Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PANELE drewniane, deska barlinecka - producenci, układanie, wzory, realizacje, opinie

Turner

Recommended Posts

Proszę o informację dot. nieco innego parametru,niż poruszane powyżej:

Jaka jest dopuszczalna krzywizna podłogi pod parkiet, deskę etc.Myśle tu zwłaszcza o elementach klejonych do podłoża.

Mam podłogówkę, warstwa jastrychu wyrównana samopoziomującą, ale mimo wszystko pod poziomicą widzę jakieś doły:(

Dopuszcza się zgodnie z wytycznymi Instytutu Techniki Budowlanej z roku 2006 nierówności osiągające maksimum 3mm na długości 2m.

Według normy DIN 18356 4mm na długości 1m. Ta norma jest często zalecana prze producentów chemii budowlanej z Niemiec i Austrii czasami i innych.

Czy masę szpachlową samorozlewną wylano po wykonaniu pomiarów wilgotności podłoża cementowego? Masy szpachlowe wylewa się na suche podłoża! Podłoże cementowe powinno zostać pozbawione cienkiej skorupy na powierzchni podłoża! Czy podłoże było solidnie szlifowane? Czy podłoże przed wylaniem masy było przez miesiąc lub dłużej odpowiednio (dla usunięcia z niego wilgoci) wygrzewane? Czy zastosowano grunt przed wylaniem masy szpachlowej? Jakie jest grube główne podłoże? Kiedy było wylewane? Co będzie ułożone na ogrzewaniu podłogowym?.

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dopuszcza się zgodnie z wytycznymi Instytutu Techniki Budowlanej z roku 2006 nierówności osiągające maksimum 3mm na długości 2m.

Według normy DIN 18356 4mm na długości 1m.

Bardziej bym wolał opinie praktyków, nie normę:-)

Czy masę szpachlową samorozlewną wylano po wykonaniu pomiarów wilgotności podłoża cementowego?

Nie

Czy podłoże było solidnie szlifowane?

Nie

Czy podłoże przed wylaniem masy było przez miesiąc lub dłużej odpowiednio (dla usunięcia z niego wilgoci) wygrzewane?

Tak

Czy zastosowano grunt przed wylaniem masy szpachlowej?

Tak

Jakie jest grube główne podłoże?

6-7cm

Kiedy było wylewane?

Ze 4 miesiące przed masa samopozom.

Co będzie ułożone na ogrzewaniu podłogowym?.

I terakota (po obrzeżach) czyli nie problem, a centralnie dechy.

I tu pojawia się problem- tektura i jakieś ""barlinki" lub klejenie.Stąd pytanie o ew nierówności

Nie

Nie

Tak

Tak

6-7cm

I tu pojawia się problem- tektura i jakieś ""barlinki" lub klejenie.Stąd pytanie o ew nierówności

Wielkości normatywne wynikają zarówno z teorii jak i z praktyki i przez nią są często modyfikowane. W Twoim przypadku niezbędne będzie indywidualne uzgodnienie, o czym poniżej.

Proponuję;

1- sprawdzić jakość wysuszenia posadzki.

2- w przypadku właściwej wilgotności zamontować podłogę ceramiczną uwzględniając grubość podłogi drewnianej + klej 1mm + grubość masy wyrównującej zależna od jej rodzaju z odniesieniem do najwyższego punktu posadzki.

3- wyrównać wewnętrzną część posadki, przyjmując za odniesienie płaszczyznę płytek zainstalowanych na obrzeżach podłogi, z uwzględnieniem grubości podłogi + klej 1mm.

4- dosuszyć masę wyrównawczą.

5- zainstalować /kleić do posadzki/ deski dwu lub trójwarstwowe.

Moim zdaniem jest to praktyczne rozwiązanie dające równą płaszczyznę podłodze jak i bezpieczne mocowanie.

Posadzki po pierwszym wyrównywaniu masami wyrównawczymi w istotny sposób ograniczają zastosowanie desek z drewna litego szczególnie w przypadku podłóg ogrzewanych /naprężenia w drewnie/. Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet
Uzupełnienie

1- sprawdzić jakość wysuszenia posadzki.

IMO jest ok, zrobiłem ją w listopadzie, w styczniu uruchomiłem podłogówkę

3- wyrównać wewnętrzną część posadki, przyjmując za odniesienie płaszczyznę płytek zainstalowanych na obrzeżach podłogi, z uwzględnieniem grubości podłogi + klej 1mm.

B. dobry pomysł- dzięki:)

Posadzki po pierwszym wyrównywaniu masami wyrównawczymi w istotny sposób ograniczają zastosowanie desek z drewna litego szczególnie w przypadku podłóg ogrzewanych /naprężenia w drewnie/. Pozdrawiam.

Dlaczego tak twierdzisz?

