tola 24.05.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2003 Czy ktoś ma dom z wolim okiem ale jednym dużym "prawdziwym"i szukam opinii na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.05.2003 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2003 A co to jest takiego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 25.05.2003 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Pięknie wygląda, ale jesteś skazany na jedyną, dość drogą dachówke - karpiówke.ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 25.05.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Wole oko można zrobić z dachówki zakładkowej i z blachy. Tylko nie każdy się tego podejmie. Ale się da - sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geo 26.05.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Jeśli chcesz, żeby wole oko było naprawdę piękne, to musisz zdecydować się na pokrycie go karpiówką. Niestety trudno jest znaleźć dobrego wykonawcę do tego fragmentu dachu. Musisz zatem przygotować się na wyższą cenę robocizny w porównaniu ze ”zwykłym” dachem. Poza tym nawet doświadczony wykonawca może nawalić i pokryć dach nierówno. Mam u siebie wole oko, ale gdybym jeszcze raz wybierał projekt, to zastanowiłbym się mocno, czy warto dla urody (niewątpliwej) takiego domu, poświęcać tyle zdrowia i pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 26.05.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 potwierdzam ze na wole oko najlepiej nadaje sie karpiowka ale czy istnieje oprocz niej jakas inna prawdziwa dachowka? reszta dachowek to porazka. wole oko jest super ... sama wiesz. jesli lubisz piekno to wybierz tez karpiowke. drogie bedzie wszystko: robocizna, wiezba, opiezrenia, okna, karpiowka ... ale bedzie to tez nieporownywalnie piekne. moze niedlugo przesle ci oczko, moje ... sorry, raczej wole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 27.05.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 mieszkam na osiedlu zabytkowym - domy były budowane w latach 20stych Xx wieku - u mine wolego oka nie ma - mam za to okienka w dachu trójkątne - za to w innych budynkach wole oczka są i są naprawdę piękne ( a jeśli ktoś ma już nowe okna wstawione to jest po prostu bomba). dachy kryte karpiówką (podwójna koronka)..miodziosnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 27.05.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Ja buduję dom i mam duże wole oko wzbudza zainteresowanie. Napisz co cię interesuję chetnie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 27.05.2003 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Do Aramana ,żle nacisnęłam klawisze,i moja odpowiedz poszła na stronę glówną, chętnie porozmawiam z Aramanem lecz moze jutro po 15 na ten temat,bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 27.05.2003 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Czy może araman jest obecny ,jestem przez godzne na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rauf abdul aziz 27.05.2003 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Myślałem nad takim elementem na etapie projektu. Ale przekonała mnie do rezygnacji opinia jednego z architekrów: to jeden z tych elementów który komponuje się najlepiej na wsi. Nie wsi "pod miastem". I światło trudniej przy takiej konstrukcji dachu wpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 28.05.2003 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Przeprasza, że przeszkodzę. Co to jest to wole oko? Może wstyd, ale nie spotkałam się z tym określeniem. Z góry dziękuję za uświadomienie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 28.05.2003 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Wole oko to takie owalne okno (odmiana lukarny) stosowane m.in na poddaszach. Kształtem przypomina górną połowę oka wołu i stąd jego nazwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 28.05.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 To teraz wszystko jasne. Dziękuję Zbyszku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 28.05.2003 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Mogę przyłaczyć się do dyskusji którą wywołałam, przed chwilą spotkałam się z wykonawcami nie stanowi to im to problemu z wykonaniem bo już to robili tylko licza sobie ok dwa razy drozej za wykonanie konstrukcji dachowej, ale mówia ze powinnam robić to co mi się podoba bo po zbudowaniu domu będzie juz za póxno , a mam w projekcie trzy wole oka, bardzo duze od strony łąk z balkonem i jedno od strony wejscia i jedno nad wykuszem od strony ogrodu, ale jeszcze mam obawy bo sęk w tym by fachowiec to zrobił dobrze, od dystrybutora karpiówki dostałam też zdjęcia wykonanego juz w tej technologii dachu. Chętnie przekażę wam pożniej inne informacje na ten temat. Buduję w Białymstoku, początek w sierpniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 28.05.2003 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Jeszcze do Aramona. Czy kryjesz karpiówką ,jesli tak to jaki załatwiłeś rabat,i czy zauważyłeś na starszych domach krytych karpiówką mech chyba od strony północnej bo ja widziałam kilka pokryć u nas i barzo brudna dachówkę na tych budynkach, będę kontaktowała się z przedstawicielem karpiówki i postaram się też o to go zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 28.05.2003 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 U mnie na dachu mają być trzy wole oczka. Miebyt duże (ok. 1.6 długości i 0.6 m wysokości każde). Powiedziano mi, że tylko karpiówka może to pokryć. Trochę dziwi mnie to, że ekipa podwoiła koszt konstrukcji dachu. U mnie jest drożej, ale o około 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 29.05.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Do pokrycia dachu z oknami w kształcie wolego oka można użyć gontów drewnianych lub bitumicznych.Wymaga to obicia całego dachu deskami. Co myślicie o pokryciu dachu blachą miedziana lub cynkowa w łuskę, o łupku już nie wspominam ( jak szaleć to szaleć) Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 29.05.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Właśnie miałem telefon od przedstawiciela Von Muller - do wolego oka mają specjalne zestawy dachówek zakładkowych w 3 rodzajach. Podobno wychodzi super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Wole oko przy zachowaniu odpowiednich proporcji wysokości do szerokości i odpowiedniego kąta wejścia w połać dachu (kąt pomiędzy "grzbietem" wolego oka a połacią jest to wykonania w dachówce zakładkowej np Braas przy użyciu dachówek połówkowychWidziałem taki dach w ostatniej wyborczej Pozdrawiam Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts