Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Szukam fachowej porady. Mam piec gazowy firmy RADSON. Jest to piec dwufunkcyjny. Na początku tego sezonu grzewczego przez dwa miesiące "spalił" 1300 PLN. Trochę dużo jak na lekkie dogrzewanie. Podobno poprzednio rachunki za dwa miesiące nigdy nie przekroczyły 600PLN.

Nie bardzo jeszcze się znam na takich piecach i nie wiem co można z tym fantem zrobić. Producent pieca podobno jest mało w Polsce znany i jest problem z serwisem.

Piec ma taki objaw, moim zdaniem niedobry. Mianowicie włącza się na minutę, potem ma kilka minut przewy i cykl się powtarza. Sterownik cały czas pokazuje "grzanie". Jest jeszcze jedna rzecz, piec posiada wskaźnik temperatury. Na wskaźniku strzałka cały czas leży na minimum.

W środku pieca jest sterownik i nawet ma zieloną i czerwoną lampkę, ale opisy na nim są w jakinś nieznanym mi, chyba holenderskim języku i nie wiem, czy czerwona lampka oznacza błąd czy poprawne funkcjonowanie pieca.

Jeśli ktoś ma taki piec albo ma wiedzę jak to coś powinno działać, proszę o radę. Mogę ewentualnie zrobić fotki, jeśli to w czymś pomoże.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/70842-piec-radson-i-wysokie-rachunki/

Znalazłem tabliczkę znamionową, a na niej:

Model EHR E 300 + TO

Rok produkcji 1997

Są jeszcze trzy oznaczenia mocy, 41.6, 37.4 i 33 kW, opisy są dla mnie niezrozumiałe.

Instrukcji obsługi nie mam niestety.

https://forum.murator.pl/topic/70842-piec-radson-i-wysokie-rachunki/#findComment-1584869

Masz więc starego belgijskiego radsona. Generalnie to dobra firma, ale obawiam sie, że kocioł chyba nie ma podpietego doń sterownika pokojowego. Podane moce to tzw. modulacja mocy kotła czyli trzy zakresy mocy urządzenia osobno nastawialne. W rzeczywistości jest to tylko stałe obniżenie mocy palnika a nie typowa funkcja modulacji - podobne rozwiązania stosował niedawno termet w swoich stojących "karmnikach". Kocioł jest stojący i nieoszczędny. Przy mocy 42 kW troszkę jednak gazu musi połknąć.

Miesięcznie zużył Ci 600 zł co jest normą w tego typu kotłach - ale dobrze wezwać serwis i go wyregulować na palniku.

Znajomy na naszym podobnym termecie 29 kW płacił miesięcznie 900-1200 zł :o

https://forum.murator.pl/topic/70842-piec-radson-i-wysokie-rachunki/#findComment-1584974