Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zrobie w takim razie czesciowy, mam mordercze zapedy w stosunku do kierownika i nir hce by mi łaske robił :evil: Podaje Ci na priv stacjonarny, tak tak juz mam :lol: :lol: Przyjdzcie koniecznie, bo mam cudna barierke zrobiona przez artystów :wink: z Koszalina i jestem dumna jak paw :oops:

Nie rób częściowego, bo kontrolę masz jak w banku. Z resztą mogą nie wydać pozwolenia na zamieszkanie. Lepiej usmiejchnij się, a tak naprawdę po prostu zgłoś panu kierownikowi i po problemie.

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zrobie w takim razie czesciowy, mam mordercze zapedy w stosunku do kierownika i nir hce by mi łaske robił :evil: Podaje Ci na priv stacjonarny, tak tak juz mam :lol: :lol: Przyjdzcie koniecznie, bo mam cudna barierke zrobiona przez artystów :wink: z Koszalina i jestem dumna jak paw :oops:

Nie rób częściowego, bo kontrolę masz jak w banku. Z resztą mogą nie wydać pozwolenia na zamieszkanie. Lepiej usmiejchnij się, a tak naprawdę po prostu zgłoś panu kierownikowi i po problemie.

O, :-? :-? :-? :-? pomysle jeszcze.Cala reszta oprócz tynków mam :roll:

Witam.Bardzo prosze o pomoc.Otoz nie wiem co mam zrobic poniewaz w projekcie mam protherm a mam zamiar budowac z betonu komorkowego.Projektant ktory robił mi adaptacje projektu nie zrobił poprawki i twierdzi ze kazdy tak robi a przy odbiorze nikt tego nie sprawdza .Co o tym sadzicie.Czy moge jeszcze zrobic poprawke do adaptacji?

Witam.Bardzo prosze o pomoc.Otoz nie wiem co mam zrobic poniewaz w projekcie mam protherm a mam zamiar budowac z betonu komorkowego.Projektant ktory robił mi adaptacje projektu nie zrobił poprawki i twierdzi ze kazdy tak robi a przy odbiorze nikt tego nie sprawdza .Co o tym sadzicie.Czy moge jeszcze zrobic poprawke do adaptacji?

My też mieliśmy w projekcie porotherm, a budujemy z gazobetonu. Najprawdopodobniej...

Pozdrawiam

Niech zrobi poprawke.W koncu brał za to pieniadze!Dlaczego Ty masz ryzykowac i zastanawiac sie czy sprawdzi czy tez nie :o Beton jest akurat lzejszy, ale materiał wpływa na obciazenie np stropu.Ja miałam miec sciany z silki, cały czas przypominałam architektowi.W koncu sie okazało ze nie moge bo, konstruktor wyliczył inne obciazenie.Zostałam z karton gipsem :(

Niech zrobi poprawke.W koncu brał za to pieniadze!Dlaczego Ty masz ryzykowac i zastanawiac sie czy sprawdzi czy tez nie :o Beton jest akurat lzejszy, ale materiał wpływa na obciazenie np stropu.Ja miałam miec sciany z silki, cały czas przypominałam architektowi.W koncu sie okazało ze nie moge bo, konstruktor wyliczył inne obciazenie.Zostałam z karton gipsem :(

Co innego ściana działowa co innego nośna. Faktycznie co do ścianek działowych obciążają strop i trzeba co najmniej policzyć czy się da (zwłaszcza z silikatów bo są ciężkie jak diabli).

Co do nosnych to nie wydaje mi się aby był to problem. Niech architekt zaznaczy w projekcie, że ściany z matreriału porotherm lub b-k i po sprawie. O ile wiem to wytrzymałość i ciężar materiału zbliżony.

Co innego ściana działowa co innego nośna. Faktycznie co do ścianek działowych obciążają strop i trzeba co najmniej policzyć czy się da (zwłaszcza z silikatów bo są ciężkie jak diabli).

Co do nosnych to nie wydaje mi się aby był to problem. Niech architekt zaznaczy w projekcie, że ściany z matreriału porotherm lub b-k i po sprawie. O ile wiem to wytrzymałość i ciężar materiału zbliżony.

Rozumiem, że budujecie z gazobetonu grubości 24cm a w projekcie macie Porotherm grubości 25cm. Różnica 1 cm nie powinna byc poważnym problemem dla wykonawcy, (mam nadzieję). Wytrzymałość i ciężar zgodnie z tym co napisał MarcinU, są zbliżone. Projekty w porothermie powinny być wykonywane na module 12,5cm - zapobiega to docinaniu pustaków, ale nie sądzę aby architekt wykonujący projekt typowy zastosował tę wiedze, więc czy będziecie murować z porothermu czy z gazobetonu i tak bloczki będą docinane.

O, :-? :-? :-? :-? pomysle jeszcze.Cala reszta oprócz tynków mam :roll:

Tak, Marcin ma racje, postępowanie zgodnie z prawem niesie ze sobą możliwość kontroli i w praktyce to pierwsze rozwiązanie z wpisem kierownika budowy, że wszystko zostało wykonane jest o wiele prostsze i w praktyce domów jednorodzinnych bardzo częste. Kirownik budowy nie robi Ci łaski, skoro tak rzadko bywał u Ciebie na budowie to napewno nie wie, że ściana jest nie otynkowana i podpisze się pod wszystkim co mu podstawisz pod nos.

Gosia@

Gratulacje :D :D :D !!! Czekamy na zdjęcia!

Mam takie urwanie głowy, ze na zdjecia nie mam czasu.Jeszcze montuja mi kuchnie, garderoby a ja na kartonach siedze.Na szczescie kuchnia po bojach cudna wyszła :p

Gratuluje Gosiu! i zazdroszcze, że już u siebie mieszkasz. Mi jeszcze sporo zostało. Od przyszłego tygodnia wchodzi kafelkarz.

Powiedz gdzie zamawiałaś kuchnie, bo jak widzę jesteś zadowolona a ja muszę podjąć decyzje gdzie ją zamówić.

W zeszłą sobote byłem z moją zonką u Jooli, ma PIĘKNIE zrobione wnętrza, po tej wizycie skorygowaliśmy troche nasze projekty, to się nazywa inspiracja :wink:

Wpadnijcie na kawe, to obejrzysz :p mi ta sama firma robiła garderoby i kuchnie.Bardzo jestem zadowolona, a przy kuchni musze przyznac kombinowałam jak kon pod góre, bo ani satara ani nowoczesna miała byc :wink:

Dzięki serdeczne za zaproszenie, napewno wpadniemy po inspiracje :wink: , będę dzwonić.

Gosia@

Gratulacje :D :D :D !!! Czekamy na zdjęcia!

Mam takie urwanie głowy, ze na zdjecia nie mam czasu.Jeszcze montuja mi kuchnie, garderoby a ja na kartonach siedze.Na szczescie kuchnia po bojach cudna wyszła :p

Gratuluje Gosiu! i zazdroszcze, że już u siebie mieszkasz. Mi jeszcze sporo zostało. Od przyszłego tygodnia wchodzi kafelkarz.

Powiedz gdzie zamawiałaś kuchnie, bo jak widzę jesteś zadowolona a ja muszę podjąć decyzje gdzie ją zamówić.

W zeszłą sobote byłem z moją zonką u Jooli, ma PIĘKNIE zrobione wnętrza, po tej wizycie skorygowaliśmy troche nasze projekty, to się nazywa inspiracja :wink:

Wpadnijcie na kawe, to obejrzysz :p mi ta sama firma robiła garderoby i kuchnie.Bardzo jestem zadowolona, a przy kuchni musze przyznac kombinowałam jak kon pod góre, bo ani satara ani nowoczesna miała byc :wink:

Dzięki serdeczne za zaproszenie, napewno wpadniemy po inspiracje :wink: , będę dzwonić.

Fajnie :p Ja własnie impregnuje kafle i za chwile bede miała niezła faze :D

przez ponad tydzien nie moglem sie zalogowac na forum, przerabane. Otrzymalem nawet nowe haslo i tez nie dzialalo, przerabane. Jak wiecie nie udzielam sie za bardzo, ale jest kiepsko kiedy chce sie czlowiec jednak udzielic i nie moze.

Gosia wielkie gratulacje - zazdroszcze

Ja tymczasem z innej beczki, co z zapowiedzianym spotkaniem, bo lada dzien wiosna przyjdzie i nici beda, wszyscy beda nardzo zabiegani. Czy sa jacys chetni???

Pozdrawiam

Piotr

Mamm pytanie czy mozna zgłosic do uzytkowania budynek nieotynkowany?Musze czekac z tynkiem do wiosny, a budynek juz chce zgłosic.

Nie wiem, czy ktoœ Ci już odpowiedział, ale można. Najważniejsze to odbiory wszystkich instalacji, mapka powykonawcza i wpis kierownika o zakończeniu budowy.

dziekuje pieknie.Nie, nikt mi jeszcze nie odpowiedział :p

Formalnie nie można, bo nie zostały zakończone wszystkie prace, przewidziane projektem.

W realu jeżeli kierownik dokona wpisu (a znany kierownik bez problemu tego dokona :wink: ) o zakończeniu budowy i wykonaniu wszystkich prac to mozna to złożyć do PINBu. O ile żaden inspektor nie zechce dokonać inspekcji i się przywalić to nie ma problemu.

o qrcze, wiedziałam ze za pieknie nie moze byc :( .Spróbuje, zobaczymy.Dzieki.Mam ten sam problem z przysznicem co Wy :( Wymysliłes cos?

Widzę, że jesteœ z Koleczkowa, więc to już chyba Szemud, a nie Kartuzy?

W Kartuzach (w Nadzorze Budowlanym) wyglšda to tak, że pracuje tam dwóch inspektorów i nie majš fizycznej możliwoœci odwiedzania budów domków jednorodzinnych. Zajmujš się tylko i wyłšcznie obiektami użytku publicznego. Decyzję o oddaniu budynku do użytku uprawomocniajš (co za trudny wyraz!) od ręki w momencie złożenia dokumentów. Mieszkańcy Gminy Szemud mogš podpowiedzieć jak to wyglšdało u nich. W Kartuzach w każdym razie najważniejsze sš papiery. Jak je posiadasz to wal œmiało do inspektoratu.

I tak jak podpowiada MarcinU nie rób odbioru częœciowego, bo wtedy inspektor zjawi się na 100% i będzie się czepiał czego się tylko da. Mam wrażenie, że zrobienie odbioru częœciowego jest trudniejsze niż całkowitego. :-?

[

Widzę, że jesteœ z Koleczkowa, więc to już chyba Szemud, a nie Kartuzy?

W Kartuzach (w Nadzorze Budowlanym) wyglšda to tak, że pracuje tam dwóch inspektorów i nie majš fizycznej możliwoœci odwiedzania budów domków jednorodzinnych. Zajmujš się tylko i wyłšcznie obiektami użytku publicznego. Decyzję o oddaniu budynku do użytku uprawomocniajš (co za trudny wyraz!) od ręki w momencie złożenia dokumentów. Mieszkańcy Gminy Szemud mogš podpowiedzieć jak to wyglšdało u nich. W Kartuzach w każdym razie najważniejsze sš papiery. Jak je posiadasz to wal œmiało do inspektoratu.

I tak jak podpowiada MarcinU nie rób odbioru częœciowego, bo wtedy inspektor zjawi się na 100% i będzie się czepiał czego się tylko da. Mam wrażenie, że zrobienie odbioru częœciowego jest trudniejsze niż całkowitego. :-?

tak, moja gmina to Szemud :) postaram sie o normalny odbiór.dzieki :p

Cóż budowa w granicach miasta Gdyni nie należy do rzeczy łatwych. Gdy jednak wszystkie przeszkody uda się pokonać radość jest wielka. Czego i Wam życzę. Grunt to robić swoje i specjalnie się nie przejmować, by oszczędzać siły na długą batalię. Warto dzwonić i dopytywać się to trochę pomaga. Warto też pamiętać, że w urzędzie krzykiem nic się nie załatwi nawet, gdy ma się rację !!!

:D

W środę byłam po raz n-ty zapytać kiedy wreszcie dostanę wz. No i usłyszałam od "miłego" Pana, że ma ważniejsze sprawy na głowie od mojej :evil:

Ręce mi opadły

Czy ja wogóle zacznę kiedys budowę?

Cóż budowa w granicach miasta Gdyni nie należy do rzeczy łatwych. Gdy jednak wszystkie przeszkody uda się pokonać radość jest wielka. Czego i Wam życzę. Grunt to robić swoje i specjalnie się nie przejmować, by oszczędzać siły na długą batalię. Warto dzwonić i dopytywać się to trochę pomaga. Warto też pamiętać, że w urzędzie krzykiem nic się nie załatwi nawet, gdy ma się rację !!!

W środę byłam po raz n-ty zapytać kiedy wreszcie dostanę wz. No i usłyszałam od "miłego" Pana, że ma ważniejsze sprawy na głowie od mojej :evil:

Ręce mi opadły

Na wydanie warunków ma 1 miesiac w skomplikowanych przypadkach 2 miesiace.Daty musze sprawdzic, bo juz mi sie wszystko chrzani, ale nie moze sobie gosciu mówic, że ma wazniejsze sprawy :evil: W koncu zyjemy jeszcze w panstwie prawa!Jakby co moge zerknac do kpa

dzięki Ci Gosiu,

zanim do niego poszłam, zapoznałam się z KPA. Jednak ten "pan" stwierdził, że ma dużo pracy i nie jest w stanie przestrzegać terminów z KPA.

Jesteśmy już w tej sprawie umówieni na audiencję do Pana Wice Prezydenta.

Gosiu, rozmawiałam już z Twoją Panią architekt :lol:

Fajnie, ja własnie doceniam jej bardzo funkcjonalne rozwiazania :p No i kuchnie, kuchnieeeee.Wszystko mi sie zmiesciło i jest tak jak miało byc.

Ad. Sliwka, inżynier.mamon, anSI może się zmówimy i zbiorczo zamówimy pompy ciepła, może uda się wytargować korzystniejszą cenę.

anSi i inzynier.mamon- pozdrowienia od sąsiada. Po analizie kosztów przyłącza gazowego tez się chyba jednak zdecyduję na pompę i dołączę do waszego zamówienia zbiorowego.

Ręce mi opadły

Na wydanie warunków ma 1 miesiac w skomplikowanych przypadkach 2 miesiace.Daty musze sprawdzic, bo juz mi sie wszystko chrzani, ale nie moze sobie gosciu mówic, że ma wazniejsze sprawy :evil: W koncu zyjemy jeszcze w panstwie prawa!Jakby co moge zerknac do kpa

gosiu

chyba w cuda wierzysz, ja przestalem juz wierzyc w prawo w naszym panstwie, ono jest tylko dla zlodzieji i bandytow, nie dla porzadnych obywateli