Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z24 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiosna w pełni :D ale na forum jeszcze zima, mały ruch. Czyżby wszyscy podwinęli rękawy i ostro pracują przy budowie.

Jareq jak tam ściany, stoją? I czy możesz coś więcej napisać o dociepleniu ścian fundamentowych, bo właśnie jestem przed dokonaniem wyboru zakupy styropianu, XPS bardzo drogi, a EPS? podobno taki dawałeś, więc jak go zabezpieczyć? jak to wykonali Twoi fachowcy?

Ja myślę dać sporo styro w fundament 15-16cm , w dodatku będzie stanowił on szalunek "tracony". Zrobię sobie przez to dodatkowy duży magazyn ciepła pod budynkiem. Z obliczeń wyszło, że zaoszczędzę ok. 25% energii na ogrzewanie.

pozdrawiam

kszew

No i teraz o tym dopiero piszesz :evil: - super pomysł

ocieplenia ściany fundamentowej dopiero przede mną ale mam zamiar zrobic tak

- najpierw na ścianę dysperbit

- potem przyklejone będzie styropian ESP 10 -12 cm. ( oczywiście ze względu na koszty) "czarnym " klejem ( masa izolacyjna plackami )

- potem zatopiona siatka jak w standardowej ścianie na to jeszcze raz dysperbit i folia kubełkowa ( zamierzam wysokość 1,5m przeciąć na pół - do osłonięcia mam 65cm) do poziomu gruntu zakończona listwą od góry

- na izolacje pionową dałem papę termozgrzewalną wysunięta ok. 8 cm. na zewnątrz

- potem izolbet ( chyba K - jak stary lepik tylko na zimno )

- dalej poszła specjalna folia fundamentowa wysunięta ok 18cm. do środka budynku - na zakład z izolacją posadzki

niestety nie dałem foli na ławę ( sam nie wiem dla czego ) strasznie tego żałuje bo to żadne koszty ok 90zł. na cały dom :evil: :evil:

Ocieplenie zrobię za tydzień w ramach majowego wypoczynku 8)

A ściany rosną :lol:

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Czy to prawda, ze w pokojach widoczne sa belki poprzeczne na ktorych opiera sie strop? Wg. mnie zostana one zakryte plytami gipsowymy. Prosze o potwierdzenioe ludzi ktorzy juz buduja/owali.

calvus

Żeby schować belkę w salonie należałoby obniżyć sufit o 43 cm.( 35 cm. belka + 8 cm murłata ) od belek stropu - tak więc ta belka będzie raczej widoczna, podobnie z innymi belkami które mają po 30 cm + 8 cm. murłata.

Podsumowując, to moim zadaniem belki te będą widoczne - jak bardzo to zależy o ile obniży się sufit.

To co pozostanie po obniżeniu sufitu można okleić płytami z nidy lub innego materiału .

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Mam pytanie do osób , które budują lub zakupiły projekt Z24.

Czy zawiera on szczegółowe projekty instalacji wentylacyjnej, CO, elektrycznej ?

Czy przewidziane w "oryginale" instalacje są wystarczające do późniejszego "podłączenia" GWC, rekuperatora ?

Jestem "zielony" , więc proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Piotr

Juz kiedys pytalem ale niewiele osob sie wypowiedzialo; chodzi o to z czego buidowaliscie scianki dzialowe i jakiej grubosci. POczatkowo planowalem z DZ-220 ale one maja 9cm, potem z belitu 10cm, a ostatnio mysle o kratoce K3 12cm. Co myslicie o tym?

Również się zastanawiamy nad tym, ja jestem za płytami gipsowo kartonowymi - żona nie za bardzo ( chociaż obecnie cały dom mamy w nich zrobiony i nic się nie dzieje )

Witam wszystkich.

Mam pytanie do osób , które budują lub zakupiły projekt Z24.

Czy zawiera on szczegółowe projekty instalacji wentylacyjnej, CO, elektrycznej ?

Czy przewidziane w "oryginale" instalacje są wystarczające do późniejszego "podłączenia" GWC, rekuperatora ?

Jestem "zielony" , więc proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Piotr

Projekt zawiera rysunki instalacji wody i kanalizy, centralnego ogrzewania, elektryki, instalacji gazowej ( ale i tak trzeba zrobić nowy dla gazowni ). Jak pisaliśmy wcześniej nie zawiera natomiast pełnej dokumentacji wiązarów dachowych ( przynajmniej tak było w przypadku osób piszących na tym forum - które dosłano po telefonicznej interwencji )

Pytasz czy są one wystarczające? jeżeli nie robisz żadnych zmian to pewnie tak.

Co do wentylacji to żaden typowy projekt nie ma przewidzianej wentylacji mechanicznej tylko grawitacyjną tak więc jeżeli myślisz o rekuperatorze i GWC to trzeba zrobić projekty u specjalisty lub kombinować samemu :wink:

Pozdrawiam

Jareq: ja tez zmienilem konstrukcje dachu na krokwiowo platwiowa, czy moglby w zwiazku z tym podac mi ilosc drzewa jaka ci poszla w metrach szesciennych, a moze pamietasz jakie grubosci desek dawales? Bardzo mi to pomoze, dziekuje z gory. Aha, czy statales sie wygospodarowac srodek strychu na pokoik?

calvus

Właśnie po to zmienialiśmy konstrukcje dachu ( nie zmienialiśmy kształtu oraz nachyleń ) żeby kiedyś móc coś jeszcze zrobić na strychu, po zmianie konstrukcji dachu na krokwiowo płatwiową powierzchnia użytkowa do mojego wzrostu ( 180 :-? ) to jakieś 30 m2. więc spokojnie można tam zrobić spory pokoik :lol: nie licząc dalszych skosów.

Co do drewna to już gorsza sprawa, nam poszło go 15 m3.

najważniejsze przekroje

belki stropowe 20x10

krokwie 16x8

płatwie 14x14 i 16x16

pozdrawiam