many747 14.08.2009 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Widzę i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że jak dla mnie panele okazały się słusznym rozwiązaniem.Dziękować wszechmocnemu "googlu" ze jest i że natrafiłem na te posty ,bardzo szybko przekonało mnie to co przeczytałem iż "deska" nie jest dla mnie.Mam panele i się ciesze jak na razie przynajmniej.A już parę rzeczy lądowało na podłodze ,jakoś ze spokojem podnosiłem to co spadło ,nie martwiąc się że zostanie ślad .Jak dla mnie 8mm i AC4 wystarcza.Pozdrawiam i.......miłego "użytkowania "deski":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno Wątpliwy 15.08.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Pozdrawiam i.......miłego "użytkowania "deski" Na parapetówy Panie będą przychodzić obowiązkowo w szpilkach. Nie mogę się już doczekać kładzenia normalnych paneli AC4. Barlinek trafi do kominka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika80 15.08.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam! Jak dobrze że trafiłam na ten wątek!!! U nas miała być deska barlinecka na 100 % od początku budowy teraz na 100 % deski nie będzie Tylko co wybrać w zamian ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 15.08.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Po prostu deske. Bez dopisku " barlinecka"Za takie pieniadze jak opisał Bruno ( 199 zl /m2 ) mozna bez problemu miec normalna litą deskę.Owszem , dojdą troche wyzsze koszty montazu niż panelu ( chemia plus drozsza robocizna ) ale mysle iz warto to doplacic za produkt naprawde dlugowieczny i nieporownywalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stilla 15.08.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam! Jak dobrze że trafiłam na ten wątek!!! U nas miała być deska barlinecka na 100 % od początku budowy teraz na 100 % deski nie będzie Tylko co wybrać w zamian ??? Zdecydowanie panele, chyba że masz dużo kasy to wtedy deska lita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno Wątpliwy 15.08.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Kiedy objęta 30 letnią gwarancją barlinecka deska ( sorry za sarkazm ale nie mogę sie powstrzymać ) się zużyje na tyle, że już nie będę mógł na nią patrzeć - czyli max za dwa lata, położę jak najlepszej jakości panele do salonu. Kidey dzieci podrosną pomyślimy o prawdziwej desce.Na marginesie, jakiej grubości są prawdziwe lite deski i co ew. polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 16.08.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Przeroznej grubosci najtrwalsza i najpopularniejsza to 22jka z 10mm warstwa uzytkowa drewna. szer od 90mm do 200mm ja optymalnie ..montuje wymiar 22/14/mix dl. 600-2000mm badz 22/90/mix dl 600-2000mm..producentow bardzo wielu ja biore od tych malutkich prywatnych..badz sam robie..zalezy od ilosci. ceny od 115zł do 300zł zalezy jaka klasa i jaki element..(dab -jesion)Pozdrawiam P.S szkoda mi ciebie pisałem w tym watku nie raz i nie dwa ze to badziew..i nie jestes sam narzniety w butelke.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 16.08.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Stilla - ciekawa teoria ze " deski jak sie ma za duzo kasy" Czyli niby wyrzucanie pieniedzy?Panele jedynie maja sens gdy jest to najtanszy szmelc , moze za 20 zl/m2wiecej za tekture z naklejonym papierem z nadrukiej drewna nie warto dawac , bo kupujac panele za blisko 100 zl zblizamy sie do ceny parkietuNawet przy takich pnelach za 20 zl i podejsciu ze jakby cos to sie je za kilak lat zmieni trzeba pomyslec i przeliczyc jeszcze jedno : za kilka lat znowu zrobienie w domu balaganu , remont , przenoszenie mebli , stracony czas , sprzatanie po remoncie , itd , itp.Czyli panele za 20 zl a zadymy z tego powodu o wiele wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.08.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Kiedy objęta 30 letnią gwarancją barlinecka deska ( sorry za sarkazm ale nie mogę sie powstrzymać ) się zużyje na tyle, że już nie będę mógł na nią patrzeć - czyli max za dwa lata, położę jak najlepszej jakości panele do salonu. Kidey dzieci podrosną pomyślimy o prawdziwej desce. Na marginesie, jakiej grubości są prawdziwe lite deski i co ew. polecacie ? Nikt z was nie pyta firmy -producenta na co jest ta 30 letnia gwarancja. Nikt z was nie otrzymał wskazówek (pisemnych) na temat prawidłowego pielęgnowania tej posadzki? Nikt nie wskazał jakich należy używać środków? 30 lat gwarancji jest na przetarcie warstwy użytkowej o grubości 3,6mm. Reszta zapomnijcie. Albo używacie złych środków albo odpowiednie środki używacie źle. Klimat nieodpowiedni, za często przeprowadzana pielęgnacja lub zbyt rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarte 18.08.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 dzięki za ten temat. Teraz wiem, ze na 100% nie kupię Deski Barlineckiej, choć początkowo miałam taki zamiar i dodatkowo będę ją wszystkim znajomym budującym się odradzać ( a jest ich sporo). Skoro nie potrafią dbać o klienta to niech ich tracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewosek 18.08.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 pytanie do naszych fachowców: jarekkur i ghost34: nie wiem czy padła tu opinia na temat podłóg warstwowych DLH (być może przeoczyłam), więc pytam: co o nich sądzicie? Zaznaczam, że potrzebuję podłogi na ogrzewanie podłogowe. Pan w sklepie z wyrobami z drewna polecał właśnie te podłogi mimo, że miał też w ofercie droższe np. Karelia, ale twierdził, że DLH właśnie przez to, że jest dwu- a nie trzy- warstwowa, będzie lepsza na ogrzewanie podłogowe. Pan raczej wiedział, co mówi, bo to nie był byle sklep, ale prowadzony przez osoby, które raczej znają się na drewnie.Mimo wszystko chciałabym usłyszeć zdanie innych. Macie jakieś doświadczenie z DLH? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biała_ 18.08.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Stilla - [...] Panele jedynie maja sens gdy jest to najtanszy szmelc , moze za 20 zl/m2 wiecej za tekture z naklejonym papierem z nadrukiej drewna nie warto dawac , bo kupujac panele za blisko 100 zl zblizamy sie do ceny parkietu [...] mam zamiar kupić do pokoju dziennego w domu parterowym panele firmy alloc, ac5 w cenie lekko ponad 100 zł, w planach małe dzieci w tymże domu i nadzieja na utrzymanie się paneli we względnie dobrym stanie przez okres ok. 10-15 lat (12 już lat leżą panele Pergo u znajomych i nadal wyglądają świetnie, przeżyły m.in. samochodziki i rowerki dzieciaków). później jak zdrowie i fundusze pozwolą może przyjdzie czas na deskę olejowaną. odnosząc się do tego co wielu z Was pisze o panelach proszę o opinię czy naprawdę nie warto wydawać tych pieniędzy na te panele? p.s. w rodzinnym domu mam 30-letni parkiet, którego cyklinowanie jest prawdziwą katorgą dla domowników. owszem parkiet jest piękny, ale gdyby nie dywany, zbyt często trzeba by było się nastawiać na jego odnowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.08.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 pytanie do naszych fachowców: jarekkur i ghost34: nie wiem czy padła tu opinia na temat podłóg warstwowych DLH (być może przeoczyłam), więc pytam: co o nich sądzicie? Zaznaczam, że potrzebuję podłogi na ogrzewanie podłogowe. Pan w sklepie z wyrobami z drewna polecał właśnie te podłogi mimo, że miał też w ofercie droższe np. Karelia, ale twierdził, że DLH właśnie przez to, że jest dwu- a nie trzy- warstwowa, będzie lepsza na ogrzewanie podłogowe. Pan raczej wiedział, co mówi, bo to nie był byle sklep, ale prowadzony przez osoby, które raczej znają się na drewnie. Mimo wszystko chciałabym usłyszeć zdanie innych. Macie jakieś doświadczenie z DLH? Trójwarstwowe są stabilniejsze. Dwuwarstwowe maja mniejszy opór przenikania ciepła. Jest on jednak nieznaczny w porównaniu z trójwarstwową deską. Tobie nie wolno przegrzewać podłogówki maksymalna temperatura to 27C w silne mrozy i to na krótko. Na stałe zimą temperatura deski nie powinna przekraczać 24C. Ważna jest też wilgotność nad posadzką (40-50%). Nigdy i na długo poniżej 35%. Mogą być problemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.08.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 i rzecz najwazniejsza w warstwowkach jak dla mnie ile maja warstwy uzytkowej drewna jesli powyzej 5mm jest ok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.08.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 i rzecz najwazniejsza w warstwowkach jak dla mnie ile maja warstwy uzytkowej drewna jesli powyzej 5mm jest ok.. Grubość warstwy użytkowej, ot tego należy zacząć poszukiwanie materiału na posadzkę. Nie dość, że to to ma tylko jedyne, marne 3,2mm drewna szlachetnego, to konstrukcja zatrzasków nie pozwala na montowanie ze sobą desek w odwróconej kolejności. Na przykład klejenie do podłoża rozpoczęte na środku pomieszczenia. Zatrzaski nieobrobione z wyłamanymi elementami, szorstkie nie pozwalają na montaż od strony długiego pióra, które musi wejść pod deskę poprzedzającą. Jeden wielki cyrk. Praca rusza po obcięciu tego pióra. A szkoda. W innych rozwiazaniach np. Kaehrs, Berg & Berg, Karelia, Haro, Parky jakoś można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewosek 20.08.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 i rzecz najwazniejsza w warstwowkach jak dla mnie ile maja warstwy uzytkowej drewna jesli powyzej 5mm jest ok.. Grubość warstwy użytkowej, ot tego należy zacząć poszukiwanie materiału na posadzkę. Nie dość, że to to ma tylko jedyne, marne 3,2mm drewna szlachetnego, to konstrukcja zatrzasków nie pozwala na montowanie ze sobą desek w odwróconej kolejności. Na przykład klejenie do podłoża rozpoczęte na środku pomieszczenia. Zatrzaski nieobrobione z wyłamanymi elementami, szorstkie nie pozwalają na montaż od strony długiego pióra, które musi wejść pod deskę poprzedzającą. Jeden wielki cyrk. Praca rusza po obcięciu tego pióra. A szkoda. W innych rozwiazaniach np. Kaehrs, Berg & Berg, Karelia, Haro, Parky jakoś można... jarekkur, piszesz o DLH? Ma 3.2mm? Na stronie i wg. sprzedawcy około 5mm. A z tymi zatrzaskami mnie zaskoczyłeś - oglądałam i nie wyglądały źle, były gładkie i nic wyłamanego nie zauważyłam... Hmmm. Chyba, że piszesz ogólnie na co zwrócić uwagę, a nie o DLH. ZGŁUPIAŁAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 20.08.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 witam hmmm zamiast glupiec okresl jaka to deska daj jakas karte tech badz specyfikacje tej deski bo to jak podejrzewam wcale nie warstwowka..tylko zapewne lita klejonka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewosek 20.08.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 to nie jest lita klejonka, bo warstwa konstrukcyjna składała się z wąskich deseczek w poprzek warstwy użytkowej.Rozumiem, że bezpośredniego doświadczenia z tym produktem nie mieliście? Muszę jeszcze zobaczyć finishparkiet, ale tam cena nieco wyższa 60-70 zł różnicy na metrze... ale może warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 20.08.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 podaj choc producenta i nazwe produktu nie wiadomo do czegoz sie odnosic:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.08.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 i rzecz najwazniejsza w warstwowkach jak dla mnie ile maja warstwy uzytkowej drewna jesli powyzej 5mm jest ok.. Grubość warstwy użytkowej, ot tego należy zacząć poszukiwanie materiału na posadzkę. Nie dość, że to to ma tylko jedyne, marne 3,2mm drewna szlachetnego, to konstrukcja zatrzasków nie pozwala na montowanie ze sobą desek w odwróconej kolejności. Na przykład klejenie do podłoża rozpoczęte na środku pomieszczenia. Zatrzaski nieobrobione z wyłamanymi elementami, szorstkie nie pozwalają na montaż od strony długiego pióra, które musi wejść pod deskę poprzedzającą. Jeden wielki cyrk. Praca rusza po obcięciu tego pióra. A szkoda. W innych rozwiazaniach np. Kaehrs, Berg & Berg, Karelia, Haro, Parky jakoś można... jarekkur, piszesz o DLH? Ma 3.2mm? Na stronie i wg. sprzedawcy około 5mm. A z tymi zatrzaskami mnie zaskoczyłeś - oglądałam i nie wyglądały źle, były gładkie i nic wyłamanego nie zauważyłam... Hmmm. Chyba, że piszesz ogólnie na co zwrócić uwagę, a nie o DLH. ZGŁUPIAŁAM Piszę o desce barlineckiej czyli producencie takowej z Barlinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts