Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galeria roślin

Recommended Posts

Gatunek masz po łacinie, nazwa odmiany obowiązuje na całym świecie, a opisy.. np.

Oberon, s nezvykle krátkými a širokými jehlicemi, tvar kulovitý, dorůstá do 1 metru.

No przecież tak, jak po naszemu :D

jakby nie to ů to niezauważyłbym, że to nie po naszemu 8) :wink:

Witam

No to jest jednak rewelacyjny język. Przypomniałam sobie mój pierwszy pobyt w Czechach i moje ubawienie z powodu nazwy w tym języku słowa teatr -divadlo a widzowie to wazeni divacy :roll: takiego przegięcia to nie spodziewałam sie po nich a są tak blisko nas ...A stronka fakt bardzo fajna.

Mirku masz rację nasi południowi sąsiedzi mają całkiem niezły wybór odmian. Byłam właśnie na Słowacji i okupiłam się w produkowanych w Czechach nasionach róznych ciekawych roślin. Dostałam np. kukurydzę której kolby przypominają kształtem i barwą truskawki, czarne pomidory, białe aksamitki drobnokwiatowe i inne

Wciornastku, - fajne roślinki. :p

Ciekawe jak się sprawdzają w uprawie. Kiedyś kupowaliśmy różne nowinki, ale kończyło się to najczęściej dużym rozczarowaniem.

A co sadzicie na temat kształtów i kolorów owoców dyni ozdobnej. Chciałbym gdzieś takie nasiona zakupić i posiać w ogródku. Macie może jakieś sprawdzone pewne namiary w tym temacie.

Wciornastku, - fajne roślinki. :p

Ciekawe jak się sprawdzają w uprawie. Kiedyś kupowaliśmy różne nowinki, ale kończyło się to najczęściej dużym rozczarowaniem.

A co sadzicie na temat kształtów i kolorów owoców dyni ozdobnej. Chciałbym gdzieś takie nasiona zakupić i posiać w ogródku. Macie może jakieś sprawdzone pewne namiary w tym temacie.

Co do południowych sąsiad

znica klimatyczna. Miałam już od nich żółtą rzodkiewkę i gigantyczną kalarepę. Teraz też kupiłam tego giganta. Ma ok 5 kg sztuka i nie jest łykowata. Można przechowywać byle jak np. w piwnicy czy w kopcu.
    Co do ozdobniastych dyni to też właśnie kupiłam na Słowacji takie o kształcie rozgwiazd. A u nas z tego co pomiętam tam nasiona rozprowadza Ożarów Mazowiecki i Legutko. A znalazłam na opakowaniu że te dynie mają adres netowy http://www.semo.cz

Dzięki za info, stronę odwiedziłem, tylko nie mogę zaskoczyć jak tam wołają na dynie. :roll:

Co do aksamitek to w tym roku nasadzimy ich do bólu. W zeszłym roku sprawdziły się, były rewelacyjne zarówno wielokwiatowe jak i te z pojedyncze. O białych jeszcze nie słyszałem i nie widziałem, jak są to będziemy na nie polowali.... :p

• 3 weeks później...