Śliwka 28.08.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Wakmen, coś mi się wydaje, że na potrzeby domku nie trzeba żadnych pozwoleń. Też będziemy kopali studnię i gdzieś tak czytałam (chyba do głębokości 30m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 28.08.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Poszukuję osoby, która ma zasobą sprawę papierologiczna związaną z wykopaniem studni głębinowej dla własnych potrzeb (zwykłego domku). Witam, wszystko zależy od tego na jakiej głębokości jest woda - jamogę powiedzieć, że prawie doszłam do końca w sprawie studni głebinowej na mojej działce - tzn. studnia już jest, woda leci, badania na bakterie poza mną, teraz czekam na wynik badań na zawartośc żelaza i manganu. Papierkologię rozpoczęłam w grudniu w połowie lutego otrzymałam akceptację projektu studni w UM w Gdańsku (niestety), no a potem dłuuugie miesiące czekałam na ekipę (teraz może być lepiej, bo sezon w zasadzie się kończy) Samo kopanie studni - trzy tygodnie (woda na głębokości 62 metrów, ale głębokość warstwy wodonośnej - kolejne 10 metrów) Prace budowlane, chlorowanie - kolejny tydzień. Oczekiwanie na badania z Sanepidu minimum 14-15 dni. Projekt studni - Firma GEOKONSULT z Gdyni (p. Sławomir Kratiuk) Wykonawstwo studni - polecany przez w/w p. Adam Dunst - (mam mieszane uczucia jesli chodzi o terminowość - facet miał wejśc na działkę na początku maja, a wszedł w ...połowie lipca - po drodze przytrafiały mu sę wszystkie możliwe "nieszczęścia", a tak naprawdę nabrał wiele zleceń i nie mógł się wyrobić. Robi porządnie, ale jeśli komuś zależy na czasie - radzę poszukać kogos innego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fijak9 29.08.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam!! Kupię siatkę leśną ( tymczasową ) . Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 29.08.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Gotowe do wrzucenia do kominka. Długości około 40 cm. Porąbane na polana. Cena o ile pamiętam ostatnio to było 120 zł / m3. a mogą przywieźć niepocięte? bo to se sam moge zrobić, może wtedy byloby taniej To wtedy pogadaj z leśniczym. Wakmen chyba tak załatwiał drewno. Ja nawet nie rozważałem takiego układu. Ja biorę z prywatnych lasów po 100 / mp. - niepołupane i w dużych balach cietych po 1m. Jedno wiem na pewno ścinają na przełomie września i pażdziernika a odbieram późną wiosną. Jest to dość kłopotliwe i tak do końca nie wiem czy o wiele taniej. Na pewno dostaje tyle ile zakupiłem bo sam je odbieram a nie jak mi przywiozą to mam uwierzyc na słowo. a to cena z transportem? masz jakieś namiary? Przyłączam się do pytania Pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 29.08.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 witam, nie orientujecie sie moze gdzie jest jakas dobra cena dachowek ceramicznychj lub gdzie maja promocje a i w koncu co z tym nieszczesnym Robenem jest bo kazdy gada inaczej i chyba zaraz oszaleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 29.08.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 hos: 2 lata temu kiedy kupowałem Rupp Ceramikę najlepsze ceny dawał Matelbud na ul. Hutniczej w Gdyni. Teraz mają jeszcze gdzieś drugi skład w Trójmieście, chyba w Gdyni na Chwaszczyńskiej. PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 29.08.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 .......... Ja biorę z prywatnych lasów po 100 / mp. - niepołupane i w dużych balach cietych po 1m. ... a to cena z transportem? masz jakieś namiary? Transport niestety we własnym zakresie. Ja mam dobrze, że biorę stara wojskowego i płacę tylko za paliwo co mnie wynosi około 60 PLN za 100km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 29.08.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Wakmen, coś mi się wydaje, że na potrzeby domku nie trzeba żadnych pozwoleń. Też będziemy kopali studnię i gdzieś tak czytałam (chyba do głębokości 30m). Ja kopać nie będę (mam już wodociąg) ale pomagam koledze w tej sprawie. Co do aspektów prawnych to jest tak, że dla studni o wydajności poniżej 6m3/dobę i głębokości poniżej 30m (lub 40) taka inwestycja wymaga tylko zgłoszenia wraz ze szkicami lub rysunkami. Niestety panie w Starostwie są tak niedouczone i "ociężałe" (przepraszam za wyrażenie), że nie rozumieją tych pojęć. Jak ja się starałem o POŚ było podobnie dlatego szukam (kolega szuka) projektanta, który zrobi mu projekt bo nic innego nie chcą przyjąć. Tak to już jest z tymi urzędnikami: ustawa swoje a urzędnik swoje (ponad ustawą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 29.08.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Jeli to nie tajemnica, to z jakiego nadlenictwa bierzesz to drewno? Zastanawiam się nad takš opcjš, ale jak mam zapłacić 100zł+ transport za nieporšbane, a 130-140 za porabane z transportem, to jesli nawet trochę oszukajš na tym "metrze przestrzennym", to i tak oszczędnoć jest niewielka Dwa lata temu brałem drewno w nadlenictwie koło Starogardu i buczyna była tam po 59 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 29.08.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Dzięki anSi - Twoje doświadczenie przekażę koledze.Jak ktos ma jeszcze jakieś kontakty w sprawie studni głębinowych (szczególnie sprawy papierologiczne) to będę czekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 29.08.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam!! Kupię siatkę leśną ( tymczasową ) . Pozdrawiam!! W Redzie na Obwodowej można kupić w cenie 3,5PLN za mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 29.08.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Je�li to nie tajemnica, to z jakiego nadle�nictwa bierzesz to drewno? Zastanawiam się nad takš opcjš, ale jak mam zapłacić 100zł+ transport za nieporšbane, a 130-140 za porabane z transportem, to jesli nawet trochę oszukajš na tym "metrze przestrzennym", to i tak oszczędno�ć jest niewielka Dwa lata temu brałem drewno w nadle�nictwie koło Starogardu i buczyna była tam po 59 zł I tutaj masz rację z tą znikomą oszczędnością. Chyba już za rok będę się przymierzał aby kupić już z jakiegoś składu podwarunkiem, że wymierzę i od razu mi to zapakują a jak nie to dziękuję za interes. Bo może się okazać, że z zakupionych 10mp przywiozą 8mp. W takim perzypadku to juz nie interes. Podobnie jest z tymi co sprzedają węgiel z wozu!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 29.08.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Kontakt na drewno, który podałem jest sprawdzony. Facet ma to poukładane na samochodzie tak, że można sobie zmierzyć - nie jest to luźno narzucony stos tylko poukładane jak trzeba. Przypominam - cena 120 zl / mp (w cenie drewno połupane i transport). Jedyny minus to to, że to mieszanka i nie do końca wiadomo co przywiezie. Zwykle jest to głównie brzoza, dąb i olcha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 29.08.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Czy u kogoś z Was robi teraz Krzysztof Hinca? Dzwonię i dzwonię, ale nie odbiera, wiadomości też zostawić nie można a miał mi robić ocieplenie na początku września i nie wiem co się dzieje.O, u mni etez miał robic elewacje we wrzesniu i dokonczyc w srodku a odzywał się do Ciebie? bo telefonu w ogóle nie odbiera, a to jedyny namiar jaki mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fijak9 29.08.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam!! Kupię siatkę leśną ( tymczasową ) . Pozdrawiam!! W Redzie na Obwodowej można kupić w cenie 3,5PLN za mb. Tak wiem dzieki bylem tam, ale może ktos ma juz używaną, skończył się budować i juz nie potrzebuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fijak9 29.08.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam! Szukam ekipy do zrobienia fundamentów na przełomie wrzesień-październik pod budynek bliźniaczy w Połchowie. Czy możecie mi kogoś polecić?? PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 29.08.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Je�li to nie tajemnica, to z jakiego nadle�nictwa bierzesz to drewno?... Jak już wspomniałem to są prywatne lasy pod Strzepczem. Właścicielem jest jeden "wojskowy" i sprzedaje tylko w "firmie" . Sorki. Ma bardzo dużo zamówień i już nie chce ich zwiększać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek.jaworski 29.08.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam, czy mógłbym prosić o wycenę takiej studni (60-70 metrów) ? Chciałbym wybudować u siebie studnię do celów gospodarczych (prąd jednak jest tańszy) - ale niestety wodę mam dosyć głęboko i zastanawiałem się ile to może koszować. Uprzejmie dziękuję i pozdrawiam, Jarek Witam, wszystko zależy od tego na jakiej głębokości jest woda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin B 29.08.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam!! Kupię siatkę leśną ( tymczasową ) . Pozdrawiam!! W Redzie na Obwodowej można kupić w cenie 3,5PLN za mb. Tak wiem dzieki bylem tam, ale może ktos ma juz używaną, skończył się budować i juz nie potrzebuje... Ja mam zbędne 50 m 502 407 903 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 29.08.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Dzięki anSi - Twoje doświadczenie przekażę koledze. Jak ktos ma jeszcze jakieś kontakty w sprawie studni głębinowych (szczególnie sprawy papierologiczne) to będę czekał. Wakmen - papierkologię, czyli projekt aż do momentu zatwierdzenia w Urzędzie zrobi Ci właśnie p. Kratiuk. Proponuję skontaktować się z nim. jarek.jaworski w sprawie kosztów studni wysłałam Ci wiadomość na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts