Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział niezależnie od ustaleń MPZP

sitar

Recommended Posts

Będę współwłascicelem dzialki o pow. 2000m2 i planuje budowe domu biorąc kredyt. Docelowo mam dostac 800m2 tejze dzialki, a nie chce obciązać hipoteką jej całej i mam pytanie w jaki sposób podzielic tą dzialke wbrew MPZP (min 1500m2). Słyszalem ze jesli wybuduje fundamenty tego planowanego domu (na tyle mnie stac za gotowke) a drugi wspólwasiciel wybuduje najtaniej fundamenty garazu(drugi budynek) to mozna wtedy zniesc wspolwlasnosc niezaleznie od ....wedlug Dziennik Ustaw z 2004 r. ,Nr 261, poz. 2603art Art. 95.

...Niezależnie od ustaleń planu miejscowego podział nieruchomości może nastąpić w celu:

1. zniesienia współwłasności nieruchomości zabudowanej co najmniej dwoma budynkami, wzniesionymi na podstawie pozwolenia na budowę, jeżeli podział ma polegać na wydzieleniu dla poszczególnych współwłaścicieli, wskazanych we wspólnym wniosku, budynków wraz z działkami gruntu niezbędnymi do prawidłowego korzystania z tych budynków,...

czy tak jest naprawde???, czy te budynki muszą byc skonczone - oddane do uzytku aby móc zastoswac ten przepis?

ps. Dom chce wybudowac-pozniej z kredytem, a ten garaz tylko dla obejscia przepisu - tylko fundamenty

Bede wdzieczny za podpowiedzi

wydaje mi sie że na potrzeby takiego podziału , mianowicie zkorzystania z wyjatków z ART. 95 ustawy o gospodrace nieruchomościami, oba budynki muszą zostać zinwentaryzowane, ale myśle ze jest inne rozwiązanie tego problemu, zniesienie współwłsaności przez sąd, tym bardziej ze obie strony sie zgadzają jak rozumiem wówczas postepowanie sądwe nie trwa zbyt długo, oczywiscie sąd zasięga opini urzędu gminy odnośnie MPZP, ale wcale niemusi brać jej poduwagę, nalezy dobrze opisać sprawe, uzasadnić, wkażdym baź razie ja mam bardzo podobną sytuacje, tyle ze ja juz mam budynek wstanie surowym otwrtym na "swojej połówce" oczywsicie umownej, i zdjae sobie sprawe z tego z do kogo grunt nalezy to ma prawo do obiektów zajdujących się na nim, ale dochodzenie tego prawa np. na drodze sądowej to już inn sprawa.

Pozdrawiam

Piotr