Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z24 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

Ale cisza na forum :cry:

My zrobiliśmy tynki. Obecnie robię podłogę na strychu ( choć chyba nie można już tego nazwać strychem :lol: ) jak skończę to wkleję fotki co można " wyciągnąć " z poddasza tego domu 8)

Pozdrawiam wszystkich

ps. Napiszcie jak tam prace u Was - może forum się ponownie ożywi

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszyscy korzystają z dobrej pogody i ostro budują.

Ja przymierzam się do dachu.

Ostatnio myślałem o napisaniu postu streszczającego zalety i wady tego projektu, ale z braku czasu i chęci nie ma go jeszcze. A zanim go "sklecę", to może Ci, co są już dużo dalej w stadium budowy coś napiszą o tym.

pozdrawiam

Wyłazu jeszcze nie mam ale w planach będzie w korytarzyku ( pomiędzy kotłownia a łazienką ). Kominków wentylacyjnych nie będę miał ( wentylacja mechaniczna ) ale wszystkie bez problemu mógłbym umieścić za ścianką która powstała z podpór stropu ( tych bocznych ).

Wymiary pomieszczenia to:

- szerokość 8,15m. - po 4.00m. od tej dolnej podwaliny widocznej na zdjęciu

- długość 10,5m.

- nachylenia dachu jak w projekcie oryginalnym

- najniższy punkt to 75cm. najwyższego nie mierzyłem ale ok. 2,6m - tak wynika z projektu - bardziej istotne jest że ok. 2m od dolnej podwaliny na boki wysokość pomieszczenia ma ok. 180cm. - łączna powierzchnia podłogi to prawie 85m2 a do wysokości 1,8m wychodzi mi że powinno być coś pomiędzy 40-45m2.

pozdrawiam

• 2 months później...
Jareq, chyba masz racje w sumie.

Sprawa najwazniejsza dla tego projektu to STROP DREWNIANY. Zastana wiam sie nad klasyka betonowa...

zbudowalem ten dom rozciagniety o metr (projekt indywidualny) plus garaz.

strop lany beton, zbrojony z odeskowaniem kosztowal mnie 30000 zlotych z wlasna robocizna i odeskowaniem. Ponad miesiac pracy. Nie warto.

Drewniany prawdopodobnie bym zrobil w 2 tygodnie za cene nie wieksza niz 10000.

pozdrawiam

Moze i tani w budowie , ale dach drogi, podobno jeden gąsior do dachu kosztuje 17 zl i przy dachu czterospadowym tego jest duzo, powiedziano ,mi , ze koszt gąsiorów czasami przekracza koszt dachu. my jeszcze rozwazamy inny projekt LMB-47 z dwuspadowym dachem.Wstawilabym zdjecie domku ale nie wiem jak. pozdrawiam.

Rzeczywiscie, jeden gasior to okolo 16pln, gasior poczatkowy 60-70pln. dach drogi, nie ma sensu zaprzeczac. najtanszy oczywiscie jest dach dwuspadowy z max jedna kukawka i bez okien w dachu.

• 1 month później...

Hej!

Co tak ucichło na forum.

My jesteśmy prawie zdecydowani na ten projekt w wersji z garażem GL.

Czy jest ktoś kto zbudował bądź buduje dom ogrzewany ekogroszkiem?

My chcemy przenieść pomieszczenie gospodarcze do spiżarni i doprojektować komin. Czy to jest dobre rozwiązanie? Zapas opału przechowywany byłby w garażu, bądż pod dorobionym daszkiem z tyłu garażu.

Witam wszystkich przy okazji jako ze jestem tu poraz pierwszy.

Rowniez podoba nam sie ten projekt i mam pytanie do kszewa

Pierwotnie myslales o dostawieniu garazu do sciany przedniej przy kuchni ze wzgledu na waska dzialke. A pozniej piszesz ze garaz bedzie osobno, zarzuciles ten pomysl czy z z jakochs powodow jest niemozliwy do realizacji??

Pytam bo sam mam podobny problem z waska a dluga dzialka i kombinuje na wszystkie sposoby gdzie tu umiescic garaz na 2 auta a zeby nie byl on osobnym budynkiem (to ostatecznosc)

Podoba mi sie jeszcze z69 ale tam to garaz osobno byc musi obowiazkowo.

Bede wdzieczny za odpowiedz.

Witam Ghouscika

Zrezygnowałem z garażu przy ścianie od kuchni http://images22.fotosik.pl/186/9cb1fbeb9ed13614.jpg gdyż:

- dodatkowo dochodził projekt dachu,

- konstrukcja dachu bardziej skomplikowana, dochodził przez to również na dachu kosz. W zimie możliwe że przy wejściu zawiewało by śniegiem,

- wejście do budynku zacieniłoby się bardziej. Ja planowałem, że wjazd do garażu przebiegał będzie równolegle do ściany frontowej. Garaż musi mieć min. 6 m długości, żeby swobodnie umieścić samochód. Teraz bym to zrobił inaczej - wjazd do garażu naprzeciw kuchni.

- z garażu do budynku i tak musiałbym przechodzić przez podwórze.

- nieciekawy wygląd budynku z taką dobudówką.

Ale przez to teraz mam większe koszty, bo garaż oddzielnie :(

Jak planujesz garaż na 2 auta, to jest problem. Jak na 1 auto to można garaż dostawić do budynku z wjazdem naprzeciw kuchni. (Co ciekawe, to czytając dopiero Twój post zauważyłem taki wariant).

Pozdrawiam

kszew

Ja sie odezwe...

Czy ktokolwiek moglby mi powiedziec, ile wynosi koszt dachu przy modelu z garazem zlicowanym? Przerobilam juz dwa biliony projektow, do tego jednego wciaz wracam jak maniak, ale ze wzgl. na koszty planowalam wylacznie dach dwuspadowy. Jednak funkcjonalnosc tej Zetki przy malym metrazu jest chyba najlepsza (i ja mam fobie pt. okno w lazience byc musi - nawet nie wiecie, jaka sztuka jest znalezc projekt z garazem i lazieneczka z oknem).).

Pokazalam zdjecie poddasza Jarequa mojemu slubnemu i uznal, ze tyle mu wystarczy :) (my musimy miec bambetlownie, bez tego sie nie da), wiec musialabym przerobic konstrukcje dachu - czy moglibyscie zdradzic mi, ile Was takie "szalenstwo" kosztowalo? Zostawilibysmy strop drewniany, tylko na "przechowalni" nam zalezy.

Porownywalam Z 41 ktory jest b.podobny w ukladzie i dwuspadowka - moze wiec daloby sie i Z 24 pod dwuspadowym zamknac, tylko pytanie - czy warta skorka wyprawki. Moze koszta dachu wyszlyby rowne kosztom przeprojektowania?

Garaz niestety musialabym zwezic do 3,30 wewnatrz, bo mi inaczej domek na dzialke nie wejdzie, w WC zrobilabym pralnie i suszarnie, WC (jesli wogole) wydzielilabym czesciowo w miejscu pom. gospodarczego.

Okno kuchenne na srodek, rezygnacja z naroznego (szkoda, takie sliczne) i powiekszenie okna na scianie bocznej w sakonie lub wstawienie dwoch.

Juz nijak mi garderoba nie wyjdzie, no ale trudno... Gdyby dodatkowego WC nie robic, wowczas bardzo duza szafa by sie zmiescila.

wiec musialabym przerobic konstrukcje dachu - czy moglibyscie zdradzic mi, ile Was takie "szalenstwo" kosztowalo? Zostawilibysmy strop drewniany, tylko na "przechowalni" nam zalezy.

Porownywalam Z 41 ktory jest b.podobny w ukladzie i dwuspadowka - moze wiec daloby sie i Z 24 pod dwuspadowym zamknac, tylko pytanie - czy warta skorka wyprawki. Moze koszta dachu wyszlyby rowne kosztom przeprojektowania?

U nas koszt całego dachu ( z deskowaniem ) razem ze stropem to ok. 55 000

przy dachu dwuspadowym myślę że, można zaoszczędzić spokojnie 6-7 m3 więźby i pewnie sporo na dachówce ( mniejsza powierzchnia i mniej odpadów ).

pozdrawiam

m3 wiezby to mniej wiecej ile? 700-1000 zl? (bylam na targach, tam takie ceny, ale moze wlasnym sumptem wychodzi taniej).

Czyli rzad wielkosci oszczednosci bylby ok 5-7 tysiecy czy raczej blizej 10ciu?

Trzeba wziac pod uwage budowe szczytow, ale to chyba nie bylby az taki straszny koszt...

Te 55 tys to sa koszta li tylko materialow, czy wlacznie z robocizna?

A jak wyglada kwestia stropu drewnianego? Ktos zmienial na monolit? Bo mi Dziewczyny-Parterowki na watku krzycza, ze nigdy wiecej drewniany, zebym robila zelbet.

Czy ktos sie orientuje, jakim kosztem byloby przeprojektowanie dachu? tak circa-about.

Jareq, Ty zmieniales konstrukcje dachu, orientujesz sie, jaki to moze byc rzad wielkosci (projekt)?

Nie mam na tym etapie zielonego pojecia, jakiego fachowca spytac, zeby odpowiedzial zgodnie z rzeczywistpscia, a nie zyczeniowo :(

A jak wyglada kwestia stropu drewnianego? Ktos zmienial na monolit? Bo mi Dziewczyny-Parterowki na watku krzycza, ze nigdy wiecej drewniany, zebym robila zelbet.

Ze stropem żelbetowym jest projekt Z84.

Czy ktos sie orientuje, jakim kosztem byloby przeprojektowanie dachu? tak circa-about.

Różnie, zalezy jakiego projektanta znajdziesz. Ale może to nawet przekroczyć koszt zakupu typowego projektu :(.

pozdrawiam

kszew

Zagladam tu i zagladam i jest mi troche przykro...

Na innych watkach budowlanych az sie gotuje od wymiany idei i pomyslow, a tutaj tak cichutko...

zy tak malo osob jest zainteresowanych tym projektem, tak malo ludzi go buduje??

Czy jest tak doskonaly, czy wrecz przeciwnie?

Wrzuce tutaj moje pomysly na temat "poprawek" domku, moze ktos z budujacych bedzie mial konkretne uwagi.

Pod koniec tygodnia spotykam sie z kierbudzikiem, mam nadzieje, podpowie dodatkowe rozwiazania.

Czy na tym etapie budowy na ktorym jestescie, juz zrobilibyscie cos inaczej, czy jednak nie?

Czy stan surowy zamkniety za 150 tys mam szanse zbudowac? (a jeszcze lepiej mniej ;))

I moje Zetki:

http://cavalierworld.home.pl/wlasne/elewacja.jpg

http://cavalierworld.home.pl/wlasne/elewacja2.jpg

http://cavalierworld.home.pl/wlasne/last_version.jpg

lub inna nieco wersja parteru:

http://cavalierworld.home.pl/wlasne/poprawka2.jpg

Z tego co widac to jest "wyrownanie" sciany frontowej, zmiany w rozlozeniu okien (zastanawiam sie jeszcze nad dodaniem w pokoiku frontowym malego okna na scianie "garazowej", okienko w lazience oczywiscie tez jest), zwezenie garazu podyktowane WZ i manewry lazienkowo-pralniowe.