KonradJot 09.01.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 tak czy inaczej deska barlinecka to lipa, porównując podłogę położoną jako pływająca i przyklejoną do podłoża betonowego bądź płyty OSB , powiem jedno z doświadczenia - mam w mieszkaniu-pływająca do D. Znacznie lepiej jest jak jest przyklejona do podłoża,ale nic to nie zmieni jeśli jak poprzednik pisał pod cienką warstwą drewna jest podkład świerkowy bądź sosnowy. Ślady wgnieceń są widoczne już w przypadku gdy upadnie średniej wielkości resora metalowy dziecka. W domu na pewno będzie parkiet i deska lita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zww 10.01.2009 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 [bwiesiekz:[/b] Co do deski barlineckiej mam odmienne zdanie, po raz pierwszy położyłem ją we własnym mieszkaniu w 1988r, cztery lata temy po raz drugi zainstalowałem podłogę barlinecką w domu, jestem bardzo zadowolony z deski barlineckiej ponieważ spełnia wszystkie moje oczekiwania, jest precyzyjnie obrobiona i lakier jest wysokiej jakości. BARDZO POLECAM PODŁOGĘ BARLINECKĄ. Podłóg drewnianychnie kupuje się w marketach, tylko w autoryzowanych punktach sprzedaży. W marketach sprzedawcy nic o nich nie wiedzą. Nie szuka się odadów poprodukcyjnych, tylko kupuje pirwszy gatunek. Sęki są naturalną cechą drewna i dodają uroku. Jeżeli chodzi o wgniotki, to na rynku nie ma podłóg z drewna które wytrzymają punktowe naciski przekraczające dopuszczalne normy dla danego gatunku drewna. Meble należy podkleić filcem i nie ma problemu, a o drewno na podłodze trzeba dbać, w innym przypadku najlepiej położyć panele ac-5, lub położyć podłogę ze stali lub tytanu, napewo się nie wgniecie, może ktoś takie podłogi wykonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oola 12.01.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 no to mnie zasmuciła wiadomosc o desce barlineckiej, gdyz bardzo nam sie podobała. a teraz bedziemy musieli sie zastanowic czy warto :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zww 13.01.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 najdroższe w chapelu...3 mm drewna za 60zeta dla mnie nie jest to warte nawet 15 zł z metra.. powyższy pogląd wynika z niewiedzy. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby kupić sobie plastik na tekturze, tzw panel podłogowy. Można go kupić już za 10zł/m2 pozdrawiam sedecznie i życzę długotrwałego urzytkowania takij podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 14.01.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 jakiego rodzaju niewiedzy na jaki temat??... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.01.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 [bwiesiekz:[/b] Co do deski barlineckiej mam odmienne zdanie, po raz pierwszy położyłem ją we własnym mieszkaniu w 1988r, cztery lata temy po raz drugi zainstalowałem podłogę barlinecką w domu, jestem bardzo zadowolony z deski barlineckiej ponieważ spełnia wszystkie moje oczekiwania, jest precyzyjnie obrobiona i lakier jest wysokiej jakości. BARDZO POLECAM PODŁOGĘ BARLINECKĄ. Podłóg drewnianychnie kupuje się w marketach, tylko w autoryzowanych punktach sprzedaży. W marketach sprzedawcy nic o nich nie wiedzą. Nie szuka się odadów poprodukcyjnych, tylko kupuje pirwszy gatunek. Sęki są naturalną cechą drewna i dodają uroku. Jeżeli chodzi o wgniotki, to na rynku nie ma podłóg z drewna które wytrzymają punktowe naciski przekraczające dopuszczalne normy dla danego gatunku drewna. Meble należy podkleić filcem i nie ma problemu, a o drewno na podłodze trzeba dbać, w innym przypadku najlepiej położyć panele ac-5, lub położyć podłogę ze stali lub tytanu, napewo się nie wgniecie, może ktoś takie podłogi wykonuje. Nikt temu co piszesz nie zaprzecza. Jednak ciągle nie chcecie mówic o trwałosci takiej deski. Mozliwościach renowacji deski barlineckiej posiadającej 3mm grubosci warstwę użytkową. Nieumiejetne i nieostrożne cyklinowanie takiej warstwy czyni ją -co już pisałem- produktem delikatnie mówiąc niepełnowartosciowym. Jest zasadą, że drewno klejone na sklejce sosnowej czy płycie stolarskiej musi miec minimum 2mm. Ta grubosc przy zachowaniu duzych środków ostrozności utrzyma tak cienkie drewno w miarę w stabilnej formie. Cały czas jest mowa nie o wyglądzie tylko o trwałości (żywotności) tego i jemu podobnych produktów. Trwałośc/żywotnośc to właśnie grubośc warstwy użytkowej. Napewno żywotnosci nie daje te marne 3mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alektyc 14.01.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Ja użytkuję deskę barlinecką od 4 miesięcy i to był najgorszy wybór w moim nowym domu. Niestety nie wytrzymuje użytkowania 3 osób w tym jednej dwuletniej. A profilaktycznie nawet mamy podklejone wszystkie większe zabawki dziecka oprócz mebli. Rysuje się, s a liczne wgniecenia np. po krześle do biurka na kółkach. A najgorsze to puchnie na łaczeniach nawet przy najmniejszej rozlanej ilości płynu (zaczyna tak po około 3 minutach). Niestety nie mogę dziecku związać rąk i często się coś wyleje. Generalnie czekam aż ją wymienię na zwykłe panele lub parkiet przy dobrych wiatrach. To będzie napewno nie później niż przy pierwszym malowaniu ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.01.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Ja użytkuję deskę barlinecką od 4 miesięcy i to był najgorszy wybór w moim nowym domu. Niestety nie wytrzymuje użytkowania 3 osób w tym jednej dwuletniej. A profilaktycznie nawet mamy podklejone wszystkie większe zabawki dziecka oprócz mebli. Rysuje się, s a liczne wgniecenia np. po krześle do biurka na kółkach. A najgorsze to puchnie na łaczeniach nawet przy najmniejszej rozlanej ilości płynu (zaczyna tak po około 3 minutach). Niestety nie mogę dziecku związać rąk i często się coś wyleje. Generalnie czekam aż ją wymienię na zwykłe panele lub parkiet przy dobrych wiatrach. To będzie napewno nie później niż przy pierwszym malowaniu ścian. W twoim przypadku panele przy częstym rozllewaniuj przez dzieciaczka napojów byłyby jeszcze czymś gorszym. Drewno napuchnie a potem się skurczy. Laminat niestety pozostanie napuchnięty. Życ nie martwic się za parę lat szlifowac nie cyklinowac. Położyc olej lub 4 warstwy lakieru włącznie z podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 18.01.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 W domu na pewno będzie parkiet i deska lita a jezeli ta deske lita rozcielibysmy na dwie warstwy wierzchnia 6 mm i spodnia poprzecznie przyklejona to było by zle ,nie oceniajmy wszystkich desek warstwowych jednakowo ,barlinek musi byc cienki na wierzchu i w objetosci bo musi trzymac cene dobra dla przecietnego polaka,ale sa deski warstwowe w których sie nie oszczedza drewna i maja 6 mm na wierzchu i 15 mm spodniej warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owka1 16.02.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam! mam dylemat jeśli chodzi o podłogę w salonie. Na forum czytałam dość złe opinię o tej desce (rysuje się itp.)Proszę o wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 16.02.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 ja mam jesion i jak na razie nie ryzuje się nic a nic mimo kilku "testów" zrobionych zupełnie niechcący....mnie się osobiście jesion podoba, wygląda dość naturalnie drewniano i nie odbarwia się od słońca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZABRA 16.02.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Wypowiedzi na forum są "naszymi opiniami" Ja mam deskę (dąb) od 5 prawie lat i - mówiąc krótko - masakra. Jedynie w miejscach, gdzie się nie chodzi, jest ok. Ale są to też niestety miejsca, których nie widać. Szkoda pieniędzy! I nerwów po paru latach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerbera17 26.02.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Mamy deskę barlinecką - dąb czerwony od 3,5 lat. Strasznie się porysowała, pod pufami, fotelami to juz katastrofa. Nie wspomne juz o krzesłach przy stole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 14.03.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Odgrzewam kotleta, i ponawiam pytanie, czy ktoś ma taką podłogę? Jeśli tak to jak się sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika73 14.03.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Do niedawna również byłam zwolennikiem deski, ale jak zobaczyłam parkiet ułożony właśnie tak jak panele (czyli wszystkie klepki "biegną" równolegle) i okazało się, że koszt robocizny razem z materiałem wyniósł 100 pln / m2 to nie chcę już ani deski barlineckiej ani tym bardziej paneli.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZABRA 14.03.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 O desce było już sporo na forum - wpisz do wyszukiwarki i pilnie przeczytaj, bo deski są drogie, a opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.n.k.a. 14.03.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 witamproszę o informację co poponujecie zamiast deski barlineckiej. Zastanawiam sie nad finish parkiet...jakich producentow polecacie zamiast barlinka (czytalam duzo opinii i nie wiem juz co wybrac) pozdrawiamanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondi10 14.03.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Mam tali z Baltic Wood, na podłodze wygląda pięknie. Dziś umyłem ją z budowlanego kurzu i akurat słońce padało na podłogę. Któryś z forumowych parkieciarzy napisał, że dla niego w tali odbija się cały świat. Coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 15.03.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Mam pytanie. Czy ktoś robił podłogę z deski barlineckiej ? Czy nadaje się do salonu - ile lat wytrzyma bez cyklinowania ? Zakładam, że można ją położyć samemu i da się połączyć z terakotą w przedpokoju bez dodatkowej wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 20.03.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Poszukaj na forum. Jest np taki temat "deska barlinecka - bubel" Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts