Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PANELE drewniane, deska barlinecka - producenci, układanie, wzory, realizacje, opinie

Turner

Recommended Posts

Mnie się parę godzin temu wylało na przedpokój z deski kilka m3 wody. Jak jej szlag nie trafi odszczekam wszystko złe, co o niej powiedziałam.

Och, jak bym chciała móc odszczekać :roll:

Wody było po kostki :evil:

Szczerze współczuje. Daj znać co sie z nią stało.

Mam wrażenie, że troszkę puchnie i jakby się uginała, jak się po niej chodzi. Ciekawe, co będzie dalej. :roll:

to co - nadaje sie do wymiany?

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od października mieszkam w nowym domu z deską barlinecką (iroko) ułożoną na klej. Jest super. Jedna wada. Jednak się rysuje.

Mino to nie zamieniłabym jej na bukowy parkiet jaki miałam wcześniej.

Pozdrawiam.

Kaśkam,

coś bliżej może o tym parkiecie bukowym ?

Ja się waham między bukiem parzonym z Barlinka a właśnie zwykłym parkietem z buku.

Klepka parkietu jest z jednolitego drzewa, więc pod wpływem zmiany temperatur musi pracować i wcześniej czy póżniej powstają szpary między klepkami.Dodatkowo buk jest miękkim drzew i łatwo powstają na nim odgniecenia od mebli.

Każdy materiał ma swoje wady i zalety. Nie ma ideału. Na coś trzeba się zdecydować - i to samemu.

Pozdrawiam.

ja chyba zwariuje z tą podłogą do salonu, to kto (pewnie boorg- proszę) poradzi co polozyć w przyzwoitej cenie i aby bylo na przyzwoitym poziomie wytrzymalosci....

Mozaika przemysłowa (drewno krajowe jest tanie, egzotyki też do wytrzymania). :wink: :p

Układana w pasy (najtańszy montaż). :oops:

Olejowana. :D

P.S.

A może powiedz co chcesz na podłodze: kolor, wielkość i takie-tam pierdółki. :lol: Wtedy łatwiej coś poradzić.

Wszystko dobrze, ale co w takim razie do salonu na grzanie podłogowe, nie chcę kafli :cry: , przemysłówka się nie nadaje.

A kto Ci dziecinko tak powiedział??? :o

Właśnie przemysłówka nadaje się i to bardzo. Spełnia 1 z 3 warunków: poszczególne elementy parkietu (lamelki) są bardzo małe. :p

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Pora na refleksje

Deskę B mam ok. 9 miesięcy. Gdzie można było podłożyć filce podłożyłem. Jednak i tak w tym czasie pojawiło się dużo rys na desce. Pomimo, że mam 2 psy to przy takim użytkowaniu ( uważałem) powinna być bardziej wytrzymała.

W holu mam zwykłe panele i nie mogę złego słowa na niego powiedzieć, a mam tam m.inn.fotel na kółkach

Za parę miesięcy będę wymieniał parkiet w sypialni i barlinka nie kupię.

Powoli sie rozglądam za materialem i myślę nad dobrym panelem lub deską z innej firmy. Niestety koszta ograniczają.

Jeżeli, macie podłogi z innych firm ( np. Tarkett, Classen, Witex, Karsh i inn) to podzielcie się opinią z użytkowania ich.

• 1 month później...
Witam wszystkich i proszę o pomoc .Chcę połóżyć desk barlinecką i jedni doradzają mi abym położyła pod nią tekturę falistą lub korek/tylko/ , za to inni folię i matę /ze względu na wilgoć , która może odparować z wylewki/ .Dodam , że dom został wybudowany 5 lat temu , teraz go urzadzamy .

Witam wszystkich i proszę o pomoc .Chcę połóżyć desk barlinecką i jedni doradzają mi abym położyła pod nią tekturę falistą lub korek/tylko/ , za to inni folię i matę /ze względu na wilgoć , która może odparować z wylewki/ .Dodam , że dom został wybudowany 5 lat temu , teraz go urzadzamy .

Przy podłogach panelowych stosowanie folii paraizolacyjnej na wylekach betonowych jest Twoim obowiązkiem, wynikającym z warunków gwarancyjnych producenta. Z punktu widzenia sztuki parkieciarskiej, stosowanie folii na wylewkach starszych niż 2 lata nie ma już wiekszego sensu ale deska barlinecka jest dosyć niepewną inwestycją, więc lepiej chuchać na zimne i nie pozbawiać się gwarancji producenta. :roll:

A wracając do pytania zasadniczego: co włożyć pod deskę barlinecką?

1. Tekturę falistą - w wypadku gdy podłoga jest idealnie równa (czyli dość rzadkie zjawisko).

2. Korek techniczny 1,8 mm - jeżeli z Barlinka, to tego nie polecam. :( Taki podkład jak korek techniczny grubości 2 lub 3 mm, kup np. w Domu Korkowym. Wtedy taki podkład jest OK (zdecydowanie większa gęstość i jakość wykonania). :D

3. Płyty Eko - w zdecydowanej większości wypadków najlepszy wybór. Dlaczego? Bo niweluje niewielkie nierówności/chropowatość wylewki betonowej.

Są jeszcze pianki PE, PA lub PU - w różnych grubościach, formatach i gęstości. :roll:

Przy podłogach pływających, istotnym czynnikiem warunkującym zastosowanie odpowiedniego podkładu, jest akustyka. Czyli mówiąc językiem ulicy: panele stukają!!! :lol: Co zrobić zby stukały jak najmniej??? W/g mnie stosujemy podkład z pianki PA grubości 4-6 mm. Albo szukamy na forum opinii innych użytkowników: wystarczy skorzystać z wyszukiwarki. :D