Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NORMY BUDOWLANE WG KNR-ów

Amaranta

Recommended Posts

Tak, tak, nie pomyliłam działu :D Już tłumaczę dlaczego tutaj.

Jest tutaj trochę ludzi "z branży" i mam prośbę głównie do nich, o podanie norm budowlanych jakie podobno znajdują się w KNR-ach dot. czasu pracy, czyli roboczogodzin dla poszczególnych, tych ważniejszych, etapów budowy. Chodzi mi głównie o budowę ściany jednowarstwowej (w moim przypadku z U220), ocieplenie wełną (styropianem), licowanie klinkierem, płytkami klinkierowymi, układanie więźby, dachówek, itd., itp. To, co będziecie uważać za istotne.

Taka wiedza mogłaby pomóc w negocjacjach cen z wykonawcami, bo r-g/m2 daje już jakieś pojęcie o wysokości stawki za poszczególne roboty.

Do napisania tego postu skłoniła mnie cena, jakiej zażądał mój wykonawca za postawienie ściany jednowarstwowej z U220 - 59, 43zł/m2 :o Po braku akceptacji z naszej strony takiej kwoty, odpisał, że 4r-g/m2 to jest normalna stawka za taką pracę wynikająca z prostej kalkulacji. Po czym niżej w tym samym mailu podał normę budowlaną dla wybudowania muru z U220 - 2rg/m2 :-? O so mu zatem chodzi, jak się pytam? :roll:

Będę wdzięczna, jeśli ktoś by odpowiedział tutaj na moją prośbę. Pisałam już o tym raz, w poście o cenie muru z maxa, ale tam od wczoraj nikt się nie wypowiedział.

Witam

A więc mamy tak:

KNR 0202 0109 0400 - Ściany budynków jednokondygnacyjnych z pustaków ściennych ceramicznych typu u/220, o wysokości do 4,5 m i grubości 18,5 cm.

Robocizna : 1,37 r-g/m2

KNR 0202 0109 0500 - Ściany budynków jednokondygnacyjnych z pustaków ściennych ceramicznych typu u/220, o wysokości do 4,5 m i grubości 25 cm.

Robocizna : 1,85 r-g/m2

Płenta : Chyba ktoś tu ściemnia :)))

Pozdrawiam