Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WOLE Oko

Recommended Posts

Jeśli chcesz, żeby wole oko było naprawdę piękne, to musisz zdecydować się na pokrycie go karpiówką. Niestety trudno jest znaleźć dobrego wykonawcę do tego fragmentu dachu. Musisz zatem przygotować się na wyższą cenę robocizny w porównaniu ze ”zwykłym” dachem. Poza tym nawet doświadczony wykonawca może nawalić i pokryć dach nierówno. Mam u siebie wole oko, ale gdybym jeszcze raz wybierał projekt, to zastanowiłbym się mocno, czy warto dla urody (niewątpliwej) takiego domu, poświęcać tyle zdrowia i pieniędzy.

potwierdzam ze na wole oko najlepiej nadaje sie karpiowka ale czy istnieje oprocz niej jakas inna prawdziwa dachowka? :smile: reszta dachowek to porazka.

wole oko jest super ... sama wiesz. jesli lubisz piekno to wybierz tez karpiowke.

drogie bedzie wszystko: robocizna, wiezba, opiezrenia, okna, karpiowka ... ale bedzie to tez nieporownywalnie piekne.

moze niedlugo przesle ci oczko, moje ... sorry, raczej wole

mieszkam na osiedlu zabytkowym - domy były budowane w latach 20stych Xx wieku - u mine wolego oka nie ma - mam za to okienka w dachu trójkątne - za to w innych budynkach wole oczka są i są naprawdę piękne ( a jeśli ktoś ma już nowe okna wstawione to jest po prostu bomba). dachy kryte karpiówką (podwójna koronka)..

miodzio

snow

Do Aramana ,żle nacisnęłam klawisze,i moja odpowiedz poszła na stronę glówną, chętnie porozmawiam z Aramanem lecz moze jutro po 15 na ten temat,bardzo dziękuję

Myślałem nad takim elementem na etapie projektu. Ale przekonała mnie do rezygnacji opinia jednego z architekrów: to jeden z tych elementów który komponuje się najlepiej na wsi. Nie wsi "pod miastem". I światło trudniej przy takiej konstrukcji dachu wpuścić.

Mogę przyłaczyć się do dyskusji którą wywołałam, przed chwilą spotkałam się z wykonawcami nie stanowi to im to problemu z wykonaniem bo już to robili tylko licza sobie ok dwa razy drozej za wykonanie konstrukcji dachowej, ale mówia ze powinnam robić to co mi się podoba bo po zbudowaniu domu będzie juz za póxno , a mam w projekcie trzy wole oka, bardzo duze od strony łąk z balkonem i jedno od strony wejscia i jedno nad wykuszem od strony ogrodu, ale jeszcze mam obawy bo sęk w tym by fachowiec to zrobił dobrze, od dystrybutora karpiówki dostałam też zdjęcia

wykonanego juz w tej technologii dachu. Chętnie przekażę wam pożniej inne informacje na ten temat. Buduję w Białymstoku, początek w sierpniu.

Jeszcze do Aramona. Czy kryjesz karpiówką ,jesli tak to jaki załatwiłeś rabat,i czy zauważyłeś na starszych domach krytych karpiówką mech chyba od strony północnej bo ja widziałam kilka pokryć u nas i barzo brudna dachówkę na tych budynkach, będę kontaktowała się z przedstawicielem karpiówki i postaram się też o to go zapytać.

Wole oko przy zachowaniu odpowiednich proporcji wysokości do szerokości i odpowiedniego kąta wejścia w połać dachu (kąt pomiędzy "grzbietem" wolego oka a połacią jest to wykonania w dachówce zakładkowej np Braas przy użyciu dachówek połówkowych

Widziałem taki dach w ostatniej wyborczej

Pozdrawiam

Jędrek