ged 25.05.2003 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Działka 54 x 71 m. Wzdłuż długiego boku, w granicy, biegnie linia energetyczna 15 kV. Pod tą linią jest wiejska droga. Czy warto to kupować ? Ile można (w procentach) zbić cenę w stosunku do działek w tym miejscu, ale oddalonych od tej linii.Ged Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 25.05.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Witam. "Bezpieczna" odległość to już kilka metrów, więc chyba warto. Jakby jeszcze zbic cenę to powinno byc o.k. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.05.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Nie do końca jest zbadany wpływ promieniowania elektromagnetycznego na nasze zdrowie. Ja bym szukał innej działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 25.05.2003 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Ale to tylko 15 kV!Ged Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 25.05.2003 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Troche o tym napisałem w poście " linia wysokiego napięcia a dom ".Dodam jeszcze tylko, że odległości przytoczone przeze mniepochodzą z normy, która je określa. Każdy zakład energetycznyustala swoje wewnętrzne odległości, zazwyczaj większe niż normowe. I tak dla przykładu Zakład Energetyczny Łódź - Teren,na terenie którego mieszkam, dla 15 kV ustalił sobie minimalnąodległośc zbliżenia na 5 metrów.Reasumując, w Twoim przypadkunie ma absolutnie żadnych obaw, jeśli chodzi o wpływ polana mieszkańców działki.Z pewnością jednak jest to powód, dlaktórego możesz próbować coś oberwać z ceny, bo uroku taka linia działce raczej nie przyda.I psychologicznie działa negatywniechociaż więcej w tych obawach jest powtarzanych plotek, aniżeli prawdziwego zagrożenia.Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 25.05.2003 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Wpływ promieniowania - do pominięcia.Ograniczenie w usytuowaniu domu - raczej nie występuje.Ograniczenie w sadzeniu drzew - duże.Względy estetyczne - znaczne.Myśle że wchodzi w rachubę obniżenie ceny rzędu 25-30%.ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 25.05.2003 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 O drzewach nie pomyślałem. Dzieki. Proszę o więcej argumentów przetargowych.Ged [ Ta wiadomość była edytowana przez: ged dnia 2003-05-25 23:51 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanf 26.05.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Miałem na oku podobną działkę, drążyłem temat wpływu promieniowania na organizm, w internecie znalazłem parę artykułów na ten temat, wolałem zrezygnować niż później zastanawiać się jaki to ma wpływ na organizm. Drzewa to chyba raczej wizualnie Cię zasłonią, a promieniowanie elektromagnetyczne nadal będzie, ja bym to jeszcze przemyślał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 26.05.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 gdym ja sprzedawal ta dzialke to nic bym z ceny nie odpuscil ze wzgledu na linie energetyczna 15kV. Nie bedziesz mial zadnych problemow z "zasileniem" dzialki.zbadaj lepiej czy w planie zagospodarowania przestrzennego gdzies blisko tej dzialki nie ma stacji transformatorowej - to jeszcze bardziej szpeci i troche "halasuje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 26.05.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 On 2003-05-26 11:16, stanf wrote: Miałem na oku podobną działkę, drążyłem temat wpływu promieniowania na organizm, w internecie znalazłem parę artykułów na ten temat, wolałem zrezygnować niż później zastanawiać się jaki to ma wpływ na organizm. Drzewa to chyba raczej wizualnie Cię zasłonią, a promieniowanie elektromagnetyczne nadal będzie, ja bym to jeszcze przemyślał. jaki wplyw na organizm maja konserwanty zywnosci, powietrze blisko huty, marchewka z "nawozonej" ziemi itp itd. wszystko szkodzi - tylko ze jedno bardziej inne mniej. nie wierzcie w zabobony i magie "pradu elektrycznego". Promieniowanie elektromagnetyczne jest wszedzie. Pochodzi od slonca, ziemi, kuchenki miktrofalowej, wentylatorka w WC, telewizora, telefonow bezprzewodowych, policyjnych radarow i jeszcze wielu innych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 26.05.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Popieram podejście tomka_soyera.Zewsząd nas ono otacza i raczej uciec się od niego nie da.Są jednak miejsca, gdzie poziomytego promieniowania są bardzo wysokie, i tam należy zastosowaćodpowiednie środki dla zneutralizowania zagrożenia.Na szczęściew większości są to miejsca niedostępne dla ogólu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 13.06.2003 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Hej, działka jest o takich wymiarach, że można spokojnie zminimalizować wpływ linii. Ja mam 15 KV półtora metra od płotu, każą się od niej odsuwać 4 metry, a działkę mam szeroką, więc mogę i kilkanaście. Jedno jest pewne - jeśli kupisz- zaakceptuj - inaczej do końca życia będziesz się zastanawiał nad wpływem linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 15.06.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Pole EM takiej linii prawie się nie liczy. Linia jest trójfazowa, parę metrów od niej pola od poszczególnych faz, dodając się do siebie, dadzą coś zbliżonego zo zera. Liczy się co najwyżej feng shui - psychologiczny wpływ tych słupów i drutów. Działka jest duża, z domem można odjechać od linii, posadzić drzewa które ją zasłonią itp... osobiście jednak nie chciałbym działki z linią. Mimo tego, że w praktyce jest ona niegrożna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 16.06.2003 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 W pobliżu naszej działki jest dużo linii energetycznych wysokiego napięcia. Trochę to nas odstraszało, więc dla pewności zamowiliśmy badanie wielkości pola eletromagnetycznego. takie badania można zamówić w lokalnym Sanepidzie. W badaniu okazało się, że wyniki pokazują wartości wielokrotnie mniejsze niż to przewidują normy - w ocenie pracownika Sanepidu - całkowicie pomijalne.Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 16.06.2003 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 12 lat stażu w energetyce , z czego 3 lata na rozdzielni WN . Dyżurka 7m od transformatorów 110kV/15kV/6kV - i żyję . A pomyśl że leżysz w łóżkuz głową przy ścianie gdzie pod 1,5cm tynku leży przewód elektryczny do lampki nocnej. Tom Soyer - właśnie bez stacji trafo z samej linii 15kV nie da się zasilić budynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 16.06.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Promieniowanie od monitora, przed którym siedzisz jest większe niż tej linii średniego napięcia. Normy określają odległość od takiej linii ze względów bezpieczeństwa przeciwporażeniowego prądem i przeciwpożarowego ( w tym wypadku odległość zależy od materiału, z którego zbudowany jest dom ze względu na palność). Inne odległości są w pionie inne w poziomie. Dla napowietrznych linii energetycznych natężenie pola elektromagnetycznego ma najmniejszą wartość w węźle czyli na słupie a największe w strzałce czyli w połowie odległości pomiędzy słupami. Dlatego dom najlepiej budować koło słupa a nie pomiędzy nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.06.2003 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 ... ale jeśli jesteś estetycznie wrażliwy, buduj między słupami - to nie będziesz musiał z okna patrzeć na szkaradny betonowy patyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 08.07.2003 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 czy ktoś wie, gdzie (na pismie) sa okreslone odleglosci zabudowy od tej nieszczesnej 15KV. u mnie w elektrowni 2 panow powiedzialo, ze 3m ale na forum wynika, ze 5m. no i jestem w kropce, bo chyba dom bedzie na styk. gdzie mozna to znalezc aby sie podeprzec przy negocjacjach? aha a ceny ziemi jesli chodzi o takie dzialki to czasem nawet 50% wartosci!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 09.07.2003 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 o odległości powiedzą ci w wydziale architektury w urzędzie gminy (lub pod jaki tam podlegasz). to decyzja o warunkach zabudowy podaje co odległość - tak przynajmniej było u mnie - mam 5 metrow od linii, ktora przebiega i tak po stronie sasiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 09.07.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Z wykształcenia energetyk.Szkodliwość dla zdrowia raczej żadna.Gorzej z estetyką.Nie wiem, bo i nie pamiętam jak z wpływem na chociażby zasięg komórki,odbiór RTV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts