Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z24 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

witam. moje wielkie obawy pojawiły się po przeczytaniu postów na

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=92152&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

ludzie tam naprawdę mają duże problemy z projektem z 24, a raczej z biurem z500, bo to Oni nie przesyłają jakiś dokumentów.

Zobacz sama. Pozdawiam.

I tak kupię ten projekt ale najpierw dokładnie przedyskutuję go z projektantem, który będzie go adoptował i z cieślą w sprawie tego nieszczęsnego dachu... :wink:

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że "niebezpiecznie" rozwija się ten wątek - powodując w pewnym sensie wypaczanie całej sytuacji, więc chciałbym sprostować kilka kwestii.

Jeśli chodzi o szczegółową dokumentację dot. wiązarów (bo domniemam, że o tym jest mowa) - wszelkie rysunki którymi dysponowaliśmy zostały przesłane klientom, którzy tego potrzebowali - nie ma żadnych problemów aby to od nas otrzymać (zresztą chyba nawet potwierdzają to kolejne wpisy w wątku).

Konstrukcja dachu oparta na wiązarach ma to do siebie, że szczegółowe opracowania wykonawcze i warsztatowe - wykonuje producent dachu. Projekt wykonany jest jako dokumentacja budowlana, "uniwersalna" i po dokonaniu adaptacji do działki oraz określeniu lokalizacji w której dom będzie wybudowany, dobierane są odpowiednie normy i strefy obciążeń dla konstrukcji dachu, przy uwzględnieniu obciążeń związanych z pokryciem dachu (dachówka / balchodachówka) ..... Tylko, że to wszystko wykonuje już konkretny - producent dachu na etapie realizacji ! ! ! (ewentualnie w porozumieniu z architektem adaptującym) .

Lista autoryzowanych zakładów prefabrykacji z całej polski dostępna jest na stronie http://mitek.pl

W przypadku konkretnego zlecenia wszyscy producenci wykonują dokumentacje warsztatowo-wykonawczą bezpłatnie w ramach zamówienia (o ile mi wiadomo). Nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać jeden czy dwa telefony, z podanej listy (może od razu otrzymają Państwo satysfakcjonującą ofertę na realizacje).

W naszym projekcie Z24 - wiązary przedstawione są w formie projektu budowlanego, a nie wykonawczego i nie ma podstaw by twierdzić, że może to powodować jakieś komplikacje przy uzyskaniu pozwolenia na budowę.

Aby przybliżyć tą już powszechną technologię, napisaliśmy krótki artykuł na naszej stronie – gdzie można zapoznać się z podstawową wiedzą na temat konstrukcji wiązarowych

http://www.z500.pl/poradnik/15.html

W razie potrzeby służymy pomocą oraz w przypadku jakichkolwiek niezgodności deklarujemy (w ramach rękojmi) dokonanie wszelkich uzasadnionych poprawek lub uzupełnienia dokumentacji w zakresie "typowego" projektu budowlanego. A, co jest w zakresie adaptacji typowego projektu opisaliśmy na stronie http://www.z500.pl/dzial/adaptacja-projektu.html

Dziękuję za uspokojenie całej tej sytuacji. :p

"Burza" jak powstała koło tego tematu spowodowana była głównie moja niewiedzą o dachu z konstrukcją wiązarową.

Nadal nie jestem przekonana czy nie zmieniać tej konstrukcji na tradycyjną ale to już sprawa moja i projektanta, który będzie dokonywał adaptacji, bo jak rozumiem studio z500 bezpłatnie wyrazi zgodę na dokonanie takich przeróbek.

:wink: Cieszę się że ta sprawa została już wyjaśniona i mam nadzieję że dalsza współpraca ze biurem z500 będzie przebiegała pomyślnie. :D

Pozdrawiam z Bydgoszczy wszystkich sympatyków tego projektu oraz pracowników i klientów z500.

Dziękuję za uspokojenie całej tej sytuacji. :p

"Burza" jak powstała koło tego tematu spowodowana była głównie moja niewiedzą o dachu z konstrukcją wiązarową.

"Burza" wynikła w kwestii, jaką dokumentację o wiązarze dachowym powinien zawierać projekt architektoniczno-budowlany.

Nadal nie jestem przekonana czy nie zmieniać tej konstrukcji na tradycyjną ale to już sprawa moja i projektanta, który będzie dokonywał adaptacji, bo jak rozumiem studio z500 bezpłatnie wyrazi zgodę na dokonanie takich przeróbek.

No cóż, jeżeli ktoś szuka projekt domu parterowego z niewielką powierzchnią, to Z24 uważam za bardzo trafny wybór. Co do konstrukcji dachu to - jak piszesz - sprawa do przedyskutowania z projektantem. Wszystko zależy od upodobań, warunków terenowych i klimatycznych, cen, własnych materiałów, wykonawcy i/lub własnego wkładu w budowę itp.

Cieszę się że ta sprawa została już wyjaśniona i mam nadzieję że dalsza współpraca ze biurem z500 będzie przebiegała pomyślnie. :D .

Ja też się cieszę, że moja sprawa z biurem z500 została wyjaśniona, i mam taką samą nadzieję jak ty. Dziękuję z500 za powyższe wyjaśnienia i dodatkowe umieszczenie informacji o wiązarach na waszej stronie internetowej. Pozdrawiam

kszew

witam. Moja sytuacja coraz bardziej robi się kolorowa! :D

Firmy do których napisałam powoli przesyłają swoje wyceny dla tej konstrukcji dachu,a wystarczyły im rysunki szczegółowe dostępne na stronie z500.

Chyba ktoś z biura ich pogonił?!

Powiem szczerze jestem mile zaskoczona ceną. :wink:

Uważam że np.: 28.450+7%vat za ten dach łącznie z transportem i montażem to naprawdę niewiele(cieśla nie zrobi tego tak dokładnie jak Oni w fabryce).A cena jest jaszcze do zbicia... :lol:

Mam nadzieję kszew że po ciężkim początku dalej może być już tylko lepiej.

Pozdrawiam :wink:

• 2 weeks później...

Roboty ruszyły, humus zebrany, w przyszłym tygodniu kopiemy i zalewamy ławy !!!!! :lol:

Krzew jak tam pozwolenie na budowę ?

Dla zainteresowanych projrktem w miarę prac będę podawał ilości materiałów potrzenych do budowy tego domku. Jak ktoś jeszcze buduje niech zwryfikuje dane a jeżeli ktoś ma dalej zaawansowaną budowę niech poda dalsze wyliczenia. I tak :

- stal na ławy ok. 500kg.

- beton na ławy ok. 17 - 18 m3

- bloczki M6 ok. 1250 szt.

- cegła / pustaki na ściany nośne zewnętzrne i wewnętrzne - 190m2

Pozdrawiam.

dodaję po poście calvus że mam projekt z24 GL czyli z garażem

JareQ,

czy budujesz z24 z garazem czy wolnostojacy? Jak robisz dach wiazarowy, znalazles moze tania firme? Dzieki

calvus

Z garażem - oczywiście niewielkie zmiany jak każdy pewnie. O wiązarach nic nie podpowiem bo zmieniliśmy konstrukcję dachu na krokwiowo-płatwiową a to zupełnie co innego i nie ma co porównywać.

Kilka postów wcześniej (Czw, 10 Styczeń 2008 14:25) podałem linka do producenta który dostarcz dokumentację techniczną dachu dla tego projektu - ale z tego co wiem sporo sobie liczą - ktoś o tym pisał na tym forum.

O wiązarach może coś powie krzew z tego co wiem robił wyliczenia co do ilości drewna

Krzew jak tam pozwolenie na budowę ?

:( Kiepsko. Jeszcze nie mam warunków zabudowy. Pracownicy w gminie ruszają się jak muchy w smole :( . W między czasie gromadzę materiał budowlany i dopracowuję projekt.

A co do tematu problemu z wiązarami o czym wcześniej pisałem, to jednak przy pozwoleniu na budowę nie będzie z tym problemu (nie potrzeba pełnej dokumentacji).

O wiązarach może coś powie krzew z tego co wiem robił wyliczenia co do ilości drewna

Na wiązar dachowy (same kratownice) potrzeba niecałe 6 m3 drewna. Na wycenę wiązara od miejscowego producenta nie doczekałem się. Jedynie co powiedzieli, że dla dachów o podobnej rozpiętości poprzednim klientom wyceniali na ok. 20 tyś pln netto (bez dostawy i montażu). To sporo, dużo taniej wyjdzie konstrukcja tradycyjna.

Jednak wiązary dalej nie dają mi "spać" i myślę o zastosowaniu takowego, z którym cieśla sobie poradzi, ale o takim kształcie, aby zagospodarować trochę miejsca na poddaszu (adaptacja poddasza w późniejszych latach na wypadek potrzeby pomieszczeń)

Jareq, pisałeś o dociepleniu ścian zewnętrznych styropianem gr. 20cm. A jak masz rozwiązany temat docieplenia ścian fundamentowych? Bo dawać np. 16 cm XPS to za drogi interes :( .

Jareq, pisałeś o dociepleniu ścian zewnętrznych styropianem gr. 20cm. A jak masz rozwiązany temat docieplenia ścian fundamentowych? Bo dawać np. 16 cm XPS to za drogi interes :( .

Dlaczego 16 cm. ? Pytam się bo nie wiem czy jest jakis wymóg lub zasada żeby dawać na ściany fundamentowe 4cm. mniej niż na nośne ?

chciałem dać ok 10-12cm i raczej FS 20 - grunt mam sypki i piaszczysty więc kubełkowej też nie dam.

Co do wiązarów to pogadaj z cieślą a nie z firmą - jak jest dobry to zrobi bez problemu i wyjdzie pewnie o połowę taniej

clavus - podane ceny to sama robocizna ?

U mnie za ściany fundamentowwe, mury, komin, wieńce i belki ok 12 -13 tyś. ławy robimy sami. - ale nie buduje firma tylko polecony człowiek.

Dlaczego 16 cm. ? Pytam się bo nie wiem czy jest jakis wymóg lub zasada żeby dawać na ściany fundamentowe 4cm. mniej niż na nośne ?

chciałem dać ok 10-12cm i raczej FS 20 - grunt mam sypki i piaszczysty więc kubełkowej też nie dam.

Bo planuję ściany fundamentowe wylewane o gr. 24cm (tak samo grube jak ściana zewnętrzna). Jak do fundamentu dokleję 8 cm styropianu a do ściany 20 cm to robi mi się gzyms 12 cm, co bardzo brzydko będzie wyglądać. Gdyby dać do fundamentu 16 cm styropianu a na to płytki klinkierowe to mam wtedy gzyms tylko 2-3cm. Poszerzać fundament to raczej nieekonomiczne rozwiązanie; zamiast betonu to wolę dać styropian, tym bardziej, że myślę coś o dużym akumulatorze ciepła pod budynkiem.

Co do zwykłego styropianu EPS100 nie jestem przekonany, bo przy fundamencie mi nawilgnie i bardzo straci parametry nieprzepuszczalności ciepła. Może go zabezpieczyć folią? Jakieś pomysły?

Co do zwykłego styropianu EPS100 nie jestem przekonany, bo przy fundamencie mi nawilgnie i bardzo straci parametry nieprzepuszczalności ciepła. Może go zabezpieczyć folią? Jakieś pomysły?

tak pod tym względem najlepszy jest na pewno XPS ale drogi - więc na EPS100 żeby nie zniknął dają klej i dopiero izolację co podobno zabezpiecza styropian i zapobiega chłonięciu przez niego wody

Jareq napisz dokladnie ile materialow kupiles, czy masz zrobione dokladne wyliczenia, bo mi cos wychodzi wiecej bloczkow fundamentowych ok.1400, a ile porothermu kupiles, a co ze sciankami dzialowymi/ Dziekuje bardzo mi to pomoze

calvus

Zależy jakie wysokie są bloczki i jaka wysoka ma być ściana fundamentowa w projekcie 0,9m - teoretycznie powinno wystarczyć 6 warstw tylko że standardem jest już ich wysokość 12 cm . a nie 14 i rzeczywiście konieczna będzie pewnie jeszcze jedna warstwa więc pewnie domówię bloczków na 7 warstwę i wtedy ściana wyjdzie ok. 1m a ich ilość zamknie się w ilości bliskiej 1500 sztuk - 85mb x 2.5szt. na warstwę x 7 = 1487

porotermu kupiłem 190 m2 x 11szt = 2090 szt.

ścian działowych wychodzi mi ok. 52mb.

Są to wyliczenia po moich zmianach więc nie traktuj ich dosłownie

- a oto moje zmiany

http://img220.imageshack.us/img220/4756/rekudk3.th.jpg

Bardzo dziekuje za dane. A co to jest ten tajemniczy kwadrat w srodku domu i te linje czerwonei niebieskie. BTW. ja tez zwezilem wejscie do domu kosztem malego kibelka ktory wywalilem calkiem i mam wiekszy pokoj ok. 17 metrow. A z czego budujesz scianki dzialowe. tzn jaka grubosc cegly; ciagle mysle ze 8, 10cm to strasznie cienkie scianki wyjda, a 12cm. troche szkoda przestrzeni bo jeszcze tynk dojdzie.

calvus