Jareq 18.02.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Bardzo dziekuje za dane. A co to jest ten tajemniczy kwadrat w srodku domu i te linje czerwonei niebieskie. BTW. ja tez zwezilem wejscie do domu kosztem malego kibelka ktory wywalilem calkiem i mam wiekszy pokoj ok. 17 metrow. A z czego budujesz scianki dzialowe. tzn jaka grubosc cegly; ciagle mysle ze 8, 10cm to strasznie cienkie scianki wyjda, a 12cm. troche szkoda przestrzeni bo jeszcze tynk dojdzie. calvus Kwadraty to czarny - kominek - obudowa żółty - rekuperator czerwone linie - wyciąg powietrza niebieskie - nawiew powietrza co do ścianek działowych to myslałem o płytach na stelarzu wypełnionych wełną mineralną - wyszło by chyba najtaniej ( zrobiłbym sam ) grubość ściany wychodzi wtedy ; -dla profilu 50mm ok 7,5 cm - dla profilu 70 mm ok 9,5 cm - izolację akustyczna porównywalna ze ścianami z innych materiałów. Clavus co to jest BTW? Krzew jak tam walka z wiązarami ? Masz jakieś nowe wyceny ? I jeszcze jedno jak idzie Ci "wyciąganie" zestawienia drewna na wiązary z biura projektowego Z500 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 18.02.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Jareq, "wyciąganie" zestawienia drewna na wiązary z biura projektowego Z500 nic nie da, bo planuję zmienić ustrój wiązara, czyli zrobić sobie wolną przestrzeń na stryszku ok. 30m2. Jak ulał będzie służył na magazyn "rupieci", a może kiedyś na dodatkowy pokoik, może dwa. Wiązar zrobię z cieślą, wyjdzie 2x taniej niż przez firmę, tym bardziej że będę miał własne drewno. Wzmocnię dolny pas tak, aby przejął obciążenia użytkowe na poddaszu. A o inne wyceny nie pytałem, bo nie ma sensu (patrz zdanie wyżej). W dużej mierze na projekt nie ma co się powoływać, i tak trzeba go dostosować (przeliczyć) na aktualne warunki. Jareq, gdzie planujesz umieścić rekuperator (PG czy strych)? Czym zamierzasz dogrzewać budynek? Okna w Sypialni2 i Sypialni3 powiększyłem. Komin z kominkiem wywalę, przez to więcej miejsca będzie w salonie i PG. Aha, będę miał oddzielny budynek gospodarczy, tam wstawie kocioł jako zastępcze źródło ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 19.02.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Rekuperator będzie chyba na poddaszu, ogrzewanie będę miał gazowe + kominek z płaszczem wodnym do którego obudowy mam zamiar wtłaczać powietrze z reku ( niedługo otworzę nowy temat o tym rozwiązaniu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi_z24 20.02.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 witam, z wielkim zainteresowaniem przeczytałem wszystko, co dotyczy budowy Z24 W chwili obecnej jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego. Dach pokryty dachówką, ściany działowe stoją. Za około 4 tygodnie wstawiamy okna. Poczyniliśmy trochę zmian likwidując ściany nośne wewnątrz budynku, dzięki zastosowaniu konstrukcji dachu typu samonośnego, podpartego na zewnętrznych ścianach nośnych. Takie rozwiązanie pozwoliło na swobodne stawianie ścian działowych tak, jak tego chcieliśmy. Zwiększyliśmy także taras, wydłużając go na całej ścianie domu tak, że można na ogród wychodzić nie tylko z salonu ale również z dwóch sypialni. Udało się również wygospodarować powierzchnię użytkową na strychu (ca 18 m kw.) z oknem dachowym. To tak w wielkim skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 20.02.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Poczyniliśmy trochę zmian likwidując ściany nośne wewnątrz budynku, dzięki zastosowaniu konstrukcji dachu typu samonośnego, podpartego na zewnętrznych ścianach nośnych. waldi_z24, Czy możesz coś więcej napisać o konstrukcji dachu (na priva)? Może jakieś fotki? Zwiększyliśmy także taras, wydłużając go na całej ścianie domu tak, że można na ogród wychodzić nie tylko z salonu ale również z dwóch sypialni Bardzo ciekawe rozwiązanie, podoba mi się. Można by było na zimę zrobić z niego ogród zimowy wstawiając przeszklenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvus 20.02.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Waldi oczywiscie pisz na forum, a nie na prywatna poczte; wszyscy jestesmy ciekawi tych rozwiiazan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi_z24 20.02.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 jasne tak wygląda rzut: http://img115.imageshack.us/img115/6590/rzutdomu1et1.jpg a tak widok od strony frontu: http://img516.imageshack.us/img516/3166/domtf7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 20.02.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 waldi_z24, Bardzo funkcjonalne rozmieszczenie pomieszczeń. No, może bym zmienił jeden szczegół; bezpośrednie przejście z garażu do budynku. A jaką powierzchnię stanowi salon i kuchnia? Co do dachu, to myślałem, ze będzie mniej skomplikowany; tyle że ty masz garaż dobudowany a ja będę miał oddzielnie (dach - typowa koperta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 21.02.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 waldi_z24 Z czego są wykonane przody daszków nad wejściem i garażu - czy to jest płyta ? Miło sie patrzy na coś podobnego co się będzie stawiać - wklej jeszcze parę fotek ( szczególnie widoków domu z w wzsystkich stron) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi_z24 21.02.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 tak, to płyta, która będzie pokryta styropianem i tynkiem. Wrzucam jeszcze widok od strony tarasu. Jakość fatalna, bo robione tel. komórkowym http://img504.imageshack.us/img504/4215/dom2ts9.jpg Warto dodać, że boczne okno w salonie zrobiliśmy typu fix do samej ziemi w celu lepszego doświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 21.02.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Waldi, daj też zdjęcia wiązara dachowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 19.03.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ale cisza na forum, Nikt nic nie robi ? Czy może nie chce się wam pisać ? U nas po świętach wchodzą murarze o ile pogoda pozwoli bo dzisiaj jak pewnie wszędzie w Poznaniu śnieg po kostki - jak na gwiazdkę Co do postępów to zakupiliśmy garaż na budowę ( allegro), wywierciliśmy studnię, zamówiliśmy żwir, kupiłem agregat prądotwórczy ( jutro jadę podłączać pompę ) mam pytanie do was - czy macie jakieś doświadczenia o budowaniu z agregatu prądotwórczego ( może znajomi tak budowali ) kupiłem Rockwotch 2,5 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirabelka77 25.03.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Witam, strasznie sie cieszę, że znalazłam na forum wątek o projekcie Z24; Od 1,5 roku rozglądamy się z mężem za jakimś fajnym projektem domku i ten naprawdę wpadł nam w oko - wizualnie uroczy, moim zdnaniem ma niegłupio rozplanowane wnętrze (oczywiście mam już gotową listę rzeczy do adaptacji), powierzchnia w sam raz dla rodziny 2+2 no i pasuje nam do koncepcji umiejscowienia go na działce. Planujemy budowę domu w bliżej nieokreślonej przyszłości, na razie trochę mnie przeraża to całe przedsięwzięcie (kredyt, znalezienie solidnej ekipy itp), tym bardziej, że obydwoje z mężem zupełnie nie mamy pojęcia o budowlance. No i caly czas nurtuje mnie pytanie: czy cała ta inwestycja zmieści się w 300 tys. zł (tzn. stan do wprowadzenia, rozsądny standart wykończenia )? Mąż raczej niewiele jest w stanie zrobić we własnym zakresie.Jak myślicie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 29.03.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Sama budowa ( bez działki ) w tej kwocie raczej tylko systemem gospodarczym i to sporo własnej pracy. My chcemy się zamknąć w tej kwocie ale sporo robić będziemy sami z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirabelka77 30.03.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Jareq -dzieki za odpowiedź, chociaż nie ukrywam ze wolałabym przeczytać, że przy tej kwocie to spokojnie się zmieszczę waldi_z24 - a jak u Was postępują prace? Domek prezentuje się świetnie, podobaja mi się Wasze zmiany w projekcie, brawo za doswietlenie wnętrz - osobiście też lubię jasne wnętrza Patrząc na Wasz dom dopiero zdaję sobie sprawę, że dość skomplikowany jest dach tego domku w wersji z garażem. A tu pytanie do wszystkich przyszłych inwestorów z24: jaki sposób ogrzewania domu planujecie? Usytuowanie pomieszczenia gospodarczego i jego wielkość trochę zawęża możliwści wyboru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 31.03.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Jareq -dzieki za odpowiedź, chociaż nie ukrywam ze wolałabym przeczytać, że przy tej kwocie to spokojnie się zmieszczę zmieścisz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirabelka77 31.03.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Jareq -dzieki za odpowiedź, chociaż nie ukrywam ze wolałabym przeczytać, że przy tej kwocie to spokojnie się zmieszczę zmieścisz się No tak a gdzie słówko "spokojnie"? Zmieszczę nie zmieszczę buzia mi się śmieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 03.04.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 My chcemy się zamknąć w tej kwocie ale sporo robić będziemy sami z rodziną Na pewno się zmieścisz w 300 tyś. Może jestem szalony, ale planuję zmieścić się w 150 tyś. budując systemem gospodarczym i dużo własnej pracy. Koszt materiałów (z uwzględnieniem odliczeń) w chwili obecnej nie przekracza mi 100 tyś. Z własnych materiałów tylko drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirabelka77 03.04.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Kszew - a kiedy zaczynasz budowę? Na kiedy planujesz stan surowy zamknięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 04.04.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Kszew - a kiedy zaczynasz budowę? Na kiedy planujesz stan surowy zamknięty? Niedawno otrzymałem warunki zabudowy. 2-3 miesiące na PnB, więc rozpoczęcie w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts