Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisze wam to, co sam zaobserwowałem na moim przypadku.

Ciąg w nawiewach powietrza reguluje się sam. Jeżeli w pomieszczeniu jest za mało to "zaciąga" mocniej jak powietrza jest wystarczająco to nawiewu praktycznie nie czuć (np. jak nie pali się koza).

Koza i ta wentylacja w kuchni/łazience to są odbiorniki tego powietrza z nawiewnika. Koza zabiera większą cześć tego powietrza.

Ciekawe czy Lukas ma drzwi w pokoju gdzie stoi ta koza?

I normalnie dla reszty brakuje tego powietrza. Po mojemu to powinien być drugi nawiewnik powietrza najlepiej w łazience. Lukas napisał, że po otwarciu okna problemu nie ma.

A tak na marginesie my też zużywamy dużo tlenu :D

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie.

Dzisiaj znowu zaczalem palic i niestety znowu ten zapach... fatalnie to wyglada. Wkurzylem sie.. wszedlem na dach, chcialem zaobserwowac dokladnie jak to wyglada na zywo. No i faktycznie... dym wychodzac z komina spalinowego szweda sie po calym kominie i przelatuje rowniez tuz nad pionem wentylacyjnym i dokladnie bylo widac jak ladnie do niego od czasu do czasu wpadal. Wiec pierwsze co zrobie to przedluze pion spalinowy zeby dym ulatywal niezo wyzej. A tymczasem w akcie desperacji zatkalem calkowicie otwor wentylacji... tak tylko na jeden dzien, bo jutro szybko zrobie ta przedluzke.

Ale jak wiadomo nie zlikwiduje samego efektu ciagu zwrotnego, wiec teraz mam pytanie:

sSiwy12, Jabko, Janussz (bo Wy pisaliscie o tym, ze powinienem zainstalowac szyber)....... co dokladnie to znaczy, jak wyglada taki szyber, co mam zrobic? Z tego co szukalem na internecie, to jest to taka forma klapy wewnatrz rury, ktora podlaczona jest koza do pionu spalinowego w scianie. Czy to o to wlasnie chodzi??? a jezeli tak, to jak mam to zrobic?... podlaczenie robila firma i dala mi na nie gwarancje, wiec sam nie wiem czy moge ingerowac. Moze to oni powinni mi zaisntalowac tenze szyber?

Czy robiłes taką prostą próbę: w czasie jak jest ten ciąg zwrotny, przymykasz

wloty powietrza na piecu, tak żeby palił na "pól gwizdka". Czy wtedy także jest

ten ciąg zwrotny?

Jak dym sie snuje po kominie, to nie masz wcale za dużego ciągu.

nie zawracaj sobie głowy jakimiś szybrami. Nikt tego nie stosuje, bo to jest

niepotrzebne.Regulacje są na piecu.

Otwarcie okna, tak jak pisałes poprzednio, likwidowało ciąg zwrotny.

To dodatkowe powietrze nie musi w tym przypadku pomagać pracy pieca,

ale moze dać impuls wentylacji do prawidłowego działania.

Powinniśmy sie skupic na działaniu wentylacji. Czy ciepłe powietrze ma u Ciebie

szansę dotarcia do łazienki , tak by wentylacja mogla pracować ?

Być może przyczyną opisywanych tu zaburzeń ciągu przy rozpalaniu ognia jest zastosowanie rury nawiewnej o dużej średnicy, bez przepustnicy zamykającej.

Wówczas cały czas po wygaszeniu ognia komin ciągnie zimne powietrze zewnętrzne.

Komin się wówczas bardzo wychładza.

Ponadto kominek i komin oziębiają niepotrzebnie dom.

U mnie jest rura o średnicy 75mm zamykana przepustnicą.

Jeśli zapomnę ją zamknąć, to następnego dnia (po mroźnej nocy) drzwi kominka są chłodniejsze 0 1-1,5 stopnia od wewnętrznych ścian działowych i wnętrza pomieszczenia. (mam taki termometr na podczerwień).