Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Linia energetyczna 15kV !!! PILNE !!!

ged

Recommended Posts

Drogi Zbigniewie! Przed telewizorem spędzasz kilka godzin dziennie, a linia 15 kV biegąca za twoim oknem jest stale pod napięciem i powoduje stałą emisję PEM. To pole magnetyczne linii 15 kV nakłąda się na pole magnetyczne twojego telewizora i innych urządzęń energetycznych w twoim domu powodując wzrost natężenia pola magnetycznego. Pamiętaj że im więcej źródeł pola magnetycznego zmiennego w twoim domu tym większe będzie zagrożenie dla twojego zdrowia. Pokusilem się i zmirzyłem natężenie pola magnetycznego na mojej działce. Pod słupem linii 15 kV późną jesienią w słoneczny dzień godzina 15 natężenie wyniosło 38 nT, w odległości 25m od zewnętrzego przewodu natężenie wynosiło 5 nT. Zimą przy tem -10 st. C pod linią pole wzrosło do 48 nT. Trzeba przyjąć, że natężenie to wzrośnie każdorazowo w porze wieczorowej, gdy siadamy przed telewizorami dogrzewamy mieszkania słoneczkami. Dlatego osobiście uważam, że imisja pola magnetycznego z poza granicy naszej nieruchomości nie powinna przekraczać normy określonej dla tego terenu. Tymbardziej nie powinna występować, jeżeli z naszego terenu gdyż jest to nie tylko naruszenie naszej własności to stwarzające potyęcjalne zagrożenia dla naszego zdrowia, a nawet życia. Dlatego jeżeli nie godzę się na imisję szkodliwego pola elektromagnetycznego na moją nieruchomość to powinno to być respektowane. Brak reakcji właściciela nieruchomości na takie oddziaływanie czyni z tego faktu przyzwolenie na ingeręcję ZE na jego zdrowie i jego rodziny. Chcę zwrócić uwagę, że natężenie pola magnetycznego powyżej 200 nT jest uważane jako szkodliwe dla zdrowia. W końcu ubiegłego roku dokonano zmiany przepisów przez zaostrzenie o 25% dopuszczalnego pola magmetycznego w jakim można przebywać. Wobec tego coś musi w tym być, że zaostrzają przepisy w tym zakresie.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam "asia1997".

Te fakty, które podałaś nie pozwalają dokładnie Ci odpowiedzieć. Musisz podać więcej faktów, kiedy zrealizowano tę linię, czy była wydana zgoda na budowę tej linii przez Ciebie lub poprzedniego właściciela. Czy było prowadzone postępowanie administracyjne na podstawie ustawy o gospodarce gruntami i wywałaszczeniu w celu uzyskania praw do gruntu przez Zakład Energetyczny.

Nie podałaś jakie ustalenia dokonał Sanepid, jakie natężenia PEM wyznaczył na twojej działce.

Podaj te wskazania to łatwiej będzie można Ci odpowiedzieć.