Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szanowni Panowie dekarze dlaczego brzegi dachów dwuspadowych -szczyty krytych blachodachówką,dachówkami wychodzą wam takie szerokie?Prosiłbym o wypowiedzi na ten temat Czy nie można tego zrobić tak by, szczyt dachu wyglądał lżej.
https://forum.murator.pl/topic/70904-dlaczego-takie-szerokie-wyko%C5%84czenia-krokwi-szczytowych/

a moze dlatego ze krokwie maja wysokosci od np.12-20cm, na ta kladzie sie kontrlaty i laty co tez maja (i musza miec swoja grubosc) razem ok 8-10cm, pozniej dachówka albo blacha kolejne centymetry. Ja np. mam deske okapowa co jeszcze wizualnie "wzmacnia".

Jak chcesz miec leciutki daszek to nic prostrzego malutkie krokwie, deski i gonty, albo bleche płaska laczona za robek stojacy (chyba tak sie to nazywalo).

Mam nadzieje ze chodzilo o to... :)

Panie Andrzeju nie satysfakcjonuje mnie ta odpowiedź ponieważ w żadnym z projektów nie spotkałem rysunków rozwiązania tego szczegółu.

Bo nikt oto nie dba. Pocienienie szczytu można uzyskać wypuszczając dach na łatach poza ostatnią krokiew. Maksymalnie 30 cm dla łaty 6x4. Przy pokryciu gontem bitumicznym można wypuścić deski lub OSB 15~20 cm. Są to tak zwane papierowe dachy. Podbitkę należy montować do spodu łat. Pozdrawiam.