Czy środek pod dechy ponownie wyrównywać masą samopoziomującą czy czymś innym?

Uzyskanie tych 2-3mm krzywizn wydaje mi się wręcz niemożliwe:-\

IMO jest ok, zrobiłem ją w listopadzie, w styczniu uruchomiłem podłogówkę

B. dobry pomysł- dzięki:)

Dlaczego tak twierdzisz?

Czy środek pod dechy ponownie wyrównywać masą samopoziomującą czy czymś innym?

Uzyskanie tych 2-3mm krzywizn wydaje mi się wręcz niemożliwe:-\

Wszystko jest możliwe, tylko trzeba pomyśleć.

Do powtórnego wyrównania, a głównie jednakowego zróżnicowania płaszczyzn /poziomów/ przygotuj sobie odpowiedni przyrząd.

Weż przynajmniej 2m łatę aluminiową z oczkiem poziomu i przytwierdż do niej listwę drewnianą wysuniętą o ok. 20cm względem czoła tej łaty a przesuniętą równolegle względem strony bazowej o wielkość równą grubości deski + 1mm. Opierając wysuniętą częścią listwy o krawędż płytek, przy rozkładaniu masy uzyskasz tę samą różnicę poziomów. Z kolei określając punkty podparcia masz możliwość ustalenia poziomu a manewrując promieniście łatą wypracujesz płaszczyznę pewnego wycinka koła Twojej posadzki. Powtarzanie z przesuwaniem tych czynności pozwoli na przygotowanie potrzebnej Ci płaszczyzny w bliskim tego słowa znaczeniu. Może to trochę skomplikowane ale przy dobrej orientacji technicznej poradzisz sobie.

Do szpachlowania użyj masy samopoziomującej pod parkiet do cienkowarstwowego nakładania. Zastosuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Masy szpachlowe takie lub inne mają niższą wytrzymałość na odrywanie-ścinanie od dobrze wykonanej posadzki betonowej, stąd zalecenie stosowania desek warstwowych tworzących mniejsze naprężenia na styku z posadzką.

Jeśli koniecznie chcesz zastosować deski lite to możesz zastosować matę przeciwprężną ale to szerszy temat. Pozdrawiam.

Nie

Nie

Tak

Tak

6-7cm

4 miesiące przed masą szpachlową samorozlewną! A kiedy w takim razie była wylewana masa samorozlewna?

Norma jest wskazówką praktyczną a nie teoretyczną.

Jeżeli podłoże nie było sprawdzone na zawartość wilgoci, to panowie popełnili błąd. Wylewki samorozlewne wylewa się na suche podłoże. W tym przypadku 1,5CM%. Jeżeli w podłożu jest wilgoć przekraczająca podaną wielkość to wylewka będzie przyjmowała wilgoć z podłoża. Taki stan może trwać bardzo długo zależnie od wilgotności podłoża.

Sprawa następna. Podłoże nie zostało zeszlifowane. Istnieje z dużą dozą pewności, że na powierzchni podłoża znajdowała się cienka skorupa twardzieli, która wstrzymuje schnięcie podłoża do tego jest niechłonna co powoduje, że woda z wylewki samorozlewnej nie jest pochłaniana przez podłoże. Reasumując: wilgotne podłoże, twardziel na jego powierzchni i woda, która pozostała w wylewce w nadmiarze może spowodować, że jest ona słabsza niż zakłada producent. Problem też w tym co będzie podczas sezonu grzewczego z podłogą? Ja osobiście zanim położyłbym drewno wygrzewałbym podłoże jak długo to tylko możliwe. Powinieneś znaleźć firmę, która dokona solidnego

pomiaru wilgotnośći. podkład masz 6-7cm gruby. Rury z wodą leżą na głębokości 4 cm. Są ekrany termiczne, które położone na ogrzewaniu podłogowym po jego włączeniu pokażą jak przebiegaja rury. Po ustaleniu ich położenia można dokonać pomiaru CM-ką, lub pobrać materiał do pomiaru wago-suszarką. Jest przyrząd o nazwie DNS 812, którym można mierzyć wilgotność bez wykuwania dziur w podłożu.

• 2 weeks później...

Dwa dni temu parkieciarz położył mi w mieszkaniu 50m2 deski barlineckiej, trzy lamelowej, orzech amerykański(180pln/m2), klejona do podłagi. Kładł ją tylko przez dwa dni( piątek i sobote). W niedziele poszliśmy sprawdzic jak wyglada podłoga i na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało super. Ale jak zaczeliśmy sie przyglądac, zauważyliśmy małe róznice poziomów na krótszych łączeniach deski, nie występują wszędzie ( mniej wiecej 4/5 łączeń na pomieszczenie). Przesuwając palcem jest bardzo wyczuwalna różnica. Wydawało nam się, ze przy położeniu deski barlineckiej podłoga powinna być prawie idealnie gładka.Bardzo nam się to nie podoba i boimi się ze wystarczy przesunąć mebel albo lekko zahaczyć nogą i deska bedzie się strzępić. Jeszcze nie podpisaliśmy protokołu odbioru i mam pytanie czy mogę to zareklamowac? i czy są jakies realne sposoby aby tą róznice zniwelowac tak aby nie było konieczności zrywania podłogi. Boję sie ze parkieciarz bedzie próbował mi wmiawiac ze tak się zdarza i to jest norma. Proszę o podpowiedz jak mam z nim rozmawiać i co można z tym ewentualnie zrobić?

P.S. Parkieciarz był ogólnie polecany i wydawał się dobrym fachowcem (kładzie tez podłogi renesansowe). Jeszcze go nie skreślam bo moze sam znajdzie jakies rozsądne rozwiązanie i przyzna ze jest coś nie tak. No ale wątpie zeby chiał wymieniac za własne środki podłogę za 12 tyś.

Przestające krawędzie są przypisane podłogom gotowym w mniejszym lub większym stopniu, zależnie od producenta. Często dla zamaskowania różnicy w płaszczyznach stosuje się fazowanie krawędzi. Parkieciarza można winić jedynie za brak informacji o właściwościach gotowców przed przystąpieniem do montażu. Pozdrawiam.

Dwa dni temu parkieciarz położył mi w mieszkaniu 50m2 deski barlineckiej, trzy lamelowej, orzech amerykański(180pln/m2), klejona do podłagi. Kładł ją tylko przez dwa dni( piątek i sobote). W niedziele poszliśmy sprawdzic jak wyglada podłoga i na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało super. Ale jak zaczeliśmy sie przyglądac, zauważyliśmy małe róznice poziomów na krótszych łączeniach deski, nie występują wszędzie ( mniej wiecej 4/5 łączeń na pomieszczenie). Przesuwając palcem jest bardzo wyczuwalna różnica. Wydawało nam się, ze przy położeniu deski barlineckiej podłoga powinna być prawie idealnie gładka.Bardzo nam się to nie podoba i boimi się ze wystarczy przesunąć mebel albo lekko zahaczyć nogą i deska bedzie się strzępić. Jeszcze nie podpisaliśmy protokołu odbioru i mam pytanie czy mogę to zareklamowac? i czy są jakies realne sposoby aby tą róznice zniwelowac tak aby nie było konieczności zrywania podłogi. Boję sie ze parkieciarz bedzie próbował mi wmiawiac ze tak się zdarza i to jest norma. Proszę o podpowiedz jak mam z nim rozmawiać i co można z tym ewentualnie zrobić?

P.S. Parkieciarz był ogólnie polecany i wydawał się dobrym fachowcem (kładzie tez podłogi renesansowe). Jeszcze go nie skreślam bo moze sam znajdzie jakies rozsądne rozwiązanie i przyzna ze jest coś nie tak. No ale wątpie zeby chiał wymieniac za własne środki podłogę za 12 tyś.

Aby reklamować musisz znać różnicę wysokości obu łączonych elementów. Jeżeli nie przekraczają 0,3mm jest wszystko w porządku zgodnie z normą!

Parkieciarz za robociznę wziął 1800,00zł a ma na karku 12 tysięcy. 15% wartości posadzki. Przy zrywaniu dojdzie zapewne do uszkodzenia podłoża plus jego czyszczenie z kleju i szpachlowanie uszkodzeń to razem 15000,00zł. Barlinek się wykpi i zwali na parkieciarza, który ma obowiązek sprawdzać deski. Sprawdzanie jednak polega na optycznym oszacowaniu deski, czy nie ma uszkodzeń lub widocznych wad. Być może są różnice w grubościach elementów deski? Być może deski leżały w niewłaściwych warunkach zanim je kupiłeś. Jeżeli chcesz reklamować i walczyć, to będzie ci potrzebny rzeczoznawca.

Wielkie dzięki, muszę dokładnie sprawdzic czy mieszczą się w normie. i wtedy będę mógł więcej powiedziec.

Poza tym Norma, normą ale jeżeli gołym okiem widac różnice poziomów tylko na dwóch, trzech łączeniach na 20 m2 to moim zdaniem albo parkieciarz źle przygotował podłogę w tym miejscu, albo nałożył trochę za dużo kleju i deska sie podniosła. różnice są prawie na każdym łączeniu, ale w większości są niezauważalne, a w tych paru przypadkach można się prawie o nie potknąc. Zresztą jeden z parkieciarzy, który kładł ta podłoge, powiedział dzisiaj, że rzeczywiście można to łatwo zahaczyc ponieważ sporo wystaje. Mają podjąc decyzje jutro co robimy dalej. Raczej nie wchodzi w gre zrywanie podłogi wiec mam nadzieje ze wpadną chociaż na to aby dac spory rabat na robociznę. Ale to sie okaże jutro.

PS. 1800 PLN za 20godz pracy na dwie osoby daje 50zł na godzine. Jak dla mnie to jest sporo powyżej średniej krajowej! nie doliczając tego co zarobił na zamawianiu samej deski:)ale mniejsza z tym .za dobra prace kazdy powinien byc dobrze wynagradzany,a w tym przypadku praca była dobrze wykonana w 80% i tyle maksymalnie zamierzam za tą pracę zapłacic.

pozdrawiam

Jeśli masz mocną posadzkę to możesz ją obłożyć cienką okładziną z litego, twardego drewna. Mocny klej ujarzmi w znacznym stopniu pracę drewna, jednak przy większych elementach proponuję zastosować deski z fazką. Mniejsze lub większe szczeliny są przypisane takiej podłodze. Cienkie, lite i twarde drewno daje lepszą przenikalność ciepła, co poprawia efektywność ogrzewania.

Słabsze posadzki nie ujarzmią pracy drewna i tu konieczne jest zastosowanie desek klejonych warstwowo, które są ujarzmione w swojej konstrukcji. Takie podłogi są znacznie stabilniejsze. Ich efektywność cieplna jest zależna od grubości oraz od gatunku drewna użytego jako podkład.

Dąbex ma dodrą ofertę w postaci Parat-dos. Pozdrawiam.

Wielkie dzięki, muszę dokładnie sprawdzic czy mieszczą się w normie. i wtedy będę mógł więcej powiedziec.

Poza tym Norma, normą ale jeżeli gołym okiem widac różnice poziomów tylko na dwóch, trzech łączeniach na 20 m2 to moim zdaniem albo parkieciarz źle przygotował podłogę w tym miejscu, albo nałożył trochę za dużo kleju i deska sie podniosła. różnice są prawie na każdym łączeniu, ale w większości są niezauważalne, a w tych paru przypadkach można się prawie o nie potknąc. Zresztą jeden z parkieciarzy, który kładł ta podłoge, powiedział dzisiaj, że rzeczywiście można to łatwo zahaczyc ponieważ sporo wystaje. Mają podjąc decyzje jutro co robimy dalej. Raczej nie wchodzi w gre zrywanie podłogi wiec mam nadzieje ze wpadną chociaż na to aby dac spory rabat na robociznę. Ale to sie okaże jutro.

PS. 1800 PLN za 20godz pracy na dwie osoby daje 50zł na godzine. Jak dla mnie to jest sporo powyżej średniej krajowej! nie doliczając tego co zarobił na zamawianiu samej deski:)ale mniejsza z tym .za dobra prace kazdy powinien byc dobrze wynagradzany,a w tym przypadku praca była dobrze wykonana w 80% i tyle maksymalnie zamierzam za tą pracę zapłacic.

pozdrawiam

Nie musi to być bezpośrednia wina parkieciarzy. Deski warstwę nad piórem mogą mieć np. grubszą. Błąd parkieciarza. że zamontował taką deskę. Jak nie kijem to pałką, niestety takie nasze pieskie życie. Ile było m2 w całości?

• 2 weeks później...
Jeśli masz mocną posadzkę to możesz ją obłożyć cienką okładziną z litego, twardego drewna. Mocny klej ujarzmi w znacznym stopniu pracę drewna, jednak przy większych elementach proponuję zastosować deski z fazką. Mniejsze lub większe szczeliny są przypisane takiej podłodze. Cienkie, lite i twarde drewno daje lepszą przenikalność ciepła, co poprawia efektywność ogrzewania.

Słabsze posadzki nie ujarzmią pracy drewna i tu konieczne jest zastosowanie desek klejonych warstwowo, które są ujarzmione w swojej konstrukcji. Takie podłogi są znacznie stabilniejsze. Ich efektywność cieplna jest zależna od grubości oraz od gatunku drewna użytego jako podkład.

Dąbex ma dodrą ofertę w postaci Parat-dos. Pozdrawiam.

To jaki gatunek najlepiej się nadaje?

przed zakupieniem test: zrzućcie cokolwiek na nią z wysokości 1,5 metra np zabawkę plastikowa dziecka, kluczyk od drzwi, widelec czy nawet kapsel od piwa jak spadnie rantem to ślad zostawi :) każdy jeden najtańszy panel jest trwalszy od barlinka na 100%. Na opakowaniach są napisy dąb, buk, jesion, a ja wam mówię, że to wszystko LIPA :) Widziałem tysiące takich podłóg już ułożonych i zapewniam, że na każdej jest mnóstwo wgnieceń i zarysowań i nie wspomnę o rozwarstwieniach desek, które potem trzeba wydłubywać i wymieniać.

• 1 month później...