Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PANELE drewniane, deska barlinecka - producenci, układanie, wzory, realizacje, opinie

Turner

Recommended Posts

sam nie wiem czego oczekiwac - ale zapytam

ostatnio w OBI zobaczylem tzw "deske barlinecka" czyli 3 warstwowke z 3,6 mm uzytkowego - ale z baltic wooda w cenie 69 zl m2 jakis dab niby

- i teraz -

patrzac na cenny innych wyrobow tego typu - cz oni zaczeli konkurowac cenowo z panelami?

czy jakims kosztem udalo im sie obnizyc ceny - gorsza jakosc???

sledzac to forum - nasuwa mi sie wniosek ze za takie pieniadze jest to calkiem fajana alternatywa dla paneli

tzn - drewno vs plastik

(oczywiscie zdaje sobie sprawe z zalet i wad obu rozwiazan)

duch pisal ze tego typu artykuly sa dla niego warte 15 zl/m2 - potem 30 zl/m2 -

teraz nie jest to juz sto kilkadziesiat zlotch -tylko niecale 70 -

duchu ,wiec moze warto :)

dodatkowo co sadzcie o jakosci surowego parkietu z tegoz tez OBI w cenie 49zl m2 (dab 16x56x300 mm co stak bylo)

jak sie to ma do cen z innych zrodel (a takze jakosci)?

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się nad panelami, ale drewnianymi.

No, ale jakby nie patrzeć to jednak dość droga impreza.

Te, które mi się spodobały w "KOMFORCIE" kosztowały 399 zł / m2.

Były też tańsze, które wpadły mi w oko i kosztowały o połowę taniej - 199 zł / m2.

Dębowe, lakierowane.

Pytanie, czy takie panele drewniane warte są swojej ceny ?

Proszę o Wasze opinie odnośnie ich zalet i wad.

Zastanawiam się nad panelami, ale drewnianymi.

No, ale jakby nie patrzeć to jednak dość droga impreza.

Te, które mi się spodobały w "KOMFORCIE" kosztowały 399 zł / m2.

Były też tańsze, które wpadły mi w oko i kosztowały o połowę taniej - 199 zł / m2.

Dębowe, lakierowane.

Pytanie, czy takie panele drewniane warte są swojej ceny ?

Proszę o Wasze opinie odnośnie ich zalet i wad.

A jakie to panele wybrałeś za 400zł/m2?? Ja jak szukałem drewna dla siebie, to Kahrs jednolamelowy był tańszy. Może poszukaj w innych źródłach aniżeli Komfort.

A czy jest warto?? wiele osób Ci powie, że w tych cenach to lepiej dać normalny parkiet. I ja bym się też do nich skłaniał.

Dzięki Jarekkur:) A powiedz mi mam jakieś szansę z nimi wygrać? Może wiesz coś więcej na ten temat? Bo ciągnie mi się to juz pół roku, odrzucili reklamację i teraz olewają Rzecznika Praw Konsumenckich. A ile bierze taki rzeczoznawca? Orientujesz się?

Te po 400 zł produkowane są w Szwecji.

Te za 200 zł produkowane w Chinach.

Oba rodzaje to dąb lakierowany.

Nie ma nazw producentów, produkowane i sprzedawane są chyba pod marką "KOMFORT".

Cóż, naprawdę są przepiękne.

Parkiet chyba nie wchodzi w grę - u mnie sama podłogówka.

Podobno z dwojga złego ( parkiet czy panele ) lepiej wybrać panele.

Parkiet jest za gruby.

Niby są tacy ( nawet tu na FM ), co mają parkiet przy ogrzewaniu podłogowym, ale dogłębnie wertując wszystkie wątki na FM i męcząc wielu znawców tematu wysnuwa się wniosek, że jeśli już koniecznie drewno... to jednak raczej panele ( są cieńsze i lepiej przewodzą ciepło ).

Kurczę, może jeszcze gdzieś indziej się rozejrzę za tymi panelami.

Myślisz, że te z "KOMFORTU" są drogie ?

:-?

Dzięki Jarekkur:) A powiedz mi mam jakieś szansę z nimi wygrać? Może wiesz coś więcej na ten temat? Bo ciągnie mi się to juz pół roku, odrzucili reklamację i teraz olewają Rzecznika Praw Konsumenckich. A ile bierze taki rzeczoznawca? Orientujesz się?

Około 800,00zł/netto wzwyż - zależnie od nakładu pracy i czasu.? Nie wiem jak w Katowicach.

Jezeli chodzi o szansę napewno nie bez sądu. Kosztuje i wymaga nawet kilkuletniej cierpliwości zanim zapadnie werdykt.

Robiłem opinię jako biegły na deskę barlinecką gdzie sprawa toczy się od 2006 roku.

to już czwarty rok się toczy sprawa.... że tak powiem - masakra!... zdaję sobie sprawę z tego, że bez sądu ani rusz w tym przypadku... no nic, zobaczymy co uda mi się zdziałać w sprawie mojego barlinka, jeszcze raz dzięki za podpowiedź, odezwe jak sprawa znowu ruszy z miejsca:)

A czy ktoś z Was położył u siebie litą deskę dębową z Barlinka? Widziałam ją wczoraj w trzech wersjach cenowych i wizualnie nie jest źle. Grubość to chyba 180 mm. A może forumowi specjaliści mieli styczność z tym produktem? :-)

Wymarzony orzech amerykański chyba sobie daruję. Przepiękne lite dechy Parador to koszt od 420 PLN w gorę. :cry:

a ja polecam dechy lite, super wygląd i bardzo dobrze się sprawują. Mm w domu zwierzyniec i przy 2 psach i 4 kotach nic złego się nie dzieje - podłogi mam postarzane , olejowoskowane.

http://img709.imageshack.us/img709/2344/50506133.jpg

a i cena nie była kosmiczna.

a ja polecam dechy lite, super wygląd i bardzo dobrze się sprawują. Mm w domu zwierzyniec i przy 2 psach i 4 kotach nic złego się nie dzieje - podłogi mam postarzane , olejowoskowane.

http://img709.imageshack.us/img709/2344/50506133.jpg

a i cena nie była kosmiczna.

Najbardziej praktyczne rozwiązanie dla miłośników natury. Gratuluję wyboru i pozdrawiam.

dzięki za miłe słowa , w drugim pokoju mam całkiem ciemne i jeszcze bardziej "zniszczone", niestety na ciemnej bardziej widać zabrudzenia ale też jest sliczna. Myślę , że takie "stare" dechy to idealne wyjście, faktycznie zero stresu jeśli chodzi o zarysowania, ale też nie wszyscy lubią taki rustykalny klimat.

Witam,

Przeczytałam tysiące postów na temat podłóg, ale nie znalazłam odpowiedzi. Czy ktoś ma olejowany barlinek? Jak bardzo jest uciążliwa pielęgnacja? Czy polecane przez producenta preparaty się sprawdzają? Jakie wrażenia z użytkowania?

Rozważam olejowany dąb, klejony do podłoża, na ogrzewanie podłogowe.