Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Linia energetyczna 15kV !!! PILNE !!!

ged

Recommended Posts

Działka 54 x 71 m. Wzdłuż długiego boku, w granicy, biegnie linia energetyczna 15 kV. Pod tą linią jest wiejska droga. Czy warto to kupować ? Ile można (w procentach) zbić cenę w stosunku do działek w tym miejscu, ale oddalonych od tej linii.

Ged

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Troche o tym napisałem w poście " linia wysokiego napięcia a dom ".Dodam jeszcze tylko, że odległości przytoczone przeze mnie

pochodzą z normy, która je określa. Każdy zakład energetyczny

ustala swoje wewnętrzne odległości, zazwyczaj większe niż

normowe. I tak dla przykładu Zakład Energetyczny Łódź - Teren,

na terenie którego mieszkam, dla 15 kV ustalił sobie minimalną

odległośc zbliżenia na 5 metrów.Reasumując, w Twoim przypadku

nie ma absolutnie żadnych obaw, jeśli chodzi o wpływ pola

na mieszkańców działki.Z pewnością jednak jest to powód, dla

którego możesz próbować coś oberwać z ceny, bo uroku taka linia działce raczej nie przyda.I psychologicznie działa negatywnie

chociaż więcej w tych obawach jest powtarzanych plotek, aniżeli prawdziwego zagrożenia.

Pozdrawiam !

Miałem na oku podobną działkę, drążyłem temat wpływu promieniowania na organizm, w internecie znalazłem parę artykułów na ten temat, wolałem zrezygnować niż później zastanawiać się jaki to ma wpływ na organizm. Drzewa to chyba raczej wizualnie Cię zasłonią, a promieniowanie elektromagnetyczne nadal będzie, ja bym to jeszcze przemyślał.

gdym ja sprzedawal ta dzialke to nic bym z ceny nie odpuscil ze wzgledu na linie energetyczna 15kV. Nie bedziesz mial zadnych problemow z "zasileniem" dzialki.

zbadaj lepiej czy w planie zagospodarowania przestrzennego gdzies blisko tej dzialki nie ma stacji transformatorowej - to jeszcze bardziej szpeci i troche "halasuje".

On 2003-05-26 11:16, stanf wrote:

Miałem na oku podobną działkę, drążyłem temat wpływu promieniowania na organizm, w internecie znalazłem parę artykułów na ten temat, wolałem zrezygnować niż później zastanawiać się jaki to ma wpływ na organizm. Drzewa to chyba raczej wizualnie Cię zasłonią, a promieniowanie elektromagnetyczne nadal będzie, ja bym to jeszcze przemyślał.

jaki wplyw na organizm maja konserwanty zywnosci, powietrze blisko huty, marchewka z "nawozonej" ziemi itp itd. wszystko szkodzi - tylko ze jedno bardziej inne mniej. nie wierzcie w zabobony i magie "pradu elektrycznego". Promieniowanie elektromagnetyczne jest wszedzie. Pochodzi od slonca, ziemi, kuchenki miktrofalowej, wentylatorka w WC, telewizora, telefonow bezprzewodowych, policyjnych radarow i jeszcze wielu innych rzeczy.

Popieram podejście tomka_soyera.Zewsząd nas ono otacza i raczej uciec się od niego nie da.Są jednak miejsca, gdzie poziomy

tego promieniowania są bardzo wysokie, i tam należy zastosować

odpowiednie środki dla zneutralizowania zagrożenia.Na szczęście

w większości są to miejsca niedostępne dla ogólu.

• 3 weeks później...

Hej, działka jest o takich wymiarach, że można spokojnie zminimalizować wpływ linii. Ja mam 15 KV półtora metra od płotu, każą się od niej odsuwać 4 metry, a działkę mam szeroką, więc mogę i kilkanaście.

Jedno jest pewne - jeśli kupisz- zaakceptuj - inaczej do końca życia będziesz się zastanawiał nad wpływem linii. :)

Pole EM takiej linii prawie się nie liczy. Linia jest trójfazowa, parę metrów od niej pola od poszczególnych faz, dodając się do siebie, dadzą coś zbliżonego zo zera.

Liczy się co najwyżej feng shui - psychologiczny wpływ tych słupów i drutów.

Działka jest duża, z domem można odjechać od linii, posadzić drzewa które ją zasłonią itp... osobiście jednak nie chciałbym działki z linią. Mimo tego, że w praktyce jest ona niegrożna.

W pobliżu naszej działki jest dużo linii energetycznych wysokiego napięcia. Trochę to nas odstraszało, więc dla pewności zamowiliśmy badanie wielkości pola eletromagnetycznego. takie badania można zamówić w lokalnym Sanepidzie. W badaniu okazało się, że wyniki pokazują wartości wielokrotnie mniejsze niż to przewidują normy - w ocenie pracownika Sanepidu - całkowicie pomijalne.

Pozdrawiam,

Gaga2

12 lat stażu w energetyce , z czego 3 lata na rozdzielni WN . Dyżurka 7m od transformatorów 110kV/15kV/6kV - i żyję . A pomyśl że leżysz w łóżku

z głową przy ścianie gdzie pod 1,5cm tynku leży przewód elektryczny do lampki nocnej.

Tom Soyer - właśnie bez stacji trafo z samej linii 15kV nie da się zasilić budynku .

Promieniowanie od monitora, przed którym siedzisz jest większe niż tej linii średniego napięcia. Normy określają odległość od takiej linii ze względów bezpieczeństwa przeciwporażeniowego prądem i przeciwpożarowego ( w tym wypadku odległość zależy od materiału, z którego zbudowany jest dom ze względu na palność). Inne odległości są w pionie inne w poziomie. Dla napowietrznych linii energetycznych natężenie pola elektromagnetycznego ma najmniejszą wartość w węźle czyli na słupie a największe w strzałce czyli w połowie odległości pomiędzy słupami. Dlatego dom najlepiej budować koło słupa a nie pomiędzy nimi.

• 3 weeks później...
czy ktoś wie, gdzie (na pismie) sa okreslone odleglosci zabudowy od tej nieszczesnej 15KV. u mnie w elektrowni 2 panow powiedzialo, ze 3m ale na forum wynika, ze 5m. no i jestem w kropce, bo chyba dom bedzie na styk. gdzie mozna to znalezc aby sie podeprzec przy negocjacjach? aha a ceny ziemi jesli chodzi o takie dzialki to czasem nawet 50% wartosci!!