Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PANELE drewniane, deska barlinecka - producenci, układanie, wzory, realizacje, opinie

Turner

Recommended Posts

Właśnie zakupiliśmu 72 m 2 deski barlineckiej jesion famili 1- lamela. Przestrzegam wszyskich naiwnych - takich jak ja -zdjęcia tej rodzaju deski na stronie i we wszystkich folderach nie oddają prawdziwych kolorów (bogatej palety barw, jak określa producent) jakie mogą Was zaskoczyć w opakowaniach. Nasze, przeszły najśmielsze oczekiwania. Każda paczka ma swój własny kolor, niemożliwy do połączenia z następnym !!! Oczywiście o reklamcji nie mamy co marzyć. Sprzedawca proponuje nam zwrot 50% wartości. Deska barlinecka to nasz życiowy błąd !!!

A czy to nie jest taka uroda jesionu, że jest baaaardzo zróżnicowany i łaciaty? Zobacz zdjęcia jesionowych podłóg w dziennikach budowy ( np. Nefer). Widziałam kiedyś jesion biały, specjalnie selekcjonowany, ale to by było zaznaczone w nazwie. Wystarczy że wymieszacie kilka(naście) paczek przy kładzeniu i będzie OK. Gdybyście kupili litą deskę byłby ten sam problem.

to spojrz w dziennik majki :)

Jesion jak widać jesionowi nierówny, ten prawie jednokolorowy, czy specjalnie go zamawiali? Nie będę dyskutować, bo nie mam doświadczenia z jesionem - u mnie podłoga może być w dowolnym kolorze, pod warunkiem, że będzie to dąb :wink:

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

efekt jest bardzo trwały poniewaz owa woda (hydrowhite 2K czyli nadtlenek wodoru) wzera sie w fugi i drewno dosyc gleboko..

co do deba niestety nie wybieli..trzebaby go zarem potraktowac jesli ma byc bielone pod lakier czy olej lub innego systemu..

aby miec naturalny kolor deba ..,nie zolty to w zyciu zadna chemia na bazie rozpuszczalnikow tylko na wodzie..najlepszy efekt daje bona naturale czy produkty loby..z protectem uv..badz nc egzotengrunt(podklad) z nawierzchniowy)apu-2

u nas jest wiele wlasnie zoltych debow..poniewaz sa lakierowane najtanszym smierdzacym badziewiem..bo niby twarde i niby tanie..a to bzdura jest.. pozdro.

Niestety muszę przyznać racje że deska berlinecka to bubel.. mamy (na szczęscie) położona ją tylko w pokoju gościnnym i mały kawałek na klatce schodowej... (na szczęscie ze względu na koszty nie połozyliśmy jej we wszystkich pokojach :)) rysuje się, wgniata... jest do D. jednym słowem.. :((

juz lepiej kupić droższe panele.. chociaż i te tańsze sa lepsze od "berlinki"

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam

Mam pytanie odnośnie deski barlinieckiej BKL. Znalazłam taką na alegro i tak się zastanawiam czy zaryzykować i kupić. Piszą że jak kupisz 10-20% więcej to bez problemu ułożysz ładną podłogę ale czy tak jest naprawdę. Jeśli ktoś układał w swoim domu to serdecznie proszę o opinię czy warto kupić. Cena jest kusząca ale sama nie wiem. Pozdrawiam serdecznie proszę o info.

• 2 weeks później...

Witam!

Krótkie pytanie - (przeczytałem wszyskie za/przeciw) - :

koszt deski barclick grab - 56zl/m

warto kupić czy lepiej w tej cenie nabyć panele?

(taki mam budżet- do 60zl/m więc inne opcje odpadają raczej)

z góry dziękuję za podpowiedzi.

nie badzo we wcześniejszych postach widzę odpowiedz na pytanie: co lpsze do 60zl - deska barlinecka czy panele.

Polecane są podłogi przewyższające taki budżet...

To tylko od Ciebie zależy, od Twojego gustu i wymagań co do podłogi. Ja bym nie miała problemu, mając do wyboru prawdziwe drewno i naklejone zdjęcie drewna pokryte laminatem ( zimne w dotyku), w dodatku w podobnej cenie...

• 5 weeks później...

Wszystko zależy, gdzie deska była kupowana, jeśli była w Obi, Leroy, bądź innym dziadostwie, to tak jak kupować jogurt w biedronce i dziwić się, ze wodą podjeżdża...Pozatym często sprzedają deskę BKL która jest w innym wymiarze od standardowego, ale klienci nie są zorientowani i nawet nie wiedzą że ten towar nie ma żadnej gwarancji...tak to jest, jak chce się zaoszczędzić koszta, kosztem jakości towaru:bash:..Może i Barlinek ma podpisaną umowę z marketami na informowanie klienta, ze towar jest innej klasy niż w małych oficjalnych punktach sprzedaży..ale wyobrażacie sobie, żeby koło desek stał kolo:cool: i każdemu mówił - to jest gorszy towar, gorzej wykończony, z odpadów???więc najpierw zastanówcie się, co chcecie, czy cenę, czy jakość a unikniecie nieporozumień i dodatkowych wydatków..ot tyle ...:D

Kodzik - niestety deska do 60zł, to kiepska deska. ale ja podobnie jak basia z lasu wolałabym kiepską deskę, od nawet niekiepskich paneli:)Wolisz iść do lasu na spacer, czy popatrzeć sobie na fototapetę??

Edytowane przez glouu

Mam teraz u siebie panele laminowane. Nigdy więcej. Koleżanka ma barlinka, też z tych tańszych i - fakt faktem- porysowany niemiłosiernie ale jaka to radosć chodzić po nim boso czy w skarpetkach. Wolałabym porysowane, ciepłe drewno niż zimny laminat. Jeżeli masz dom do mieszkania a nie do oglądania to bierz tego graba.