jannn 29.01.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witam wszystkich Oto koszty jakie ponioslem dotychczas przy budowie domu KURZA STOPKA z pracowni Archeton. Buduje z YTONG'a, tuz obok Lubina ( Dolnośląskie ) FUNDAMENT: - 42 tys wraz z wypełnieniem i zagęszczeniem piaskiem - podobno niewarto stosowac do tego celu innego materialu jak piach...( wys sciany fundamentu 168 cm /38 cm szer.) z czego 8 tys robocizna ŚCIANY PARTERU ( bloczki YTONG PP2/o,4 s+gt 40 cm grubości): - 44 tys wraz ze ścianami nośnymi, w tym 7 tys robocizna STROP (TERIVA keramzyt) - 16 tys z czego 7 tys robocizna Cwilowo to tyle bo nas zima wstrzymala. Ale mam nadzieje, ze w przyszlym tyg bedziemy kontynuowac. I tak nastepne etapy przedstawialyby sie z kosztami: ŚCIANY KOLANKOWE (wraz ze slupami pod murłaty etc.) - okolo 7 tys calosc , z czego 4 tys robocizna (sciany kolankowe na wysokosc 60 i 90 cm) KONSTRUKCJA DACHU I UŁOŻENIE DACHÓWKI (pełne deskowanie, wszystkie drewniane elementy wystajace beda heblowane i podcinane w jakies wymyslne wzory - góral w ekipie- łącznie z tarasem który okala połowę domu) - około 48 tys mam nadzieję... z czego 18 tys robocizna CAŁOŚĆ DOMU POD KLUCZ BĘDZIE MNIE KOSZTOWAĆ OKOŁO 330 TYS. Jestem naprawde pełen podziwu dla osób które budują domy za kwotę poniżej 200tys. Ja naprawde nie widze mozliwosci na wybudowanie mojego domu taniej Zawsze mozna drożej ale w druga strone nie daje rady. Oczywisci mozna by byłotroszkę przyoszczedzić na wykończeniu ale wychodzę z założenia, że lepiej teraz ciut więcej wydać jak po wprowadzeniu się remontu przeprowadzac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 30.01.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 O jak sie ciesze że trafiłam na twojego posta. Dzisiaj właśnie jade umawiać się z wykonawcą na stan surowy otwarty. Ja buduje obok Wrocławia, mam już kilka orientacyjnych kosztów budowy a twój dołączy do tego grona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 30.01.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Mam podobne odczucia jak Twoje. Nas też budowa wyniesie około 330 tysięcy (dom po podłogach 160 m2 + garaż 18 m2). Szczerze podziwiam osoby, którym udaje się zejść z kosztami budowy. My niestety nie mamy czasu aby jeździć po hurtowniach, ani umiejętności, żeby zrobić coś samemu. Dlatego nie ma zmiłuj. To musi kosztować. Nawiasem mówiąc myślałem, że dach będzie mnie kosztował 35 tyś. Wyceny dostałem na 42 tyś. a po moich dodatkach (odgromienie i zarabianie krokwi) wyszło 45 tyś. Tak więc jak zaczynasz z tego pułapu, to lepiej jeszcze raz przelicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 01.02.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Kurza Stopka mimo niepozornej nazwy jest tak naprawdę drogim domem - już na etapie stanu surowego. Ma drogi dach i różne podrażające detale, więc nic dziwnego, że taka cena. Trochę dużo według mnie za fundament, szczególnmie za robociznę, ale to też zalezy od warunków gruntowych. Rodzaj domu też zobowiązuje do droższych wykończeń - tak jak u ciebie przy więźbie i dachu. Stolarka okienna i drzwiowa też trochę kopnie. Myślę, że w sumie dojdziesz do 400 tys. Czy można wiedzieć ile metrów kwadratowych miały ściany i ile Ytonga potrzebowałeś i w jakiej był cenie? Myślę, że z budową małego, prostego domku (takiego do 100m całkowitej), bez garażu i w bardzo przeciętnym standardzie wykończenia można się zmieścić w 200 tys., ale w mniej to też nie wierzę. Ja liczę, że na Sosenkę (młodszą siostrzyczkę Paprotki) wydamy ok. 250 tys i to tylko dlatego, że szefować budowie będzie mój mąż z kuzynem prowadzący firmę remontowo-budowlaną. Na fundamentach, ścianach i dachu nie oszczędzałabym nadmiernie. Może darowałabym sobie jedynie bajeranckie dachówki z angobą i poprzestała na przyzwoitej betonówce. Wystarczy policzyć koszty materiałów, nawet po tych różnych "bajecznych" upustach. Nawet przy własnym wykonawstwie trzeba zapłacić za materiały, choćby w cenie minimalnej, zapłacić robotnikom, a reszta po kosztach własnych. Gdy ktoś z kolei zleca budowe domu, to również musi zapłacić kierownikowi budowy oraz tym, którzy załatwiają ekipy i pilnują robotników biorąc za nich odpowiedzialność oraz dostarczają materiały na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 02.02.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Na fundamentach, ścianach i dachu nie oszczędzałabym nadmiernie. Może darowałabym sobie jedynie bajeranckie dachówki z angobą i poprzestała na przyzwoitej betonówce. Dokładnie tak zrobiliśmy. To są elementy, których raczej za naszego życia nikt nie będzie zmieniał - dlatego muszą być porządne. Resztę można co kilka (-naście) lat wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyspx 18.02.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Na fundamentach, ścianach i dachu nie oszczędzałabym nadmiernie. Może darowałabym sobie jedynie bajeranckie dachówki z angobą i poprzestała na przyzwoitej betonówce. Dokładnie tak zrobiliśmy. To są elementy, których raczej za naszego życia nikt nie będzie zmieniał - dlatego muszą być porządne. Resztę można co kilka (-naście) lat wymieniać. A propos dachówki zamianę cementowej na ceramiczną na dachu 180 m2 dopłacilem 2500 zl. - względy tylko estetyczne - ładniejszy kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 19.02.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam wszystkich Oto koszty jakie ponioslem dotychczas przy budowie domu KURZA STOPKA z pracowni Archeton. Buduje z YTONG'a, tuz obok Lubina ( Dolnośląskie ) FUNDAMENT: - 42 tys wraz z wypełnieniem i zagęszczeniem piaskiem - podobno niewarto stosowac do tego celu innego materialu jak piach...( wys sciany fundamentu 168 cm /38 cm szer.) z czego 8 tys robocizna (...) CAŁOŚĆ DOMU POD KLUCZ BĘDZIE MNIE KOSZTOWAĆ OKOŁO 330 TYS. Jestem naprawde pełen podziwu dla osób które budują domy za kwotę poniżej 200tys. Ja naprawde nie widze mozliwosci na wybudowanie mojego domu taniej Pozdrawiam Przede wszystkim Ci, którzy budują domy za 200tys, wybieraja prostsze projekty. Twój jest bardzo udziwiony. Nie krytykuję gustów, każdy buduje według potrzeb i marzeń, ale decyduąc się na dom bierzemy realnie nasze zasoby materialne. Sama twoja wieżyczka jadalniowa - to wielki koszt, skomplikowany dach. Ja mam prościutki projekt, zależalo nam na funkcjonalności wnętrz i przestrzeni. Powierzchnia całkowita około 300m2, fundament mnie kosztował 32tys. W stanie developerskim zamknęlibyśmy się chyba 300tys. ale dochodzą reku, odkurzacz centralny i wykończeniówka. Moja kuzynka buduje Librę na Podkarpaciu pow. użytkowa powyżej 150m2. Obecnie ma stan surowy, dach, okna i elektrykę - koszt 90tys. i wierzę, że 200tys, jej starczy do wprowadzenia. Nie odbierajmy ludziom marzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 19.02.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 pow. użytkowa powyżej 150m2. Obecnie ma stan surowy, dach, okna i elektrykę - koszt 90tys. Szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 21.02.2007 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 No tak... To mi wychodzi 500 tys jak nic. Z tym że to już z kuchnią, łazienkami i szafami wnękowymi, pozostaje tylko wstawić meble i kupić psa (albo wziąć ze schroniska). Po wizycie w sklepie z ceramiką nie jestem pewien czy się uda - cokolwiek nam się podobało, kosztowało ok. 200 zł za m.kw. Oczywiście można taniej, choćby wybierając ogrzewanie gazowe i grzejniki zamiast pompy ciepła z podłogówką. Jest mnóstwo rzeczy na których można oszczędzać. No i parter kosztuje, ale za to żadnych schodów i skosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogela 25.02.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 O jak sie ciesze że trafiłam na twojego posta. Dzisiaj właśnie jade umawiać się z wykonawcą na stan surowy otwarty. Ja buduje obok Wrocławia, mam już kilka orientacyjnych kosztów budowy a twój dołączy do tego grona Ja buduję dopiero kwiecień/maj w okolicach Wrocławia i może pozwolicie skorzystać mi ze Swojego doświadczenia. Potrzebuję ekipy na już!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jannn 27.05.2007 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Mam podobne odczucia jak Twoje. Nas też budowa wyniesie około 330 tysięcy (dom po podłogach 160 m2 + garaż 18 m2). Szczerze podziwiam osoby, którym udaje się zejść z kosztami budowy. My niestety nie mamy czasu aby jeździć po hurtowniach, ani umiejętności, żeby zrobić coś samemu. Dlatego nie ma zmiłuj. To musi kosztować. Nawiasem mówiąc myślałem, że dach będzie mnie kosztował 35 tyś. Wyceny dostałem na 42 tyś. a po moich dodatkach (odgromienie i zarabianie krokwi) wyszło 45 tyś. Tak więc jak zaczynasz z tego pułapu, to lepiej jeszcze raz przelicz Witam ponownie po sporej przerwie w nadawaniu!!! Wszystko przez moj zawod ( marynarzem jestem) i zaangarzowanie jakiego wymaga budowa... Minelo kilka miesiecy odkad sie udzielalem na forum i musze przyznac, ze nie mamy wielkiego postepu prac na chwile obecna jestesmy na etapie wiezby dachowej...Powodow dla ktorych tyle to trwa jes 2 - po pierwsze, nasz spec od wiezby postanowil dolaczyc do grona szczesliwych zonatych i przez to stracilismy 2 tygodnie!!!!! Goral to ci jest i widac weekend na wesele to zdecydowanie zbyt malo-Goral to prawdziwy i sprawdzony bo goscilismy u Niego dwukrotnie w Jurowie, obok Bukowiny Tatrzańskiej, przy okazji zamawiania drewna na wiezbe i ogladania CZARNYCH DACHOW (byla opcja be pokryc dach gontem swierkowym, co jest piekne, ale ze wzgledu na zagrozenie ogniem zdecydowalismy sie jednak na ceramike, z koramika.) Terminow nie przyspiesza tez fakt, ze nasza wiezba jest heblowana, szlifowana i na dodatek rzezbiona-to trwa...ale nawet niespecjalnie poganiam bo efekt przerasta moje oczekiwania!!!!!Wszystkie laczenia sa robione tak,ze po zlozeniu calosci kazdy element bedzie klinowany przez nastepny!! Zero lacznikow stalowych!!! Piekna robota.Jestem pelen podziwu-nie ma zadnych szpar przy zamkach, wszyskie katy pasuja idealnie!!! Nawet jak kturys element jest zwichrowany to chopaki naciagaja klody tak by wszystko zlewalo sie w jedna calosc i by nie bylo najmniejszych odchylen od planowanych katow.Wszystko pasuje idealnie (w okolicy Lubina nikt nie robi tak cudownej wiezby-TO JEST DZIELO SZTUKI!!!) No, ale starczy tego zachwalania wykonawcy. Jak wspomnialem, jestesmy na etapie wiezby i z coraz wiekszym przerazeniem patrze na stos faktur... Plan byl, ze dach bedzie kosztowal 48 tys a tymczasem juz teraz wydalem 95 tys PLN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SZOK...(doliczajac koszty wykonania ktore wynosza 20 tys-mialo byc 18 ale Goral niesmialo zapytal czy moglbym dolozyc 2 tys za rzezbienia-dodam bo przecudownie to robi. Nadmienie,ze drewno sprowadzalem z Tatr -centralnie z Parku Narodowego-drzewa rosna tam wolniej przez co sa wytrzymalsze.Swierk oczywbiuscie.Za calosc wzszlo mi 3tys taniej niz mialbym kupic na miejscu-wliczajac wszystkie koszta jak transport i ludzie do zaladunku i rozladunku.30 m3. Dachowka wyszla Marsylka, czarna angoba szlachetna.Drogawa ale ladna.No i tanio udalo nam sie kupic-kumpel jest handlowcem i sprzedal nam dachowke 30% taniej jak w cenniku, a do tego w piatek, a w poniedzialek byla podwyzka-ale i tak sporo wyszlo-bez dodatkow 19 tys. Ale dodatki porazaja.Membrana (pelne deskowanie przez co membrana koszkuje okolo 10 zl za m2),paroizolacja,dachowki wentzlacyjne, kominek wentylacyjny,pas nadrznnowy,tasmy wszczelniajace itp-TO PODBIJA CENE NIEMILOSIERNIE !!! Najlepsze jest to, ze ja wcale tego pod uwage nie bralem jak kosztz liczyzlem...BO MySLALEM,ZE TO TANIOSC JET... Suma sumara wzchodzi 95 tzs.Jak narazie. Ale i tak sie ciesze, bo po dachu powinny byc juz bardziej pryewiwywalne kwoty.I co najwazniejsze-MATERIALY I ROBOCIZNA TAK NIE DROZEJA JAK W PRZYPADKU GLOWNYCH MATERIALOW BUDOWLANZCH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 28.05.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Nie ma to jak optymizm. Wykańczam dom, za miesiąc się wprowadzam i powiem tak: koszty stanu surowego zamkniętego przewidziaem z dokładnością do 20%. Koszty wykończenia są wyższe od zakładanych miejscami nawet o 100%. Tak więc "będzie leppiej". Powodzenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabsien 08.10.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 jannn, też jestem z Lubina:) jeśli jesteś zadowolona ze swoich wykonawców to czy możesz mi podać na nich namiary? szukam ekipy.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 08.10.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Oj ciężko będzie cokolwiek oszacować. Przykładowo dziś zapłaciłem za : 60 szt prętów 12mm o długości 12m każdy 60 szt prętów 6mm o długości 6m każdy 6kg drutu do wiązania zbrojenia 1750 PLN a kolega mieszkający w innej części Polski, za to samo zapłacił w Rzeszowie 30% więcej !! A przepraszam, miał 1kg drutu do wiązania zbrojenia więcej Jeśli na innych materiałach będzie podobnie, to ja za dom zapłacę 200 000 PLN a on za to samo 260 000 PLN. I jak tu szacować koszta budowy ? Nie da się.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 10.10.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witam wszystkich Oto koszty jakie ponioslem dotychczas przy budowie domu KURZA STOPKA z pracowni Archeton. Buduje z YTONG'a, tuz obok Lubina ( Dolnośląskie ) FUNDAMENT: - 42 tys wraz z wypełnieniem i zagęszczeniem piaskiem - podobno niewarto stosowac do tego celu innego materialu jak piach...( wys sciany fundamentu 168 cm /38 cm szer.) z czego 8 tys robocizna (...) CAŁOŚĆ DOMU POD KLUCZ BĘDZIE MNIE KOSZTOWAĆ OKOŁO 330 TYS. Jestem naprawde pełen podziwu dla osób które budują domy za kwotę poniżej 200tys. Ja naprawde nie widze mozliwosci na wybudowanie mojego domu taniej Pozdrawiam Przede wszystkim Ci, którzy budują domy za 200tys, wybieraja prostsze projekty. Twój jest bardzo udziwiony. Nie krytykuję gustów, każdy buduje według potrzeb i marzeń, ale decyduąc się na dom bierzemy realnie nasze zasoby materialne. Sama twoja wieżyczka jadalniowa - to wielki koszt, skomplikowany dach. Ja mam prościutki projekt, zależalo nam na funkcjonalności wnętrz i przestrzeni. Powierzchnia całkowita około 300m2, fundament mnie kosztował 32tys. W stanie developerskim zamknęlibyśmy się chyba 300tys. ale dochodzą reku, odkurzacz centralny i wykończeniówka. Moja kuzynka buduje Librę na Podkarpaciu pow. użytkowa powyżej 150m2. Obecnie ma stan surowy, dach, okna i elektrykę - koszt 90tys. i wierzę, że 200tys, jej starczy do wprowadzenia. Nie odbierajmy ludziom marzeń Chętnie poznalbym ta twoja kuzynkę czarodziejkę co wybudowała LIBRĘ z oknami i dachem za 90000 bo ja własnie buduję ten dom i na same materiały na ten stan wydałem już 120000 nie licząc robocizny 55000 z dachem tak wiec stan z oknami wyjdzie ok 180000,rozymiem że ktos może zaoszczędzić na robociźnie bo na tym forum są tacy co wybudują taki dom za 20000 ale kosztu materiałów nie przeskocza chyba że kryła papą,okna wybieraja nie łukowe,cegłę mieli kupiąną może dwa lata temu to sie mogę zgodzić ale jeśli nawet udało jej sie za tę kwotę wybudować to juz na wykończeniówkę 100000 na pewno nie wystarczy,ja jeśli zmieszczę sie w kwocie 450000 to będę zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 10.10.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Do autora wątku: a ile planujesz wydać na ten dom bo ja zastanawiam się, czy pół miliona wystarczy i śmiem wątpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 13.10.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 witam , buduję w Szczecinie domek wg.projektu ind., prosty domek ok 170 mkw z garażem i poddaszem użytk., bez żadnych wykuszy itp., dachówka cementowa, sam materiał do stanu surowego zamnkniętego kosztował mnie 160 tyś, porotherm i dachówkę kupiłem już w lutym, bo myślałem że to najważniejsze, ale byłem naiwny - okazało się że to było tylko 20% kosztów , instalacja co-wod-kan ze zwykłym piecem gaz.będzie kosztowała ok 45 tyś, więc jak ktoś pisze że za 200 tyś zł wybuduje domek gotowy do zamieszkania to chyba żyje w innej epoce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruk2 19.10.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam Ja buduje z rodziną dom o pow. użytkowej 360 mkw. (łącznie z dostawionym garażem). Fundament: (zakończony 2 tygodnie temu) wykopanie + zasypanie + obsypanie, zalanie ław z gruszki + zalanie płyty z gruszki + zalewanie innych pierdół z gruszki, ściany fundamentowe murowane z bloczków fundamentowych , izolowanie lepikiem, styropian + siatka, robocizna, inne koszty, czyli piasek, żwir, cement, wapno, woda, stal itp... Łącznie wyszło ok. 80000 PLN , miało wyjść mniej ale stan zero podniosłem o 50 cm co powiększyło koszty. Aktualnie mamy wymurowane ściany parteru i zaszalowany strop, wymurowane kominy i wentylacje na parterze ( gotowe z IBF ), W najbliższym czasie czekam na przybycie gruszek (koszt. ok. 10000 PLN) i będę musiał zapłacić za ten etap wykonawcy (18000 PLN). Koszt robocizny od zera po dach (oczywiście bez dachu) mam ustalony na 50000 - 54000 (myślę że zapłacę tę pierwszą kwotę . Pozdrawiam wszystkich, którzy chcą pokryć przed zimą .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxik 19.10.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witajcie.Może ktoś pokusi się o opisanie aktualnego cennika robót jeśli chodzi o stawianie ścianek działowych i konstrukcyjnych ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 19.10.2007 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Stan surowy zamknięty, z pokryciem, oknami i drzwiami wewn plus klinkier na słupach - ok. 205 tys zł. Parter 141 m.kw. plus wiata na dwa stanowiska plus taras 21 m.kw. To jest koszt samego stanu surowego, bez projektu, kosztów uzyskania PNB, przyłączy, wycinki, itp. Dom z poddaszem użytkowym o podobnym metrażu byłby tańszy, myślę że o jakieś 20% na tym etapie, potem już bez większych różnic. Z częścią materiałów trafiłem w górkę cenową - np. beton komórkowy po 16 zł za bloczek. Wydałem też majątek na piasek (15 kzł), ponieważ trzeba było podnieść nieco teren aby nie być niżej od sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts