Thaine 16.06.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Aha i jeszcze jedno - czy ktoś założył DGP może? Jaki koszt i jak rozplanowana instalacja ewentualnie jeśli ktoś przymierzał się do czegoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 21.08.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Ja też się dołączam do klubowiczów bo Z24 jest praktycznie zaklepany. Ale jeszcze nie kupiony. Musimy udać się do Mr.Zwierzyńskiego i dowiedzieć co i jak bo chcemy wykusz obok kuchni (jadalni) i zmienić konstrukcję na szkielet drewniany. A w ogóle to zapraszam do mojego/naszego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 21.08.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Planujemy następujace zmiany: - przesunięcie ściany salonu kosztem podcienia o ~1m - poszerzenie małej łazienki kosztem sieni o ~60cm tak aby weszła tam kabina prysznicowa, sedes i umywalka - poszerzenie sieni kosztem spiżarni o około ~50-60cm - wykusz na pograniczu salonu i kuchni - kominek na rogu salonu (od strony korytarza) - wersja z garażem (zlicowanym?) - ogrzewanie: kocioł jednofunkcyjny + zasobnik + kominek z płaszczem - pralka musi się jeszcze zmieścić w kotłowni Więcej grzechów nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 29.09.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Witam!Jestem na etapie wyboru projektu domu, i bardzo zainteresował mnie projekt Z24. Bardzo mi odpowiada rozmieszczenie wszystkich pomieszczeń, a szczególnie centralne ułożenie pomieszczenia gospodarczego ("serce instalacji wewnętrznych"), które bym powiększył o te wnęki na szafy. Jeszcze okno narożne w kuchni bym usunął i wstawił naprzeciw spiżarki. Będę miał jednak kłopot z garażem, bo chcę mieć dobudowany do budynku. Mam wąską działkę i niestety nie da się go postawić przy tej ścianie zewnętrznej bez otworów. Najbardziej by mi odpowiadał garaż dobudowany do ściany przyległej do kuchni i spiżarki. Co o tym sądzicie? Czekam na opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 30.09.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 kszew Z24 z garażem przy kuchni i salonie to opcja jaką ja miałam realizować. Niestety Warunki Zabudowy nie pozwoliły mi na budowę ani tego domku, ani Z23. Będę budowała stodołę z dachem dwuspadowym , i właśnie tak będę miała, że salon będzie sąsiadował z garażem. U mnie salon jest od południa. kszew, a jak u Ciebie z usytuowaniem domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 01.10.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 TomKa Działkę mam o wym. 20,7x80, dłuższy bok w kierunku płn-południe. Ja planuję usytuować dom z wejściem do domu od strony północnej, Wówczas Sypialnia2 Sypialnia3 (pokoje dla dzieci) i zadaszony taras będą od południa. Od wschodu ściana bez otworów, przy niej będzie biegła droga dojazdowa (służebna). Od północy wejście do budynku, duży plac manewrowy utwardzony (kostka), garaż 2-stanowiskowy przy kuchni i spiżarce z wjazdem od wschodu ( 5m na garaż to trochę za mało ale coś wymyślę , może zamienić sień z WC). Garaż przy salonie? trochę to dziwnie brzmi. Salon pasuje dobrze doświetlić, gdzie będziesz mieć okna? [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 01.10.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 kszew czyli masz identycznie usytuowany dom. U mnie okien w salonie nie ma. Mam za to, od południa, drzwi składające się z trzech tafli szkła. Dwie z nich będą się otwierały, a jedna tafla umieszczona na stałe. Myślę, że powinno to dostatecznie doświetlić salon. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ida89 04.10.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witam sympatyków projektu Z24. Mam prośbę, jeśli ktoś ma wycenę tego projektu lub Z84 proszę o kontakt na priv. Prośbę kieruję szczególnie do Jareqa, który zakupił już projekt - a może i rozpoczął budowę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorocia8 10.10.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witajcie ponownie! No i znów wróciłam do projektu Z24 przez jakiś czas błądziłam po innych, szukałam większego, z bardziej ustawnym salonem (chcę barek w kuchni jako oddzielenie od salonu no i nie ma gdzie jadalni zrobić), ale widzę że moje założenie było błędne (próbowałam tam ustawić duży stół jadalny na "imprezy", a przecież takie coś będzie tylko czasami i wtedy można fotele i kanapę przesunąć, a na codzień będzie tam stał mały 4-osobowy stolik, a na to miejsce jest ). Ostatnio zastanawiam się nad więźbą prefabrykowaną. Podobno w domku bez poddasza użytkowego jest to naprawdę dobre rozwiązanie (konstrukcja dachu jest zarazem stropem drewnianym, no i można wygospodarować parę metrów na stryszek. Zastanawiam się czy ktoś już o tym myślał i ma może wycenę tego rozwiązania no i czy rzeczywiście jest bardziej opłacalna niż tradycyjna więźba i strop? Napewno jest znacznie mniej roboty no i lepsza jakość zarówno materiału jak i wykonania. Ale jak wyglądają koszty? Czy ktoś jeszcze bierze pod uwagę ogrzewanie jako kominek z PW i wspomagająco kocioł elektryczny? Centralne ustawienie pom.gosp. ułatwia zastosowanie tego rozwiązania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 14.10.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Witam ponownie! Po kilkudniowych przemyśliwaniach i konsultacjach mam już wstępną koncepcję budynku. Układ pomieszczeń planuję taki http://images22.fotosik.pl/186/9cb1fbeb9ed13614.jpg Ściany zewnętrzne: max(18cm)+styropian(15cm) lub BK(24cm)+styropian(15cm) Ogrzewanie z kominka z płaszczem wodnym (mam własny las ) a dodatkowo elektryczne, oczywiście na możliwie jak największej powierzchni ogrzewanie podłogowe, duży akumulator ciepła + zbiornik na c.w.u. . Kolektory słoneczne na dachu (może własnej roboty z grzejników panelowych, będzie tanio). Na działce jest wysoki poziom wód gruntowych więc GWC będzie z pewnością "GWC wodny 1" (http://forum.muratordom.pl/gwc-100-sposobow-zmieszczenia-jamnika-pod-szafa,t75065.htm?highlight=gwc%20wodny) + nagrzewnica/chłodnica zrobiona z aluminiowych chłodnic samochodowych Wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna z rekuperatorem. Rekuperator postawię pewnie na poddaszu ewentualnie w pomieszczeniu gospodarczym. Zastanawiam się jeszcze nad gromadzeniem energii słonecznej w gruncie pod budynkiem podczas lata i wykorzystać ją w zimie. Wówczas trzeba by było docieplić fundamenty od zewnątrz i umieścić ruraż pod budynkiem. Co o tym sądzicie? Zrobić to to się da, ale czy to będzie się opłacało (czynnik ekonomiczny) dorocia8 Do firmy wykonującej prefabrykowane wiązary dachowe zapytanie złożyłem 4 tyg. temu; jak narazie bez odzewu nawet po 2 rozm. tel. . Jak ktoś zna cenę takiego wiązara to proszę o przesłanie na priva i/lub na forum. Co do systemu ogrzewania, to zamierzam zastosować kominek z płaszczem wodnym + duży zbiornik wodny kumulujący ciepło + ogrzewanie podłogowe wodne , no i zastanawiam się nad wspomaganiem kotłem elektrycznym lub grzejnikami elektrycznymi z regulatorem temperaturowym w pomieszczeniach (3 pokoje + salon). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 25.10.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 kszewwedług mnie- Ocieplanie - tak - ja dam 20 cm styropianu- Odzysk ciepła - tak - tez będziemy mieli rekuperator, najprawdopodobniej http://www.rekuperatory.pl/stork/index.shtml - GWC - tak - u nas najprawdopodobniej żwirowy- kumulowanie ciepła kolektorów to pewnie dobry pomysł, ale czy to będzie opłacalne przy posiadaniu kominka z płaszczem wodnym czyli taniego ciepła w zimie - moim zdaniem chyba nie - musiałbys policzyć koszty inwestycji i ewentualne zyski ale chyba to nie opłacalne jeżeli w zimie zamierzasz ogrzewać dom kominkiem i masz jeszcze własny las.- podłogówka akumuluje ciepło - chciałbym zwrócic uwage że jeżeli mysli o tym, to na ściany wybrałbym z tego samego powodu silikaty - posiadają najsłabszy współczynnik izolacji cieplnej ale przez to gromadzą najwięcej ciepłaJeszcze jedno ( w przypadku kominka z płaszczem wodnym) proponuję podłączenie wyrzytni z rekuperatora do obudowy kominka i dopiero wtedy rozprowadzenie powietrza ( ogrzanego ) do pomieszczeń - tak planuję zrobić sam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGKA 25.10.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Ja też zastanawiałam sie nad tym projektem ale ostatecznie wybralismy Z23, jeżeli chodzi o wiazary to moim zdaniem wychodzą bardzo drogo mam gdzieś kalkulacje z przed kilku miesięcy koszt z transportem i montażem to około 40 tys. za tę kwotę to zrobimy cały dach . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 26.10.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Wiazarów nie trzeba zamawiac w fabryce może je zrobić także cieśla i konstrukcja dachu z tego co wiem wychodzi wtedy najtaniej. My i tak zmieniliśmy konstrukcję całego dachu, żeby można było zrobić w przyszłości coś na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 26.10.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witam, napisal pan na forum, ze zmienił konstrukcje dachu. Rozumeim, ze kupil pan projekt i dal do zrobienia przeróbki, czy może już te przeróbki zrobiła pracownia studio z 500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skyman1 27.10.2007 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Jesteśmy na etapie budowy Z24 i co do dachu macie racje firma, która jest polecana wyliczyła mi koszt wiązarów i robocizna na kwotę netto 26.600 Ja zakupiłem drewno za kwotę 10500 brutto i do tego robocizna 6000 tys. myślę ze 12000tys to jest różnica myślę ze na pewno starczy mi na okna z żaluzjami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 28.10.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 kszew według mnie - Ocieplanie - tak - ja dam 20 cm styropianu - Odzysk ciepła - tak - tez będziemy mieli rekuperator, najprawdopodobniej http://www.rekuperatory.pl/stork/index.shtml - GWC - tak - u nas najprawdopodobniej żwirowy - kumulowanie ciepła kolektorów to pewnie dobry pomysł, ale czy to będzie opłacalne przy posiadaniu kominka z płaszczem wodnym czyli taniego ciepła w zimie - moim zdaniem chyba nie - musiałbys policzyć koszty inwestycji i ewentualne zyski ale chyba to nie opłacalne jeżeli w zimie zamierzasz ogrzewać dom kominkiem i masz jeszcze własny las. - podłogówka akumuluje ciepło - chciałbym zwrócic uwage że jeżeli mysli o tym, to na ściany wybrałbym z tego samego powodu silikaty - posiadają najsłabszy współczynnik izolacji cieplnej ale przez to gromadzą najwięcej ciepła Jeszcze jedno ( w przypadku kominka z płaszczem wodnym) proponuję podłączenie wyrzytni z rekuperatora do obudowy kominka i dopiero wtedy rozprowadzenie powietrza ( ogrzanego ) do pomieszczeń - tak planuję zrobić sam pozdrawiam hardcorowo znaczy drogo rozumiem, że nie masz gazu ziemnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 28.10.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 btw. czy ktoś myślał/forsował rozwiązanie polegające na wydłużeniu (wzdłuż dłuższego boku) domu o np. 1m? Wtedy w małym kiblu zmieści się prysznic, zwiększy się sypialnia-3 oraz można albo poszerzyć pomieszczenie gospodarcze albo poszerzyć wnękę na szafę i zrobić tam pełnowymiarową garderobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 29.10.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 btw. czy ktoś myślał/forsował rozwiązanie polegające na wydłużeniu (wzdłuż dłuższego boku) domu o np. 1m? Wtedy w małym kiblu zmieści się prysznic, zwiększy się sypialnia-3 oraz można albo poszerzyć pomieszczenie gospodarcze albo poszerzyć wnękę na szafę i zrobić tam pełnowymiarową garderobę? Nie musisz wydluzac budynku, wystarczy ze, przedluzysz wc do lini sypialni nr 3 wtedy prysznic zmiesci sie spokojnie ps. Gaz mam - dolozenie 8 cm styropianu to raczej nie jest wydatek powalajacy z nog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 29.10.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Nie musisz wydluzac budynku, wystarczy ze, przedluzysz wc do lini sypialni nr 3 wtedy prysznic zmiesci sie spokojnie ps. Gaz mam - dolozenie 8 cm styropianu to raczej nie jest wydatek powalajacy z nog znaczy się nie rozumiem chyba sypialni nr 1? tj. zmniejszyć podcień i wc będzie długie, albo wejść z wc kawałek w sypialnię nr 1 (kosztem tej sypialni). a propos gazu: gwc, rekuperator, grubszy styropian - to wszystko jednak trochę kosztuje. liczyłeś czy Ci się to opłaca? bo ja liczyłem i nam się to nijak nie kalkuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 31.10.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Rzeczywiście sypialni nr 1 Co do reszty. To dlaczego tryllu będziesz miał gaz? Przecierz ogrzewanie węglem jest tańsze? - pewnie z wygody i komfortu, tak samo jak ja chciałbym mieć również gaz, reku, gwc, cyrkulację cwu. Część z tych rzeczy przynosi oszczędności a część koszty ale napewno wszystkie poprawiają komfort mieszkania, proponuję dalszą dyskusję przenieść na prywatne wiadomości bo na tym temacie porostu go zaśmiecamy wpisami coraz bardziej nie na temat. Ps. pierwszu post który zacytowałeś dotyczył się odpowiedzi na zapytanie "krzew" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts