata i Mirek Gazobeton w porównaniu do porothermu ma jedna niezaprzeczalną zaletę-.... Dodam jeszcze, że są dwa produkty, które sa do siebie podobne: silka - czyli bloczek cementowo wapienny ytong - bloczek gazobetonowy Podobieństwo polega na tym , że są w tym samym kolorze - są białe. Poza tym wszystko je różni. Porotherm, silka, ytong i ich tanie odpowiedniki mają swoje plusy i minusy, ale najważniejsze jest aby wasz wykonawca znał ten materiał i potrafił z niego murować, no i oczywiście dobra cena. Pozdrawiam Z czego budować dom? Pytanie na które próżno szukać jednoznaczenej odpowiedzi na całym tym forum. Wielostronicowe wątki na temat przewagi jednego matreriału nad drugim nie znalazły odpowiedzi na takie pytanie. Podobnie jak czym ocieplać wełną czy styropianem, i mnóstwo innych podobnych. I nie ma również jednoznaczej odpowiedzi z czego taniej - zależy to od roku, pory roku, konstrukcji budynku, zdolności negocjacyjnych inwestora, zdolności wykonawcy itp. Poza tym materiał na ściany to jednak tylko fragment kosztu w całej budowie. Niestety, ale czeka Was długa droga zbierania informacji i podejmowania decyzcji bazujących nie zawsze na jednoznacznych przesłankach ekonomiczno-technicznych. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.02.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Wczoraj ludzie p. Lademana zaczeli robić tynki gipsowe maszynowe w naszym domku i ... jak tak dalej bedzie to będzie cudownie. Cały dzień byłem z nimi (spoinowałem płyty GK) i mogłem podpatrezć jak chłopaki sie starali. Szef na fajrant jak przyjechał i usłuszał ode mnie, że tak to może być dobrze to myślałem, że ze skóry wyskoczy. Przecież już lepiej być nie może - zarzekał się. Wyjaśniłem mu że jest bardzo dobrze a nie dobrze.Dzisiaj jestem w pracy zawodowej ale z rana o 8-mej będę znowu z nimi i będę dalej ich aniołem "stróżem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 10.02.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Markus, właśnie zastanawiamy się nad pompą ciepła. Ile kosztowała Cię cała instalacja. Jak masz połozone rurki, w głąb czy inaczej. Ile metrów ogrzewasz? Byłabym wdzięczna za odpowiedź, możesz pisać na priva. Pozdrawiam Lidka Witaj, podobnie ,jak Ciebie interesują mnie pompy ciepła. Powiem więcej- zdecydowaliśmy się na ten rodzaj ogrzewania. Pod koniec ubiegłego roku zebrałam już kilka ofert. Z jedną firmą nawet spotkałam się. W marcu mamy zamiar rozpocząć już konkretne rozmowy z firmami, aby w maju wykonać już instalację . Jeśli w swoich poszukiwaniach trafisz na ciekawe oferty będę wdzięczna za info. Markus - mam nadzieję ,że zaproszenie na pogawędę na temat pomp jest aktualne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 10.02.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Witam, Mam jeszcze jedno pytanko Jestem po wstępnych ustaleniach z kierownikiem budowy Panem Kordkiem. Narazie o stawkach nie rozmawialam szczegolowo, mówił tylko ze ma stawke od kazdej wizyty na budowie. I teraz moje pytanie brzmi ile bral od Was? Bardzo prosze odpowiedz!! DZIEKUJE Ja miałem umowę na całą budowę bez względu na ilość wizyt. Płaciłem 2000 zł netto z góry. MarcinU-bardzo dziekuje za odpowiedz. A jak bylo z innymi kierownikami budowy?? Dajcie znac. Dziekuje. My mamy umowę z kierownikiem na 1200 zł platne w ratach , po zakończeniu poszczególnych etapów budowy- bez względu na ilość wizyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 10.02.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Mam pytanka dla wtajemniczonych: 1. czy należy dodatkowo impregnować ( malować) wieźbę, jeśli już wcześniej, tzn. w tartaku była impregnowana zanurzeniowo?2. szukam cegły i płytek klinkierowych- gdzie jest duży wybór , no i przystępne ceny ? Zależy mi, aby pochodziły one od jednego producenta - żeby kolory były identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 10.02.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Markus - mam nadzieję ,że zaproszenie na pogawędę na temat pomp jest aktualne? Cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 10.02.2006 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Mam pytanka dla wtajemniczonych: 1. czy należy dodatkowo impregnować ( malować) wieźbę, jeśli już wcześniej, tzn. w tartaku była impregnowana zanurzeniowo? 