Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie skomplikowane więc pewnie nikt nie pomoże...

Kretes

Recommended Posts

Działka którą chcę kupić leży przy drodze prywatnej (o szer. 4.5 m). Jest to wąska działka (16.5 m.) przylegająca swoim dłuższym bokiem do drogi. W projekcie planu zagospodarowania ta droga ma być zamieniona w gminną czyli szerszą. Inni mieszkańcy przy tej drodze nie zgadzają się na taką zmianę (obcięło by im po ok. 2 m terenu i skasowało ogrodzenia), oprotestowali już jeden projekt planu (sprzed roku) ale w drugim (gotowym na wiosnę 2007) ponownie proponuje się tu drogę gminną.

I teraz pytanie nr.1 - czy jeśli wniosek przejdzie i droga powstanie to podstawową wytyczną w wytyczaniu mojego przyszłego budynku będzie odległość 6m od nowej drogi, czy linia istniejących już domów (ok. 3m od takiej poszerzonej drogi). Jeśli 6m to na 16.5 m szerokości nie zostanie mi miejsca na dom...

pytanie nr. 2 - jak długo można oprotestowywać tego typu plany i jak to wpływa na IWZ (pani w gminie powiedziała że wnioski IWZ będą wstrzymane aż do zatwierdzenia planu ale plan będzie znowu oprotestowany...i tak w kółko?) Czy np. jeśli plan nie zostanie zatwierdzony, rozpatruje się wnioski do IWZ(w gminie nie chcą mi odpowiedzieć...)?

Może skomplikowane i głupawe pytania ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na forum a w gminie niestety brak informacji. Za każdą opinię będę wdzięczny

Pozdrawiam

Ja mam taki przypadek, że mogę budować się tylko w 35 m od drogi, ale 3 m od drogi ma być przeznaczone na drogę miejską (będą poszerzać) oczywiście nie za darmo im to dam. Więc granica budowy przesuwa się o 38 m także teraz mam 38 metrów od drogi plac budowy a dalej to już teren zieleni.

Czyli jak by było u ciebie tak jak u mnie to zastaje ci wolniutki paseczek.

ad. 1 - Jeśli wejdzie plan to podstawą będą ustalenia w nim zawarte. Nie musi powstać droga, żeby już ograniczyć twoje możliwości budowy. Wystarczy że jest stosowny zapis w planie.

ad.2 - Oprotestowywanie może trwać baaardzo długo. U mnie np. już 8 lat. Wnioski o wzizt mogą być zawieszone na maximum 12 miesięcy więc jesli w tym czasie plan nie wchodzi to gmina ma obowiązek wydać decyzję o wzizt.

W twoim przypadku najlepiej jest:

1. złożyć niezwłocznie wniosek o wzizt (nie dać sobie wcisnąć kitu, że "się nie składa")

2. Po wyłożeniu planu do wglądu (pilnuj terminu!) złożyć protest i przepchnąć go przez wszystkie instancje.

3. Po 12 miesiącach zgłosić się po wzizt i od razu napisać skargę na opieszałość

4. Po otrzymaniu wzizt natychmiast wystąpić o pozwolenie na budowę (najlepiej trzymać przygotowane wszystkie dokumenty)

5. Zacząć budowę przed uprawomocnieniem się planu.

A moze po prostu poszukaj innej działki :)

Okres oczekiwania na decyzje odgórne jest długi a przez ten czas w innym miejscu miałbys juz domek postawiony i mieszkałbyś na swoim :D

Czasami niektórych przepisów jak i zachowań urzedników człowiek nie jest w stanie przewidzieć więc lepiej kiedy człowiek wie na czym stoi :)

Pozdrawiam :lol: