kofi 12.06.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Ma, ale nie lakierował.A kupiłaś już tę deskę? Bo, jeśli nie, to może jest dostępna jakaś bardziej połyskliwa.Rzeczywiście, moja niespecjalnie błyszczy, ale i tak jest śliska, nie wiem, co byłoby, gdyby była polakierowana błyszczącym lakierem. Myję Ajaxem, albo Pronto do drewna, raczej mało skoncentrowanym. Barlinek ma też swoje środki do mycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
znafca 12.06.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 witam ... ... Podobno jest już wstępnie lakierowana ... 1. podobno deskę barlinecką można kupić już fabrycznie lakierowaną albo lakierem matowym albo lakierem o wysokim połysku albo nawet olejowaną olejem naturalnym 2. podobno by uzyskać połysk na powierzchni matowej stosuje sie nabłyszczacze 3. podobno im wyższy połysk tym bardziej widać wszelkie zanieczyszczenia i zadrapania 4. podobno nikt nie lakieruje deski barlineckej - jeśli się komuś zniszczy albo znudzi to wymienia na kolejną 5. podobno są środki zabezpieczające podłogi przed szkodliwym działaniem mokrej ścierki np sekura 6. podobno większość producentów w tym i barlinek ma w swojej ofercie odpowiednie środki do codziennej pielęgnacji 7. podobno w materiałach reklamowych można przeczytać kilka ciekawych informacji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaArka 17.06.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 CO POWIECIE NA TEN TEMAT, MILO BY BYLO ZOBACZYC REALIZACJE PROSIMY:) !! http://www.barlinek.com.pl/?page=deskabarlinecka_katalog_life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ragara 14.07.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Prosze o rade jaki lakier zastosowac na deske barlinecka w salonie (tyle wiem o tej podlodze: zostaje nam po poprzedniej wlascicielce). Bedzie cyklinowana. Firma proponuje Domalux Classic (polmat). Zalezy mi, zeby podloga przetrwala w dobrym stanie dluuugie lata przy dosyc ostrym uzytkowaniu. Czy to jest najlepszy lakier do tego celu? Bede wdzieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ragara 15.07.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 OK. W takim razie moze ktos wie, jak sie porownuja Domalux Classic i Super? Czy Super jest Super? I czy jest bardziej wytrzymaly np. od Bony Traffic czy Hertz Lacka albo Berger Seidel Uno, o ktorym tu bylo na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 15.07.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Domalux Classic jest zwykłym chemicznym lakierem. Zalecanym tylko do domu, na normalne niekomercyjne obciążenie (a to oznacza, że cudów nie oczekujemy). Domalux Super jest już lepszy od poprzednika ale nadal ma trochę brakuje, aby było naprawdę super. Istotne przy nakładaniu jakiegokolwiek Domaluxa: przestrzeganie czasu karencji. Czyli o co chodzi? Karencja w tym wypadku oznacza czas, który upłynął od dnia zakończenia lakierowania do dnia obciążenia powierzchni/początku użytkowania. Domalux zaleca okres minimalny karencji na poziomie 5-7 dni. Porównania z lakierami Bona Traffic i Berger-Siedle UNO raczej Domalux nie wytrzymuje. Tu mamy do czynienia w pełni z komercyjnymi rozwiązaniami (czyli nie tylko mieszkaniówka ale i obiekty użyteczności publicznej). A w tym wypadku lakiery muszą być zdecydowanie mocniejsze. Pomijająć fakt lakierowania, przy desce barlineckiej bardziej oczekuję na efekty cyklinowania/szlifowania. Bo jeżeli jest to podłoga pływająca a maszyny będą standartowe i na dodatek parkieciarz nie ma doświadczenia... ...może być niezły zonk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ragara 15.07.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Bardzo dziekuje. To bede celowala na Bone Traffic albo B-S Uno. Za to zaniepokoilo mnie to: Pomijająć fakt lakierowania, przy desce barlineckiej bardziej oczekuję na efekty cyklinowania/szlifowania. Bo jeżeli jest to podłoga pływająca a maszyny będą standartowe i na dodatek parkieciarz nie ma doświadczenia... ...może być niezły zonk. Znaczy podloge diabli moga wziac? (Czy parkieciarza?) Fachowca nie znam: znaleziony na webie, ale o to czy podloga plywa nie pytal, co jak rozumiem swiadczy niezbyt dobrze. Inna rzecz, ze ja tez sie tego musze dowiedziec. Dzieki jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analena 15.07.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Pływająca - czyli nie jest przyklejona do podłoża klejem, tylko po prostu...położona:))) Na piance izolacyjnej. Co znaczy, że może ją zdemontować nawet dziecko:)))Jak sobie wyobrażam wjeżdżającą na to cykliniarkę to widzę fruwające dechy po całym mieszkaniu... s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dana13 17.07.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Czy nowo położoną deskę barlinecką, jeszcze nie użytkowaną można polakierować dodatkowo którymś polecanym przez Was lakierem? Czy jest też konieczne zmatowienie powierzchni czy można to zrobic bezpośrednio, ile razy?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ragara 17.07.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Tego niestety nie wiem. Za to wiem juz, ze u mnie podloga plywajaca jest. Fachowiec wymruczal do telefonu, ze ok i mu nie przeszkadza, a Bona Traffic tez mu lezy, ale nie chcial wchodzic w szczegoly, szczegolnie ze w tle chyba wlasnie cyklinowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia81 06.08.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Czy deska barlinecka przyklejona do posadzki też wydaje przy chodzeniu taki głuchy dżwięk jak panele laminowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plzws 07.08.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Czy deska barlinecka przyklejona do posadzki też wydaje przy chodzeniu taki głuchy dżwięk jak panele laminowane? NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 12.08.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Zakładam nowy wątek bo czas mnie pili, a na innym brak reakcji na moje pytanie Rozważam albo układanie parkietu, albo gotowych elementów z wierzchnią warstwą drewnianą - jak w temacie. Mój małż chce szybko i sprawnie (np. barlinek klejony do wylewki), ale zupełnie nie mamy kogo zapytać o doświadczenia tj. trwałość i użytkowanie takiej podłogi. Będę wdzięczna za wszelkie wasze sugestie i opinie. pozdrawiam Patsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 12.08.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Witam Cię W mieszkaniu mam od kilku lat połozoną deske barlinecką-buk, w pokojach. Natomiast w nowym domu napewno tego nie położę. Otóż -szybko powstały wgniecenia np.po kółkach od krzeseł(moze dlatego,że buk jest dość miękki?) -powstały spore szczeliny -natomiast najgorsza rzecz jaka sie trafiła-to po ok.2 miesiacach od położenia,w domu huknęło okropnie,długo nie wiedzieliśmy co się stało.Aż okazało się,że jedna z desek musiała być felerna,wygięła się i to spowodowało,że na pewnej przestrzeni podłoga nieco się podniosła.Dodam,że zostały ZACHOWANE DYLATACJE!podłoga po położeniu trzymała idealny poziom.Znajomy który zajmuje się różnymi pracami wykończeniowymi,stwierdził że jeżeli są trzy warstwy drewna,ułozone w róznych kierunkach,kazda z nich może miec inną wrazliwość na wilgotność to może do tego dojść. Poniewaz podłoga nie jest tania,w nowym domu nie zaryzykuję położenia deski barlineckiej.Pomijam sprawę lakierowania.Po kilku latach naturalny połysk z lekka zniknął, polakierowaliśmy deski i jest tak sobie. W domu zdecyduję się na panele-mniej kłopotliwe,jak sie znudzą to wymienię na nowe(mam juz takowe upatrzone-dąb palony lub orzech Kronopolu). Takie są moje doświadczenia Pozdrawiam Bogusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 13.08.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Bogusiu, dziękuję Ci za informacje. Mam nadzieję, że inni Forumowicze także napiszą mi coś o swoich spostrzeżeniach, choćby w kilku słowach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 14.08.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 I ja się przyłącze do tego wątku- lepiej deski typu barlineckiej czy jednak parkiet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.08.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Też mam ( a właściwie miałam) ten dylamat. Ale zamówiłam już finish parkiet ( żeby było szybko). Deski barlinieckiej nie polecał mi mój kierbud ( ma od kilku lat w swoim mieszkaniu). Finish parkiet kliei się do podłogi jak klasyczny parkiet. Nie mogę wypowiedzieć się na temat doświdczeń - bo ich jeszcze nie mam. W poprzednim mieszkaniu miałam zwykłe panele ( nawet nie drewniane). Byłam zadowolona, tylko trochę stukały Mam nadzieję że podjęłam słuszną decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 16.08.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Betsi,a jaki parkiet zamówiłaś?Czym sie kierowałaś dokonując wyboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.08.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Robin2 Zamówiłam Finish parkiet od producenta z Nowego Miasta Lubawskiego. Czym się kierowałam? Szukałam czegoś czego nie trzeba cyklinować przed położeniem i lakierować ( zależy mi na czasie) a byłoby z drewna, które w przyszłości będzie można wycyklinować i odnowić. Warstwa drewna w tym parkiecie to 6mm czyli można cyklinować do 3 razy ( myślę, że na min 20 lat starczy). Opinie na temat deski barlinieckiej słyszałam nienajlepsze. Sprzedawca w sklepie do którego trafiłam pierwszym razem w poszukiwaniu czegoś na podłogi, był tak profesjonalny i uprzejmy że to też myślę zaważyło na mojej decyzji. Mam nadzieję, że parkieciaż którego mi polecił do układania tej podłogi będzie równie profesjonalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 19.08.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 A ja jednak wybrałam parkiet, tak tradycyjnie. Jakoś tak i cena mnie przekonała (1/3 niższa niż gotowy finishparkiet) i fakt, że drewno to jednak drewno. O desce też słyszałam nie najlepsze opinie od kilku osób - m.in, że lubi się rozsychać, a jej warstwy - sklejka, drewno - mogą być nierówne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts