wrk 28.12.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 > Poprosze o jakieś namiary na TARTAK potrzebuje kupic deski na podłoge na stych 2,5-3 cm Też zastanawiałem się na deskami na strych... jednak odradzono mi deski bezpośrednio z tartaku - podobno nie nadadzą się nawet na poddasze nieużytkowe... Deski muszą być przesuszone i obrobione na grubościówce, czy raczej trzeba by odwiedzić stolarnię niż tartak, ale to wyłącznie teoria - czy ktoś coś doradzi z praktyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 28.12.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Ja tam nie wiem na czym polega profesjonalizm/nieprofesjonalizm wykonania projektu przyłącza czytaj kilku kresek, ale p. Klawitter zrobił to błyskawicznie (2-3 tygodnie) i za śmiesznie niską cenę. Bez problemów wszystko pozałatwiał w SNG oraz Gazowni. Ja tam jestem bardzo zadowolony. A ja nie jestem i dlatego o tym napisalem. Ot tyle w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 28.12.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 witam Projekty to jedno ale wykonanie przylaczy to nastepny problem. Wczoraj dzwonilem do goscia ktory zajmuje sie woda i zaspiewal sobie 150pln za metr + koszty materialu. Uwazam ze to bardzo drogo. Co sadzicie o tym? Moze ktos z was zna osobe nie bujajaca w oblokach tylko stojaca na ziemi z rozsadnymi cenami. Bede bardzo wdzieczny. Hmm, budujemy w Skowarczu, a firma, która będzie robiła nam przyłącze jest z Pszczółek. Nie wiem czy robią też w Gdańsku, ale podaje ceny, które mamy w umowie: 75zł/mb wodociągu, 1800zł przyłącze wraz ze studnią wodomierzową i kranem, 800zł pomiar geodezyjny podwykonawczy, 1000zł projekt wodociągu. Ceny netto uwględniają materiał. My mamy 70mb wodociągu do zrobienia. Jakby co to namiary mogę dać na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rynus 28.12.2008 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Czy ktos poleci ekipe do zrobienia tynkow cementowo-wapiennych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 29.12.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Rynus na Białej Liscie masz p. Bertranda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 29.12.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam, Dopiero zaczynam raczkować na tym forum , czy ktoś mógłby polecić jakąś firmę do zaprojektowania i wykonania ogrodu, ok 700 m2, bez żadnych szaleństw, generalnie dużo ładnej trawy i gdzie niegdzie jakiś krzaczek czy inna roślinka, jakieś światełko. Jaki może być przybliżony koszt projektu i wykonania. Na działce jest piach i rośnie byle jaka, chyba samosiejka trawa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hub75 29.12.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 witam Projekty to jedno ale wykonanie przylaczy to nastepny problem. Wczoraj dzwonilem do goscia ktory zajmuje sie woda i zaspiewal sobie 150pln za metr + koszty materialu. Uwazam ze to bardzo drogo. Co sadzicie o tym? Moze ktos z was zna osobe nie bujajaca w oblokach tylko stojaca na ziemi z rozsadnymi cenami. Bede bardzo wdzieczny. Hmm, budujemy w Skowarczu, a firma, która będzie robiła nam przyłącze jest z Pszczółek. Nie wiem czy robią też w Gdańsku, ale podaje ceny, które mamy w umowie: 75zł/mb wodociągu, 1800zł przyłącze wraz ze studnią wodomierzową i kranem, 800zł pomiar geodezyjny podwykonawczy, 1000zł projekt wodociągu. Ceny netto uwględniają materiał. My mamy 70mb wodociągu do zrobienia. Jakby co to namiary mogę dać na priv. W Skowarczu jak i większości innych miejscowości, przyłącza może robić prawie każcy hydraulik. W Gdańsku w którym jest SNG, przyłącza mogą robić "wykwalifikowani" hydraulicy czyli tacy którzy mają "układy" w SNG. Stąd różnica w cenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 29.12.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 witam Projekty to jedno ale wykonanie przylaczy to nastepny problem. Wczoraj dzwonilem do goscia ktory zajmuje sie woda i zaspiewal sobie 150pln za metr + koszty materialu. Uwazam ze to bardzo drogo. Co sadzicie o tym? Moze ktos z was zna osobe nie bujajaca w oblokach tylko stojaca na ziemi z rozsadnymi cenami. Bede bardzo wdzieczny. Hmm, budujemy w Skowarczu, a firma, która będzie robiła nam przyłącze jest z Pszczółek. Nie wiem czy robią też w Gdańsku, ale podaje ceny, które mamy w umowie: 75zł/mb wodociągu, 1800zł przyłącze wraz ze studnią wodomierzową i kranem, 800zł pomiar geodezyjny podwykonawczy, 1000zł projekt wodociągu. Ceny netto uwględniają materiał. My mamy 70mb wodociągu do zrobienia. Jakby co to namiary mogę dać na priv. W Skowarczu jak i większości innych miejscowości, przyłącza może robić prawie każcy hydraulik. W Gdańsku w którym jest SNG, przyłącza mogą robić "wykwalifikowani" hydraulicy czyli tacy którzy mają "układy" w SNG. Stąd różnica w cenie.... Uuuu to lipa straszna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 29.12.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 >W Skowarczu jak i większości innych miejscowości, przyłącza może robić prawie każcy hydraulik. W Gdańsku w którym jest SNG, przyłącza mogą robić "wykwalifikowani" hydraulicy czyli tacy którzy mają "układy" w SNG. Czy to aby nie dotyczy tylko "wpinki" czyli samego podłączenia do głównej rury? A nawet jeżeli nie, to poprosiłbym o przyłącze długości kilku metrów od rury do studzienki z wodomierzem. A dalej poprosiłbym "niewykwalifikowanego" hydraulika Nóż się w kieszeni otwiera jak słyszę ceny o których mówicie... (za robotę na pół dnia) Czy oni o recesji nie słyszeli...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hub75 29.12.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Czy to aby nie dotyczy tylko "wpinki" czyli samego podłączenia do głównej rury? A nawet jeżeli nie, to poprosiłbym o przyłącze długości kilku metrów od rury do studzienki z wodomierzem. A dalej poprosiłbym "niewykwalifikowanego" hydraulika Nóż się w kieszeni otwiera jak słyszę ceny o których mówicie... (za robotę na pół dnia) Czy oni o recesji nie słyszeli...? N ie to dotyczy całego przyłącza, od wpinki aż do miejsca gdzie będzie wodomierz a wodomierz zazwyczaj jest w domu. Mało tego, wodomierz wg SNG musi się znajdować jak najbliżej ściany która wchodzi do domku. U mnie był np kilka metrów za daleko i trzeba było go przestawiać. No i wodomierz wstawia SNG. "Wpinka" (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa) tez musi być określonej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 29.12.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 >od wpinki aż do miejsca gdzie będzie wodomierz a wodomierz zazwyczaj jest w domu. No ale przy wizji płacenia powiedzmy 5000zł za kilkudziesięciometrowe przyłącze może bardziej opłaca się kupić studzienkę wodomierzową za 1000zł, wkopać ją metr od wpinki i zamówić metrowe przyłącze... tak tylko głośno myślę... Tym bardziej cieszę się, że przestałem podlegać pod różne Gdańskie urzędy... ja dostałem licznik wody "w garść" i informację, że przez okres budowy mam go sobie przykręcać gdy biorę wodę... żeby mi nie ukradli do czasu wstawienia drzwi i okien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 30.12.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witam Takie mam pytanie czy mieliście szanowni forumowicze styczność z nastepujacymi wykonawcami: Adam Majda (Wejherowo)Jerzy Kobla (Wejherowo)Cezary Końpa (Wejherowo)firma Olimp (Wejherowo)firma Profi (Reda). Jesli ktos moze podzielic sie opinia(raczej na PW) na temat w/w fachowców to bede wdzieczny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.12.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Co do wody - przyłączam sie do wypowiedzi "Huba" - SAUR Gdńsk bardzo wyraźnie pokazuje "miejsce w szeregu" "nieswoim" wykonawcom. Dlatego też muszę dawać ceny zaporowe jeśli chodzi o wykonywanie przyłączy wodnych na terenie tych magików. Bo przecież nie mogę sam ponosić kilkakrotnych kosztów "wizyt(acji) w celu sprawdzenia jakości wody"... Potrafią np stwierdzić , że "woda nie nadaje się do użytkowania" i zakazać jej użytkowania (jeden sympatyczny forumowicz zresztą miał taki kłopt-jeśli będzie chciał, sam się ujawni), mimo że dookoła wszyscy jakoś legalnie z tej samej wody korzystają... Potrafią się nawet przy...czepić do koloru tabliczki przyłącza wodociągowego czy też do napisu na pokrywie studzienki kanalizacyjnej(ma byc napis "xxxxxxxxxxx" - kilkakrotnie droższa niż inna atestowana) czy wymiary obudowy zasuwy wodnej. Więc do samych firm wykonawczych nie za bardzo można się czepiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 31.12.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Po Waszych wypowiedziach zdziwilo mnie bardzo ze przy zwyklym podlaczeniu wody w gdansku musze tolerowac znowu jakies uklady. Mam namysli powiazania pomiedzy geodetami. architektami archeologami czy tez w Saur w trojmiescie.Myslalem ze po uzyskaniu pozwolenia na budowe i pracach archeologicznych skonczylem bezsesowne wydawanie mojej kasy.No ale zycie pokazuje cos innego WELCOME TO POLAND Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbikulek 31.12.