Docent - Gdańsk 30.06.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 ADAMSKI - jeśli mógłbyś daj namiary na te stropy, które wymieniałeś ( miejscowość, telefony, ceny)- będę wdzięczny. Ja także mam w projekcie Teriwa I bis - chciałbym to przeprojektować na strop lany - jeśli starczy mi czasu na wykonanie go przed zimą - jeśli nie będę kładł Teriwę. Pozdrawiam wszystkich i życzę dobrej pogody ducha i na dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 01.07.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Docent: Dopiero w przyszlym tygodniu bede w Tczewie i podjade do hurtowni ktore maja Leiera i Solbet. Postaram sie zebrac wszelkie ceny i wrzucic na Forum. Na razie to co zebrałem (poza danymi juz zamieszczonymi kiedys na forum): Metalzbyt-Tczew-tel. 5315062, prety 6mm -1,66/kg, 14mm-1,49/kg Sambor-Tczew-tel. 5322162-tam mają Terive z Solbetu Kombet-Gdynia-www.kombet.com.pl-tel. 6233504 Leier-Malbork-www.leier.com.pl-tel. (55) 2723212, 2723403 Klimas wspomnial strop styropianowy z Sukiennik - w Gdyni jest ich przedstawiciel - Biuro inz. "Dullek", ul. Grazyny 27, tel. 6648094, lub ewentualnie tel do producenta (42) 6528749 (dzieki Klimas ) Co do tartaków to w Bytoni (za Starogardem Gd.) jest tartak gdzie drewno na wiezbe jest po 520zl+VAT + transport do Tczewa gratis (pod warunkiem ze jest wiecej niz 10m3). W Dęblinie koło Tczewa - drewno na krokwie - 530+VAT, na łaty 520+VAT Dajcie znac co wybraliscie Pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 01.07.2003 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 ADAMSKI - wielkie dzięki za namiary. Jak będziesz wiedział wiedział coś więcej to daj znać. W przyszłym tygodniu wybieram się do innych hurtowni, poza Pępowem . Jak ktoś będzie chciał to przedstawię ich oferty. W końcu dzisiaj jakoś szybciej chodzi forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIJOM 02.07.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Zamierzam rozpocząć budowę w Dobrzewninie koło Chwaszczyna. Jeśli macie namiary to bardzo proszę. Jaki jest orintacyjny koszt wynajęcia kierownika. Mam jednego za 3000 pln za stan surowy to chyba za dużo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIJOM 02.07.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 I kolejne pytanie - gdzie waszym zdaniem dają najlepsze warunki (okolice chwaszczyna i gdyni) słyszałem, że PRESTOL lub OLTRANS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 02.07.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Witam Marijom - 3 tysie za bycie kierownikiem budowy to jest cena megaświatowa. Tak mi się wydaje przynajmniej.Przesledź ten wątek, a znajdziesz tam polecanych kierowników przez forumowiczów. Pozdrowienia B. PS. Pogoda pod psem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIJOM 02.07.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 BENICIO dzięki za info. Tak myślałem że próbuje wyśrubować cenę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 02.07.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Marijom: a ten kierownik to bedzie nocowal na budowie i pilnowal takze zeby nie ukradli niczego? Spytaj go powaznie co wchodzi w cene: jak czesto bedzie nabudowie, jakie ma wyksztalcenie (moze wyzsze architekt), doswiadczenie, referencje. Mowie powaznie! Moze sie ceni, ale tez cos reprezentuje.Standardowe ceny to okolo 1500zł PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIJOM 02.07.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 ADAMSKI: ten gość liczy mniej więcej tak 100 za wizytę według jego zdania trzeba około 30 takich wizyt (dom 130m z poddaszem + garaż 36m)Do tego daje wsparcie swoją wiedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 02.07.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Witam,MARIJOM, ja umowilem sie na 2000 zl. Kierownik ma byc co 2-3 dni na budowie przez okres 3 miesiecy jak bedzie stawiany stan surowy. Wowczas bedzie dostawal 600 zl /mc. Przez 3 miesiace to daje 1800 zl. Reszte tzn 200 zł dostanie po odbiorze domu do uzytkowaniaPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 02.07.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Marijom: powiedz cos wiecej o domu ktory budujesz. Jaki dach, z czego sciany? Wowczas bedzie mozna osadzic ile razy bedziesz musial kierownika sciagac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIJOM 02.07.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 ADMASKI : Wgląda to mniej więcej tak - dom ma ( i mam nadzeję będzie b. prosty) ściana z gazopetonu 24 + styropian 15. Dach dwuspadowy z dwoma koszami farmerskimi, chcę go pokryć dachówką ceramiczną (jeszcze nie wybrałem ostatecznie producenta). Dodam, że dom bezpodpiwniczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIJOM 02.07.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 PAGIN :a skąd ten gość jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 02.07.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 MARIJOM - z Zelistrzewa kolo Pucka. Ja bede budowal w Połchowie kolo Redy, a Zelistrzewo to jakies 3-4 km od PołchowaPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca_V40 02.07.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 MAIJOM (ciekawa ksywa) - 3 tysiace to nie za bardzo. Ja sie nieco sparzylem na kierowniku wlasnie od strony zakresu obowiazkow. Dzis zrobilbym tak: - 3500 za CALA budowe- w zakres wchodzi - min. 30 wizyt na budowie (1-2h). - wszelkie poprawki w projekcie (np. przerobka zbrojenia, stropu, itp) - kasa wyplacana w ratach 1500 (surowy), 1500 (reszta), 500 pismo z gminy o mozliwosci zamieszkania. - konsultacje telefoniczne/domowe w ilosciach nieograniczonych. To tak na poczatek. PozdrawiamJaca PS> Faktycznie - pogoda pod psem... A u mnie koniec cekolowania juz bliski, kafelkarz walczy, niedlugo podlogi i ogrodzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIJOM 02.07.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 JACA : Dzięki za konkret. Będę się trzymał tych punktów przy wyborze KB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIJOM 02.07.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Obiła się Wam o uszy nazwa BEEL DOM ? (z okolic Kartuz) - stawiają stany surowe. Jakieś opinie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erbi 02.07.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Mój wykonawca instalacji wod-kan i gaz ma do sprzedania kocioł gazowy żeliwny De Dietrich stojący jednofunkcyjny 18kw z zasobnikiem 130l , z pogodówką i pompą ładującą za ok 6000. Kocioł nowy na gwarancji. Gdyby ktoś chciał kupić proszę o kontakt. Dodam że mam kocioł tej samej firmy i jestem b. happy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimas_gdynia 02.07.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Jestem na etapie zmiany Kier.Budowy , którego osobiście wyrzuciłem. Gośc nie był wogóle zainteresowany budową i żądał ciągle więcej Kasy!! ( za "istnienie" w papierach wziął 1000 PLN ). Po jednej wizycie był "zmęczony". NB wymusiłem żeby się chociaż raz pojawił! Równolegle zatrudniłem Insp. Nadzoru który jest człowiekiem bardzo solidnym i to on kierował całą budową ( ilość wizyt zależna od sytuacji , około 10/m-c ). Po zwolnieniu kb mój Insp przejął obowiązki KB. Do tej pory widzę , że udało mi się uniknąć wielu błędów , które mogł mi "zafundować" wykonawca , a to dzięki Ins.Nad. Sprawa wyboru KB jest bardzo indywidualna i zależy od tego czy wyznaczył go wykonawca , czy inwestor. W dodatku ważne , żeby to ona dbał o Nasze Interesy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 02.07.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Moj KB bierze 600-700 za całą budowę,nawet jeśli trwałaby 10 lat.Jest na miejscu zawsze kiedy trzeba,przyjeżdża też w międzyczasie.Dziennik prowadzi wzorowo. W sprawach konstrukcji i zmian to ja konsultuję się z architektem i konstruktorem,a KB to tylko wpisuje do dziennika.Buduję 15 km za Chwaszczynem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts