mirabelka77 08.04.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Podbijam temat! Co tu tak cicho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorocia8 17.04.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witajcie!Czy ktoś z Was otrzymał już wycenę więźby prefabrykowanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 18.04.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Czy ktoś z Was otrzymał już wycenę więźby prefabrykowanej? W moim przypadku wyceny nie dostałem, ale telefonicznie otrzymałem informację, że wiązary dachowe będą kosztować ok. 25 tyś. zł netto bez montażu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 18.04.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 waldi-z24 Czy masz już postawione ścianki działowe? Pisałeś, że wiązar dachowy podparty jest na ścianach zewnętrznych, więc bardzo mnie ciekawi jak połączyłeś ścianki działowe z dolnym pasem wiązara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 21.04.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witajcie! Czy ktoś z Was otrzymał już wycenę więźby prefabrykowanej? 27.000 - 32. 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 24.04.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Wiosna w pełni ale na forum jeszcze zima, mały ruch. Czyżby wszyscy podwinęli rękawy i ostro pracują przy budowie. Jareq jak tam ściany, stoją? I czy możesz coś więcej napisać o dociepleniu ścian fundamentowych, bo właśnie jestem przed dokonaniem wyboru zakupy styropianu, XPS bardzo drogi, a EPS? podobno taki dawałeś, więc jak go zabezpieczyć? jak to wykonali Twoi fachowcy? Ja myślę dać sporo styro w fundament 15-16cm , w dodatku będzie stanowił on szalunek "tracony". Zrobię sobie przez to dodatkowy duży magazyn ciepła pod budynkiem. Z obliczeń wyszło, że zaoszczędzę ok. 25% energii na ogrzewanie. pozdrawiam kszew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 24.04.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 No i teraz o tym dopiero piszesz - super pomysł ocieplenia ściany fundamentowej dopiero przede mną ale mam zamiar zrobic tak - najpierw na ścianę dysperbit - potem przyklejone będzie styropian ESP 10 -12 cm. ( oczywiście ze względu na koszty) "czarnym " klejem ( masa izolacyjna plackami ) - potem zatopiona siatka jak w standardowej ścianie na to jeszcze raz dysperbit i folia kubełkowa ( zamierzam wysokość 1,5m przeciąć na pół - do osłonięcia mam 65cm) do poziomu gruntu zakończona listwą od góry - na izolacje pionową dałem papę termozgrzewalną wysunięta ok. 8 cm. na zewnątrz - potem izolbet ( chyba K - jak stary lepik tylko na zimno ) - dalej poszła specjalna folia fundamentowa wysunięta ok 18cm. do środka budynku - na zakład z izolacją posadzki niestety nie dałem foli na ławę ( sam nie wiem dla czego ) strasznie tego żałuje bo to żadne koszty ok 90zł. na cały dom Ocieplenie zrobię za tydzień w ramach majowego wypoczynku A ściany rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ep78 13.05.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 witam. Czy Buduje Ktoś może ten projekt Z24 z ogrzewaniem na ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 26.05.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Trochę cicho na forum wiec je podciągam zdjęciem http://img364.imageshack.us/img364/2268/p1030806vx7.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvus 14.06.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Czy to prawda, ze w pokojach widoczne sa belki poprzeczne na ktorych opiera sie strop? Wg. mnie zostana one zakryte plytami gipsowymy. Prosze o potwierdzenioe ludzi ktorzy juz buduja/owali. calvus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 15.06.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Czy to prawda, ze w pokojach widoczne sa belki poprzeczne na ktorych opiera sie strop? Wg. mnie zostana one zakryte plytami gipsowymy. Prosze o potwierdzenioe ludzi ktorzy juz buduja/owali. calvus Żeby schować belkę w salonie należałoby obniżyć sufit o 43 cm.( 35 cm. belka + 8 cm murłata ) od belek stropu - tak więc ta belka będzie raczej widoczna, podobnie z innymi belkami które mają po 30 cm + 8 cm. murłata. Podsumowując, to moim zadaniem belki te będą widoczne - jak bardzo to zależy o ile obniży się sufit. To co pozostanie po obniżeniu sufitu można okleić płytami z nidy lub innego materiału . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvus 18.06.