Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z24 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

Witam, napisal pan na forum, ze zmienił konstrukcje dachu. Rozumeim, ze kupil pan projekt i dal do zrobienia przeróbki, czy może już te przeróbki zrobiła pracownia studio z 500?

Przeróbki ( również dach ) robiliśmy u tej samej osoby która robiła nam adaptację budynku, zagospodarowanie terenu. Osoba która nam to robiła jest znajmą żony więc koszt był niski w porównaniu z z500 i innymi osobami do których dzwonilismy.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rzeczywiście sypialni nr 1 :oops:

To dlaczego tryllu będziesz miał gaz? Przecierz ogrzewanie węglem jest tańsze? - pewnie z wygody i komfortu, tak samo jak ja chciałbym mieć również gaz, reku, gwc, cyrkulację cwu.

A nie. Plan zagospodarowania zabrania mi spalania paliw stałych, pomijając kominek.

• 1 month później...

Mam pytanie do osób posiadających projekt.

Ile macie rysunków wiązarów dachowych - w załączniku do projektu?

Kupiłem projekt prawie rok temu i dopiero teraz zauważyłem że jest tam tylko rysunek 9 elementów - dodam że z rysunku w projekcie głównym wynika że są tam aż 23 różne elementy.

Czy macie tak samo czy może mi przysłali niekompletny załącznik? dodam że bez tego nie da się obliczyć ile potrzeba drewna na dach i w jakich kawałkach musi ona być.

A ja jestem ciekaw czy nie sadzicie, ze te okna 120cm. szer. sa zbyt waskie? Dla mnie sa za male i niezbyt ladne dlatego. POza tym czy ktos ma dobry namiar na firme od wiazarow? Dzieki

Do tych małych pokoików chyba wystarczą - my pozostawiliśmy jak w projekcie - zależy też jak jest ustawiony dom względem stron świata. Zwiększyliśmy natomiast okno w salonie do 220cm.

Jareq: Jesli chodzi o wiazary to ja mam w projekci tylko rysunki osmiu "systemowych lacznikow do drewna"

Wasze okno 220cm jest przy kuchni, na wysokosci korytarza, czy glebiej na scianie? Rozumiem ze wiazary robi ci ciesla a nie zaklad specjalistyczny. Mozna wiedziec ile sobie zyczy za usluge :)?

Jareq: Jesli chodzi o wiazary to ja mam w projekci tylko rysunki osmiu "systemowych lacznikow do drewna"

Ty masz osiem a ja dziewięć - kto da więcej ):

No to jak tu wyliczyć drewno na więźbę?

Dzwoniłem do biura w czwartek powiedziel że sie tym zajmą - wczesniej nikt im sie na to podobno nie skarżył. Ale jakoś teraz im nie wierze - może też do nich zakręcisz i zobaczymy co Ci powiedzą.

Zganiaja na producenta wiązarów - tylko szczerze w to wątpie bo chyba nie dzwonią przy każdym zamówieniu po papiery na więżbę.

Od czwartku bez odzewu z biura.

Wasze okno 220cm jest przy kuchni, na wysokosci korytarza, czy glebiej na scianie? Rozumiem ze wiazary robi ci ciesla a nie zaklad specjalistyczny. Mozna wiedziec ile sobie zyczy za usluge :)?

Okno w salonie ( odzililiśmy kuchnię ) jest w linji ściany kotłowni czyli ok. 140cm od nowej ściany kuchni.

Jareq: Mozna wiedziec ile sobie zyczy za usluge :)?

Jeszcze nie rozmawialiśmy z cieślą

A ja jestem ciekaw czy nie sadzicie, ze te okna 120cm. szer. sa zbyt waskie? Dla mnie sa za male i niezbyt ladne dlatego. POza tym czy ktos ma dobry namiar na firme od wiazarow? Dzieki

Powierzchnia przeszklenia powinna stanowić ok. 1/7 pow. pomieszczenia. Jeżeli chodzi o Sypialnie3 to powinno wystarczyć, jednak dla Sypialni2 to trochę jest za małe. Zależy to też od kierunku usytuowania. Należy zwrócić również uwagę na rodzaj okna. Okna 1-skrzydłowe będą miały większą powierzchnię przeszklenia niż 2-skrzydłowe. Ja będę miał okna 1-skrzydłowe od strony południowej, więc powinno to wystarczyć.

Poza tym zastanawiam się nad zmniejszeniem Sypialni2 (jak Sypialnia3), łazienkę dosunąć do Sypialni2, a pomiędzy Łazienką a Sypialnią1 zrobić Garderobę. Co o tym sądzicie?

Co do wiązarów, to podobnie jak wy po telefonicznej interwencji studio projektowe przesłało mi pozostałe rysunki wiązarów. Jednak dalej jestem niedosyt (co jednak z obliczeniami, zestawieniem łączników płytek Mitek). Czy mając tylko te schematy wiązarów, cieśla zdoła je wykonać?

Pytanie do budujących, lub mających zamiar budować:

Czy zastanawialiście się nad zmianą (zmniejszeniem) grubości ścian zewnętrznych. Przy takim domku parterowym z wiązarem dachowym i pokryciem blachą ściany grubości 18-20cm powinny wystarczyć. Przez to można zaoszczędzić na kosztach wykonania fundamentu i ścian. Jak ktoś zmniejszał grubość ścian lub drążył ten temat to proszę o kontakt.

pozdrawiam, kszew.

witam wszystkich. czytam i jestem przestraszona juz na wstępie :o

czy budowa tego, jak dla mnie prostego domku jest aż tak skomplikowana.

może ktoś wybudował lub jest w trakcie w okolicach Bydgoszczy!?

wproszę się na wizytę :p

Pytanie do budujących, lub mających zamiar budować:

Czy zastanawialiście się nad zmianą (zmniejszeniem) grubości ścian zewnętrznych. Przy takim domku parterowym z wiązarem dachowym i pokryciem blachą ściany grubości 18-20cm powinny wystarczyć. Przez to można zaoszczędzić na kosztach wykonania fundamentu i ścian. Jak ktoś zmniejszał grubość ścian lub drążył ten temat to proszę o kontakt.

pozdrawiam, kszew.

my chcemy jeszcze zwiększyć grubość ścian zewnętrznych do 44 cm, ale bez stosowania styropianu (budować będziemy z ceramiki)

pamiętajmy że co ma wyjść tanio wyjdzie...

lepiej teraz wydać nieco więcej i mieć na lata! :wink:

pozdrawiam. :D

Co do wiązarów, to podobnie jak wy po telefonicznej interwencji studio projektowe przesłało mi pozostałe rysunki wiązarów. Jednak dalej jestem niedosyt (co jednak z obliczeniami, zestawieniem łączników płytek Mitek). Czy mając tylko te schematy wiązarów, cieśla zdoła je wykonać?

pomalutku.nie rozumiem biuro nie przesłało wszystkich dokumentów? jestem kobietką i niektóre pojęcia są mi obce :oops: jednak tyle rozumiem, że jest jakiś problem z materiałami potrzebnymi do budowy dachu...co się dzieje?!

czy uciekać z dala od tego biura?! :p

Pozdawiam.

BYK13

Tak biuro nie wysyła wszystkich rysunków wiązarów dachowych - tak było w moim przypadku - dosłali po telefonicznej unterwencji. Liczą że więżbę zamawiać się będzie u producenta wiązarów który rob im wyliczenia do tego projektu - tak myślę.

calvus

Sądzę że cieśla na podstawie tych rysunków bez problemu sobie poradzi z wyliczeniem wszystkich elementów potrzebnych do konstrukcji dachu. Ale podobnie jak Ty mam i to nie mały niedosyt, po pierwsze dla tego że musiałem się upominać o coś co powinno być od razu w projekcie oraz uważam tak jak Ty że w dosłanych dokumentach nadal brak zestawienia elementów.

nadal nie wszystko rozumiem.Czy buro poleca jakiegoś konkretnego wykonawcę do dachu.

A jeśli tak czy znana jest cena wykonania, dowozu? Proszę ewentualnie o podanie telefonu do tej firmy, to z chęcią sie tym zajmę-puki mam jeszcze czas... :p

nadal nie wszystko rozumiem.Czy buro poleca jakiegoś konkretnego wykonawcę do dachu.

A jeśli tak czy znana jest cena wykonania, dowozu? Proszę ewentualnie o podanie telefonu do tej firmy, to z chęcią sie tym zajmę-puki mam jeszcze czas... :p

Nie nie poleca, poprostu wraz z projektem dostajesz załącznik konstrukcji dachu i wyliczeń belek. Konstrukcja jest przygotowana przez firmę http://www.wiazar.pl/strony/start.htm Niestety w moim przypadku i nie tylko jak widać załącznik jest niekąpletny o kilka rysunków - które jednak bez problemów otrzymałem po kontakcie telefonicznym z biurem.

oto wcześniejszy post dotyczący cen dachu Wysłany: Sob, 27 Październik 2007 06:01

Jesteśmy na etapie budowy Z24 i co do dachu macie racje firma, która jest polecana wyliczyła mi koszt wiązarów i robocizna na kwotę netto 26.600 Ja zakupiłem drewno za kwotę 10500 brutto i do tego robocizna 6000 tys. myślę ze 12000tys to jest różnica myślę ze na pewno starczy mi na okna z żaluzjami.

Pozdrawiam

Z tymi wiązarami to wyszedł niezły galimatias. Przed dokonaniem adaptacji i złożeniem pozwolenia na budowę chciałem się upewnić czy nie będzie jakichś problemów z tym projektem. Wziąłem więc projekt wraz z tymi schematami wiązarów i zawitałem w Starostwie. Uzyskałem odpowiedź, że sam schemat wiązara to za mało. Powinna być pełna dokumentacja wiązara (schematy, połączenia, obliczenia) obojętnie czy wpięta do projektu domu, czy jako oddzielny aneks. Jestem już bardzo skołowany.

Dlatego pytam się tych co już budują (Jareq), czy nie mieli problemów z uzyskaniem pozwolenia na budowę tego domu z wiązarem w wersji otrzymanej od studnia z.500?

Pilnie proszę o odpowiedź (na forum lub na priva).

kszew