MarcinU 16.02.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Zrobie w takim razie czesciowy, mam mordercze zapedy w stosunku do kierownika i nir hce by mi łaske robił Podaje Ci na priv stacjonarny, tak tak juz mam Przyjdzcie koniecznie, bo mam cudna barierke zrobiona przez artystów z Koszalina i jestem dumna jak paw Nie rób częściowego, bo kontrolę masz jak w banku. Z resztą mogą nie wydać pozwolenia na zamieszkanie. Lepiej usmiejchnij się, a tak naprawdę po prostu zgłoś panu kierownikowi i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 16.02.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Zrobie w takim razie czesciowy, mam mordercze zapedy w stosunku do kierownika i nir hce by mi łaske robił Podaje Ci na priv stacjonarny, tak tak juz mam Przyjdzcie koniecznie, bo mam cudna barierke zrobiona przez artystów z Koszalina i jestem dumna jak paw Nie rób częściowego, bo kontrolę masz jak w banku. Z resztą mogą nie wydać pozwolenia na zamieszkanie. Lepiej usmiejchnij się, a tak naprawdę po prostu zgłoś panu kierownikowi i po problemie.O, pomysle jeszcze.Cala reszta oprócz tynków mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 16.02.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Witam.Bardzo prosze o pomoc.Otoz nie wiem co mam zrobic poniewaz w projekcie mam protherm a mam zamiar budowac z betonu komorkowego.Projektant ktory robił mi adaptacje projektu nie zrobił poprawki i twierdzi ze kazdy tak robi a przy odbiorze nikt tego nie sprawdza .Co o tym sadzicie.Czy moge jeszcze zrobic poprawke do adaptacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 17.02.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Witam.Bardzo prosze o pomoc.Otoz nie wiem co mam zrobic poniewaz w projekcie mam protherm a mam zamiar budowac z betonu komorkowego.Projektant ktory robił mi adaptacje projektu nie zrobił poprawki i twierdzi ze kazdy tak robi a przy odbiorze nikt tego nie sprawdza .Co o tym sadzicie.Czy moge jeszcze zrobic poprawke do adaptacji? My też mieliśmy w projekcie porotherm, a budujemy z gazobetonu. Najprawdopodobniej... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 17.02.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Witam.Bardzo prosze o pomoc.Otoz nie wiem co mam zrobic poniewaz w projekcie mam protherm a mam zamiar budowac z betonu komorkowego.Projektant ktory robił mi adaptacje projektu nie zrobił poprawki i twierdzi ze kazdy tak robi a przy odbiorze nikt tego nie sprawdza .Co o tym sadzicie.Czy moge jeszcze zrobic poprawke do adaptacji?Niech zrobi poprawke.W koncu brał za to pieniadze!Dlaczego Ty masz ryzykowac i zastanawiac sie czy sprawdzi czy tez nie Beton jest akurat lzejszy, ale materiał wpływa na obciazenie np stropu.Ja miałam miec sciany z silki, cały czas przypominałam architektowi.W koncu sie okazało ze nie moge bo, konstruktor wyliczył inne obciazenie.Zostałam z karton gipsem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 17.02.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Witam.Bardzo prosze o pomoc.Otoz nie wiem co mam zrobic poniewaz w projekcie mam protherm a mam zamiar budowac z betonu komorkowego.Projektant ktory robił mi adaptacje projektu nie zrobił poprawki i twierdzi ze kazdy tak robi a przy odbiorze nikt tego nie sprawdza .Co o tym sadzicie.Czy moge jeszcze zrobic poprawke do adaptacji?Niech zrobi poprawke.W koncu brał za to pieniadze!Dlaczego Ty masz ryzykowac i zastanawiac sie czy sprawdzi czy tez nie Beton jest akurat lzejszy, ale materiał wpływa na obciazenie np stropu.Ja miałam miec sciany z silki, cały czas przypominałam architektowi.W koncu sie okazało ze nie moge bo, konstruktor wyliczył inne obciazenie.Zostałam z karton gipsem Co innego ściana działowa co innego nośna. Faktycznie co do ścianek działowych obciążają strop i trzeba co najmniej policzyć czy się da (zwłaszcza z silikatów bo są ciężkie jak diabli). Co do nosnych to nie wydaje mi się aby był to problem. Niech architekt zaznaczy w projekcie, że ściany z matreriału porotherm lub b-k i po sprawie. O ile wiem to wytrzymałość i ciężar materiału zbliżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 17.02.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Witam.Bardzo prosze o pomoc.Otoz nie wiem co mam zrobic poniewaz w projekcie mam protherm a mam zamiar budowac z betonu komorkowego.Projektant ktory robił mi adaptacje projektu nie zrobił poprawki i twierdzi ze kazdy tak robi a przy odbiorze nikt tego nie sprawdza .Co o tym sadzicie.Czy moge jeszcze zrobic poprawke do adaptacji?Niech zrobi poprawke.W koncu brał za to pieniadze!Dlaczego Ty masz ryzykowac i zastanawiac sie czy sprawdzi czy tez nie Beton jest akurat lzejszy, ale materiał wpływa na obciazenie np stropu.Ja miałam miec sciany z silki, cały czas przypominałam architektowi.W koncu sie okazało ze nie moge bo, konstruktor wyliczył inne obciazenie.Zostałam z karton gipsem Co innego ściana działowa co innego nośna. Faktycznie co do ścianek działowych obciążają strop i trzeba co najmniej policzyć czy się da (zwłaszcza z silikatów bo są ciężkie jak diabli). Co do nosnych to nie wydaje mi się aby był to problem. Niech architekt zaznaczy w projekcie, że ściany z matreriału porotherm lub b-k i po sprawie. O ile wiem to wytrzymałość i ciężar materiału zbliżony. Rozumiem, że budujecie z gazobetonu grubości 24cm a w projekcie macie Porotherm grubości 25cm. Różnica 1 cm nie powinna byc poważnym problemem dla wykonawcy, (mam nadzieję). Wytrzymałość i ciężar zgodnie z tym co napisał MarcinU, są zbliżone. Projekty w porothermie powinny być wykonywane na module 12,5cm - zapobiega to docinaniu pustaków, ale nie sądzę aby architekt wykonujący projekt typowy zastosował tę wiedze, więc czy będziecie murować z porothermu czy z gazobetonu i tak bloczki będą docinane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 17.02.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Zrobie w takim razie czesciowy, mam mordercze zapedy w stosunku do kierownika i nir hce by mi łaske robił Podaje Ci na priv stacjonarny, tak tak juz mam Przyjdzcie koniecznie, bo mam cudna barierke zrobiona przez artystów z Koszalina i jestem dumna jak paw Nie rób częściowego, bo kontrolę masz jak w banku. Z resztą mogą nie wydać pozwolenia na zamieszkanie. Lepiej usmiejchnij się, a tak naprawdę po prostu zgłoś panu kierownikowi i po problemie.O, pomysle jeszcze.Cala reszta oprócz tynków mam Tak, Marcin ma racje, postępowanie zgodnie z prawem niesie ze sobą możliwość kontroli i w praktyce to pierwsze rozwiązanie z wpisem kierownika budowy, że wszystko zostało wykonane jest o wiele prostsze i w praktyce domów jednorodzinnych bardzo częste. Kirownik budowy nie robi Ci łaski, skoro tak rzadko bywał u Ciebie na budowie to napewno nie wie, że ściana jest nie otynkowana i podpisze się pod wszystkim co mu podstawisz pod nos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 17.02.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Gosia@ Gratulacje !!! Czekamy na zdjęcia!Mam takie urwanie głowy, ze na zdjecia nie mam czasu.Jeszcze montuja mi kuchnie, garderoby a ja na kartonach siedze.Na szczescie kuchnia po bojach cudna wyszła Gratuluje Gosiu! i zazdroszcze, że już u siebie mieszkasz. Mi jeszcze sporo zostało. Od przyszłego tygodnia wchodzi kafelkarz. Powiedz gdzie zamawiałaś kuchnie, bo jak widzę jesteś zadowolona a ja muszę podjąć decyzje gdzie ją zamówić. W zeszłą sobote byłem z moją zonką u Jooli, ma PIĘKNIE zrobione wnętrza, po tej wizycie skorygowaliśmy troche nasze projekty, to się nazywa inspiracja Wpadnijcie na kawe, to obejrzysz mi ta sama firma robiła garderoby i kuchnie.Bardzo jestem zadowolona, a przy kuchni musze przyznac kombinowałam jak kon pod góre, bo ani satara ani nowoczesna miała byc Dzięki serdeczne za zaproszenie, napewno wpadniemy po inspiracje , będę dzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 17.02.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Gosia@ Gratulacje !!! Czekamy na zdjęcia!Mam takie urwanie głowy, ze na zdjecia nie mam czasu.Jeszcze montuja mi kuchnie, garderoby a ja na kartonach siedze.Na szczescie kuchnia po bojach cudna wyszła Gratuluje Gosiu! i zazdroszcze, że już u siebie mieszkasz. Mi jeszcze sporo zostało. Od przyszłego tygodnia wchodzi kafelkarz. Powiedz gdzie zamawiałaś kuchnie, bo jak widzę jesteś zadowolona a ja muszę podjąć decyzje gdzie ją zamówić. W zeszłą sobote byłem z moją zonką u Jooli, ma PIĘKNIE zrobione wnętrza, po tej wizycie skorygowaliśmy troche nasze projekty, to się nazywa inspiracja Wpadnijcie na kawe, to obejrzysz mi ta sama firma robiła garderoby i kuchnie.Bardzo jestem zadowolona, a przy kuchni musze przyznac kombinowałam jak kon pod góre, bo ani satara ani nowoczesna miała byc Dzięki serdeczne za zaproszenie, napewno wpadniemy po inspiracje , będę dzwonić.Fajnie Ja własnie impregnuje kafle i za chwile bede miała niezła faze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 17.02.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 przez ponad tydzien nie moglem sie zalogowac na forum, przerabane. Otrzymalem nawet nowe haslo i tez nie dzialalo, przerabane. Jak wiecie nie udzielam sie za bardzo, ale jest kiepsko kiedy chce sie czlowiec jednak udzielic i nie moze. Gosia wielkie gratulacje - zazdroszcze Ja tymczasem z innej beczki, co z zapowiedzianym spotkaniem, bo lada dzien wiosna przyjdzie i nici beda, wszyscy beda nardzo zabiegani. Czy sa jacys chetni??? Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 17.02.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Czy komuś z Was budowała dom firma pana Tomasza Cylkowskiego z Kaszub? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 17.02.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Mamm pytanie czy mozna zgłosic do uzytkowania budynek nieotynkowany?Musze czekac z tynkiem do wiosny, a budynek juz chce zgłosic. Nie wiem, czy kto Ci już odpowiedział, ale można. Najważniejsze to odbiory wszystkich instalacji, mapka powykonawcza i wpis kierownika o zakończeniu budowy.dziekuje pieknie.Nie, nikt mi jeszcze nie odpowiedział Formalnie nie można, bo nie zostały zakończone wszystkie prace, przewidziane projektem. W realu jeżeli kierownik dokona wpisu (a znany kierownik bez problemu tego dokona ) o zakończeniu budowy i wykonaniu wszystkich prac to mozna to złożyć do PINBu. O ile żaden inspektor nie zechce dokonać inspekcji i się przywalić to nie ma problemu.o qrcze, wiedziałam ze za pieknie nie moze byc .Spróbuje, zobaczymy.Dzieki.Mam ten sam problem z przysznicem co Wy Wymysliłes cos? Widzę, że jeste z Koleczkowa, więc to już chyba Szemud, a nie Kartuzy? W Kartuzach (w Nadzorze Budowlanym) wyglšda to tak, że pracuje tam dwóch inspektorów i nie majš fizycznej możliwoci odwiedzania budów domków jednorodzinnych. Zajmujš się tylko i wyłšcznie obiektami użytku publicznego. Decyzję o oddaniu budynku do użytku uprawomocniajš (co za trudny wyraz!) od ręki w momencie złożenia dokumentów. Mieszkańcy Gminy Szemud mogš podpowiedzieć jak to wyglšdało u nich. W Kartuzach w każdym razie najważniejsze sš papiery. Jak je posiadasz to wal miało do inspektoratu. I tak jak podpowiada MarcinU nie rób odbioru częciowego, bo wtedy inspektor zjawi się na 100% i będzie się czepiał czego się tylko da. Mam wrażenie, że zrobienie odbioru częciowego jest trudniejsze niż całkowitego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 17.02.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 [ Widzę, że jeste z Koleczkowa, więc to już chyba Szemud, a nie Kartuzy? W Kartuzach (w Nadzorze Budowlanym) wyglšda to tak, że pracuje tam dwóch inspektorów i nie majš fizycznej możliwoci odwiedzania budów domków jednorodzinnych. Zajmujš się tylko i wyłšcznie obiektami użytku publicznego. Decyzję o oddaniu budynku do użytku uprawomocniajš (co za trudny wyraz!) od ręki w momencie złożenia dokumentów. Mieszkańcy Gminy Szemud mogš podpowiedzieć jak to wyglšdało u nich. W Kartuzach w każdym razie najważniejsze sš papiery. Jak je posiadasz to wal miało do inspektoratu. I tak jak podpowiada MarcinU nie rób odbioru częciowego, bo wtedy inspektor zjawi się na 100% i będzie się czepiał czego się tylko da. Mam wrażenie, że zrobienie odbioru częciowego jest trudniejsze niż całkowitego. tak, moja gmina to Szemud postaram sie o normalny odbiór.dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 17.02.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Cóż budowa w granicach miasta Gdyni nie należy do rzeczy łatwych. Gdy jednak wszystkie przeszkody uda się pokonać radość jest wielka. Czego i Wam życzę. Grunt to robić swoje i specjalnie się nie przejmować, by oszczędzać siły na długą batalię. Warto dzwonić i dopytywać się to trochę pomaga. Warto też pamiętać, że w urzędzie krzykiem nic się nie załatwi nawet, gdy ma się rację !!! W środę byłam po raz n-ty zapytać kiedy wreszcie dostanę wz. No i usłyszałam od "miłego" Pana, że ma ważniejsze sprawy na głowie od mojej Ręce mi opadły Czy ja wogóle zacznę kiedys budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 17.02.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Cóż budowa w granicach miasta Gdyni nie należy do rzeczy łatwych. Gdy jednak wszystkie przeszkody uda się pokonać radość jest wielka. Czego i Wam życzę. Grunt to robić swoje i specjalnie się nie przejmować, by oszczędzać siły na długą batalię. Warto dzwonić i dopytywać się to trochę pomaga. Warto też pamiętać, że w urzędzie krzykiem nic się nie załatwi nawet, gdy ma się rację !!! W środę byłam po raz n-ty zapytać kiedy wreszcie dostanę wz. No i usłyszałam od "miłego" Pana, że ma ważniejsze sprawy na głowie od mojej Ręce mi opadły Czy ja wogóle zacznę kiedys budowę?Na wydanie warunków ma 1 miesiac w skomplikowanych przypadkach 2 miesiace.Daty musze sprawdzic, bo juz mi sie wszystko chrzani, ale nie moze sobie gosciu mówic, że ma wazniejsze sprawy W koncu zyjemy jeszcze w panstwie prawa!Jakby co moge zerknac do kpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 17.02.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 dzięki Ci Gosiu, zanim do niego poszłam, zapoznałam się z KPA. Jednak ten "pan" stwierdził, że ma dużo pracy i nie jest w stanie przestrzegać terminów z KPA. Jesteśmy już w tej sprawie umówieni na audiencję do Pana Wice Prezydenta. Gosiu, rozmawiałam już z Twoją Panią architekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 18.02.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 dzięki Ci Gosiu, zanim do niego poszłam, zapoznałam się z KPA. Jednak ten "pan" stwierdził, że ma dużo pracy i nie jest w stanie przestrzegać terminów z KPA. Jesteśmy już w tej sprawie umówieni na audiencję do Pana Wice Prezydenta. Gosiu, rozmawiałam już z Twoją Panią architekt Fajnie, ja własnie doceniam jej bardzo funkcjonalne rozwiazania No i kuchnie, kuchnieeeee.Wszystko mi sie zmiesciło i jest tak jak miało byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlgustav7 18.02.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Ad. Sliwka, inżynier.mamon, anSI może się zmówimy i zbiorczo zamówimy pompy ciepła, może uda się wytargować korzystniejszą cenę. anSi i inzynier.mamon- pozdrowienia od sąsiada. Po analizie kosztów przyłącza gazowego tez się chyba jednak zdecyduję na pompę i dołączę do waszego zamówienia zbiorowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Piotr 18.02.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Cóż budowa w granicach miasta Gdyni nie należy do rzeczy łatwych. Gdy jednak wszystkie przeszkody uda się pokonać radość jest wielka. Czego i Wam życzę. Grunt to robić swoje i specjalnie się nie przejmować, by oszczędzać siły na długą batalię. Warto dzwonić i dopytywać się to trochę pomaga. Warto też pamiętać, że w urzędzie krzykiem nic się nie załatwi nawet, gdy ma się rację !!! W środę byłam po raz n-ty zapytać kiedy wreszcie dostanę wz. No i usłyszałam od "miłego" Pana, że ma ważniejsze sprawy na głowie od mojej Ręce mi opadły Czy ja wogóle zacznę kiedys budowę?Na wydanie warunków ma 1 miesiac w skomplikowanych przypadkach 2 miesiace.Daty musze sprawdzic, bo juz mi sie wszystko chrzani, ale nie moze sobie gosciu mówic, że ma wazniejsze sprawy W koncu zyjemy jeszcze w panstwie prawa!Jakby co moge zerknac do kpa gosiu chyba w cuda wierzysz, ja przestalem juz wierzyc w prawo w naszym panstwie, ono jest tylko dla zlodzieji i bandytow, nie dla porzadnych obywateli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts