Aex 29.01.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witam wszystkich bardzo serdecznie, jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialosc . Mam pytanie, przekopywalem archiwum forum, ale jednoznacznej odpowiedzie nie znalalzlem. Zamierzam tanio kupic dom do remontu (klocek blizniak) ozywiscie na kredyt, dom wymaga kapitalnego remontu (dach + okna + instalacje + zmiana ukladu wew. scian) co rowniez chcialbym sfinansowac z kredytu i tu pojawia sie moje pytanie: Czy moge najpierw kupic dom uzyskac kredyt i wpis do hipoteki, a dopiero za kilka miesiecy uzyskac odrebny kredyt na remont (remont chcialbym zaczac najszybciej wiosna)? Oczywiscie po uzyskani kredytu na remont chcialym go skonsolidowac z kredytem na zakup. Nieruchmosc nabywam za 90tys. drugie tyle planuje wlozyc w remont. Zdolnosc kreytowa przewyzsza 200tys. Posiadam spoldzielcze mieszkanie warte okolo 120tys. bez obciazen, jednak nie zamierzam go zbywac w najblizszej przyszlosci. Poprosze o wskazowki jak podejsc do tematu. Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 29.01.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 w sumie to wielu mozliwosci nie maszjesli nieruchomosc jest aktualnie warta 90.000 zl to nikt Ci nie udzieli pod jej zastaw kredytu na 200.000teraz bierzesz 1 kredyt na kupno domu a za kilka miesiecy drugi na remont lub jesli masz wklad wlasny (gotowke) to nie przyznajesz sie przed bankiem ze masz kasekupujesz dom w calosci za kredyt a za wlasna kase potem bez niczyjej laski sama sobie remontujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aex 29.01.2007 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 gotowki jako takiej nie posiadam.Oferta jest dosc aktrakcyjna ze wzgledu na cene, dzialki o tej powierzchni w okolicy kosztuja powyzej 100tys.Mysle, ze wartosc mozna oszacowac na jakies 120-150tys., ale nie w tym rzecz. Chcialbym to zalatwic w ten sposob, ze w tym momencie wziasc kredyt na zakup, za kredytem na remont rozejrzec sie za 2-3 miesiace. Tylko czy nie bedzie wtedy problemow, bo nieruchomosc bedzie miala obciazona hipoteke. Czyli chyba zaden inny bank nie udzieli mi kredytu na remont nieruchomosci ktora jest zabezpieczeniem kredytu w innym banku, czyli ewentualny kredyt na remont musialbym brac w tym samym banku. Z tego co wiem wyglada to podobnie jak przy budowie, czyli kosztorys plan prac i nadzor banku, czy mam racje? Chcialbym zrobic pozytek z posiadanego mieszkania, np. uznac go jako wklad wlasny przez ustanowienie na nim hipoteki, dzieki czemu mniejsze oprocentowanie kredytu i brak ubezpieczenia od niskiego wkladu wlasnego. Ale zrobic to teraz przy kupnie czy poniej przy kredycie na remont? Nie przeszkadza mi, kolejna hipoteka na mieszkaniu, bo i tak zamierzam je wynajmowac.Tylko nie wiem czy moge tak zrobic aby dwie hipoteki pod jednen dom? Dlatego zwracam sie do was o informacje o mozliwosciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts