Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No niestety ale musze cie zmarwic,ja mam takie same drzwi i po 2latach eksploatacji tez wieje od dolu przy rogach(jak bylo -20 to zamarzly mi drzwi na dole),ani prog ani uszczelka tego nie wyeliminuja,te drzwi maja taka wade ze panel i jego przetloczenia nie sa adekwatne z futryna,uszczelka drzwi jest glebiej niz uszczelka progu ktora uszczelnia od strony wewnetrznej,nie stykaja sie po zamknieciu drzwi( sa przesuniete wzgledem siebie o okolo 2 cm)

no to mnie zmartwiłeś- ale mówisz, że u ciebie po 2 latach użytkowania a u mnie po pół roku ... ale to nie jest ok :(

No niestety ale musze cie zmarwic,ja mam takie same drzwi i po 2latach eksploatacji tez wieje od dolu przy rogach(jak bylo -20 to zamarzly mi drzwi na dole),ani prog ani uszczelka tego nie wyeliminuja,te drzwi maja taka wade ze panel i jego przetloczenia nie sa adekwatne z futryna,uszczelka drzwi jest glebiej niz uszczelka progu ktora uszczelnia od strony wewnetrznej,nie stykaja sie po zamknieciu drzwi( sa przesuniete wzgledem siebie o okolo 2 cm)

no to mnie zmartwiłeś- ale mówisz, że u ciebie po 2 latach użytkowania a u mnie po pół roku ... ale to nie jest ok :(

Ano niestety,sam sie zmartwilem jak mi zamarzlo,ale widocznie ten typ tak ma,bede musial jeszcze troszke pokombinowac z 2 uszczelka ale po wewn.stronie i cienka

Ad Vondraczek

ja brałem bloczki betonowe w Małkowie koło Żukowa- w zeszłym roku wrzesień 2,10 za sztukę z transportem, co do jakości to nie jest to jakość B-compleksu, ale dobra ekipa spokojnie sobie sobie z nimi radzi, i właściciel wydaje poświadczenie zgodności. Był kilkakrotnie polecany na forum

Ad. Sliwka, inżynier.mamon, anSI może się zmówimy i zbiorczo zamówimy pompy ciepła, może uda się wytargować korzystniejszą cenę, niedawno otrzymałem informację z "http://www.climakomfort.pl/" że mają promocję do końca lutego. Ponadto rozmawiałem z Panem Jackiem Sucheckim - tel 604 485920 , zakładał pompę u mojego kolegi -stad namiar, jak również rozmawiałem z inną osobą u której też instalował - obaj b. zadowoleni a z mojego sondażu wyszedł najkorzystniej cenowo. Niemniej jednak jeszcze decyzji nie podjąłem komu to zlecę, ale na pewno całość jednemu wykonawcy.

Z mojego doświadczenia wychodzi że jak się zamawia więcej to można uzyskać lepszą cenę, buduję równolegle z kolegą i razem kupujemy materiały, efekt taki że zawsze jakoś udaje się jeszcze trochę cenę obniżyć gdy pytam o rabat jeśli wezmę na dwie budowy. Co do składów budowlanych to zaopatruję się w Kolbudach, GS SCH, ul Przemysłowa, ceny lepsze niż w Lublewie.

...

Ad. Sliwka, inżynier.mamon, anSI może się zmówimy i zbiorczo zamówimy pompy ciepła, może uda się wytargować korzystniejszą cenę,

Jestem jak najbardziej za, czekam na wycenę z Clima Komfort, mam już wyceny od innych dostawców, niestety, są to pompy z glikolem, a nam jakoś tak przypadła do gustu z propanem. Jedyne co mnie martwi, to zakopane w ogródku duże pieniądze (ryzyko, że ktoś dojrzy i zniszczy no i osobny zbiornik na wodę (konkurencyjne firmy mają dwa w jednym)}

...

Ad. Sliwka, inżynier.mamon, anSI może się zmówimy i zbiorczo zamówimy pompy ciepła, może uda się wytargować korzystniejszą cenę,

Jestem jak najbardziej za, czekam na wycenę z Clima Komfort, mam już wyceny od innych dostawców, niestety, są to pompy z glikolem, a nam jakoś tak przypadła do gustu z propanem. Jedyne co mnie martwi, to zakopane w ogródku duże pieniądze (ryzyko, że ktoś dojrzy i zniszczy no i osobny zbiornik na wodę (konkurencyjne firmy mają dwa w jednym)}

Warto spróbować, ale może być problem ze zgraniem preferencji i terminów :roll: . Ja skłaniam się ku Ochsnerowi, prawdopodobnie w pierwszym kwartale 07.

hej hej !

Mały i Gosia ! dzieki za odzew! moze jednak ktos jeszcze cos napisze ? czym sie kierowaliscie kupujac dzialke i wybierajac? Ile daliscie sobie czasu na jej znalezienie? prosze tu kolezanke oswiecic szybciutko;)

Moze macie namiary na fajne dzialki????? ( Bojano, Kielno, Koleczkowo, Dobrzewino??)szukamy takiej w miare w cywilizowanym m-cu ale nie przy ulicy i zeby jakies drzewka blisko byly a nie samo pole...san francisco to moze innym razem ;)

hej hej !

Mały i Gosia ! dzieki za odzew! moze jednak ktos jeszcze cos napisze ? czym sie kierowaliscie kupujac dzialke i wybierajac? Ile daliscie sobie czasu na jej znalezienie? prosze tu kolezanke oswiecic szybciutko;)

Moze macie namiary na fajne dzialki????? ( Bojano, Kielno, Koleczkowo, Dobrzewino??)szukamy takiej w miare w cywilizowanym m-cu ale nie przy ulicy i zeby jakies drzewka blisko byly a nie samo pole...san francisco to moze innym razem ;)

Koło mnie sa cudne działki, blisko lasu, droga tez niedaleko uzbrojone.Ja szukałam ok 3 miesiecy, w koncu zobaczyłam TA i zadna inna juz mnie sie nie podobała :p Wazne jest by działka była uzbrojona, ile to ja razy slyszałam"Pani, tu bliziutko w drodze jest woda, albo prad nie daleko pociagnie Pani sobie.Poczytaj tu na forum, jakie ludzie maja przeboje z nieuzbrojonymi działkami.Oczka wodne, zawsze okazywały sie bajorami ze stadem komarów i smrodkiem w lecie.Zreszta czesto jest tak, ze po prostu sa tam cieki wodne i woda spływa z całej okolicy.Oczko wzbudziło by moja czujnosc!Działka najlepiej na południowym stoku i wjazdem od północy :wink: ale to juz pełnia szczescia.W miare lub płaska.Trojkatna moze byc wada albo zaleta, ale znowu musisz kombinowac.Do myslenia by mi dało ze została np jedna, a reszta juz dawno zabudowana.Nie za blisko lasu, bo las bedzie Ci zacieniał.Sprawdz mozliwosc podłaczenia telefonu, wbrew pozorom odciecie od netu moze byc uciazliwe :wink: Obejrzyj sasiadów, a przede wszystkim usiadz i zobacz czy czujesz sie jak u siebie :wink: Plan zagospadarowania, to podstawa, byc moze kupujesz wlasnie działke przy trasie szybkiego ruchu :lol: i koniecznie musi by budowlana!chyba ze maszduzo czasu i ochote na walke z urzednikami.Jak upatrzyłas sobie projekt sprawdz czy bedzie pasował.Uffff, ale sie rozpisałam.Uprzedzam ze sa to moje przemyslenia i wiele osób moze sie z nimi nie zgadzac, ale na pewno ułatwiaja one zycie

Gosia wielkiee dzięki!!! własnie na takie rozpisanie czekalam ja laik kompletny :) koniecznie mi podeslij namiary na te dzialeczki !!!!!!! :) [email protected]

DZIękuje!!!!

Na stronie Muratora masz tez info jak wybrac działke.Duzo ciekawych rzeczy :p Wysłałam Ci info.Wpadnij do mnie, to zobaczysz :p

Witam,

co myślicie o tym zeby zacząć budowę w połowie kwietnia i wprowadzić się na Boze Narodzzenie? Zamierzaliśmy w tym roku postawić stan surowy z dachem, a wiosną 2007 rozpocząć resztę, jednak sytuacja mieszkaniowa baaaardzo nas pogania.

Mam dokładnie te same plany :)

Wczoraj odebrałem projekt i przekazałem do adaptacji. Mapki wysosościowe są w trakcie tworzenia. Liczę, że w połowie marca najpozniej bede mial pozwolenie na budowe i rusze z pracami jak tylko pogoda pozwoli.

Pozdrawiam!

U mnie budowa zaczęłš się 8 marca, a 7 paŸdziernika już mieszkaliœmy, więc jak się sprężycie to Boże Narodzenie będzie we własnym domu 8)

Mamm pytanie czy mozna zgłosic do uzytkowania budynek nieotynkowany?Musze czekac z tynkiem do wiosny, a budynek juz chce zgłosic.

Nie wiem, czy ktoœ Ci już odpowiedział, ale można. Najważniejsze to odbiory wszystkich instalacji, mapka powykonawcza i wpis kierownika o zakończeniu budowy.

dziekuje pieknie.Nie, nikt mi jeszcze nie odpowiedział :p

.,.. Ja skłaniam się ku Ochsnerowi, prawdopodobnie w pierwszym kwartale 07.

A dlaczego własnie Ochsner? Masz jakieś poważne argumenty za? Pytam, gdyż ich wycena jest u mnie najdroższa :(

.,.. Ja skłaniam się ku Ochsnerowi, prawdopodobnie w pierwszym kwartale 07.

A dlaczego własnie Ochsner? Masz jakieś poważne argumenty za? Pytam, gdyż ich wycena jest u mnie najdroższa :(

Pompa z bezpośrednim odparowaniem - podobnie jak w Nuratherm, tylko czynnik roboczy inny, teoretycznie troche wieksza sprawnosc od tych z czynnikiem pośrednim (ale porownujac dane, to nie bardzo :-? , bardziej "bezobsługowa" niż te z glikolem, nie trzeba zakopywać w ogródku :p ). Producent z tradycja i doświadczeniem, serwis na miejscu (nie wiem jaka jakość). Nie negocjowałem jeszcze ceny/zakresu, ale jeżeli będzie rażąco wyższa od konkurencji to z nich zrezygnuję.

...

Jedyne co mnie martwi, to zakopane w ogródku duże pieniądze (ryzyko, że ktoś dojrzy i zniszczy no i osobny zbiornik na wodę (konkurencyjne firmy mają dwa w jednym)}

A dlaczego uważasz że oddzielenie funkcji gzrewczej od funkcji CWU jest wadą ?