Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z24 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

W tym roku chcemy rozpocząć budowę, ale ponieważ nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego musimy poczekać na zmianę warunków zabudowy. Na razie więc wybieramy projekt.

Spośród wielu projektów z różnych pracowni najbardziej spodobał się nam nieduży domek z pracownii z500.

Co o nim sądzicie?

http://www.projekty.z500.pl/projekt/z24.html

Może jest ktoś, kto jest w trakcie jego budowy?

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To miłe Calvus, że spodobał Ci się ten projekt. :p

Uważamy, że dom jest nie za duży, a ma wszystkie niezbędne pomieszczenia.

Decyzja co do wyboru właśnie tego a nie innego projektu jednak jeszcze nie zapadła.

Dziś widzieliśmy się z architektem poleconym, przez kogoś z rodziny, który jednak namieszał nam trochę w głowach sugerując budowę czegoś z poddaszem użytkowym.

Gabaryty parterowego budynku ok.12x10 dają dużą powierzchnię dachu - podobno to bardzo droga sprawa.

Ogrzanie parterówki też podobno jest droższe niż budynku z poddaszem.

I szkoda marnotrastwa tak dużej przestrzeni na strychu Pan zasugerował zrobić coś na mniejszej powierzchni obrysu, z poddaszem użytkowym co da mniejszę powierzchnię dachu.

Do tej pory myśleliśmy, że zrobienie dużego dachu w paterowym domku nie robiąc poddasza wyjdzie na to samo w kosztach co wykończenie poddasza w domku z mniejszym dachem. Ale teraz nie wiemy co o tym myśleć?

Architekt stwierdził też, że zamiast nanosić kilka poprawek na gotowy typowy projekt taniej jest zrobić projekt indywidualny. Czy faktycznie tak jest?

W projekcie Z24 nie robilibyśmy wielu zmian, albo tylko nam się wydaje, ze to niewielkie zmiany:

-przeniesienie w największej sypialni okna na bok i zagospodarowanie części pokoju na garderobę

- dołożenie małego okienka w łazience

- zrezygnowanie w salonie z 4 dużych szyb przy tarasie na koszt dwóch dużych - drzwi i jednej małej okno

- powiększenie okna szczytowego w salonie

- zlikwidowanie okna narożnego w kuchni, i przesunięcie drugiego okna na wprost przejści z kuchni do salonu

- zmniejszenie spiżarki poprzez likwidację wejścia z wiatrołapu na korzyść zrobienia w tym miejscu szafy wnękowej w sieni.

Reszta pozostałaby tak jak w projekcie.

Prosimy o porady

Czy architekt ma rację?

Dodam, że jesteśmy młodą rodziną 2 +1 (3 latka) i zależy nam na zbudowaniu czegoś w miarę taniego w budowie, ale też ekonomicznego w późniejszym użytkowaniu.

Witam,

Zmainay w projekcie jakie proponujecie uwazam za IDEALNE (moze oprocz zmniejszanai spizarki). NIe mam oczywiscie doswiadczenia w budowie, jedynie czytam forum od pol roku, ale nie sadze zeby to co mowil wam architekt bylo do konca prawda. Nie rozumiem jakim cudem ogrzanie parteru ma byc drozsze od dwa razy wiekszej kubatury domu z poddaszem? Wymiary 10x12 to srednia powierzchnia malego domku wiec dach w zaden sposob sie nie zmniejszy przy domku z poddaszem (no moze o 10%) natomiast jego konstrukcja pewnie bedzie bardziej skomplikowana (tutaj mamy dach bardzo prosty, tzn. tani). Co do ceny projektu to niech p. architekt sie wypowie za ile zrobi ten projekt i sami sie zorientujecie czy wyjdzie taniej (ja watpie mocno). Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Pozdrawiam calvus i Lonio

Też spodbał nam się ten domek w wersji z garażem i oczywiście z kilkoma zmianami ale to narazie nie istotne.

Pytacie o opinie (ja także ich szukam) od budujących ale chyba ich nie znajdziemy bo to poprostu nowy projekt.

Lonio co do opini " Twojego" architekta:

"Ogrzanie parterówki też podobno jest droższe niż budynku z poddaszem."

To moim zdaniem ogrzewa się kubaturę niezależnie czy to jest parterówka czy piętrówka.

W przypadku piętrówki zazwyczaj strop jest gęstożebrowy który też trzeba ogrzać (tak jak ściany). W tym projekcie strop jest drewniany z izolacja pomiędzy belkami co w efekcie rzczej zmniejszy w porównaniu do piętrówki koszty ogrzewania właśnie o ciepło potrzebne do podgrzania stropu.

Co domoich zmian w projekcie( Każdy ma swoje widzimisie i zamieszka tak jak mu się podoba) to :

- likfidacja luksfer w WC zastąpienie ich małym oknem

- likfidacja okna narożnego w kuchni

- okno w spiżarni

- większe okno doświetlające salon

- powiększenie salonu o zadaszony taras i pozostawienie tylko podwójnych drzwi balkonowych

- przeniesienie kotłowni i komina do spiżarni razem z kominkiem wbudowanym w ścianę kotłowni ( dawniej spiżarni)

- przeniesienie łazienki w miejsce kotłowni i powiększenie jej o przyległą wnękę korytarza

- przejście do garażu w miejscu starej łazienki

-powiększenie sypialni nr 1 o 60cm. kosztem starej łazienki (wnęka na szafę)

Uwagi krytyczne :

2,95 wysokości pokojów to chyba trochę za dużo

Ps

To dziwne ale też mam ( niestety ) dziąłkę z wjazdem od południa.

Rodzina 2+1 (3 latka) :p

Ja tez witam!

Co do wysokosci to ja po zamieszkiwaniu \w bloku 2.50 chetnie zlapie troche powietrza na wiekszej wysokosci. Bardziej mnie zastanawia strop drewniany; tzn. czy lepszy? tanszy? itd.

Jareq: dlaczego taka rewolucja :) czy nie prosciej zmniejszyc sypilanie2 g gabarytow sypialni3 i w tym miejscu zrobic przejscie do garazu.

Co praktycznie zyskujesz przenoszac kominek w tak "nieciekawe" miejsce? no i komin tez?

panowie z wjazdem od poludnia oczywiscie planujecie wersje lustrzana, czy tak?

Pozdrawiam

Upatrzyłem ostatnio nowy projekt z pracowni z500 http://www.projekty.z500.pl/projekt/z24.html, Mam działkę i możliwośći których górna granica wynosi 280tys zł. Uparliśmy się z żoną na czterospad ale bez uzytkowego poddasza. Chcemy dokladnie ten dom tylko kibelek przenosimy do spizarni. Prosimy więc skromnie o rzeczowe rady i odpowiedzi, z góry dziękujemy.

1. Ile wyniesie cena dachu (215m2 kąt 25 stopni, dachówka brass, wcale albo minimalnie docieplony)?

2. Jakim najtańszym materiałem wykonac zawarte w projekcie ozdoby elewacji (pas pod oknami i na scianie wejsciowej)?

3. Co sądzicie o dociepleniu stropianem 10 twarda?

4. Jaki jest waszym zdaniem realny koszt postawienia tego domku w stan z oknami plastikowymi, ociepleniem i tynkiem oraz dachem?

Mamy gdzie mieszkac i wykonczeniowke w srodku zrobie spokojnie sam. Jesteśmy mlodym małżeństwem bez dzieci i chcemy za "wszelką cenę" w/w domek postawić. Proszę skromnie jeszcze raz o pomoc w ocenie tego projektu. Z góry dziękujemy

W zasadzie to rozmiawiałem z właścicielem dwóch hurtowni budowlanych oraz właścicielem duzej firmy budowlanej i hurtowni budowlanej. I ku przestrodze, a nie pokrzepieniu serc powiem- ze mniej niz za 2tys kilkaset zlotych za metr sie nie da. Próbowalismy różne warianty. Domek jest sliczny i koniecznie go chce miec. Nie ma sensu ruszac poddasza nijak. Lepiej inny projekt brac. Ja zmieniam:

1. przenosze kibelek do spizarni i stawiam w nim pralke dodatkowo, powieksza to przestrzen na wejsciu, mozna tam postawic szafe bo nie ma gdzie ubran powiesic a spizarki nigdy nie uzywalem i jakos sie obejde

2. kolo pomieszczenia gospodarczego daruje sobie szafe i nie stawiam tej krotkiej sxcianki - znowu mam wieksza przestrzen i latwiej oświetlić

3. nie robie garazu zintegrowanego poki co (naprawde podnosi to koszty, zwłaszcza zadaszenie.

4. Przesuwam drzwi na taras w lewo zeby salon byl bardziej ustawny.

To narazie tyle.

Jareq: dlaczego taka rewolucja :) czy nie prosciej zmniejszyc sypilanie2 g gabarytow sypialni3 i w tym miejscu zrobic przejscie do garazu.

Co praktycznie zyskujesz przenoszac kominek w tak "nieciekawe" miejsce? no i komin tez?

Można zmniejszyć sypialnie ale wtedy zrobi sie chyba trochę mała ( to byłaby juz druga ok. 12m2).

Co do kominka ( i komina) przenosząc go zyskuję drugą ustawną ścianę.

Materiał na ściany ze względu na koszt to beton komórkowy ( jest też zdrowy i ciepły) i styropian.

Trwałość możliwe, że większy ma beton - nie wiem. Ale więżbę dachową też robi się z drewna - sądzę że za naszego życia jej nie będziemy wymieniać :lol: a tymbardziej stropu który jest mniej narażony na wilgoć jak dach.

Co do procentowego podziału technologji budowy stropu beton-drewno zależy to możliwe od tego, że na bazie parterówek powstają piętrówki z poddaszem użytkowym ( lub odwrotnie). Łatwiej jest projektantowi zrobić dwa projekty wkładając nieomal tyle samo wysiłku co w jeden projekt - poprostu z góry zakłada że robi obie wersje ( piętrowy i parterowy), a ponieważ w piętrowych w zasadzie nie stosuje się stropów drewnianych robi betonowy. Potem w piętrówce likfiduje piętro i już ma parterówkę.

Co do pytania z czego robić strop oto moje uwagi ( niekoniecznie słuszne)

W projekcie jest drewniany zmiana na betonowy wymaga zmian w projekcie ( oczywiście nie za darmo )

Betonowy jest drogawy ( przy tym domku pewnie lekko 10 000) trzeba go ogrzać ( w drewnianym jak wcześniej pisałem belki i izolacja )

W drewnianym łatwo pociągnąć instalacje elektryczne, wentylacyjne itp. łatwiej w przyszłości wprowadzać " w nim" zmiany np. dodatkowe oświetlenie, wentylacja. W betonie trzeba kuć, więcej bałaganu i roboty.

Strop drewniany ( w przypadku tego projektu ) robi cieśla razem z dachem sądzę, że zarówno robocizna jak i materiał wyjdą taniej jak w betonowym ( jestem w zasadzie pewien )

Minusem drewnianego jest to że ze względu na to, że drewno będzie pracować ( ładnych parę lat 5-10) na suficie mogą z dużym prawdopodobieństwem pojawiać się pęknięcia.

Ja na 100% będę robić drewniany - taniej, CIEPLEJ !!!, praktyczniej.

Witaj Zaneto! Ciesze sie, ze komus jeszcze ten projekt przypadl do gustu, ja przegladam i szukam takiego ,ktory by nam sie podobal i nie byl drogi w budowie.Wybralam pare projektow, ale na ktory sie zdecydujemy to jeszcze nie wiem.Jestesmy w trakcie sprzedazy domu na Dolnym Slasku,chcemy sie przeniesc do wielkopolski ,cora konczy studia i nie chce wracac ,chcemy byc blizej dzieci na ,,stare" lata.Oprocz tego domu podoba mi sie z-62(super),z-55,z domdlaciebie-gawron, kalina, beataII. Co do z-62 uwazam ze okno narozne w kuchni jest cudowne, to caly urok domku. Tez uwazam ze w lazience powinno byc okno,nie wyobrazam sobie na srodku pomieszczenia gospodarczego I dlatego zrobilabym ladny hooll ze schodami z tylu kominka,pom.gosp.przenioslabym do spizarki podzielonej na polowe z wejsciem z dworu, zeby nie nosic do domu brudu, skladajac np.drwa do kominka.Sciane kolankowa tzn.na ktorej opiera sie dach podnioslabym o jeden pustak, zeby poddasze bylo uzytkowe,poniewaz brak piwnic, strychu itp.,mozna tez zrobic tam pokoj goscinny I lazienke w II etapie np. za pare lat do zamieszkania. A teraz taras-zamknelabym go scianami z drzwiami do ogrodu i z duzym bocznym oknem , zeby wykorzystywac go jako ogrod zimowy, a latem wyjsc do ogrodu.Mamy poniemiecki domek i z autopsji wiem ze nie siedzi sie pod zadaszonym tarasem, ale usiasc zima ,wsrod kwiatow , wypic kawe, gdy na dworze snieg, to jest to.Dlatego prawie wszystkie projekty , ktore wybralam maja zadaszony taras do zabudowania na ogrod zimowy.Garaz chcemy przy budynku bo to taniej w budowie i inaczej sie placi podatek za wolnbostojacy, a inaczej przy budynku.Nie wiem kiedy sprzedamy dom,i bede mogla zdecydowac ktory projekt ,musze sie poradzic budowlanca jaki koszt jest tego domu.Nie wiem jakie biura oprocz warszawskiego maja ten projekt, zeby obejrzec ktore sciany sa nosne,bo to tez podraza koszt.(troche poczytalam).Pozdrawiam Was serdecznie , odezwij sie jeszcze-Marzenna

:p

r=black][/color]

Dzieki za odzew, caly czas krąże wokól tego projektu, ale coraz bardziej sklaniam sie ku projektowi z-23, ponieważ ma wszystko co potrzeba, dosyc duże pokoje, pomieszczenie gospodarcze, spiżarke, taras, no i mozna zrobic przejscie z garażu do domu(dopisek projektanta). Zerknij proszę na ten projekt i napisz co o nim myślisz i co bys w nim zmienila. Pozdrawiam z Dolnego Sląska.