AnetaM2 30.01.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Interesują mnie Wasze opinie na temat okien drewnianych z fimry NATURA. Jestem na etapie wyobru oferty i nie ukrywam, że oferta tej wlaśnie firmy jest najmilsza dla nszego portfela, ale.... chcemy wiedzieć, czy przypadkiem nie sprawdzi sie zdanie "co tańsze, to droższe" więc jesli macie jeakieś uwagi to prosze, wpiszcie je do tego wątkuPozdarwiamAneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 07.02.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Czesc Aneta,my tez jestesmy na etapie wybor okna..Obejzalismy s mezem ponad 7 producentow. Jesli chodzi o estetika na 1 mejsce jest Gebauer, na drugie "Natura". Cenowo wygladaja dobre, ale porownanie s rok temu, ceny strasznie przeszalaly, pona 40%.. Mam pytanko, prose o informacje, ajki opust narazie wywalczylas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaM2 07.02.2007 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 tego na G. w ogóle nie sprawdzalam, ale sprawdzę dzieki za info! w Naturze mamy 6% upustu, ale jeszcze nie walczylam, dostaliśmy odgórnie:) Będę walczyc przy zamawianiu, bo jeszcze drzwi dodatkowo chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 07.02.2007 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Mam okna Natury - to największa porażka na budowie. Zamiast we wrześniu, przywieźli je w grudniu 2005, zamontowali krzywo i bez parapetów zewnętrznych, które dojechały dopiero w lutym 2006, w dodatku zamontowali je (te parapety) ze spadkiem w kierunku do okien ; montażu klamek i regulacji okien nie zrobili do dziś. To wszystko jednak nic. Najgorsze jest to, że na około połowie okien położyli lakier z wadliwej partii. Odłazi płatami jak stary lakier z paznokci, wciąż pojawiają się nowe pęcherze i zmatowienia. No - wadliwa partia - nie ich wina. Jednak reklamacji zgłoszonej w styczniu 2006 r. nie załatwili do dziś. No i czeka nas w końcu sąd . A Mąż mówił: weźmy Gebauera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaM2 08.02.2007 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 No proszę, czyli nie jest tak kolorowo z ta Naturą W zasadzie tak jak mówisz, wadliwa partia towaru...ale o tym, że profesjonalny montaż i jeszcze trzeba pilnowac, to nawet nie pomyślalam... a to byla pierwsze firma co do której nie mailam zlych przeczuć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lontrel 08.02.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Ja zdecydowalem sie na okna natura poniewaz widzialem u znajomego piekne okna nic sie nie dzieje 2 sezony.Ma meranti kolor afromozja .Najbardziej podobal mi sie montaz naprawde profesjonalnie robila to ekipa od producenta z bełżca.Dodatkowym plusem jest jeszcze to ze kazde okno robią pod wymiar otworu i nie trzeba do tego dopłacac.Cenowo nie sa teraz aż tak atrakcyjni ,porównywałem w urzędowskim i tam miałem 3 tys taniej z tym że liczyli okna standartowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin205 08.02.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Okna z Natury to szmelc. Wyznacznikiem jakości okna drewnianego jest m.in. długość okresu gwarancji na powłokę. Natura nie stosuje dobrych lakierów - więc lepiej sobie odpuścić. Ja założyłem plastiki - pomimo że bardziej mi się podobają "nieekologiczne" (mają mnóstwo impregnatów, barwników i lakieru)okna drewniane. Ideałem jest aluminium z nakładką z drewna w środku ale wiadomo cena. Generalnie poszukaj innych okien niż Natura. Jedni chwalą - bo to psychologia, mało kto sie przyzna że źle wybrał i będzie zachwalał - ludzie po prostu są konsekwętni - i brną w tą swoją konsekwencję. Lepiej powiedzieć mam ładne drewniane okna niż - Panie wtopiłem 20 tyś i teraz mi się to łuszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lontrel 08.02.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Ja nie wtopiłem kasy tylko widzialem te okna i dlatego sie zdecydowałem.Fakt że okna drewniane nie sa do konca naturalne bo jest wiele w nich chemii ale plastiki tez maja swoje minusy.Mam w bloku okna firmy Polskone -drewniane już 8 lat,miały gwarancje na powłoke na 3 lata,po tym okresie zalecali malowanie nie malowałem bo nie widze takiej potrzeby powłoka wyglada tak jak nowa tylko delikatnie pożółkła bo sa to okn w kolorze białym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin205 08.02.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Ja nie wtopiłem kasy tylko widzialem te okna i dlatego sie zdecydowałem.Fakt że okna drewniane nie sa do konca naturalne bo jest wiele w nich chemii ale plastiki tez maja swoje minusy.Mam w bloku okna firmy Polskone -drewniane już 8 lat,miały gwarancje na powłoke na 3 lata,po tym okresie zalecali malowanie nie malowałem bo nie widze takiej potrzeby powłoka wyglada tak jak nowa tylko delikatnie pożółkła bo sa to okn w kolorze białym Polskone to dobry wybór - ja patrze przez perspektywę tego że w sumie pracowałem w 3 fabrykach okien (PCV) i zdarzały się przypadki że klienci montowali plastiki w miejsce właśnie okien Natura (i nie był to pojedyńczy przypadek) - generalnie nie można powiedzieć że każde okno z natury to totalna pomyłka - ale wiadomo firmy szukają kosztów - raz tu kupią lakier raz tam - próbują różnych i różnie to wychodzi - ja kupiłem okna Oknoplast Kraków bo nie stać mnie było na dobre okna drewniane więc wolałem kupić tańsze okna dobrego producenta (nie pracowałem akurat w tej firmie) - wiadomo nie ma co dyskutować nad plusami i minusami jednych i drugich okien - natomiast przy wyborze okien zwalszcza drewnianych warto się zastanowić w jaki sposób są wykonywane - ja jest to klejone i prasowane - z jak dużych "zrzynek" itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lontrel 08.02.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Teraz mam problem bo ja zamowilem juz okna z natury w naszym regionie sa to dosc czesto spotykane okna i nie widac nigdzie zeby cos sie z nimi dzialo oby nie bylo to u mnie.a o oknach oknoplast tez slyszalem pozytywne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin205 08.02.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Teraz mam problem bo ja zamowilem juz okna z natury w naszym regionie sa to dosc czesto spotykane okna i nie widac nigdzie zeby cos sie z nimi dzialo oby nie bylo to u mnie.a o oknach oknoplast tez slyszalem pozytywne opinie - no mam nadzieję że to nie jest regułą - natomiast kilka przypadków było - i tak naprawdę wszystko zależy od tego jak się ustosunkuje do reklamacji firma (jeśli się da zareklamować) bo jak się ustosunkuje nijak - to pozostaje tylko wymienić okna albo próbować je naprawić - ja miałem kupic okna w Oknopol Kraków (Rehau Brillant) ale suma sumarum wybrałem niewiele droższe (500 zł) okna z Oknoplasta - inna sprawa że miałem bardzo zaniżoną cenę na ten Rehau (pracowałem kiedyś dla Oknopola) ale żonie się bardzie spodobał profil Oknoplasta, mnie w sumie też i postawiliśmy na sprawdzoną markę - strasznie dbają o swój wizerunek i nie współpracują z byle kim - więc śpię spokojnie i nie martwię się o montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 17.02.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 tego na G. w ogóle nie sprawdzalam, ale sprawdzę dzieki za info! w Naturze mamy 6% upustu, ale jeszcze nie walczylam, dostaliśmy odgórnie:) Będę walczyc przy zamawianiu, bo jeszcze drzwi dodatkowo chcę Czy możesz podać jaką dostaliście cenę wyjściową (fabryczną) w PLN za m2? Nam zaproponowano w Krakowie 15% upustu co dało po rabacie cenę za m2 = 619 PLN brutto (712 brutto podobno to cena fabryczna, ale nigdzie jej nie widziałem bo cennika nie mają). -- Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin205 18.02.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 tego na G. w ogóle nie sprawdzalam, ale sprawdzę dzieki za info! w Naturze mamy 6% upustu, ale jeszcze nie walczylam, dostaliśmy odgórnie:) Będę walczyc przy zamawianiu, bo jeszcze drzwi dodatkowo chcę Czy możesz podać jaką dostaliście cenę wyjściową (fabryczną) w PLN za m2? Nam zaproponowano w Krakowie 15% upustu co dało po rabacie cenę za m2 = 619 PLN brutto (712 brutto podobno to cena fabryczna, ale nigdzie jej nie widziałem bo cennika nie mają). -- Pozdrawiam, Grzesiek okna to nie buraki - nie ma co uśredniać ceny za 1 metr kwadratowy - wielkość okna i okucie ma się nijak do siebie - i generalnie każdy do swojego kompletu okien będzie mieć inną średnią cenę za metr kwadratowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 19.02.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Mam okna tej firmy dopiero 1,5 roku.Co do jakości wykonania okien i montazu - zero zastrzeżeń, wręcz odwrotnie.Nic mi nie puchnie nie odłazi.Aha, jedno okno przyjechało z odwrotnym otwieraniem, nie z boku a u góry.Zostało zabrane tego samego dnia i za parę dni przywiezione dobre i zainstalowane.Z tego co przeczytałem to znowu cholera wychodzi, że akurat ja trafiłem dobrze, a pożądnych firm trzymających jakość dalej nie ma. Co do Gebauera - bardzo się popsuł, mam dwóch znajomych, którzy walczą z nimi w sądzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 19.02.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 A ja czekam na okna Gebauera, za ok. 2 tygodnie montują u mnie. Mam nadzieję, że będą piękne - nawet jestem pewna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atyp1 27.03.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Bardzo dobrze że wątek był założony kilka lat temu, bo dzisiaj po prawie 8 latach można jeszcze więcej napisać. Wiele lat temu zakupiłem pierwsze okna z firmy Natura. Ekspozycja południowa. Ogromne witryny sklepowe. Kilka lat później zdecydowałem się ponownie na okna tej firmy wymieniając okna w dużym domu jednorodzinnym. I muszę przyznać, że NIE MAM NAJMNIEJSZYCH ZASTRZEŻEŃ co do jakości okien i lakierów. Firma musiała używać lakierów z najwyższej półki, ponieważ po ponad 10 latach witryny są w idealnym stanie (z wyłączeniem drzwi wejściowych do lokali ponieważ te zostały okopane przez tłumy ludzi przez te lata) , a okna w domu jednorodzinnym wyglądają po 8 latach jak nowe ! Przy okazji mam również okazje porównać okna plastikowe na profilach VEKA które niestety były białe i od strony południowej zżółkły. Dla mnie opinia taka jak Pana "Marin205" jest po prostu delikatnie mówiąc nieelegancka i nierozsądna. Jestem architektem, prowadzącym własną firmę budowlaną, przez moje ręce przeszły okna naprawdę wielu firm. Zarówno okna drewniane jak i plastikowe oraz stolarka typowa. Uważam, że okna firmy Natura są bardzo dobrej jakości. Nie potrafię powiedzieć, jak z ta jakością jest dzisiaj, ale miejmy nadzieje ze nie gorzej niż kiedyś. Wadą firmy Natura (przynajmniej dawniej) było to , że firma była nastawiona na stolarkę typową, i taka stolarka jest u nich cenowo konkurencyjna. Natomiast firma nie miała dobrej oferty jeśli chodzi o indywidualne zamówienia, tzn frezy, kasetony, drzwi dekoracyjne z elementami rzeźbiarskimi itp. Natomiast jeśli chodzi o jakość typowej stolarki o standardowych profilach drewnianych, uważam że jest to jedna z lepszych firm w Polsce. Jeśli chodzi o firmę Pol-skone, tu muszę się zgodzić, również firma produkuje bardzo porządne drzwi o jednym z lepszych wskaźników jakość/cena, w Polsce. Szczególnie polecam drzwi w naturalnych okleinach na drewnianych ramiakach. I co najważniejsze, producent nie wycofuje co chwilę modeli drzwi, więc po kilku latach wciąż można dokupić ościeżnicę, lub całe drzwi w tej samej stylistyce. To bardzo ważne. Z duża przyjemnością przeczytam jakieś nowe opinie o innych producentach, doświadczeń nigdy nie jest za dużo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts