Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zwracam się jeszcze raz do wszystkich rozpoczynających budowę na terenie gminy Pruszcz, napiszcie jakiej wielkości macie działki.

Jaka jest minimalna wielkość działki, żeby uzyskać pozwolenie na budowę?

e.kala pierwsze słysze o tych przepisach, ja mam postawiony dom kalenicą prostopadle do drogi i nic sie nie czepiali, dwuspadowy dach owszem mam ale to przypadek - taki projekt mi sie spodobał, sąsiad budujacy po drugiej stronie ulicy ma kopertowy-czterospadowy, budowe zaczynalem w 2004r. w Będzieszynie gm. Pruszcz

Pozdrawiam

e.kala jeżeli w planie zapisana jest wielkość minimalnej działki to dotyczy ten zapis nowych podziałów działek a nie już istniejących, i tak np. jeżeli masz działke 600m2 a plan mówi o minimalnej 1000m2 to nic się nie martw. Ograniczeniem moga być zapisy mówiące o maksymalnej powierzchni zabudowy, intensywności zabudowy i dopuszczalnej wysokości zabudowy, utrudnienie może równiez stanowić zapis mówiący o minim alnej ilości miwjsc postojowych.

Proponuję abyś wybrała sobie architekta, który zrobi adaptacje Twojego domu, a przedtem zanim kupisz projekt typowy zapozna się z palnem miejscowym i odpowie Ci na pytanie co tam można będzie wybudować.

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zwracam się jeszcze raz do wszystkich rozpoczynających budowę na terenie gminy Pruszcz, napiszcie jakiej wielkości macie działki.

e.kala pierwsze słysze o tych przepisach, ja mam postawiony dom kalenicą prostopadle do drogi i nic sie nie czepiali, dwuspadowy dach owszem mam ale to przypadek - taki projekt mi sie spodobał, sąsiad budujacy po drugiej stronie ulicy ma kopertowy-czterospadowy, budowe zaczynalem w 2004r. w Będzieszynie gm. Pruszcz

Pozdrawiam

e.kala jeżeli w planie zapisana jest wielkość minimalnej działki to dotyczy ten zapis nowych podziałów działek a nie już istniejących, i tak np. jeżeli masz działke 600m2 a plan mówi o minimalnej 1000m2 to nic się nie martw. Ograniczeniem moga być zapisy mówiące o maksymalnej powierzchni zabudowy, intensywności zabudowy i dopuszczalnej wysokości zabudowy, utrudnienie może równiez stanowić zapis mówiący o minim alnej ilości miwjsc postojowych.

Proponuję abyś wybrała sobie architekta, który zrobi adaptacje Twojego domu, a przedtem zanim kupisz projekt typowy zapozna się z palnem miejscowym i odpowie Ci na pytanie co tam można będzie wybudować.

Bardzo dziekuję za informacje. Jutro dzwonię do architekta. Ale dzięki tobie będę spała spokojniej :lol:

Pozdrawiam

Tak a'propos adaptacji projektów typowych. w ostatniej gazecie "Pomorska Giełda nieruchomości" (możliwe że coś pomyliłem w tytule :lol: - taka darmowa gazeta wydawana przez biuro nieruchomości i jest rozdawana w bankach PKO S.A.) napisałem artykuł o adaptacjach projektów typowych - napisałem w nim co jest potrzebne do adaptacji, jaka jest kolejność poszczególnych czynności itp. Mam nadzieję ze będzie to pomocne więc życze miłej lektury.

Franciuszku to troszkę mnie przestraszyłeś ....

Znalazłem już inną działeczkę o statusie budowlanym ale 1/3 tej działki stanowi las .... jak to wygląda z tymi 12 metrami w takiej sytuacji ..... czy stawiając na niej dom musi być zachowana jakaś konkretna odległość o ściany tego lasu ?

Franciuszku to troszkę mnie przestraszyłeś ....

Znalazłem już inną działeczkę o statusie budowlanym ale 1/3 tej działki stanowi las .... jak to wygląda z tymi 12 metrami w takiej sytuacji ..... czy stawiając na niej dom musi być zachowana jakaś konkretna odległość o ściany tego lasu ?

Jeżeli w ewidencji gruntu działka jest oznaczona jako leśna ( tzw. wypis i wyrys z rejestru gruntów, składa się on z mapki i tabelki, w tabelce podany jest właściciel, wielkość i przeznaczenie działki czyli np. działka rolna, budowlana, drogowa, leśna itp.) wówczas budując dom mieszkalny musisz zachować 12m odległości od granicy tej działki. samo istnienie drzew nie oznacza, że mamy doczynienia z lasem - najwazniejszy jest zapis w ewidencji gruntów. Granice lasu i strefy ochrony mogą też być określone w planie miejscowym. Przed kupnem działki wystąp koniecznie o wypis z planu miejscowego lub o decyzje o warunkach zabudowy.

Może ktoś podpowie: jeden z wykonawców, z którymi rozmawiam, zwrócił mi uwagę, że załozona w projekcie gotowym grubość fundamentów jest zbyt mała. Architekt pracuje nad adaptacją, ale nie wspomniał o badaniach geologicznych celem ustalenia faktycznych warunków posadowienia budynku. Czy powinnismy je wykonać teraz, aby zostało to naniesione w adaptacji i jak to się ma do panującej za oknem zimy? Czy teraz można wykonywać odwierty? To tak a propos kolejności zdarzeń przy adaptacji opisywanej przez Franciszka.

A i prośba do CMYKa, jeśli to czyta. Swego czasu podawał namiar na w miarę niedrogiego geologa w rejonie Pruszcza. Proszę o kontakt.

Gaba

Mam pytanko - czy znacie jakiś sklep z roletami i żaluzjami. Mam dosyć dużo okien, dzięki temu nie wychodząc z domu poznałem wszystkich sąsiadów :lol: tak więc przydałoby się trochę intymności.

Rolety zamawiałem w firmie PAMIR (zakład produkcyjny w Rumii: 671 5339). Przyjeżdżaja do domu. Pomiar i oferta za free. Na typowe okno, typowa roleta wychodzi 160-170 PLN.

Korzystałem z nich juz dwa razy. Wczesniej do mieszkania w bloku, teraz do domu.

Może ktoś podpowie: jeden z wykonawców, z którymi rozmawiam, zwrócił mi uwagę, że załozona w projekcie gotowym grubość fundamentów jest zbyt mała. Architekt pracuje nad adaptacją, ale nie wspomniał o badaniach geologicznych celem ustalenia faktycznych warunków posadowienia budynku. Czy powinnismy je wykonać teraz, aby zostało to naniesione w adaptacji i jak to się ma do panującej za oknem zimy? Czy teraz można wykonywać odwierty? To tak a propos kolejności zdarzeń przy adaptacji opisywanej przez Franciszka.

A i prośba do CMYKa, jeśli to czyta. Swego czasu podawał namiar na w miarę niedrogiego geologa w rejonie Pruszcza. Proszę o kontakt.

Gaba

Geodeta p Hebeltani, solidny, ja jestem b,zadowolona

0602492569

Gaba

Ja odwierty miałam wykonywane w srodku zimy.Lepiej zrób, bo pozniej wychodza niemiłe niespodzianki, typu wymiana gruntu :(

MarcinU

wlasnie podpisalem umowe z J. Sikora i mam pytanie dotyczace budowy

Tez mam ochote budowac z silikatow,

Z jakiej grubosci stawiales siany i jakie ocieplenie ??

Jak cenowo wyglada sciana z silkatow w porownaniu do innych scian??

Z jakiej firmy dokladnie byly silkaty producent ???

Przyznam ze dzis wsponial Ciebie J. Sikora i mial bardzo dobre zdanie jako o inwestorze ....moze masz jakies wskazowki co do silikatow i do J. Sikory aby sie dobrze wsplpracowalo ???

a tak na marginesie to ciesla bedzie tez Pan Kobiela

GRATULUJĘ!! Z moich doświadczeń wynika, że właśnie uniknąłeś paru problemów. Jan Sikora jest naprawdę porządnym człowiekiem. Trzyma skrajny porządek na budowie, nic nie ginie, materiał wykorzystuje bradzo ekonomicznie. A jakość murowania ... ściana wymurowana wygląda jak wykafelkowana. Z resztą każda myszka ... ale to nie tylko moja opinia.

Co do współpracy to oczywiście musisz być inwestorem - czyli wiedziec co chcesz i to egzekwować. Natomiast rozmawiaj z panem Janem - ma duże doświadczenie i nie zawsze to co doradza jest skierowane na uproszczenie prac. Kilkukrotnie mi zdarzyło się, że pomimo moich sugestii prowadzących właśnie do uproszeczenia on sugerował co innego, bardziej pracochłonnego "bo tak będzie lepiej". Ale czasem to ja musiałem się uprzeć.

Ponadto nie buduje ślepo. Porównuje różne rzuty budynku i jak cos mu nie pasuje to pyta zanim zbuduje. W ten sposób wykrył kilka błędów w projekcie.

A o Andrzeju Kobiela mam dokładnie takie samo zdanie. Robił u mnie dach, oba stropy i kładł deski na podłodze.

Buduwałem z Silki (made by Xella) grubość ścian 18 cm na klej Alpol AZ 110 ocieplenie 15 cm wełny mineralnej. Ściana z silikatu wychodzi taniej niż z innych materiałów, ale MUSISZ ocieplać. W całokształcie budowy to chyba ta różnica w cenie nie jest aż tak wyraźna. Natomiast materiał jest super i ja polecam.

Tyle na razie. Pytaj dalej, ale chyba na priv'a, bo tu zajmiemy za dużo miejsca ... :wink:

Witamy wszystkich,

Jako nowi inwestorzy z okolic Trójmiasta chcieliśmy się przywitać. Zamierzamy zacząć w tym roku (2006) budowę domu w miejscowości Rąb, gmina Przodkowo. Od trzech lat pracujemy nad tym żeby zacząć się budować. Na początku był pomysł potem zakup działki, praca nad projektem (to trwało najdłużej) a teraz czas zacząć budowę! Nasza działka ma 2700 m2, dom parterowy ma niecałe 120 m2 pow. użytkowej, garaż osobno. Budować będziemy z Silki 18 + 15 cm wełny. Grupę "Trójmiasto i okolice" śledzimy już od dłuższego czasu i widać że jest to zgrana ekipa. :)

Jako że jesteśmy na etapie zbierania ofert i wybierania ekip, to mam pytanie o polecanych wykonawców na fundamenty, mury i dach.