2. szukam cegły i płytek klinkierowych- gdzie jest duży wybór , no i przystępne ceny ? Zależy mi, aby pochodziły one od jednego producenta - żeby kolory były identyczne. 1. Nie trzeba, ale można. Zależy od Ciebie. 2. Prestol Gdynia, Raab Karcher Gdynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.02.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Mam pytanka dla wtajemniczonych: 1. czy należy dodatkowo impregnować ( malować) wieźbę, jeśli już wcześniej, tzn. w tartaku była impregnowana zanurzeniowo? .... Ja zrezygnowałem z impregnacji zanurzeniowej bo i tak nic nie jest warta. Sam wysezonowałem drewno na dach i zaimpregnowałem w korycie zbitym z krokwi. Skuteczność: zaimpregnowało na wylot (widać było po przecięciu). Jakoś ostatniego lata zamówiłem dechy na taras bez impregnaji ale gość był nadgorliwy i "zafarbował" tylko mokre dechy, które nic nie chciały wchłonąć. Teras mam je przestęplowane, przykryte i się suszą. Latem tego roku będę robił taras po swojemu z własną impregnacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 10.02.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Mam pytanka dla wtajemniczonych: 1. czy należy dodatkowo impregnować ( malować) wieźbę, jeśli już wcześniej, tzn. w tartaku była impregnowana zanurzeniowo? .... Ja zrezygnowałem z impregnacji zanurzeniowej bo i tak nic nie jest warta. Sam wysezonowałem drewno na dach i zaimpregnowałem w korycie zbitym z krokwi. Skuteczność: zaimpregnowało na wylot (widać było po przecięciu). Jakoś ostatniego lata zamówiłem dechy na taras bez impregnaji ale gość był nadgorliwy i "zafarbował" tylko mokre dechy, które nic nie chciały wchłonąć. Teras mam je przestęplowane, przykryte i się suszą. Latem tego roku będę robił taras po swojemu z własną impregnacją. bardzo dobre rozwiazanie,tez tak zrobilem,czlowiek ma pewnosc co ma a nie to co napisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod fikusem 10.02.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Witam wszystkich budujących. Ja zaczynam budowe jak tylko pozwoli na to pogoda. No i w zwiazku z powyzszym mam pytanie - skad braliscie stal do budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.02.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Witam wszystkich budujących. Ja zaczynam budowe jak tylko pozwoli na to pogoda. No i w zwiazku z powyzszym mam pytanie - skad braliscie stal do budowy? W Twoim przypadku dobrym rozwiązaniem będzie Almares - jak ja kupowałem byli lepsi cenowo od Metalzbytu tuż obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 10.02.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Markus - mam nadzieję ,że zaproszenie na pogawędę na temat pomp jest aktualne? Cały czas SUPER !!! Co do terminu to myślę,że ustalimy na privie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 10.02.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Mam pytanka dla wtajemniczonych: 1. czy należy dodatkowo impregnować ( malować) wieźbę, jeśli już wcześniej, tzn. w tartaku była impregnowana zanurzeniowo? .... Ja zrezygnowałem z impregnacji zanurzeniowej bo i tak nic nie jest warta. Sam wysezonowałem drewno na dach i zaimpregnowałem w korycie zbitym z krokwi. Skuteczność: zaimpregnowało na wylot (widać było po przecięciu). Jakoś ostatniego lata zamówiłem dechy na taras bez impregnaji ale gość był nadgorliwy i "zafarbował" tylko mokre dechy, które nic nie chciały wchłonąć. Teras mam je przestęplowane, przykryte i się suszą. Latem tego roku będę robił taras po swojemu z własną impregnacją. Planuję wykończenie tarasu drewnem. powiedz mi , jakie masz drewno. Ponoć najlepsze są gatunki egzotyczne, a czy z naszych krajowych można robić? Jaki będziesz robił taras- płaski , czy ze stopniami. Mój będzie ze stopniami i w związku z tym zastanawiam się jak te stopnie wykończyć , tylko w poziomie czy rownież w pionie?Masz może zdjęcia tarasów z drewna?Ja znalazłam coś takiego http://www.keplinger.at/defaultBangkirai.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mawo 10.02.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Udało się. Dziś 10 lutego (święto Gdyni) odebrałem moje pozwolenie na budowę. Obiecałem sobie, że jak dostanę ten papier to się upiję ... i udało się mam pozwolenie i właśnie świętuję. Starałem się o to pozwolenie przeszło 2 lata. Dlaczego ? Nie było planu zagospodarowania i jak wystąpiłem o warunki zabudowy to mi zawiesili postępowanie na rok. Po roku i kilku miesiącach dostałem warunki, ale gorsze niż w planie, który właśnie był uchwalany. Trochę w ciemno (planu jeszcze nie było) zleciłem projekt indywidualny. Zabawa z architektem trwała przeszło pół roku. Końcówka to już standardowe dogadzanie urzędnikom (donieść jeszcze to i to), które zajęło prawie 2 miesiące i do końca nie byłem pewien czy wogóle pozwolą mi się budować. Czuję, że po takich przebojach to sama budowa będzie już dla mnie przyjemnością. Ekipę i kierownika mam już zaklepanych ruszam pod koniec kwietnia. Wasze zdrowie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 10.02.2006 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 mawo - gratulacje...teraz to już tylko pasmo nieustających sukcesów Cię czeka Projekt masz indywidualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.02.2006 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 ... Planuję wykończenie tarasu drewnem. powiedz mi , jakie masz drewno. Ponoć najlepsze są gatunki egzotyczne, a czy z naszych krajowych można robić? Jaki będziesz robił taras- płaski , czy ze stopniami. Mój będzie ze stopniami i w związku z tym zastanawiam się jak te stopnie wykończyć , tylko w poziomie czy rownież w pionie?Masz może zdjęcia tarasów z drewna?Ja znalazłam coś takiego http://www.keplinger.at/defaultBangkirai.htm Oczywiście, że najlepsze to te egzotyczne ale koszt jaki ich jest. Po drugie ja i moja Żoneczka gustujemy w sośnie więc zakupiłem dechy 15 x 5 cm, które częściowo zchebluję na wyrówniarce i będzie super. Kiedyś chciałem zrobić taras prostokątny z "doklejonym 8-mio kątem na stół i krzesła ale Żoneczka stwierdziła, że do naszego projektu taki by nie pasował i będzie klasyczny prostokątny z tym ,, dechy ułożone w jodełkę. Zejście do ogrodu z tarasu będzie po jakiś 2, 3 stopniach bez podstopnic. Przymierzając się do projektu tarasu przejrzałem mnóstwo takich stron jak wskazałaś (wszystkie z drugiej strony globu) ale jakoś adresów to nie pamiętam. Wrzuć w przeglądarkę DIY DECK lub coś podobnego i szukaj. Ja, dla majsterkowiczów polecam stronę: absolutelyfreeplans.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxiquill 11.02.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Witam, Mam jeszcze jedno pytanko Jestem po wstępnych ustaleniach z kierownikiem budowy Panem Kordkiem. Narazie o stawkach nie rozmawialam szczegolowo, mówił tylko ze ma stawke od kazdej wizyty na budowie. I teraz moje pytanie brzmi ile bral od Was? Bardzo prosze odpowiedz!! DZIEKUJE Witam Jeśli ten Pan ma na imię Stanisław to proponowałbym poszukać innego kierownika. Akurat tak się składa, że był on kierownikiem na bliskiej mi budowie. Miary i projektu nie trzymał wiecej niż 1 raz. Trzeba przyznać, że dużo i "na okrągło" mówił, mercedes, złoty łańcuch, duży zegarek to jego rekwizyty. Ja swojemu kierownikowi płacę 2000zł w 4 ratach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 11.02.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Udało się. Dziś 10 lutego (święto Gdyni) odebrałem moje pozwolenie na budowę. Obiecałem sobie, że jak dostanę ten papier to się upiję ... i udało się mam pozwolenie i właśnie świętuję. Starałem się o to pozwolenie przeszło 2 lata. Dlaczego ? Nie było planu zagospodarowania i jak wystąpiłem o warunki zabudowy to mi zawiesili postępowanie na rok. Po roku i kilku miesiącach dostałem warunki, ale gorsze niż w planie, który właśnie był uchwalany. Trochę w ciemno (planu jeszcze nie było) zleciłem projekt indywidualny. Zabawa z architektem trwała przeszło pół roku. Końcówka to już standardowe dogadzanie urzędnikom (donieść jeszcze to i to), które zajęło prawie 2 miesiące i do końca nie byłem pewien czy wogóle pozwolą mi się budować. Czuję, że po takich przebojach to sama budowa będzie już dla mnie przyjemnością. Ekipę i kierownika mam już zaklepanych ruszam pod koniec kwietnia. Wasze zdrowie !!! Witam w klubie oczekujących na warunki zabudowy w Gdyni My czekamy na warunki zabudowy ponad rok. Na rok nam wstrzymali wydanie decyzji. W grudniu ubiegłego roku wznowili i nadal czekamy, dzwonimy, biegamy do urzędu i dalej nic. Przekładają z tygodnia na tydzień. Szlag człowieka moze trafić Powiedzieliśmy sobie, że jak dostaniemy warunki zabudowy to się .... upijemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts