Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nikomu nie odradzam okien tylko przekładam opinię osoby która miała z nimi doczynienia. Z tego co się orientuję każdy może mieć swoją opinię i pogląd na jakieś sprawy, prawda? Jeżeli uważasz że okna są wspaniałe to ok.. ja wyraziłam negatywną opinie bo z taką sie spotkałam (co również zaznaczyłam w swojej wypowiedzi).

Jak również zaznaczyłam nikt mi okien nie odradzał czy nie doradzał.. opinia na temat tych wywiązała się z luźnej rozmowy.

Poza tym specyfikację, którą przedłozyłam to nie jest mój wymysł ale informacje ściągniete ze strony www urzędowskiego.

ps. tutaj wypowiadają się różne osoby na temat tych okien i negatywnie i pozytywnie o firmie i wyrobach..

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=796&w=69320679&v=2&s=0

ps. Nie sądze że moja wypowiedz jest krzywdząca, uważam że osoba która pyta sie o zdanie akceptuje i negatywne i pozytywne odpowiedzi. Nie ma produktu doskonałego.

Poza tym jak jest duża firma i produkcja przebiega "taśmowo" to zapewne zgodzisz się ze mną że czasami buble się zdarzają ?

poza tym nie wiem gdzie jest sens tych wywodów.. i tak nic one nie dają zainteresowanemu :))

Nie, nie jest tak że kontruję cudze opinnie. Jak też widać nie mówię że okna są wspaniałe bo na ten tytuł zasługuje wg mnie niewiele rzeczy.

Ale opinia, a posądzenie o oszustwo (że nie są to np. okna dębowe) to też dwie bardzo różne sprawy.

Wg mnie źle zinterpretowałaś specyfikację Producenta. Tam jest cztery gatunki drewna, ale do wyboru. Zamawiasz mahoń - masz mahoń - jeśli stwierdzisz inaczej masz zobowiązanie firmy - zwrot dwukrotności Twojego zamówienia. Myślę że w tym zakresie Urzędowski jest godny zaufania. Tylko tyle. Gdzie się nalezy krytyka - to się należy.

• Odpowiedzi 21k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poszukuję PILNIE PROJEKTANTA który za rozsądną cenę zrobi rysunek zamienny stropu Teriva na drewniany Dom ma 74 m 2 .Projekt jest po adaptacji Pani która to robiła stwierdziła że zrobi to na etapie budowy zainkasowała umuwioną sume a teraz chce jeszcze 700 zł bo niby nic z nami nie ustalała .To się nazywa uczciwość .WIADOMOŚĆ PROSZĘ NA P.W

U nas też za adaptację projektu i przeliczenie stropu płaciliśmy oddzielnie. Nasz projektant zażyczył sobie za przeliczenie terivy na monolit 1500zł. Podziękowaliśmy, przeliczył nam kolegi znajomy za 600 /chyba po znajomości taka cena/

Właśnie obsypaliśmy nasz domek. Pozostało nam ok 30m rury drenażowej w kokosie, do odstąpienia, tanio. Pozdrawiamy.

Osobną sprawą jest temat dotrzymywania terminów realizacji przez firmę. Sama miałam z tym problem ale wtedy dotyczył on bardziej dealera niż samej firmy "U", zresztą kiedyś, kiedyś opisywałam problem. Mogę tylko doradzić, aby po złożeniu zamówienia u dealera i wpłaceniu zapewne zaliczki potwiedzić zamówienie w samej firmie Urzędowskiego ponieważ nie zaczynają oni produkcji danego zamówienia bez wpłaconej zaliczki-przynajmniej tak było kiedyś-zaliczka musiała wpłynąć na konto firmy. U mnie zdarzyło się tak, że dealer moją zaliczkę delikatnie mówiąc...przejadł stąd miałam poślizg chyba ponad miesiąc.

Problem nie dotyczy dealera. Dealer Traf za każdym razem potwierdzał i otrzymywałem xero faxu od producenta dot. poszczególnych etapów. Poza 1-ym terminem przy podpisywaniu umowy (za 6 tygodni montaż) nic później dealer nie obiecywał, czego nie miał potwierdzonego na piśmie od producenta.

Kilka tygodni temu miałem info od dealera (które potwierdzałem sam u producenta bo było to 1-e opóźnienie względem pierwotnego terminu na umowie) gwarantujące termin 4 maja jako wejścia na linię produkcyjną

ps.OlafŁukasz czy firma z Gdyni, to firma TRAF? Jeśli tak, to radzę raczej rozmawiać z mężem tej pani niż z tą panią. Już sam jej głos potrafi działać na nerwy i jak dla mnie jest ona mało kompetentna :wink:

Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów :wink:

Wiem o co Ci chodzi :wink: .

MAR-TYNK - pan Marcin, tel. 515 837 421.

Wrazenia z wlasnie zakonczonego etapu budowy pod tytulem "tynki wewnetrzne wap.-cem.".

Pozytywy:

- 20zl/m2 z materialami (tynki III klasy)

- powierzchnia wyliczona przez wykonawce roznila sie od tej ktora mialem w kosztorysie jedynie o 5m2 (a byly male zmiany wzgledem projektu)

- powierzchnie rowne (na sprawdzaniu z 2-metrowa lata w pionie, w poziomie, na skos, na scianach i na sufitach spedzilem w sumie kilka godzin na poczatku tynkowania, w trakcie, i po ostatnim pomieszczeniu) i znalazlem tylko 3 miejsca gdzie byly niewielkie odchyly od reszty/normy

- panowie sa mlodzi, dosc kulturalni i robia od rana do wieczora dzien w dzien wlacznie z szefem

- to co chcialem aby poprawili to poprawiali, z zastrzezeniem ostatniego negatywu

Negatywy:

- kąty nigdzie (!) nie były proste

- (wy)tlumaczenia (czytaj: wciskane kity) przeze mnie ignorowane (wzbudzajace usmiech na mojej twarzy):

1. "my kąty proste robimy tylko w lazienkach i kuchniach"

2. "nigdy nie spotkalismy sie, aby ktos sprawdzal, czy sufity sa proste"

3. "sufity sa troszke inaczej zrobione niz sciany"

4. "dziury w tynkach zaszpachluje panu malarz gladzia"

- wloty kominow i wyczystki byly nieobrobione wokol, zas w srodku ufajdane

- to o czym nie powiedzialem lub sam nie zabezpieczylem, to zostalo obryzgane - konkretnie:

1. czesc dachowek (glownie uszkodzonych) lezacych na zewnatrz akurat na przeciwko wejsciowych drzwi zbitych z desek - czyli ze szparami (aczkolwiek panowie to czyscili jakas substancja, ale nie ma szans aby bylo to idealnie tak jak sprzed obryzgania)

2. dziury w sufitach parteru ktore mialem wykonane a konto roznych rur nie zostaly zatkane. spowodowalo to, ze wykonujac tynkowanie na parterze obryzgano grudkami dopiero co wykonane i wypucowane sciany na pietrze!!! grudki zostaly co prawda potem zdrapane jak to wskazalem, ale nie od razu wszystkie no i ciut ze szkoda dla tych badz co badz gladkich powierzchni.

- naprawa kątów prostych odbyła się jedynie w 80% (ocena mojego kierownika), ponadto polegalo to na starciu blacha nadmiaru przy rogach, czyli mialo sens w zasadzie jedynie tam, gdzie sciana od rogu byla krotka;

Ani plus ani minus:

- sprzątanie - niby jest zrobione, ale musiałem wskazywać, gdzie jeszcze, po poprawkach sami nie sprzatneli, no i nie jest to pozamiatane tak, dokladnie jakbym sam to zrobil)

Moj kierownik stwierdzil, ze naprawa kątów powinna wygladac tak:

- najpierw zdrapywanie jakimis miotelkami (?) potem nakladanie nowej (cienszej warstwy). Osobiscie im to odpuscilem. Mimo tego, ze powierzchnie scian sa gladkie a w rogach (po rownaniu katow) chropowate. Bylem juz naprawde zmeczony... Zakladam, ze gladz/cekol przyjdzie i wyrowna (tzn. powierzchnie, nie kąty). CZEKAM NA OPINIE W TEJ KWESTII SZANOWNYCH FORUMOWICZOW. Nie zamierzalem brac malarzy-"fachowcow" tylko wykonac to we wlasnym zakresie (ja+rodzina).

Nie wpisuję firmy MAR-TYNK ani na liste białą ani na czarną. Myślę, że plasują się w środku jakości wykonawców, ale nie mam porównania. Podaję namiary plus opis moich błędów i zycze innym aby wyciagneli wnioski: gdybym od początku zasygnalizował, że kąty proste to priorytet, to pewnie by to zrobili, gdybym sam zatkal dziury, to nie miałbym obryzganych ścian, gdybym przykrył folia dachówki, etc... czyli MEA CULPA - przeciez wiedzialem, ze tynkarze ufajdaja wszystko co mozliwe, chociaz tego, ze nawet swoja wczesniej wykonana robote to nigdzie jeszcze nie czytalem/slyszalem... :roll:

>WItam mam prosbe szykuje sie do rozmow z wykonawca potrzebuje srednich cen za:

>- ocieplenie poddasza welna 15+5 na to karton gips i szpachlowanie

U mnie był to co prawda strop, ale parametry identyczne - ceny 50-80zł/m2 - wziąłem najtańszą ekipę 40zł/m2 (i tak dniówka na osobę wyszła 250zł!!)

- ocieplenie scian zewn. + siatka + 2 x klej (bez tynku)

Najtaniej: Styropian 12zł/m2, siatka klej obróbki 12zł/m2

- wykonanie podjazdu z kostki przed domem (can za metr) ukladania

Na allegro ogłaszają się po 25zł/m2 ale nie dostałem odpowiedzi od ani jednej firmy. Lokalnie mam ofertę 35zł/m2 łącznie z przygotowaniem podłoża i krawężnikami.

U mnie był to co prawda strop, ale parametry identyczne - ceny 50-80zł/m2 - wziąłem najtańszą ekipę 40zł/m2 (i tak dniówka na osobę wyszła 250zł!!)

- ocieplenie scian zewn. + siatka + 2 x klej (bez tynku)

Najtaniej: Styropian 12zł/m2, siatka klej obróbki 12zł/m2

- wykonanie podjazdu z kostki przed domem (can za metr) ukladania

Na allegro ogłaszają się po 25zł/m2 ale nie dostałem odpowiedzi od ani jednej firmy. Lokalnie mam ofertę 35zł/m2 łącznie z przygotowaniem podłoża i krawężnikami.

1. zabudowa poddasza 15+5wełna+GK+szpachlowanie+1xmalowanie płaciliśmy 40zł/m2 (mocno stargowliśmy :) bo wykonawca stawiał nam dom, więc to już chyba "po znajomości"). Ale zrobił super.

2. kostka brukowa (starobruk) - chodniki 25zł/m2, podjazdy na auta 35zł/m2 (przygotowanie podłoża i krawężniki w cenie). na razie zrobiliśmy tylko opaskę wokół domu, a z resztę czekamy jak nam media podłączą.

budujemy w Gdańsku

pozdrawiam

1. zabudowa poddasza 15+5wełna+GK+szpachlowanie+1xmalowanie płaciliśmy 40zł/m2 (mocno stargowliśmy :) bo wykonawca stawiał nam dom, więc to już chyba "po znajomości"). Ale zrobił super.

A mój wykonawca od stanu surowego twardo upiera się przy 55zl/m2. I to chyba bez malowania. Jak moj kierownik powiedzial mu (bylo to 2 miechy temu), ze aktualnie srednie ceny to 45zl i ze jesli zaplace 55zl to grubo przeplace to sie wsciekl...

Witam serdecznie

Mam pytanie do znających temat: ile obecnie płaci sie za m odeskowania i pokrycia papa dachu (dach 210 m koperta prosta bez zadnych wykuszy,lukarn jaskólłek itp) tylko 7 okien połaciowych) Jezeli macie namiary na kogos sprawdzonego do odeskowania a pozniej do wykonczenia dachu dachowka i osadzenia okien bardzo prosze o namiary (lolalizacja budowy Kosakowo)

Z gory dziekuje pozdrawiam

Mam pytanie do osób, które zrobiły elewację tynkiem Webera TD 336 (extra clean). Otóż w piątek położono u mnie jedną ścianę i okazuje się, że tynk (baranek 2,0mm) ma w sobie takie szare kamyczki. Ponieważ kolor jest bardzo jasny, więc tynk nie bardzo wygląda jak clean :-?

Na budowie pojawił się przedstawiciel producenta,który próbował mnie przekonać, że gdybym kupiła 1,5mm strukturę, nie byłoby problemu, natomiast ponoć 2,00 mm tak mają :o (oczywiście nigdzie takiej informacji nie znalazłam i nikt mnie też o tym nie informował). Ostatecznie tynk po 1 dniu wygląda jak po 1 roku.

Czy spotkał się ktoś z Was z czymś takim?

URZEDOWSKI OKNA -> ak dla mnie czarna lista (tam tez ich wpisze niedlugo). Jeszcze okien nie mam, jeszcze nie wiem czy beda felerne, ale za to jak traktuja klienta to ODRADZAM wszystkim kontakt z ta firma.

Urzędowski Okna nie tylko z obsługa maja problemy ale również z wyrobami. Jakość ich okien jest poniżej jakości, inaczej nazwać się tego nie da. Rozmawialiśmy ze stolarzem (stolarz z rodziny) o różnych firmach i ich wyrobach. Biorąc pod uwagę oko specjalisty (stolarza od pokoleń) wyroby tej firmy są na bardzo niskim poziomie. Jak się słucha użytkowników to po ok. 5-6 latach użytkowania okna najczęściej nadają się do wymiany.

Witam wszystkich i starych i nowych forumowiczów.

Ponieważ użytkuję okna Urzędowskiego od niemal pięciu lat, mam też znajomych, którzy mają te okna śmiem się niezgodzić z tą opinią. Okna nadal wyglądają jak nowe. Nie tylko nie trzeba ich wymieniać ale nawet nie trzeba ich odnawiać! Generalnie nie dziwię się rodzinnemu stolarzowi, że wyraża taką opinię-przecież nie będzie zachwalał konkurencji. Jednak mój stolarz od schodów stwerdził, że okna są piękne i solidne.

Osobną sprawą jest temat dotrzymywania terminów realizacji przez firmę. Sama miałam z tym problem ale wtedy dotyczył on bardziej dealera niż samej firmy "U", zresztą kiedyś, kiedyś opisywałam problem. Mogę tylko doradzić, aby po złożeniu zamówienia u dealera i wpłaceniu zapewne zaliczki potwiedzić zamówienie w samej firmie Urzędowskiego ponieważ nie zaczynają oni produkcji danego zamówienia bez wpłaconej zaliczki-przynajmniej tak było kiedyś-zaliczka musiała wpłynąć na konto firmy. U mnie zdarzyło się tak, że dealer moją zaliczkę delikatnie mówiąc...przejadł stąd miałam poślizg chyba ponad miesiąc.

ps.OlafŁukasz czy firma z Gdyni, to firma TRAF? Jeśli tak, to radzę raczej rozmawiać z mężem tej pani niż z tą panią. Już sam jej głos potrafi działać na nerwy i jak dla mnie jest ona mało kompetentna :wink:

Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów :wink:

Też mam stolarkę Urzedowski. Na razie nie mieszkam, ale mam nadzieję, że tak jak joola będę również zadowolona. Kupowałam w Gdyni. Nie mogę narzekać na obsługę, a mialam nawet taką sytuację, że serwis w nocy do mnie jechał, bo mój mąż uszkodził zamek drzwiowy. Rzeczwiście potrzeba trochę czasu i cierpliwości.

Też mam stolarkę Urzedowski. Na razie nie mieszkam, ale mam nadzieję, że tak jak joola będę również zadowolona. Kupowałam w Gdyni. Nie mogę narzekać na obsługę, a mialam nawet taką sytuację, że serwis w nocy do mnie jechał, bo mój mąż uszkodził zamek drzwiowy. Rzeczwiście potrzeba trochę czasu i cierpliwości.

Pozyjemy - zobaczymy. Na razie mam coraz gorsze wrazenia. W piatek jeden pan dyrektor do mnie zatelefonowal i przepraszal oraz tlumaczyl. A ja grzecznie: interesuje mnie czy opoznienie bedzie 5, 6 czy wiecej tygodni. I pytam sie, czy potwierdza, ze bede mial okna w kolejnym obiecanym kilka dni temu terminie. Na to on, ze prosi o czas do poniedzialku, bo jest wyjechany i, ze w poniedzialek zadzwoni do mnie na 200% i powie jak sie naprawde sprawy maja. I coz... jak sie domyslacie nie zadzwonil. I co mam myslec o takiej firmie? Cierpliwosci? Ile szanowni przedmowcy czekali? 3 MIESIĄCE JAK JA? 4? a moze 5?

Witam

Mam na zbyciu tynk elewacyjny nowy Webera TD336 silikatowo-silikonowy w kolorze 121C (lekko żółty lub jak kto woli piasek pustyni) baranek 1,5 mm. Pozostało mi 8 pojemników 30 kg. Jak ktoś byłby zinteresowany to proszę o kontakt. Cena oczywiście dużo niższa niż w hurtowni budowlanej. Tynk ma ma ważność do października 2009.