Franciszek 10.03.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 marjucha napisał: Pytanie do budujących na terenie gminy Pruszcz Gdański. Po wejściu w życie nowego planu zagospodarowania przestrzennego minimalna wielkość działki na zabudowę jednorodzinną to 1000m. A teraz pytanie? Co się stanie jeśli na działce rodziców(o powierzchni 1600m) rozpoczną oni budowę nowego budynku mieszkalnego i po zrobieniu stanu zero postanowią podzielić działkę na dwie po 800m i tą z rozpoczętą budową postanowią mi podarować? Co się stanie z inwestycją? Czy pozwolenie na budowę może być cofnięte? A może geodeta po prostu nie zgodzi się na podział? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Nie ukrywam, żedokładnie tak chcę zrobić i dlatego tak mnie to nurtuje. Pozdrawiam nie będzie zgody na podział A jest jakiś przepis, który to określa, czy wszystko zależy od dobrej (złej? ) woli urzędnika? Plan Miejscowy jest PRAWEM, wszystko co tam powstaje musi być zgodne z jego zapisami. Podział na działki również. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 10.03.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Pytanie do budujących na terenie gminy Pruszcz Gdański. Po wejściu w życie nowego planu zagospodarowania przestrzennego minimalna wielkość działki na zabudowę jednorodzinną to 1000m. A teraz pytanie? Co się stanie jeśli na działce rodziców(o powierzchni 1600m) rozpoczną oni budowę nowego budynku mieszkalnego i po zrobieniu stanu zero postanowią podzielić działkę na dwie po 800m i tą z rozpoczętą budową postanowią mi podarować? Co się stanie z inwestycją? Czy pozwolenie na budowę może być cofnięte? A może geodeta po prostu nie zgodzi się na podział? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Nie ukrywam, żedokładnie tak chcę zrobić i dlatego tak mnie to nurtuje. Pozdrawiam Mialem podobna sytuacje chcialem sie budowac na dzialce tesciowej 1000 m i niestety urzad na to nie zezwolil powolujac sie na plan zagospodarownia i zakazu zageszczania budynkow na danym obszarze. W planie napisane bylo ze minimalan wielkosc dzialki to 800 m dla zabudowy jednorodzinnej a dla blizniakow 500. Musialem niestety kupic dzialeczke tez w Pruszczu i bez problemow dostalem pozwolenia a dzialka ma 750 m. A co do zageszczenia sa to tylko okreslone rejony Pruszcza wydzielone przez urzad. CMyK nie będzie zgody na podział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 10.03.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 GOSIA - w zeszłym roku był sezon na zgłaszanie się chętnych w ramach "Akcja -gazyfikacja", również podczas zeszłorocznego zebrania. A poza tym zawsze możesz zadzwonić do Zakładu Gazownictwa w Rumii. GIERGA - nareszcie duchy ożyły. Kiedy masz zamiar zawitac do Bojana? W Bojanie jestem sprawozdawczo raz w tygodniu w weekend Ostatnio bramka mi przymarzła i trzeba było skakać (jak Wałęsa) Ale gdy tylko zrobi się cieplej ruszamy pełną parą, praktycznie wszystko już kupione (kafle, sanitarka, farby) tylko czekamy na poprawę temperatury, bo na piec musimy jeszcze dozbierać a w takich warunkach nie da się pracować nawet rzy pomocy "castoramowskiej kozy":) Wczoraj zamówiliśmy kuchnię - szafki i montaz ma być w połowie maja. Tempo nabrałam iście diabelskie Przeprowadzkę planujemy przed ślubem w lipcu ....mam nadzieje, że wszystko dopisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 10.03.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Do wszystkich rozpoczynających budowę na terenie gminy Pruszcz Gdański, którzy starali się o pozwolenie po sierpniu 2005!!!!!! Jakie domy bedziecie budować. Czy udało się uzyskać pozwolenie na dom inny niż z dachem dwuspadowym, symetrycznym, o kącie nachylenia 45 st. i z kalenicą ustawioną równolegle do drogi. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że tylko takie domy jednorodzinne będą na terenie gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omermolada 10.03.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Witam ponownie wszystkich forumowiczów! Widzę, że plan zagospodarowania przestrzennego dla części wyżynnej Pruszcza wielu osobom, a w tym i mnie pokrzyżował plany. Z racji ze kalenica musi byc równolegle do drogi trzeba było zrezygnować z wymarzonego projektu. Nowy projekt juz jest zamówiony http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?id=172&opcja=opis&nazwa_projektu=WEZYR%20II. Ponieważ przepisy wykluczają ogrzewanie węglem zmuszeni będziemy ogrzewać gazem i kominkiem z rozprowadzeniem ciepła. Zastanawiam się nad montażem ogrzewania podłogowego. W związku z tym po raz kolejny zwracam się z prośbą do doświadczonych forumowiczów, tym razem o namiay do firm lub ludzi którzy zajmują się projektwaniem i montażem podłogówki. Jaki był koszt za m2 ogrzewania podł. w waszym domu? Pozdrawiam omermolada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 10.03.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Tempo nabrałam iście diabelskie Przeprowadzkę planujemy przed ślubem w lipcu ....mam nadzieje, że wszystko dopisze Trzymam kciuki i powodzenia. Chyba nie zapomnieliście z Jarkiem gdzie mieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 10.03.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Witam ponownie wszystkich forumowiczów! Widzę, że plan zagospodarowania przestrzennego dla części wyżynnej Pruszcza wielu osobom, a w tym i mnie pokrzyżował plany. Z racji ze kalenica musi byc równolegle do drogi trzeba było zrezygnować z wymarzonego projektu. Nowy projekt juz jest zamówiony http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?id=172&opcja=opis&nazwa_projektu=WEZYR%20II. Ponieważ przepisy wykluczają ogrzewanie węglem zmuszeni będziemy ogrzewać gazem i kominkiem z rozprowadzeniem ciepła. Zastanawiam się nad montażem ogrzewania podłogowego. W związku z tym po raz kolejny zwracam się z prośbą do doświadczonych forumowiczów, tym razem o namiay do firm lub ludzi którzy zajmują się projektwaniem i montażem podłogówki. Jaki był koszt za m2 ogrzewania podł. w waszym domu? Pozdrawiam Czy konsultowałaś z architektem projekt Wezyr, dla mnie jest on ustawiony kalenicą prostopadle do drogi, chyba, że wejście nie będzie z przodu. omermolada Czy konsultowałaś z architektem projekt Wezyr, dla mnie jest on ustawiony kalenicą prostopadle do drogi, chyba, że wejście nie będzie z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 11.03.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Witam ponownie wszystkich forumowiczów! Widzę, że plan zagospodarowania przestrzennego dla części wyżynnej Pruszcza wielu osobom, a w tym i mnie pokrzyżował plany. Z racji ze kalenica musi byc równolegle do drogi trzeba było zrezygnować z wymarzonego projektu. Nowy projekt juz jest zamówiony http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?id=172&opcja=opis&nazwa_projektu=WEZYR%20II. Ponieważ przepisy wykluczają ogrzewanie węglem zmuszeni będziemy ogrzewać gazem i kominkiem z rozprowadzeniem ciepła. Zastanawiam się nad montażem ogrzewania podłogowego. W związku z tym po raz kolejny zwracam się z prośbą do doświadczonych forumowiczów, tym razem o namiay do firm lub ludzi którzy zajmują się projektwaniem i montażem podłogówki. Jaki był koszt za m2 ogrzewania podł. w waszym domu? Pozdrawiam Czy konsultowałaś z architektem projekt Wezyr, dla mnie jest on ustawiony kalenicą prostopadle do drogi, chyba, że wejście nie będzie z przodu. omermolada Czy konsultowałaś z architektem projekt Wezyr, dla mnie jest on ustawiony kalenicą prostopadle do drogi, chyba, że wejście nie będzie z przodu. Darmowe Konsultacje Architektoniczne : Wasz dom ma dwie kalenice, jedną równolegle do drogi, drugą prostopadle do drogi. Ta równoległa do drogi jest nad garażem, więc możemy to zinterpretować, że jest nad mniej ważną częścią domu ale jest. Rozwiązanie: 1. Przed kupnem projektu skonsultować powyższy problem z architektem - niech architekt poprosi o interpretacje urzędnika (jest to rozwiązanie mimo wszystko obarczane ryzykiem, gdyż interpretacja będzie tylko ustna więc urzędnik zawsze moze się z niej wycofać) 2. znaleźć projekt spełniajacy wszystkie zapisy planu, zrobić to w konsultacji ze swoim architektem 3. jeżeli nie znajdziecie projektu typowego (a to możliwe bo tego typu projektów typowych nie jest zbyt wiele a jak są to są ochydne), który Wam odpowiada, zamówcie projekt indywidualny. Różnica w kosztach może sie okazać niewielka jezeli weźmie się pod uwagę wszystkie profity wynikające z takiego postępowania w waszym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 11.03.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Ohydne Popatrz na moją Kometę (zdjęcie obok), która spełnia wszystkie wymagania tego planu w Pruszczu. A tak poważnie bardzo mnie interesuje jak taki projekt jak Wezyr jest interpretowany. Czy można uznać, że kalenica jest równolegle do domu. Czy kupno takiego projektu nie będzie ryzykiem. Omermolada odezwij się co tam u ciebie. Jaka decyzja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franciszek 11.03.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Ohydne Popatrz na moją Kometę (zdjęcie obok), która spełnia wszystkie wymagania tego planu w Pruszczu. A tak poważnie bardzo mnie interesuje jak taki projekt jak Wezyr jest interpretowany. Czy można uznać, że kalenica jest równolegle do domu. Czy kupno takiego projektu nie będzie ryzykiem. Omermolada odezwij się co tam u ciebie. Jaka decyzja? Sorrki, Twój domek jest wyjatkowo piękny i nie jest o©hydny, ale to wyjatek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omermolada 12.03.2006 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Ohydne Popatrz na moją Kometę (zdjęcie obok), która spełnia wszystkie wymagania tego planu w Pruszczu. A tak poważnie bardzo mnie interesuje jak taki projekt jak Wezyr jest interpretowany. Czy można uznać, że kalenica jest równolegle do domu. Czy kupno takiego projektu nie będzie ryzykiem. Omermolada odezwij się co tam u ciebie. Jaka decyzja? Witam i od razu odpowiadam: Kalenica domu ma "wyższy priorytet" niż kalenica garażu. Pani architekt też była tego samego zdania więc projekt już zamówiony i czekam na niego z niecierpliwością by ruszać dalej. Zresztą tuż obok mojej działki stoi dom w stanie surowym zamkniętym którego budowa opiera się na aktualnym planie zagospodarowania, jego bryła podobna jest do Wezyra (kalenica równolegle do drogi, kalenica garażu prostopadle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 12.03.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Drodzy Forumowicze, mam pytanie. Czy może znacie jakieś firmy zajmujące się budową sieci wodociągowej. Chodzi mi o wybudowanie sieci wodociągowej i przyłaczy do 6 działek. Mamy już projekt i pozwolenie na budowę sieci, szukamy wykonawcy. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 12.03.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 przpraszam ze off topic - ale znalezlismy dzisiaj suczke beagle , biegala w okolicach obwodnicy , przy zjezdzie na lotnisko ..Bardzo teskni .. moze wlasciciele tu zgaladaja.. Sunia jest u nas do odebraniatel 0604 214 359 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 12.03.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Ohydne Popatrz na moją Kometę (zdjęcie obok), która spełnia wszystkie wymagania tego planu w Pruszczu. A tak poważnie bardzo mnie interesuje jak taki projekt jak Wezyr jest interpretowany. Czy można uznać, że kalenica jest równolegle do domu. Czy kupno takiego projektu nie będzie ryzykiem. Omermolada odezwij się co tam u ciebie. Jaka decyzja? Witam i od razu odpowiadam: Kalenica domu ma "wyższy priorytet" niż kalenica garażu. Zapewniał mnie o tym pewien znajomy urzędnik z Pruszcza, który obecnie bardzo mi pomaga przy załatwianiu formalności (spoko, wszystko legalnie ). Pani architekt też była tego samego zdania więc projekt już zamówiony i czekam na niego z niecierpliwością by ruszać dalej. Zresztą tuż obok mojej działki stoi dom w stanie surowym zamkniętym którego budowa opiera się na aktualnym planie zagospodarowania, jego bryła podobna jest do Wezyra (kalenica równolegle do drogi, kalenica garażu prostopadle). Jeżeli piszesz, że kalenica domu ma "wyższy priorytet" to ja już nic nie rozumiem. Bo właśnie kalenicę domu masz prostopadle do drogi (jeżeli wejście jest od drogi). Czy ten urzędnik widział ten dom. Dlatego mnie to tak ciekawi, bo ja chciałam wybudować dom podobny do twojego i powiedziano mi, że stoi szczytem do drogi i nie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 12.03.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 GOSIA - w zeszłym roku był sezon na zgłaszanie się chętnych w ramach "Akcja -gazyfikacja", również podczas zeszłorocznego zebrania. A poza tym zawsze możesz zadzwonić do Zakładu Gazownictwa w Rumii. GIERGA - nareszcie duchy ożyły. Kiedy masz zamiar zawitac do Bojana?dzwoniłam włąsnie dzisiaj i miły pan mi powiedział, ze nic nie wie o gazytyfikacji Koleczkowa i ze to na pewno nie oni Gosia - w zeszlym roku bylo zebranie w Koleczkowie w sprawie gazu - i byla mowa o tym, ze jezeli znajdzie sie jakies min chetnych ( chyba 100 ) - to Koleczkowo uwzglednia w planach inwestycji ( tzn najpierw Karczemki , Bojano , potem my..) Nie wiem jak sie to skonczylo dla kOlczkowa - czy byla wystarczajaca ilosc zgloszen, bo ja i tak nie mam szans na tym moim wygwizdowie, do mnie nie dociagna Dowiedz sie w gminie - bo zebranie bylo z inicjatywy gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 12.03.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 ."Qrcze, jak sie załapac na taka umowe???Mam do nich wysłac pismo czy cus Jakie koszty, plizz podaj szczegóły.Mój rachunek w tym miesiacu za gaz 1300zł w zeszłym 1800 sama juznie wiem co jest nie tak a skad Ty masz gaz ? Butla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin B 12.03.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Witam wszystkich z grupy Trójmiasta i okolic. Zapraszam do odwiedzania mojego dziennika budowy.Liczę na porady i wasze doświadczenie. Chętnie podzielę się spostrzeżeniami z przebytych dotychczas etapów:projekt, pozwolenia, uzgodnienia, prace ziemne, fundamenty, przyłacza, kredyt. Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i propozycje do każdego etapu mojej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 12.03.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 GOSIA - w zeszłym roku był sezon na zgłaszanie się chętnych w ramach "Akcja -gazyfikacja", również podczas zeszłorocznego zebrania. A poza tym zawsze możesz zadzwonić do Zakładu Gazownictwa w Rumii. GIERGA - nareszcie duchy ożyły. Kiedy masz zamiar zawitac do Bojana?dzwoniłam włąsnie dzisiaj i miły pan mi powiedział, ze nic nie wie o gazytyfikacji Koleczkowa i ze to na pewno nie oni Gosia - w zeszlym roku bylo zebranie w Koleczkowie w sprawie gazu - i byla mowa o tym, ze jezeli znajdzie sie jakies min chetnych ( chyba 100 ) - to Koleczkowo uwzglednia w planach inwestycji ( tzn najpierw Karczemki , Bojano , potem my..) Nie wiem jak sie to skonczylo dla kOlczkowa - czy byla wystarczajaca ilosc zgloszen, bo ja i tak nie mam szans na tym moim wygwizdowie, do mnie nie dociagna Dowiedz sie w gminie - bo zebranie bylo z inicjatywy gminy. Nie było wystarczajaco duzo chetnych, chyba, bo najpierw Dobrzewino, Bojano, a po 2007 Koleczkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 12.03.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 ."Qrcze, jak sie załapac na taka umowe???Mam do nich wysłac pismo czy cus Jakie koszty, plizz podaj szczegóły.Mój rachunek w tym miesiacu za gaz 1300zł w zeszłym 1800 sama juznie wiem co jest nie tak a skad Ty masz gaz ? Butla ?Butle, ale sie okazało ze mam nieszczelne okna.Otwarte rozszczelniacze itd, to koszt pierwszego roku.Butle mam zakopana w ziemi.Te wielkie balony w ogrodzie jakos nie bardzo moglam przełknac.ZAPRASZAM CIE MOJA DROGA W KONCU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin B 12.03.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Drodzy Forumowicze, mam pytanie. Czy może znacie jakieś firmy zajmujące się budową sieci wodociągowej. Chodzi mi o wybudowanie sieci wodociągowej i przyłaczy do 6 działek. Mamy już projekt i pozwolenie na budowę sieci, szukamy wykonawcy. Z góry dziękuję za pomoc. Zadzwoń do PEWiK - Gdynia lub PEKO - Kosakowo może oni jak nie zrobią to powiedzą kto. A od kogo masz warunki przyłączeniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts