kiwal 20.08.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Mnie się parę godzin temu wylało na przedpokój z deski kilka m3 wody. Jak jej szlag nie trafi odszczekam wszystko złe, co o niej powiedziałam. Och, jak bym chciała móc odszczekać Wody było po kostki Szczerze współczuje. Daj znać co sie z nią stało. Mam wrażenie, że troszkę puchnie i jakby się uginała, jak się po niej chodzi. Ciekawe, co będzie dalej. to co - nadaje sie do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 20.08.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Od października mieszkam w nowym domu z deską barlinecką (iroko) ułożoną na klej. Jest super. Jedna wada. Jednak się rysuje. Mino to nie zamieniłabym jej na bukowy parkiet jaki miałam wcześniej. Pozdrawiam. Kaśkam, coś bliżej może o tym parkiecie bukowym ? Ja się waham między bukiem parzonym z Barlinka a właśnie zwykłym parkietem z buku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 21.08.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 ja chyba zwariuje z tą podłogą do salonu, to kto (pewnie boorg- proszę) poradzi co polozyć w przyzwoitej cenie i aby bylo na przyzwoitym poziomie wytrzymalosci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśkam 21.08.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Klepka parkietu jest z jednolitego drzewa, więc pod wpływem zmiany temperatur musi pracować i wcześniej czy póżniej powstają szpary między klepkami.Dodatkowo buk jest miękkim drzew i łatwo powstają na nim odgniecenia od mebli.Każdy materiał ma swoje wady i zalety. Nie ma ideału. Na coś trzeba się zdecydować - i to samemu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 25.08.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 ja chyba zwariuje z tą podłogą do salonu, to kto (pewnie boorg- proszę) poradzi co polozyć w przyzwoitej cenie i aby bylo na przyzwoitym poziomie wytrzymalosci.... Mozaika przemysłowa (drewno krajowe jest tanie, egzotyki też do wytrzymania). Układana w pasy (najtańszy montaż). Olejowana. P.S. A może powiedz co chcesz na podłodze: kolor, wielkość i takie-tam pierdółki. Wtedy łatwiej coś poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 29.08.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 popieram boorga co do przemysłówki. hos - spróbuj poszukać jakieś ciekawej długości przemysłówki nie typowe 10 cm czy 15 ale np. 40, 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 29.08.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Wszystko dobrze, ale co w takim razie do salonu na grzanie podłogowe, nie chcę kafli , przemysłówka się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 29.08.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Wszystko dobrze, ale co w takim razie do salonu na grzanie podłogowe, nie chcę kafli , przemysłówka się nie nadaje. A kto Ci dziecinko tak powiedział??? Właśnie przemysłówka nadaje się i to bardzo. Spełnia 1 z 3 warunków: poszczególne elementy parkietu (lamelki) są bardzo małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 30.08.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Nie wiem skąd takie bzdury siedzą mi w głowie , może dlatego, że drewno? Byłoby super, bo ostatnio z rozczuleniem oglądałam taką jedną . Nie porozsycha się w zimie? i czy przepuści ciepełko? Dzięki za dziecinę, od razu milej na serduchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 30.08.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Wybierz stabilny rodzaj drewna (np. merbau, doussie lub teak) i zaolejuj. Podłoga będzie wyglądała ślicznie przez cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 30.08.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mabor44 24.11.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Jak w tytule. Pierwszy raz mam taką podłogę no i nie bardzo wiem jakich środków używać. Proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 24.11.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Barlinek ma serię środków pielęgnacyjnych do swoich podłóg. Więc proponuję najprostsze możliwe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psiaku 04.12.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Pora na refleksjeDeskę B mam ok. 9 miesięcy. Gdzie można było podłożyć filce podłożyłem. Jednak i tak w tym czasie pojawiło się dużo rys na desce. Pomimo, że mam 2 psy to przy takim użytkowaniu ( uważałem) powinna być bardziej wytrzymała. W holu mam zwykłe panele i nie mogę złego słowa na niego powiedzieć, a mam tam m.inn.fotel na kółkachZa parę miesięcy będę wymieniał parkiet w sypialni i barlinka nie kupię.Powoli sie rozglądam za materialem i myślę nad dobrym panelem lub deską z innej firmy. Niestety koszta ograniczają.Jeżeli, macie podłogi z innych firm ( np. Tarkett, Classen, Witex, Karsh i inn) to podzielcie się opinią z użytkowania ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia23 14.01.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Witam wszystkich i proszę o pomoc .Chcę połóżyć desk barlinecką i jedni doradzają mi abym położyła pod nią tekturę falistą lub korek/tylko/ , za to inni folię i matę /ze względu na wilgoć , która może odparować z wylewki/ .Dodam , że dom został wybudowany 5 lat temu , teraz go urzadzamy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 14.01.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Zastanow sie czy faktycznie klasc deske barlinecka. Znam 2 osoby, ktore byly zachwycone przed polozeniem. Po ich polozeniu staly sie tak samo zagorzalymi przeciwnikami... Moze pogadaj z uzytkownikami. Tylko przekazuje ich opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 14.01.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Jam mam położoną w kuchni od 3 lat i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 14.01.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 A nie miekka? Ci moi znajomi narzekaja wlasnie na to, ze deska jest b. miekka. Po krotkim czasie jest strasznie porysowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 15.01.2007 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witam wszystkich i proszę o pomoc .Chcę połóżyć desk barlinecką i jedni doradzają mi abym położyła pod nią tekturę falistą lub korek/tylko/ , za to inni folię i matę /ze względu na wilgoć , która może odparować z wylewki/ .Dodam , że dom został wybudowany 5 lat temu , teraz go urzadzamy . Przy podłogach panelowych stosowanie folii paraizolacyjnej na wylekach betonowych jest Twoim obowiązkiem, wynikającym z warunków gwarancyjnych producenta. Z punktu widzenia sztuki parkieciarskiej, stosowanie folii na wylewkach starszych niż 2 lata nie ma już wiekszego sensu ale deska barlinecka jest dosyć niepewną inwestycją, więc lepiej chuchać na zimne i nie pozbawiać się gwarancji producenta. A wracając do pytania zasadniczego: co włożyć pod deskę barlinecką? 1. Tekturę falistą - w wypadku gdy podłoga jest idealnie równa (czyli dość rzadkie zjawisko). 2. Korek techniczny 1,8 mm - jeżeli z Barlinka, to tego nie polecam. Taki podkład jak korek techniczny grubości 2 lub 3 mm, kup np. w Domu Korkowym. Wtedy taki podkład jest OK (zdecydowanie większa gęstość i jakość wykonania). 3. Płyty Eko - w zdecydowanej większości wypadków najlepszy wybór. Dlaczego? Bo niweluje niewielkie nierówności/chropowatość wylewki betonowej. Są jeszcze pianki PE, PA lub PU - w różnych grubościach, formatach i gęstości. Przy podłogach pływających, istotnym czynnikiem warunkującym zastosowanie odpowiedniego podkładu, jest akustyka. Czyli mówiąc językiem ulicy: panele stukają!!! Co zrobić zby stukały jak najmniej??? W/g mnie stosujemy podkład z pianki PA grubości 4-6 mm. Albo szukamy na forum opinii innych użytkowników: wystarczy skorzystać z wyszukiwarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 15.01.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Jeżeli niechcesz żeby stukały, to trzeba przykleić i przy ogrzwewaniu podłogowym,tez sie klei (bez korka i tektury) Ja tak zrobiłem i jest OK. Bez kleju jest taniej , ale stukanie jest denerwujace (dla mnie). Decyzja należy do inwestora Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts