Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mi sieć wod-kan i przyłącze projektował ZUK z Glincza. To było prawie jak hurtem :) dla 11 działek, bo byli najtańsi.

Co do mapki to zależy, czy na terenie, który obejmuje od ostatniej aktualizacji coś się zmieniło (coś wybudowano lub zaprojektowano- gaz, prąd, droga, kanaliza).

(nie ma kanalizacji gminnej) to zatwierdza je kierownik wpisem do dziennika budowy. A co za tym idzie, kierownik moze wpisac odbiór szamba , nawet gdy go... nie będzie , a zamiast szamba bedzie oczyszczalnia? I już. Zadna kontrola nam nie grozi, czy tak? Muszę rozwiac wszelkie wątpliwosci, czy robic oczyszczalnie czy szambo. Mąż zapalil sie na tę oczyszczalnię, ja mam mieszane uczucia...

Szanowni Państwo, nie chciałbym nikogo pouczać czy powodować opieranie się na tej informacji.

Warunki techniczne dostawy wody i wywozu ścieków dla danej posesji - wystawia je gmina. Tam jest określona oczyszczalnia ścieków. Również można wyliczyć ile minimum rodzina powinna zużyć wody i jak często opróżniać szambo. Pewnie nikt tego nie sprawdza ale w naszym kraju? Kto wie.

Przed zakończeniem budowy domu trzeba zawiadomić starostwo czy nadzór budowlany chyba 3 tygodnie wcześniej. Ktoś przyjedzie na odbiór budynku zweryfikować stan dziennika z rzeczywistością. Sasiedzi , jacy są czy nie Kargule?

U mnie było tak , że było dopuszczone szambo tymczasowo, o oczyszczalni nie było mowy wcale i dostałem zgodę tylko dlatego, że jak będą budować kanalizację to się muszę dołączyć. Chory kraj, ale cóż. Nie mamy wyboru. To taka moja hipoteza.Osobiście odradzam oczyszczalnie, zajęcie powierzchni, koszty z wymianą elementów co jakiś czas. Wolałem gotowy projekt szamba, które można wykorzystać jako zbiornik na deszczówkę jeśli oczywiście nie ma burzówki. To taka moja sugestia.

Pozdrawiam.

U mnie (gm. Wejherowo) jest w WZ mowa tylko o szambie. Nie mniej sasiad postaral sie o WZ dla swoje dzialki, w ktorych dopuszczalna POŚ. Dostal, choc ponoc dlugo to trwalo.

Z drugiej strony warto przesledzic watki:

http://forum.muratordom.pl/przyd-oczyszcz-sciekow-a-zapis-szamba-w-dec-o-warunk-zabub,t76438.htm?highlight=przydomowa%20oczyszczalnia%20%B6ciek%F3w

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70061&highlight=

Witam wszystkich!

Jak na razie jestem pilnym czytelnikiem forum. Proszę o poradę w kwestii oceny projektu domu i jego realizacji http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=115.

Bardzo skąpo jest o nim na całym forum. Wiem, że ktoś w okolicach Trójmiasta go budował, ale chyba nie skończył. Może ktoś z was go buduje?

Ale który to projekt APS 115?

Dzięki za zainteresowanie. Niestety podany link otwiera się na strone główną Archi-projektu. Tam też trzeba wybrać model domu APS 115. Ponawiam prośbę. dzięki

a jakies namiary moge prosić

Witam. Jeśli z Zukiem nie wyjdzie, to moge wtedy podać namiar na osobę, która taki projekt przyłącza wod -kan wykona. Koszt około 800-1000zł (bez mapy geodezyjnej dc projektowych) dla wody i kanalizy - 600-800 dla samej wody.

Pozdrawiam

Bogusław37, i ja poszukuję informacji od budujących mojego Eosa, ale cisza w eterze. Jak fajnie byłoby zobaczyć go na żywo.

Widzę, że i twój projekt nie ma zbyt prostej bryły, za to z zewnątrz prezentuje się wtedy lepiej, lżej, jak na spory budynek. Teraz odczuwam te ozdobniki po kieszeni :)

Witam! Ja planuje budowę domu budowanego przez firme Ecohouse z Miszewa, czy ktoś z Was z nimi budował? Mam też pytanie o przygotowanie fundamentów, gdyż zaskoczyły nas ceny. \jest to dom o wymiarach 8/10 metrów i rozne firmy chce ponad 30 tys, co o tym sądzicie? A może ktoś ma jakoś sprawdzoną brygadę do wykonania wylewki?

Witam! Ja planuje budowę domu budowanego przez firme Ecohouse z Miszewa, czy ktoś z Was z nimi budował? Mam też pytanie o przygotowanie fundamentów, gdyż zaskoczyły nas ceny. \jest to dom o wymiarach 8/10 metrów i rozne firmy chce ponad 30 tys, co o tym sądzicie? A może ktoś ma jakoś sprawdzoną brygadę do wykonania wylewki?

Cena 30 tys to dokladnie za co?

pozdrawiam daro31ie

Ja we wrześniu za fundamenty zapłaciłem za materiały i wykop 10400, za robocizne 10000 PLN. Oczywiście wszystko zasypane około 30cm żwiru oraz zalane chudziakiem 10cm.

Namiary mogę Ci dać na naprawdę sprawdzoną ekipę, która mi wybudowała stan surowy. Zresztą polecałem tę firmę w jednym z działów.

Henryk Sychta - 603 876 074.

Bardzo dziękuję za pomoc:) 35 tys chca od nas za przygotowanie wylewki pod dom, ponieważ planujemy stawiać drewniany. Postanowilismy że sami zrobimy tę wylewke, tym bardziej że maż siedzi w budownictwie, ale nie w Polsce. Mam prosbe o namiary na fimre z której mozna by zamówic beton, znlazłam za 233 za m za B15, co sądzicie o tej cennie? Czy w Polsce mozna wypozyczyć samą minikoparke czy tzreba mniec uprawnienia?

Nie ma jak internet! Zastanawiam się jak kiedys ludzie sie budowli:)))

Witam mamy działkę w Redzie, działka jest wąziutka ma 7.2m szerokości, i 33m długości, jest to działka przeznaczona pod zabudowę szeregową. Jesteśmy na etapie poszukiwania projektu pod tą działeczkę, sąsiedzi bezpośrednio przylegający do nas mają postawiony dość duży dom 2 kondygnacyjny + poddasze użytkowe, a do tego piwnica wychodzi 1,2m z ziemi co sprawia wrażenie jeszcze większego. Nasza działka jest przedostatnią posesją niezabudowaną i nie wiadomo czy sąsiad z drugiej strony też nie postawi nam kolosa wielorodzinnego, zważywszy na fakt że działka obok jest też większa od naszej. Zależy nam na ekonomicznej budowie i prostej, szukamy projektu bez udziwnień a mianowicie: proste ściany, dach 2-spadowy między 31-51 stopni, w miarę możliwości chcemy budować sami tak aby koszt był w miarę niski, powierzchnia koło 100m, 3 małe pokoiki u góry i łazienka, na dole salonik kuchnia, kotłownia łazienka i garaż, dom bez podpiwniczenia. Może ma ktoś taki dom, albo w jakiś sposób może nam wskazać projekt bądź projektanta z okolic 3-miasta? Z góry dzięki :)

Witam.

Poszukuje dobrych okien PCV z solidną firmą montażową z okolic Wejherowa. Rozważam Bertranda i MEGABUD....prosze o opinie, a może zna ktoś inną godną polecenia firmę. Pozdrawiam

Megabud z panem Michałem Michnowiczem tel. 501-228-741. To nie tylko jakoś okien, to również jakośc obsługi. Mam dom na etapie hydrauliki, wszystko systemem gospodarczym, a więc współpracę z wieloma firmami mam za sobą, w tym większośc z polecenia lub białej listy. Niestety nie wszyscy zasługują na to, żeby tam byc, z różnych względów. Ale Megabud - moim zdaniem, to rewelka. Z czystym sumieniem i pewnością, że nie zawiedzie - mogę polecic. Rzetelnie, terminowo, elastycznie, usługi najwyższej jakości. Polecam :lol: . Pozdrawiam i życzę spotkań tylko z solidnymi firmami oraz radości z budowania .

W tej chwili borykamy się z tym samym problemem, a mianowicie wybór okien i wykonawcy. Ofertę złożyło nam kilka firm, co ciekawe róznice cenowe sięgają nawet do 7000 pln (po wgłębieniu się ofertę wychodzi, że te TANIE okna nie mają nic, ani dodatkowych okuć, ani grzebieni do uchyłu i za szprosy osobno trzeba doliczać). Dlatego najpewniej będą to okna Avante na profilu Idea. Okna Avante mamy założone w mieszkaniu 3 lata temu - sprawują się bardzo dobrze. Wykonawcą była firma SERWIS OKNO - p. Zieliński z Gdyni - firma godna polecenia! Myśleliśmy, że ta firma będzie nam montowała okna w domku, lecz w Rumi znaleźliśmy Megabud, którego prezwaga jest taka, że jest także dystrybutorem bram garażowych i drzwi zewnętrznych - biorąc wszystko u nich liczymy na rabat :)

Witam mamy działkę w Redzie, działka jest wąziutka ma 7.2m szerokości, i 33m długości, jest to działka przeznaczona pod zabudowę szeregową. Jesteśmy na etapie poszukiwania projektu pod tą działeczkę, sąsiedzi bezpośrednio przylegający do nas mają postawiony dość duży dom 2 kondygnacyjny + poddasze użytkowe, a do tego piwnica wychodzi 1,2m z ziemi co sprawia wrażenie jeszcze większego. Nasza działka jest przedostatnią posesją niezabudowaną i nie wiadomo czy sąsiad z drugiej strony też nie postawi nam kolosa wielorodzinnego, zważywszy na fakt że działka obok jest też większa od naszej. Zależy nam na ekonomicznej budowie i prostej, szukamy projektu bez udziwnień a mianowicie: proste ściany, dach 2-spadowy między 31-51 stopni, w miarę możliwości chcemy budować sami tak aby koszt był w miarę niski, powierzchnia koło 100m, 3 małe pokoiki u góry i łazienka, na dole salonik kuchnia, kotłownia łazienka i garaż, dom bez podpiwniczenia. Może ma ktoś taki dom, albo w jakiś sposób może nam wskazać projekt bądź projektanta z okolic 3-miasta? Z góry dzięki :)

Zajrzyj na stronę http://www.dobreprojekty.pl. My właśnie budujemy dom 51.12 . Może wybierzesz coś dla siebie - fajne domki, przemyslane i funkcjonalne.