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Na wstepie wypada sie przywitac a zatem: CZESC !! Jak widac z ilosci moich postow jestem tu nowy, aczkolwiek od kilku dni przegladalem najrozniejsze tematy, watki i bardzo mi to pomoglo w zbudowaniu ogolnej wiedzy. Mam dzialeczke w Bojanie i wreszcie wzielismy sie z zona za zalatwianie papierkow. Z budowa chcemy ruszyc na poczatku 2010 lub wczesniej jesli sie uda (zalezy od wielu czynnikow). W miedzyczasie robie rozeznanie co do roznych technologi zwiazanych z budowa (materialy, instalacje). Na chwile obecna zainteresowal mnie system termodomu (termomuru) i stad pierwsze pytania. Czy ktos z forumowiczow na tym forum skorzystal z tej technologi i czy jest zadowolony ? No i czy znacie ekipy, ktore maja juz jakies doswiadczenia w budowaniu ta technika ? Drugie pytanie dotyczy pompy ciepla i rekuperatora, a konkretnie firmy lub firm ktore wykonalyby taka instalacje. Jesli chodzi o rekuperatory to wielokrotnie polecaliscie Aircomfort. Jesli chodzi o pompe ciepla to nie doszukalem sie szczegolnie polecanej firmy. A moze macie doswiadczenia z firma ktora wykonuje kompleksowo PC, rekuperator i podlogowke ? Z gory dziekuje za odpowiedzi i z okazji Nowego Roku wszystkim Forumowiczom zycze jak najmniejszych problemow z budowa i uzytkowaniem domkow. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezi 01.01.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 czy macie zainstalowany przy kominku moderator ciagu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 02.01.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Drugie pytanie dotyczy pompy ciepla i rekuperatora, a konkretnie firmy lub firm ktore wykonalyby taka instalacje. Jesli chodzi o rekuperatory to wielokrotnie polecaliscie Aircomfort. Jesli chodzi o pompe ciepla to nie doszukalem sie szczegolnie polecanej firmy. A moze macie doswiadczenia z firma ktora wykonuje kompleksowo PC, rekuperator i podlogowke ? Nam PC i podłogówkę robiła firma Sun Energy z Gdańska, nie wiem czy robią także rekuperator, spróbuj zajrzeć na ich stronę www Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola11 03.01.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Izulek, i jak sprawdza się pompa ciepła z podłogówką? Wciąż się wahamy jaki system zastosowac, czy droższą pompę z perspektywą tańszej eksploatacji, czy gaz ziemny. W ciągu najbliższych kilku dni musimy podjąc tę decyzję. Nasz dom ma ponad 250m2. Kocham ciepło i bardzo mi zależy, żeby było cieplutko i przyjemnie. Może dlatego boję się czegoś czego nie znam. Czy macie jakieś dodatkowe ogrzewanie, czy jest to jedyny system zastosowany w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 03.01.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Izulek, i jak sprawdza się pompa ciepła z podłogówką? Wciąż się wahamy jaki system zastosowac, czy droższą pompę z perspektywą tańszej eksploatacji, czy gaz ziemny. W ciągu najbliższych kilku dni musimy podjąc tę decyzję. Nasz dom ma ponad 250m2. Kocham ciepło i bardzo mi zależy, żeby było cieplutko i przyjemnie. Może dlatego boję się czegoś czego nie znam. Czy macie jakieś dodatkowe ogrzewanie, czy jest to jedyny system zastosowany w domu? Witam Mam ten sam dylemat. Wlasnie stoje przed decyzja czy zrobic projekt przylacza gazu i wybrac to medium do ogrzewania domu czy tez nie robic a zaoszczedzona kase przeznaczyc na inna forme ogrzewania nap. pompa ciepla czy tez piec na granulat drzewny. Im wiecej czytam na te tematy tym trudniej podjac decyzje. Mam jeszcze troche czasu dlatego jeszcze poczekam. Nie ukrywam ze troche boje sie PC. pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 03.01.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Na razie nie mogę wypowiedzieć się zbytnio, bo pompa została uruchomiona 23 grudnia. Na razie, póki nie było tak zimno (np. w nocy około -1*C) to od 23 grudnia do 30 grudnia podniosła temperaturę w domu do 14 stopni. Teraz jest chłodniej więc jest około 11 stopni w domu. Dom ma około 150 m2, ocieplony na zewnątrz styropianem, ale poddasze nie ocieplone, więc szparami i dachem ucieka mnóstwo ciepła. Dodatkowo planujemy kominek ale bez rozprowadzenia ciepła, bo mamy system wentylacji mech z rekuperatorem i GWC i mąż twierdzi że nie jest to konieczne. Też bardzo się bałam i chyba boję nadal czy to był dobry wybór. Mam nadzieję, że za rok o tej porze będę pozbawiona tych obaw. My mieliśmy do wyboru albo gaz z butli, albo piec na ekogroszek albo np. PC. I podjęliśmy decyzję, a właściwie bardziej to mąż, bo ja na tej technologii się nie znam i tak naprawdę niewiele wiem nawet jak czytam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts