Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmiar wanny

Petrucci

Recommended Posts

Witaj jako nowy uzytkownik tegoz forum i zapraszam do zapoznania sie z moim pierwszym postem:))) Poniewaz dysponuja bardzo niewielka lazienka, w zwiazku z tym mam problem z wlasciwym ulokowaniem znajdujacych sie tam sprzetow. Ekipe remontowa mam juz nagrane, problem w tym ze nie wiem na co sie zdecydowac czyt. Wanna lub kabina. Do wyboru mam kabine ktora stala by w lewym rogu lazienki (patrzac od wejscia) , w prawym rogu pralka. Rozwazam opcje z mała wanna, narozna wlasnie w miejscu gdzie kabina. Problem jest taki, ze wymiary tej wanny musialyby byc naprawde niewielkie rzebym mogl wcisnac na ta sciane pralke Boscha (60 cm szerokosc). CO robic? Kabina czy miniaturowa narozna wanna, ktorej maksymalny wymiar moglby co najwyzej wynosic 120x120 albo mniejsza. Najlepiej 100 cm szerokosci!! Jak macie namiary na wanny tych rozmiarow prosze o pomoc. Czas nagli. Linki , zdjecia, strony producentow , wszystko w temacie. Co robic ?? Mala wanna czy mimo wszystko kabina prysznicowa.

Ja mieszkam teraz w bloku, mam wanne ale i tak wszyscy biorą prysznic bo bardziej higienicznie i oszczędnie. Wanny używam jedynie do kąpania mniejszych pociech, a jak miałabym wybierać ponownie to wybrałabym natrysk z wysokim brodzikiem.

We własnym domu to już miejsce znajdzie sie na jedno i drugie :lol:

W mieszkaniu mam lazienke o wymiarach: 1,40x1,40 m. W zwiazku z tym, ze musiala mi sie tam zmiescic pralka, mam prysznic z glebokim brodzikiem. Dzieciaki kąpią sie jak w wannie. :) A mi zostaje pomarzyc o polezeniu w kapieli. :( W nowym domu koniecznie bedzie i prysznic i wanna. :lol:

Ravak produkuje malutka wanne: http://www.ravak.pl/?page=lilia

albo koło :http://www.kolo.com.pl/produkt_sku_915.html

Witaj jako nowy uzytkownik tegoz forum i zapraszam do zapoznania sie z moim pierwszym postem:))) Poniewaz dysponuja bardzo niewielka lazienka, w zwiazku z tym mam problem z wlasciwym ulokowaniem znajdujacych sie tam sprzetow. Ekipe remontowa mam juz nagrane, problem w tym ze nie wiem na co sie zdecydowac czyt. Wanna lub kabina. Do wyboru mam kabine ktora stala by w lewym rogu lazienki (patrzac od wejscia) , w prawym rogu pralka. Rozwazam opcje z mała wanna, narozna wlasnie w miejscu gdzie kabina. Problem jest taki, ze wymiary tej wanny musialyby byc naprawde niewielkie rzebym mogl wcisnac na ta sciane pralke Boscha (60 cm szerokosc). CO robic? Kabina czy miniaturowa narozna wanna, ktorej maksymalny wymiar moglby co najwyzej wynosic 120x120 albo mniejsza. Najlepiej 100 cm szerokosci!! Jak macie namiary na wanny tych rozmiarow prosze o pomoc. Czas nagli. Linki , zdjecia, strony producentow , wszystko w temacie. Co robic ?? Mala wanna czy mimo wszystko kabina prysznicowa.

popatrz na ravaka avocado (http://www.ravak.pl), malutka wanna asymetryczna

pozdrawiam

dodi

Dziekuje za wszelakie uwagi i sugestie. Wlasnie zastanawiam sie nad wyborem optymalnego rozwiazania. Wydaje mi sie ze w tym przypadku korzysc przemawia za kabina prysznicowa z glebszym brodzikiem, faktycznie moze okazac sie ze taka wanienka bardziej nadawalaby sie na kapanie dziecka. Przy moim wzroscie jakos nie wyobrazam sobie wygodne moczenie sie w takim wynalazku. Pozostaje kwestia kabiny, jakie polecacie i na co zwracac uwage kupujac takowa zeby pozniej nie zalowac ;)??? Materialy, szyby , interesuje mnie wszystko :) Dziekuje za uwage

1,73 x 1,67 - drugi wymiar to szerokosc sciany na ktorej jest wanna (przypominam ze na tej scianie w prawym rogu patrzac od frontu ma stac pralka szerokosci 60 cm.) Zostaje "meter" na umieszczenie urzadzenia "myjąco-kąpiącego".W ogole moze przyblize troche wyglad tejze lazienki: wchodzimy do niej , po prawej strony mamy kibelek, po lewej ma stac umywalka (1,73 wymiar sciany), vis a vis rzeczona kabina tudziez wanna, dokladnie w lewym rogu. Czekam na sugestie:] To dopiero poczatek, jak przyjdzie robic szafki, inne rzeczy to dopiero bedzie dylemat. Gdzie ja schowam proszek do prania albo plyn do plukania w takiej KLITCE :)

1,73 x 1,67 - drugi wymiar to szerokosc sciany na ktorej jest wanna (przypominam ze na tej scianie w prawym rogu patrzac od frontu ma stac pralka szerokosci 60 cm.) Zostaje "meter" na umieszczenie urzadzenia "myjąco-kąpiącego".W ogole moze przyblize troche wyglad tejze lazienki: wchodzimy do niej , po prawej strony mamy kibelek, po lewej ma stac umywalka (1,73 wymiar sciany), vis a vis rzeczona kabina tudziez wanna, dokladnie w lewym rogu. Czekam na sugestie:] To dopiero poczatek, jak przyjdzie robic szafki, inne rzeczy to dopiero bedzie dylemat. Gdzie ja schowam proszek do prania albo plyn do plukania w takiej KLITCE :)

No co tu kombinować? Wanna się nie zmieści i już.

Problem z glowy:) Po wizycie w salonie Excellenta, zasięgnięciu bardzo fachowej porady eksperta, krótkich rozmowach z kobieta wspólnie zadecydowalismy i ustalilismy co nastepuje:

- rezygnujemy z wanny na rzecz kabiny prysznicowej ACTIMA (półokrągła) SERIA 400 (90x185)

- brodzik MALAWI półokrągły

- zestaw prysznicowy RAINDANCE + bateria Hansgrohe ECOSTAT 1001 z termostatem

- kibelek podwieszany seria OMNIA

- umywalka również seria OMNIA + bateria Hansgrohe TALIS S

[/img]

Problem z glowy:) Po wizycie w salonie Excellenta, zasięgnięciu bardzo fachowej porady eksperta, krótkich rozmowach z kobieta wspólnie zadecydowalismy i ustalilismy co nastepuje:

- rezygnujemy z wanny na rzecz kabiny prysznicowej ACTIMA (półokrągła) SERIA 400 (90x185)

- brodzik MALAWI półokrągły

- zestaw prysznicowy RAINDANCE + bateria Hansgrohe ECOSTAT 1001 z termostatem

- kibelek podwieszany seria OMNIA

- umywalka również seria OMNIA + bateria Hansgrohe TALIS S

[/img]

Twój opis jest troszkę niejasny [dokałdnie to nic nie rozumiem]

ale wydaje mi się, że mozesz zmieścić wannę

moja łazienka ma wymiary 170 na 170 i mam w niej wannę, a także całą resztę, którą wymieniłeś łącznie z pralką 60 cm [gł.40]

mam nawet kosz na pranie

prosze Cię przemyśl to jeszcze...

moze trzeba wszytsko jednak poprzestawiać?

nie musisz miec wanny narożnej...

ja mam wannę 120[135] na 70 i spedzam w niej co najmniej 1,5 godz. dziennie [minimum 2 kąpiele, a jak mam dużo przykrości to więcej]

w dodatku, gdybym

(I) wyrzuciła wszytskie kosmetyki

(II) zdecydowała sie na remont

to mogłabym miec wannę 170!!

dlatego uważam, że masz chyba to wszytsko źle rozplanowane

poza tym nie możesz się opierać na poradach sprzedawcy - one są z reguły od rzeczy - a moja nawe,t jeśli od rzeczy, to z dobrego serca :lol: [tak mnie zmartiwłeś, że dwa razy wyskakiwałam spod kołdry, żeby wszytsko pomierzyć]

Hmmm wanna to pierwotnie byla z tym, ze za cholere nie pasowalo mi dotychczasowe rozmieszczenie pozostalych sprzetow tam sie znajdujacych. Nie problem jest gdy wanna stoi na calej szerokosci jednej ze scian, problem w tym ze zarowno pralka jak i umywalka znajdujace sie na scianach prostopadlych przy tak malej szerokosci pomieszczenia uniemozliwiaja jakas swobodna komunikacje w tej lazience. Dlatego tez w moim zamysle bylo stworzenie takiego ukladu ktory w jakims tam stopniu ulatwialby mi swobodne poruszanie sie w obrebie tych 4 kątow. Chcialem miec wiecej miejsca i mniej problemow przy wchodzeniu do lazienki. To nie problem ustawic sprzety po bokach vide pralka i umywalka, problemem jest nie zahaczyc o nie, lub smialo miescic sie w takim niewielkim pomieszczeniu w dwie osoby. Przy dotychczasowym ukladzie okazywalo sie to prawie ze nie mozliwe. Owszem majac do dyspozycji wiekszy metraz moglbym pokusic sie o jakies innowacje, zabawe w ukladanie sprzetow, istota bylo stworzenie wiekszej swobody w poruszaniu sie po rzeczonej lazience. Wchodzac do lazienki po prawej stronie bedzie kibelek, po lewej umywaleczka, na wprost w prawym rogu pralka , po lewej kabina i po problemie. Kwestia mebli, półek, oświetlenia a nawet wyboru plytek jest wciaz przede mna. Mam jeszcze góra 5 tygodni na zapiecie wszystkiego na ostatni guzik. Wydaje mi sie ze to duzo czasu, musze rozejrzec sie za jakims porzadnym grzejnikiem, ladnymi plytkami, wieeeeeeeeelkim lustrem i mebelkami (szczatkowe ilosci) ;)

wyszłam spod kołdry po raz trzeci...

czy ja dobrze rozumiem, że toaletę masz na prawo od drzwi a umywalkę na lewo? jedno i drugie na ścianach prostopadłych do tej z drzwiami [czyli również prostopadłych do ściany z wanną]

w takim razie proponuję:

(I) zrobbić wannę na całą długość ściany [tej równoległej do ściany z drzwiami]

(II) umywalkę przenieść pomiędzy toaletę a wannę [może zachodzić 10 cm nad wannę- nad "nogi" wanny]

(III) pralkę dać na miejsce umywalki [najlepiej płaską]

(IV) pomiędzy pralką a wanną zmieścic jeszcze szczupłą szafeczkę stojącą :) [/b]

a a jesli naprawdę nie da się przenieść umywalki, to możnaby między wanną a toaletą zmieścić wąską pralkę - gł 60 szer. 40

wanna jak w wersji poprzedniej na całą długość ściany, na przeciwko drzwi

PS. na przyszłość podawaj też w jakich odległościach od prostopadłych ścian umieszczono drzwi

pzdr

Haha i znow sugestia dotyczaca pozostania przy obecnym ukladzie :D:D Umywalka na tej scianie co kibelek jest malo funkcjonalna i psujaca wizualny aspekt lazienki. Po prostu w tym ulozeniu tam mi sie nie podoba. Podobnie pralka , ktora pierwotnie byla na przeciwko kibelka, a niestety drzwi sa oddalone od tej sciany z pralka o zaledwie 24 centymetry. Wyobraz sobie ze wchodzac do lazienki masz wystajacy klocek ponad 40 cm. wyglada to koszmarnie. Wanna jest fajna sprawa ale chyba nie taka bez ktorej sie nie mozna obejsc. Sciana z wanna = kabina + pralka :) Wracaj pod kołderke, spokojnej nocy......

Ewentualnie mozesz przestawic łozko blizej kompa :]

Hmmm wanna to pierwotnie byla z tym, ze za cholere nie pasowalo mi dotychczasowe rozmieszczenie pozostalych sprzetow tam sie znajdujacych. Nie problem jest gdy wanna stoi na calej szerokosci jednej ze scian, problem w tym ze zarowno pralka jak i umywalka znajdujace sie na scianach prostopadlych przy tak malej szerokosci pomieszczenia uniemozliwiaja jakas swobodna komunikacje w tej lazience. Dlatego tez w moim zamysle bylo stworzenie takiego ukladu ktory w jakims tam stopniu ulatwialby mi swobodne poruszanie sie w obrebie tych 4 kątow. Chcialem miec wiecej miejsca i mniej problemow przy wchodzeniu do lazienki. To nie problem ustawic sprzety po bokach vide pralka i umywalka, problemem jest nie zahaczyc o nie, lub smialo miescic sie w takim niewielkim pomieszczeniu w dwie osoby. Przy dotychczasowym ukladzie okazywalo sie to prawie ze nie mozliwe. Owszem majac do dyspozycji wiekszy metraz moglbym pokusic sie o jakies innowacje, zabawe w ukladanie sprzetow, istota bylo stworzenie wiekszej swobody w poruszaniu sie po rzeczonej lazience. Wchodzac do lazienki po prawej stronie bedzie kibelek, po lewej umywaleczka, na wprost w prawym rogu pralka , po lewej kabina i po problemie. Kwestia mebli, półek, oświetlenia a nawet wyboru plytek jest wciaz przede mna. Mam jeszcze góra 5 tygodni na zapiecie wszystkiego na ostatni guzik. Wydaje mi sie ze to duzo czasu, musze rozejrzec sie za jakims porzadnym grzejnikiem, ladnymi plytkami, wieeeeeeeeelkim lustrem i mebelkami (szczatkowe ilosci) ;)

Myszko, nic nie mówiłeś, że chcesz jeszcze zmieścic w tej łazience dwie osoby :p

obawiam się że co najmniej jedna trzeba będzie wstawić do wanny :D