Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[quote name="omermolada

Witam i od razu odpowiadam:

Kalenica domu ma "wyższy priorytet" niż kalenica garażu. Zapewniał mnie o tym pewien znajomy urzędnik z Pruszcza, który obecnie bardzo mi pomaga przy załatwianiu formalności (spoko, wszystko legalnie 8) ). Pani architekt też była tego samego zdania więc projekt już zamówiony i czekam na niego z niecierpliwością by ruszać dalej. Zresztą tuż obok mojej działki stoi dom w stanie surowym zamkniętym którego budowa opiera się na aktualnym planie zagospodarowania, jego bryła podobna jest do Wezyra (kalenica równolegle do drogi, kalenica garażu prostopadle).[/quote]

Jeżeli piszesz, że kalenica domu ma "wyższy priorytet" to ja już nic nie rozumiem. Bo właśnie kalenicę domu masz prostopadle do drogi (jeżeli wejście jest od drogi). Czy ten urzędnik widział ten dom. Dlatego mnie to tak ciekawi, bo ja chciałam wybudować dom podobny do twojego i powiedziano mi, że stoi szczytem do drogi i nie może być. :roll:

No właśnie :o coś tu nie gra ...

Ja mam dom wybudowany wg tegoż planu i wezyr ewidentnie do niego nie pasuje. Kalenica garażu to niewielki procent całego dachu i dlatego ma mniejszy wpływ na uznanie tego projektu.

A czy na pewno macie w planach, że musi być dach dwuspadowy? bo u mnie było napisane, że "musi to być dach o minimum dwóch kierunkach spadów"

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drodzy Forumowicze, mam pytanie. Czy może znacie jakieś firmy zajmujące się budową sieci wodociągowej. Chodzi mi o wybudowanie sieci wodociągowej i przyłaczy do 6 działek. Mamy już projekt i pozwolenie na budowę sieci, szukamy wykonawcy. Z góry dziękuję za pomoc.

Zadzwoń do PEWiK - Gdynia lub PEKO - Kosakowo może oni jak nie zrobią to powiedzą kto.

A od kogo masz warunki przyłączeniowe?

Decyzję wydało Starostwo Powiatowe w Kartuzach, realizacja w Chwaszczynie.

Rzeczywiscie tak jak anekri wspomniala w planach zagospodarowania dla Pruszcza napisane jest o domach minimum dwuspadowych o minimum 45 stopniach pochylenia w dodatku moj dach jest tez lamany tylko w planach mialem okreslone ile procent ma byc skieropwana w kierunku drogi http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=sytuacja&sid=m41c6b28ec623a Ja mam pozwolenie wydane we wrzesniu 2005 i buduje dom z dachem cztero spadowym (projekt na dole)

Ale te plany sa rozne w zaleznosci od czesci Pruszcza. Na osiedlu wschod obowiazuja chyba 4 plany zagospodarowania.

CMyK

A w części wyżynnej gminy Pruszcz jest jeszcze inaczej: 1/ budynki mieszkalne (...) dachy dwuspadowe, symetryczne z poddaszem użytkowym, o spadkach 45° lub półpłaskie o spadkach 12° - 22°, z możliwością stosowania ścianki kolankowej, pokrycie dachówką lub materiałami dachówkopodobnymi w kolorze odcieni czerwieni, brązów i grafitu z zachowaniem jedności typów i kolorów wzdłuż ciągów ulicznych; 5/ dachy jak w pkt. 1 należy sytuować kalenicą równolegle do drogi;

I tyle. Tolerancja niewielka. My zmieniamy dach, bo projekt jeden jedyny. Dobrze, ze poddaje się takiej przeróbce. Trochę będzie ta zmiana kosztować, ale i my będziemy zadowoleni i gmina :D .

Gaba

A w części wyżynnej gminy Pruszcz jest jeszcze inaczej: 1/ budynki mieszkalne (...) dachy dwuspadowe, symetryczne z poddaszem użytkowym, o spadkach 45° lub półpłaskie o spadkach 12° - 22°, z możliwością stosowania ścianki kolankowej, pokrycie dachówką lub materiałami dachówkopodobnymi w kolorze odcieni czerwieni, brązów i grafitu z zachowaniem jedności typów i kolorów wzdłuż ciągów ulicznych; 5/ dachy jak w pkt. 1 należy sytuować kalenicą równolegle do drogi;

I tyle. Tolerancja niewielka. My zmieniamy dach, bo projekt jeden jedyny. Dobrze, ze poddaje się takiej przeróbce. Trochę będzie ta zmiana kosztować, ale i my będziemy zadowoleni i gmina :D .

Gaba

Właśnie takie są warunki :x

Info dla wsioków :lol: z Bojana i Koleczkowa

Jak się pogrzebie to się zawsze coś wygrzebie 8)

Oto efekt mojej wymiany zdań na forum Gminy Szemud:

Marcus !

Co do kanalizacji to budżet gminy jest przygotowany na to by w tym roku na BUDOWĘ oczyszczalni scieków w Szemudzie wydać 2,800 ( dwa miliony osiemset tysięcy ) i mam nadzieję że inwestycja w roku przyszłym zostanie ukończona.Z kolei prace projektowe będą przeprowadzane dla kanalizacji wsi Koleczkowo Bojano Dobrzewino. i tu Wójt dysponuje kwotą około 200 tys ,zł. pozdrawiam Lesok

Uprzejmie proszę o namiary na kierownika budowy, który jest godny polecenia.

Ci, na których mam namiary to jakoœ drodzy i niechętni do pracy sš (chyba).

Pirwszy chce ode mnie straszne pienišdze. Wg. niego do odbioru budynku zmieszczę się w 4.000. Za stan surowy chce 2000, pierwsza opłata 1000 po stanie zerowym.

Inny chce 3000. Przyjeżdza na budowęna wezwanie majstra ekipy budowlanej - na odbiór konkretnej roboty. Brrr. Sam z siebie chyba się nie stawia.

Ratunku, bo kota dostanę.

Tempo nabrałam iście diabelskie :)

Przeprowadzkę planujemy przed ślubem w lipcu ....mam nadzieje, że wszystko dopisze :)

Trzymam kciuki i powodzenia.

Chyba nie zapomnieliście z Jarkiem gdzie mieszkam :o

Nie zapomnieliśmy

:lol: Jak pogoda bardziej będzie przypominała wiosnę to zawitamy w odwiedziny :D

przpraszam ze off topic - ale znalezlismy dzisiaj suczke beagle , biegala w okolicach obwodnicy , przy zjezdzie na lotnisko ..

Bardzo teskni .. moze wlasciciele tu zgaladaja.. Sunia jest u nas do odebrania

tel 0604 214 359

Może się zgubiła p. Zubilewiczowi od aury :)

A tak na poważnie to mam nadzieje, że szybko odnajdzie właścicieli, którzy ją zgubili

:-?

Czy orientuje się ktoś z Was jak ustala się procent zabudowy działki?

A na tej działce już coœ jest czy dopiero ma powstać?

Nie ma jeszcze nic. Ma dopiero powstać dom o powierzchni ok 250 m2

Działkę mam 5100 m2, ale muszę ją podzielić, bo jest za duża. Nie chciałabym, aby działaka, którą wydzielimy będzie za mała na nasz dom. Pani w Urzędzie wspominała o wspóczynniku 0,13.

Działkę mam 5100 m2, ale muszę ją podzielić, bo jest za duża. Nie chciałabym, aby działaka, którą wydzielimy będzie za mała na nasz dom. Pani w Urzędzie wspominała o wspóczynniku 0,13.

To musisz znać pow. zabudowy Twojego domu. 250 m2 to pewnie pow. uzytkowa. W projekcie jest taka informacja jak pow. zabudowy. Wtedy wg. równania pow. dz. = pow. zabudowy / 0,13 otrzymasz min. wielkośc działki (jeżeli np. pow. zabudowy to 200 m2 wtedy min. pow. dzaiałki to 1538 m2).

To musisz znać pow. zabudowy Twojego domu. 250 m2 to pewnie pow. uzytkowa. W projekcie jest taka informacja jak pow. zabudowy. Wtedy wg. równania pow. dz. = pow. zabudowy / 0,13 otrzymasz min. wielkośc działki (jeżeli np. pow. zabudowy to 200 m2 wtedy min. pow. dzaiałki to 1538 m2).

Dziękuję Marcinie