Amaranta 30.01.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Tak, tak, nie pomyliłam działu Już tłumaczę dlaczego tutaj. Jest tutaj trochę ludzi "z branży" i mam prośbę głównie do nich, o podanie norm budowlanych jakie podobno znajdują się w KNR-ach dot. czasu pracy, czyli roboczogodzin dla poszczególnych, tych ważniejszych, etapów budowy. Chodzi mi głównie o budowę ściany jednowarstwowej (w moim przypadku z U220), ocieplenie wełną (styropianem), licowanie klinkierem, płytkami klinkierowymi, układanie więźby, dachówek, itd., itp. To, co będziecie uważać za istotne. Taka wiedza mogłaby pomóc w negocjacjach cen z wykonawcami, bo r-g/m2 daje już jakieś pojęcie o wysokości stawki za poszczególne roboty. Do napisania tego postu skłoniła mnie cena, jakiej zażądał mój wykonawca za postawienie ściany jednowarstwowej z U220 - 59, 43zł/m2 Po braku akceptacji z naszej strony takiej kwoty, odpisał, że 4r-g/m2 to jest normalna stawka za taką pracę wynikająca z prostej kalkulacji. Po czym niżej w tym samym mailu podał normę budowlaną dla wybudowania muru z U220 - 2rg/m2 O so mu zatem chodzi, jak się pytam? Będę wdzięczna, jeśli ktoś by odpowiedział tutaj na moją prośbę. Pisałam już o tym raz, w poście o cenie muru z maxa, ale tam od wczoraj nikt się nie wypowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek82 30.01.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam A więc mamy tak: KNR 0202 0109 0400 - Ściany budynków jednokondygnacyjnych z pustaków ściennych ceramicznych typu u/220, o wysokości do 4,5 m i grubości 18,5 cm. Robocizna : 1,37 r-g/m2 KNR 0202 0109 0500 - Ściany budynków jednokondygnacyjnych z pustaków ściennych ceramicznych typu u/220, o wysokości do 4,5 m i grubości 25 cm. Robocizna : 1,85 r-g/m2 Płenta : Chyba ktoś tu ściemnia )) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaranta 30.01.2007 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Płenta : Chyba ktoś tu ściemnia )) No właśnie, i najgorsze, że to nie jestem ja Rozumiem, że masz dostęp do KNR-ów i w razie czego można się do Ciebie zgłaszać po odpowiednie pozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek82 30.01.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Nie ma problemu )) Jestem kosztorysantem. Pozdrawiam )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts