Lonio 18.02.2007 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Marzko w porównaniu Z24 i Z23 projekt Z24 jednak uważam za lepszy (jest bardziej funkcjonalny przy tej samej powierzchni). Szczegóły porówniania przesyłam na priv. (trzeba się zalogować aby odczytać wiadomość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobutu 01.03.2007 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Upatrzyłem ostatnio nowy projekt z pracowni z500 http://www.projekty.z500.pl/projekt/z24.html, Mam działkę i możliwośći których górna granica wynosi 280tys zł. Uparliśmy się z żoną na czterospad ale bez uzytkowego poddasza. Chcemy dokladnie ten dom tylko kibelek przenosimy do spizarni. Prosimy więc skromnie o rzeczowe rady i odpowiedzi, z góry dziękujemy. 1. Ile wyniesie cena dachu (215m2 kąt 25 stopni, dachówka brass, wcale albo minimalnie docieplony)? 2. Jakim najtańszym materiałem wykonac zawarte w projekcie ozdoby elewacji (pas pod oknami i na scianie wejsciowej)? 3. Co sądzicie o dociepleniu stropianem 10 twarda? 4. Jaki jest waszym zdaniem realny koszt postawienia tego domku w stan z oknami plastikowymi, ociepleniem i tynkiem oraz dachem? Mamy gdzie mieszkac i wykonczeniowke w srodku zrobie spokojnie sam. Jesteśmy mlodym małżeństwem bez dzieci i chcemy za "wszelką cenę" w/w domek postawić. Proszę skromnie jeszcze raz o pomoc w ocenie tego projektu. Z góry dziękujemy zależy gdze budujecie różni dżentelmeni wyceniali nasz projekt 275 mkw + 190 mkw dwuspadowy + 60 stropodach (okolice W-wy) i uzyskaliśmy takie wyniki (ceny aktualne) za stan surowy z zadaszeniem pełne deskowanie: 43000 - 67000 brutto materiał do surowego 80.000 - 120.000 (m.in. max25 i styropian 12 na fundament - czyli klasyka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.03.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 wczoraj policzyliśmy cenę naszego dachu, 250m 15 stopni nachylena. więźba z gotowych wiązarów (gorąco polecam!), deskowanie płytą OSB, papa, dachówka cementowa brassa, ryyny lindab. Cena z robocizną......62 tyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 22.03.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Kupiliśmy projekt. Konstrukcja dachu ( wiązar dachowy - kratownica) całkowicie eliminuje jakąkolwiek adaptację poddasza. konstrukcja dachu wygląda podobnie jak http://www.wiazar.pl/strony/start.htm - kliknij na technologia, rysunek z lewej strony Pozostaje zmiana konstrukcji dachu. pozdrowienia dla sympatyków projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvus 23.03.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Jareq - ale dlaczego rozczarowal cie ten typ stropu? I czy nie da sie go wykonac w technologii tradycyjnej? Napisz co swiecej bi si ez lekka wystraszylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 26.03.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Jareq - ale dlaczego rozczarowal cie ten typ stropu? I czy nie da sie go wykonac w technologii tradycyjnej? Napisz co swiecej bi si ez lekka wystraszylem Rozczarowała mnie ( mój błąd ) konstrukcja dachu a nie stropu. Sądziłem, że konstrukcja jest właśnie tradycyjna i zakładałem, że u góry będzie całkiem spory strych a w razie konieczności jakiś pokój, generalnie możliwość zagospodarowania przynajmniej części poddasza. Jeżeli chodzi o strop to drewniany akurat mi odpowiada ( jest tańszy w wykonaniu, wypełnieny wełną o niebo lepiej izoluje ciepło ) Oczywiście da się zrobić konstrukcję dachu umożliwiającą zagospodarowanie strychu a srtop żelbetonowy. Ale trzeba wykonać zmiany w projekcie co naturalnie kosztuje. W naszym przypadku żona ma znajomą architekt i koszty nie są duże. Jeżeli nie chce się wykożystywać poddasza to lepiej nic nie zmieniać pionieważ konstrukcja dachu zaplanowana przez biuro z.500 jest podobno najtańsza. Dodam, że biuro idzie bardzo na rękę jeżeli chodzi o zmiany. My bez problemu dostaliśmy aprobatę na wszystkie poprawki ( łącznie ze zmianą konstrukcji dachu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzko 26.03.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Macie szczęście, że macie znajomego architekta i Wam niedrogo przeprojektuje, bo kiedy zapytalam w pracowni z której jest projekt, napisali że koszt wyniesie 1200zl. Oczywiscie narazie nie reflektuje , dopóki nie znajde kogoś tańszego, bo też chce użytkowe poddasze.Pracownia obiecala ,że na prosbę zainteresowanych 9zobacz w opiniach przy projekcie) pomysla o zmianie lub zrobią nowy projekt.Ja narazie czekam .Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGKA 28.03.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 My chyba także zdecydujemy się na zakup tego projektu.Zmiany będą minimalne, strop chyba drewniany, chciałabym mieć na stryszku cos w rodzaju suszarni i składzika, strefa mieszkalna na dole w zupełnosci nam wystarcza.Przejrzałam mnóstwo projektów i ten wypadł najlepiej: mały a zarazem bardzo funkcjonalny no i chyba bedzie tani w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzko 28.03.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Moze i tani w budowie , ale dach drogi, podobno jeden gąsior do dachu kosztuje 17 zl i przy dachu czterospadowym tego jest duzo, powiedziano ,mi , ze koszt gąsiorów czasami przekracza koszt dachu. my jeszcze rozwazamy inny projekt LMB-47 z dwuspadowym dachem.Wstawilabym zdjecie domku ale nie wiem jak. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 29.03.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 . Zmiany będą minimalne, strop chyba drewniany, chciałabym mieć na stryszku cos w rodzaju suszarni i składzika, strefa mieszkalna na dole w zupełnosci nam wystarcza. . AGKA Bez zmiany konstrukcji dachu w tym projekcie nie ma możliwości zagospodarowania poddasza. Patrz post Czw, 22 Marzec 2007 15:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGKA 31.03.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 O jej kompletnie się na tym nieznam, czy takie zmiany w projekcie na strop drewniany i tradycyjną konstrukcje dachu to duży koszt ? Nie chcę mieć w pełni uzytkowego poddasza tylko cos w rodzaju zaplecza gospodarczego, stryszek składzik itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 31.03.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Witam wszystkich! Tak jak Wam, projekt Z24 przypadł mi do gustu. Ja mam inny dylemat: ogrzewanie!. Chciałabym mieć piec na ekogroszek , a tu pomieszczenie gospodarcze nie dosyć, że małe, to na środku! Czy rozważaliście podpiwniczenie domu? Poza tym projekt jest o.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 07.04.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 AGKA Strop jest drewniany, trzeba natomiast zmienić konstrukcję dachu - cena zależy od regionu kraju. Najtaniej pewnie będzie gdy zrobi to ta sama osoba która będzie adaptować projekt i robić plan zagospodarowania terenu (kompleksowo powinno być taniej).Tak na marginesie, kupując gotowy projekt i tak trzeba zrobić adaptację budynku ( nawet jeżeli nie wprowadza się żadnych zmian) TomKa Piwnica to spore zmiany i koszty może lepiej trochę powiększyć garaż i tam zrobić kotłownię z piecem na ekogroszek lub kotłownię zrobić w miejscu łazienki a łazienkę w miejscu kotłowni ( można ją też powiększyć o przyległą wnękę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 03.05.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Czy Ktoś już się zdecydował ostatecznie na ten domek i zaczął budowę? A może macie kontakt z kimś kto go buduje? Jareq dzięki za odpowiedź. Rozważam mozliwość zrobienia kotłowni za garażem. Czy jeśli zlikwidujemy okno boczne w salonie nie bedzie tam zbyt ciemno. Dodam, że salon mam od południa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 11.05.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Czy jeśli zlikwidujemy okno boczne w salonie nie bedzie tam zbyt ciemno. Dodam, że salon mam od południa Jest przepis który określa minimum otworów okiennych w stosunku do powierzchni pomieszczenia. Ale jeżeli pozostawisz wszystkie okna od południa to chyba się spokojnie w nim zmieścisz.( my pozostawiamy tylko balkonowe i zwiększamy okno w salonie do szerokości 220cm. i architekt policzył ,że wystarczy nawet z salonem powiększonym o podcień tarasu). Masz salon od południa czyli najjaśniejszy jaki może być, problem trochę w tym ,że przeszklenie jest w podcieniu tarasu i światła będzie napewno sporo mniej. Napisz dlaczego chcesz likwidować okno ( podejrzewam ,że w twoim przypadku od zachodu czyli też bardzo jasne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGKA 11.05.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Ja też bym nie likwidowała okna, zastanawiamy sie pomiędzy projektem Z23 i Z24 jeżeli wybierzemy Z23 (tu brakuje tego okna) to na pewno też bym je wstawiła i to w szerokosci 220 jak Jareg. Mam pytanie czy ktos juz kupił ten projekt? ciekawa jestem jaka jest jakosć dokumentacji z tego biura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 11.05.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Jareq chciałabym zlikwidować to okno tylko i wyłącznie z tego powodu, że planowałam z tej strony dobudować garaż z kotlownią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 15.05.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Agka My kupiliśmy projekt Z24 z garażem w wersji z prawej strony. Zawiera chyba wszystkie niezbędne rysunki domu oraz projekty instalacji gazowej, elektrycznej, grzewczej. Jareq chciałabym zlikwidować to okno tylko i wyłącznie z tego powodu, że planowałam z tej strony dobudować garaż z kotlownią. Rozumiem przez to, że myślisz o wersji podstawowej z24( bez garażu). To dobry pomysł bo możesz zaprojektować garaż i kotłownię od wschodu a od zachodu zrobić okno w łazience. Pozostaje tylko jedno ale o które wcześniej pytałaś czy nie będzie ciemnawo w salonie? Wydaje mi się ,że gdyby nie podcień to światła byłoby dosyć Może jeszcze raz podsunę Ci pomysł aby kotłownię zrobić w miejscu łazienki a łazienkę w miejscu kotłowni ( powiększoną o przyległą wnękę). Powiększona łazienka miałaby ok. 6m2 natomiast kotłownia ponad 6m2 dodatkowo zalecałbym w tym wariancie przejście z nowej kotłowni do garażu gdzie można składować opał ( garaż jest naprawdę duży i bez problemu można wydzielić kawałek miejsca) takie rozwiązanie pozwoli używać piec na eko-groszek i dodatkowo zmniejszy dziesięciokrotnie podatek za garaż(połączony z częścią mieszkalną to oszczędność ok .130-150 zł. rocznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorocia8 31.05.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Witajcie! Mi również ogromnie spodobał się ten projekt - jest piękny i bardzo funkcjonalny Jak na razie jest to zdecydowanie mój typ, choć projekt będę kupować najwcześniej za rok. Powiem szczerze - liczę na to, że wybuduję go za 150 tyś zł przy zdecydowanie ogromnym wkładzie pracy własnej. Mam nadzieję że się uda, bo ten domek naprawdę jest prosty. Fantastyczne jest to okno narożne w kuchni, ale wg mnie niestety bardzo niepraktyczne. Zastanawiałam się nad ustawieniem mebli w kuchni i po prostu nie ma tam gdzie powiesić szafek, postawić lodówki. Zdecydowanie jest to problem i zastanawiam się nad likwidacją tego okna, przeniesienie tego drugiego na środeki, a do tego przesunięcie lekko tego okna w salonie na wprost korytarza oraz poszerzenie go trochę. Ogrzewać chcę kominkiem z płaszczem wodnym, a jako wspomaganie kupić piec elektryczny (będzie on używany do podgrzewania wody latem oraz utrzymywania ciepła w razie dłuższych wyjazdów). Ściany zewnętrzne BK 24 + styropian 12cm (albo może i nawet 20cm). Okna w salonie te koło drzwi na taras też mi niezbyt pasują takie duże i raczej je zmniejszę do "normalnych rozmiarów" Tarasik zdecydowanie powiększę poza obrys domu, bo ten niestety jest bardzo wąski i nie da się tam żadnych stołów ustawić ani nic. Za to jest fajny żeby posiedzieć np. w trakcie deszczu Interesuje mnie domek niewielki i przez dłuższy czas rozważałam jedynie piętrowy (parterowe mi się nie podobały). Dopiero mój chłopak mnie przekonał. Chodzi o to, że dom parterowy o pow. 100 m2 ma jakąś przestrzeń w środku, a piętrowy? Tzn. z poddaszem? W tej chwili mieszkam w mieszkaniu o pow. 52m2. Jak pomyślę, że miałabym dom o takiej powierzchni to jakoś tak śmiesznie. Zbyt mały by mi się wydawał - zwłaszcza od zewnątrz. To byłby tyci domeczek. Więc teraz zdecydowanie optujemy za parterowym. Rozpatrywałam jeszcze projekt Z8, ale jest brzydki z zewnątrz zwłaszcza w porównaniu z Z24, a poza tym zbyt dużo zmian wewnątrz trzeba by tam wprowadzić. W Z24 podoba mi się spiżarnia i pom. gosp (mimo że jest w środku - razem to prawie 9m2 pow. na składy przetworów, krzeseł dla gości, rowerów, narzędzi itd.), zdecydowany podział na strefę nocną i dzienną oraz kuchnia połączona z salonem, ale jednocześnie na uboczu, przez co myślę nie będzie takiego dyskomfortu, że gotuję "gościom nad głową". Poza tym idealnie da się tam wpasować barek oddzielający kuchnię od salonu, a taki barek to moje małe marzenie Fakt, że sypialnie są może troszkę małe te po 12 m2, ale dobre zagospodarowanie przestrzeni w nich i meble powinny rozwiązać ten problem. Również czekam na kogoś kto buduje ten dom i wklei zdjęcia żeby zobaczyć jak to tak naprawdę będzie wyglądać Pozdrawiam wszystkich fanów tego projektu! Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaine 16.06.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Witam, też mi się spodobał ten projekt (jak wszystkim tutaj;)), ale mam kilka pytań do ludzi którzy już posiadają ten projekt: 1. Czy ogrzewanie eko-groszkiem ktoś ma zaplanowane, jeśli tak to gdzie kotłownia? 2. Czy ktoś myślał nad Legalettem i ew. zna orientacyjny koszt dla tego domku? 2. Czy ktoś zaplanował odkurzacz centralny, jeśli tak to gdzie i którędy idzie instalacja, ile punktów i gdzie? 3. Czy ktoś się orientuje jaki jest koszt więźby prefabrykowanej ze stropem drewnianym? Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts