Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wielkie dzięki - już do niego dzwonię. Ile bierze standardowo za m2?

pozdrawiam

Pilnuj go , bo namietnie gipsuje gniazdka elektryczne;-(U mnie tez miał poprawki. Wykonał je jednak bez szemrania. Ja miałam jakas fatalna ekipe. Najpierw mi rabneli bez pytania moje deski i zbili sobie rusztowanie, a potem objadali sie 1 h pomidorem w sosnowym lesie. Popukujuac rytmicznie, ze niby cos robia

:evil: Załapali sie na niezłe oper....., bo mnie szlag po prostu trafił. Landemann był w tym czasie w Warszawie i nawet nie wiedział jaka "tfórczosc radosna" robia jego ludzie.

Hej, ja z Koleczkowa, najpiekniejszego na swiecie

:wink: Cena u mnie, to 65 zł. Działka uzbrojona, niedaleko drogi asfaltowej.Kierunek Gdynia. Do centrum Gdyni w godzinach szczytu 20 min. Bardzo dobra droga. Do duzego markety czynnego 24 h, 10 km. Widoki takie, ze dech zapiera. las z 3 stron, gorki, pagórki. Nie zamienilabym tego swojego mieksca na zadne inne :p Pytaj, co jeszcze chcesz. A bardzo zyczliwi tubylcy

Witaj Gosiu,

Dziękuję za odpowiedź. Dodatkowe pytania przesłałem na PW

c system kominowy leier badz schieler? Czy te ksztaltki z rura kwasowa w srodku musza byc obudowywane ceglami? jaka srednica?

Pomozcie juz zglupialem od tych roznych wersji,

Pozdrawiam'

Piotr

Bierz systemowy, ja załuje, ze nie wzięłam.

ja bym jednak przeczytał najpierw wątek o kominach w dziale "wymiana doświadczeń"

c system kominowy leier badz schieler? Czy te ksztaltki z rura kwasowa w srodku musza byc obudowywane ceglami? jaka srednica?

Pozdrawiam'

Piotr

ja bym jednak przeczytał najpierw wątek o kominach w dziale "wymiana doświadczeń"

Ja pzreczytałam i dlatego dałam sie w maliny wpędzic

:( Mogłam od razy słuchac pani architekt, która mówiła bierz systemowy

Pozdrawiam'

Piotr

Ja pzreczytałam i dlatego dałam sie w maliny wpędzic

:( Mogłam od razy słuchac pani architekt, która mówiła bierz systemowy

argumenty za i przeciw są tu i tu więc niech się najpierw zapozna

Pozdrawiam'

Piotr

Dlaczego???

W sumie w moim przypadku to pytanie moze juz nie jest aktualne bo zakupilem systemowy, ale moze bedzie to pomocne dla pozostalych.

Ze wzgledu na koszty to jednal boli, ja bylem zmuszony do kupienie 3 sztuk i nie wiem jak by sie to mialo do ksztaltek badz cegiel, ale podejzewam ze wyszloby taniej

Pozdrawiam

Piotr

Pozdrawiam'

Piotr

Dlaczego???

W sumie w moim przypadku to pytanie moze juz nie jest aktualne bo zakupilem systemowy, ale moze bedzie to pomocne dla pozostalych.

Ze wzgledu na koszty to jednal boli, ja bylem zmuszony do kupienie 3 sztuk i nie wiem jak by sie to mialo do ksztaltek badz cegiel, ale podejzewam ze wyszloby taniej

Pozdrawiam

Piotr

no komin z cegły pełnej wychodzi zdecydowanie taniej, w stanie surowym ja tego w zasadzie nie zauważyłem

Witam,

Czy ktoś orientuje się może, czy jest gdzieś w Trójmieście , bądź okolicach jakaś wypożyczalnia sprzętu ogrodniczego? Chodzi mi o glebogryzarkę - mam ok. 600 m2 ziemi do przygotowania pod trawnik :-)...

Dobry pomysł. Podtrzymuję temat.

Napewno na Hytniczej jest wypożyczalnia sprzętu budowlanego (pomiędzu Makro a Radmorem) ale nie wiem czy coś takiego można wypożyczyć.

Wakmen, chyba czasami bywasz w Redzie :wink: Sprawdź na ulicy Obwodowej (Reda) w sklepie ogrodniczym. Rok temu mieli 2 glebogryzarki na wynajem. Ceny nie pamiętam, ale jeśli chodzi o kaucję to za wertykulator dawałem chyba 200 zł. Jesli pomyliłem nazwę ulicy to sorry, ale dawno tam nie byłem. Chodziło mi o ulicę przy której jest taka duża kotłownia.

Pozdr

Przemek

Gdzie W okolicach Gdyni, Wejherowa można kupić jeden balot styropianu FS30 gr 5 cm? Potrzebuję taki gęsty pod akwarium i kominek ale nigdzie nie chcą sprzedać mi tylko 1balot. Albo bardzo dużo albo wcale.

A po co Ci pod akwarium styropian :o

Nie dosłownie pod akwarium ale pod posadzkę w miejscu gdzie będzie stało akwarium. W sumie jest to plac 2m2. Na razie wrócę do mojego starego akwarium -240l co z wodą i całym wyposażeniem waży ponad 300kg. W przyszłości planuję mieć jeszcze jedno - ciut większę - minimum 450l. co razem ważyć będzie ponad 1 tonę na 2m2. Obciążenie jest więc spore i nie chciałbym aby mi posadzka w tym miejscu pouginała się z powodu ściśnięcia styropianu FS20. Wiadomo FS30 do tego bardziej się nadaje i już udało mi się zamówić. Dzięki za prywatne wiadomości w tej sprawie i tutaj w wątku.

Mam akwarium 450 litrów na FS20 (10 cm) i nic się nie ugina :roll:

Gdzieś czytałem, że styropian FS20 przy nacisku 1 tony (na m2) może ścisnąć się do 2 % czyli w moim przypadku przy grubości sturopianu 10cm mogło by to byc max 2mm.

Ale z drugiej strony nacisk będzie rozłożony na prawie 2m2 więc może być jeszcze mniej. Kierownik budowy powiedział abym w tym miescu wcale nie dawał styropianu co dla mnie jest niedopuszczalne.

Witam po długiej przerwie. Zaczęła się wykończeniówka i nie ma na nic czasu. Planowana data przeprowadzki - 1 sierpnia 2006.

Co do bramy garażowej - właśnie mi zamontowali we wtorek

Beditom - 500x210 - napęd Marathon 1100 - Mahoń - 2 piloty - 2 fotokomórki - cena 6.200 PLN

Co do kominów - mam 2 x Schiedel - do pieca i kominka a wentylacyjne z kaształtek. Robiąc 2 raz na pewno wybrałbym znów kominy sytemowe.

W kwestii ogrodu - mam pytanie czy nie znacie kogoś w okolicach Rumii lub gotowego dojechac do Rumii - celem wybrania koparka i wywiezienia wywrotką ziemii z działki - ziemia zawierajaca m.in. gruz. Musze zebrac z działki jakies 35 cm ziemii.

Witam,

Czy ktoś orientuje się może, czy jest gdzieś w Trójmieście , bądź okolicach jakaś wypożyczalnia sprzętu ogrodniczego? Chodzi mi o glebogryzarkę - mam ok. 600 m2 ziemi do przygotowania pod trawnik :-)...

Dobry pomysł. Podtrzymuję temat.

Napewno na Hytniczej jest wypożyczalnia sprzętu budowlanego (pomiędzu Makro a Radmorem) ale nie wiem czy coś takiego można wypożyczyć.

Wakmen, chyba czasami bywasz w Redzie :wink: Sprawdź na ulicy Obwodowej (Reda) w sklepie ogrodniczym. Rok temu mieli 2 glebogryzarki na wynajem. Ceny nie pamiętam, ale jeśli chodzi o kaucję to za wertykulator dawałem chyba 200 zł. Jesli pomyliłem nazwę ulicy to sorry, ale dawno tam nie byłem. Chodziło mi o ulicę przy której jest taka duża kotłownia.

Pozdr

Przemek

Ulica ta faktycznie nazywa się Obwodowa i w piątek wracając do domu po 30 godzinach pracy zawodowej wjadę tam i się dowiem. To całkiem niedaleko mnie.

Cześć,

Czy ktoś z Was miał doczynienia z oknami z Gdyńskiej Fabryki Okien Boshor. Przymierzam się do kupna ich do domu ale jak ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi będę wdzięczny za info. Cena jest ok. i jakość na pierwszy rzut oka też nie odbiega od droższych oferentów. Ciekawe jak się sprawują w trakcie użytkowania.

pozdrawiam

i dołączam Wszystkim Forumowiczom Serdeczne Życzenia Wielkanocne.

MICHU_Gdynia

Z okazji Wielkanocy życzymy

wszystkim forumowiczom i redakcji Muratora

zdrowych i radosnych Świąt, smacznego jajka i mokrego dyngusa.

http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/31_348.ts1145038437949.jpg

http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/29_348.ts1145038427400.jpg

http://kborycka.photosite.com/~photos/tn/30_348.ts1145038432036.jpg