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Dzieki za sluszne uwagi ktore potwierdzaja moje watpliwosci. Czy moga sie wypowiedziec ludzie ktorze juz zbudowali nasz domek, badz maja jakies fajne pomysly na sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvus 24.06.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Juz kiedys pytalem ale niewiele osob sie wypowiedzialo; chodzi o to z czego buidowaliscie scianki dzialowe i jakiej grubosci. POczatkowo planowalem z DZ-220 ale one maja 9cm, potem z belitu 10cm, a ostatnio mysle o kratoce K3 12cm. Co myslicie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkd 05.07.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Witam wszystkich. Mam pytanie do osób , które budują lub zakupiły projekt Z24. Czy zawiera on szczegółowe projekty instalacji wentylacyjnej, CO, elektrycznej ? Czy przewidziane w "oryginale" instalacje są wystarczające do późniejszego "podłączenia" GWC, rekuperatora ? Jestem "zielony" , więc proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 11.07.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Juz kiedys pytalem ale niewiele osob sie wypowiedzialo; chodzi o to z czego buidowaliscie scianki dzialowe i jakiej grubosci. POczatkowo planowalem z DZ-220 ale one maja 9cm, potem z belitu 10cm, a ostatnio mysle o kratoce K3 12cm. Co myslicie o tym? Również się zastanawiamy nad tym, ja jestem za płytami gipsowo kartonowymi - żona nie za bardzo ( chociaż obecnie cały dom mamy w nich zrobiony i nic się nie dzieje ) Witam wszystkich. Mam pytanie do osób , które budują lub zakupiły projekt Z24. Czy zawiera on szczegółowe projekty instalacji wentylacyjnej, CO, elektrycznej ? Czy przewidziane w "oryginale" instalacje są wystarczające do późniejszego "podłączenia" GWC, rekuperatora ? Jestem "zielony" , więc proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam Piotr Projekt zawiera rysunki instalacji wody i kanalizy, centralnego ogrzewania, elektryki, instalacji gazowej ( ale i tak trzeba zrobić nowy dla gazowni ). Jak pisaliśmy wcześniej nie zawiera natomiast pełnej dokumentacji wiązarów dachowych ( przynajmniej tak było w przypadku osób piszących na tym forum - które dosłano po telefonicznej interwencji ) Pytasz czy są one wystarczające? jeżeli nie robisz żadnych zmian to pewnie tak. Co do wentylacji to żaden typowy projekt nie ma przewidzianej wentylacji mechanicznej tylko grawitacyjną tak więc jeżeli myślisz o rekuperatorze i GWC to trzeba zrobić projekty u specjalisty lub kombinować samemu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkd 11.07.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Dzięki Jareq. Byłem przekonany, że projekt przewiduje went. mechaniczną - zmyliło mnie zdanie w opisie n.t. łatwości poprowadzenia kanałów wentyl. ... PozdrowieniaPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 12.07.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 To prawda jak strop jest drewniany więc łatwo tam poprowadzić kanały wentylacji lub DGP - piszą prawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvus 13.07.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Jareq: ja tez zmienilem konstrukcje dachu na krokwiowo platwiowa, czy moglby w zwiazku z tym podac mi ilosc drzewa jaka ci poszla w metrach szesciennych, a moze pamietasz jakie grubosci desek dawales? Bardzo mi to pomoze, dziekuje z gory. Aha, czy statales sie wygospodarowac srodek strychu na pokoik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 15.07.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 calvus Właśnie po to zmienialiśmy konstrukcje dachu ( nie zmienialiśmy kształtu oraz nachyleń ) żeby kiedyś móc coś jeszcze zrobić na strychu, po zmianie konstrukcji dachu na krokwiowo płatwiową powierzchnia użytkowa do mojego wzrostu ( 180 ) to jakieś 30 m2. więc spokojnie można tam zrobić spory pokoik nie licząc dalszych skosów. Co do drewna to już gorsza sprawa, nam poszło go 15 m3. najważniejsze przekroje belki stropowe 20x10 krokwie 16x8 płatwie 14x14 i 16x16 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvus 15.07.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 A jak w takim razie rozwiazales sprawe stropu , no i belek betonowych na ktorych jest on oparty i sa one widoczne w pokojach? Czy na dachu dawales pelne deskowanie czy tylko folie i dachowke na to?. Rozumiem ze dach ocieplales welna od wewnatrz? Dzieki za sugestie. calvus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts