Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z24 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A tu dalej bryndza...

Prezes preznej, dobrej firmy deweloperskiej poradzil mi rozwiazanie zblizone do Jareq'a - drewniany strop (jednak) i ew. przeprojektowanie wiazarow.

Jest kolejna osoba "z barnzy" ktora ten domek uwaza za bardzo sensowny. i ladny :)

Z Waszych wczesniejszych wypowiedzi wnioskuje, ze Legalett cenowo bylby drozszy niz fundament+ogrzewanie (czy to grzejniki czy podlogowka)?

Niedobra grupo! Wciaz uparcie zadaje pytania - moze ktos tu jednak wpadnie? :)

Czy ktokolwiek wycenial moze zamiane wiazarow kratownicowych na attykowe (takie pozwalajace na poddasze uzytkowe) u Burkietowicza (Odolanow)?

PS.

Obiecuje solennie, ze jesli bede budowac ten domek (a wszystko na to wskazuje) nie zostawie "nowych" samym sobie...

• 6 months później...
  • 2 weeks później...

Jareq, to napisz coś o wadach i zaletach tego projektu. Tyle, że Ty trochę pozmieniałeś względem projektu typowego.

Co nasuwa mi się od razu, to zadaszony taras jest fajny, ale teraz po wstawieniu okien tarasowych i ociepleniu belki nad tarasem stwierdzam, że nawet w zimie słońce będzie przyświecać tylko przez ok połowę przeszklenia, co pod względem energooszczędności nie wychodzi to za dobrze. Także wpuszczone okna tarasowe nie dadzą zbyt dużo światła.

Również zmiana wiązarów na tradycyjną więźbę zmniejszy koszy budowy. Przy wiązarach dochodzi sporo więcej robocizny. Zaletą jest tylko większa sztywność dachu, wadą - mniejsze wykorzystanie przestrzeni na strychu.

pozdrawiam

witam,

Co do tarasu to my akurat z niego zrezygnowaliśmy na rzecz większego pokoju, mamy zamiar zrobić taras przez przedłużenie części połaci dachowej.

Strych warto zmienić na użytkowy kilka postów wyżej jest zdjęcie

Strop drewniany to kilka plusów ( cena, łatwość prowadzenia instalacji i dokonywania przeróbek - dokładanie przewodów itp. ) ale i minusy - pęknięcia na suficie z płyt gipsowych, słychać chodzenie ( tupanie ) na górze ( pomimo ze daliśmy 40 cm. wełny )

Położenie kotłowni w środku budynku to jeden spory minus - instalacja gazowa musi przejść przez sporą część domu ( teoretycznie rur nie wolno zabudowywać )

Myślę że dobrym pomysłem na doświetlenie salonu jest powiększenie w nim okna - :lol: chyba tak mamy :wink:

pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Ja również mieszkam już w tym domu od roku i 3 m-ce. Zmiany które zrobiłem to

podniesienie kąta nachylenia dachu, okna w dachu, większe okno w salonie,drzwi w sypialni zamiast okna (na taras) to tak z grubsza. Jak ktoś będzie miał pytania, to co mogę to odpowiem.

Jareq. Co do kotłowni i gazu to można jak najbardziej zabudować rurę gazową .

U mnie wchodzido domu w połowie belek stropowych i wychodzi w kotłowni z góry.

Ale się rozpisałem

• 1 month później...
Witm, bardzo mi się podoba projekt z24, i jesteśmy z mężem prawie pewni jego zakupu. Ale pojawiło się jedno ALE. Gmina narzuca nam kąt nachylenia od 30-35 stopni. Obawiamy się, że jeżeli zminimy konstrukcję dachu do nachylenia 30 stopni to domek straci na swoim uroku. Czy ktoś dysponuje może jakimiś fotkami z podwyższonym dachem???

• 3 weeks później...
Witm, bardzo mi się podoba projekt z24, i jesteśmy z mężem prawie pewni jego zakupu. Ale pojawiło się jedno ALE. Gmina narzuca nam kąt nachylenia od 30-35 stopni. Obawiamy się, że jeżeli zminimy konstrukcję dachu do nachylenia 30 stopni to domek straci na swoim uroku. Czy ktoś dysponuje może jakimiś fotkami z podwyższonym dachem???

Zobacz na projekt Z84 z tego studia projektowego.

• 1 month później...

Te 55 tys to sa koszta li tylko materialow, czy wlacznie z robocizna?

A jak wyglada kwestia stropu drewnianego? Ktos zmienial na monolit? Bo mi Dziewczyny-Parterowki na watku krzycza, ze nigdy wiecej drewniany, zebym robila zelbet.

Czy ktos sie orientuje, jakim kosztem byloby przeprojektowanie dachu? tak circa-about.

Jareq, Ty zmieniales konstrukcje dachu, orientujesz sie, jaki to moze byc rzad wielkosci (projekt)?

55 tyś za całość materiały + robocizna

konstrukcję zmieniała znajoma więc cena moja cena nic nie powie

pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jareq-

Jestem nowym na forum i chcę kupić projekt Z24, bardzo mi się podoba wykorzystanie poddasza, chciałbym zeobić tak samo, mam pytanie w jakich kosztach zamknoleś stan surowy zamknięty

Hmmm proste pytanie - trudna odpowiedź :)

budowaliśmy systemem gospodarczym, sporo robiąc samemu

dokładnie nie powiem ( mam wszystko zapisane na starym komputerze ) ale zamknęliśmy się chyba w 140 000 PLN,

postaram się sprawdzić tylko czy to coś Ci da - robocizna zależy od regionu kraju, materiały są teraz tańsze, no i sposób budowy ( system gospodarczy ) ma duże znaczenie na koszty całej budowy

pozdrawiam

Hmmm proste pytanie - trudna odpowiedź :)

budowaliśmy systemem gospodarczym, sporo robiąc samemu

dokładnie nie powiem ( mam wszystko zapisane na starym komputerze ) ale zamknęliśmy się chyba w 140 000 PLN,

postaram się sprawdzić tylko czy to coś Ci da - robocizna zależy od regionu kraju, materiały są teraz tańsze, no i sposób budowy ( system gospodarczy ) ma duże znaczenie na koszty całej budowy

pozdrawiam

bardzo Ci dziekuję za odpowiedź zdaje sobie sprawe że duzo zależy od regionu oraz wlasnego wkładu w budowe ale zadawala mnie ta kwota bo ja będę mial 300 tys i myśle ze to powinno wystarczyć aby zamieszkać osobna sprawa jest działka i przyłącza. chcę wykorzystać poddasze podobnie jak Ty i zrobić sobie tam suszarnie i jeden pokoik.

Pozdrawiam

• 2 months później...

witam! Strasznie cicho i smutno w tym wątku :(

Mam pytanie czy ktoś buduje ten projekt w województwie świętokrzyskim? bo ja za 2 tygodnie zaczynam budowę tego domku. pytanie do jarqa :czy tekokna 120x150 nie są za małe do tych sypialni ? bo zastanawiam się nad ich powiększeniem ..? proszę o odpowiedź i pozdrawiam:)

Witam,

Luis67

Na strychu będziesz miał piękny pokój - przy zachowaniu kątów dachu spokojnie wygospodarujesz 35m2 do wysokości 2m i kolejne 20m do wysokości 1,5m. Problem trochę ze schodami - może umiejscowić je kosztem kotłowni .

kamil14spoko

Powiększyć zawsze można i na pewno nie będzie gorzej,

u nas zostały jak w projekcie od południa światła jest dosyć, trochę gorzej jest od północy ale też wystarczy.

Generalnie na zacienienie okien spory wpływ ma konstrukcja dachu. Mocno wysunięty dach nawet w lato daje spore zacienienie okien z wszystkich stron świata.

Natomiast jak już wcześniej pisałem polecam powiększenie okna w salonie -

pozdrawiam

Edytowane przez Jareq

• 4 months później...
Witam mam pytanie czy wybudowal ktos z 24 w woj. dolnoslaskim.Chcemy zaczac budowe w przyszlym roku,ale wachamy sie pomiedzy projektem z 23 a z24.Bardzo bysmy chcieli zobaczyc dom na zywo.Ulatwiloby nam to podjecie decyzji.Nasz meil [email protected] Pozdrawiam wszystkich budowniczych.

• 2 months później...