Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrać strop?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

EZS, płyty kanałowe np (wym. 120x470 cm., wys. 24 c.) w Kolbuszowej kosztują do końca lutego 380 zł/szt., w Raciborzu - 499 zł (od jutra, dzisiaj jeszcze 50 zł tańsze). Szukaj w Twoich stronach, na pewno znajdziesz coś w Warszawie lub samej Łodzi. Transport to około 5 zł/km w obie strony i dźwig. U nas dzwig 60 zł/godź. Mnie się opłaca, choćbym miała transportować te płyty na dwóch samochodach 400 km. Za strop 180 m2 z tych płyt wychodzi nam bez transportu 12 tys. zł, za monolityczny ok. 25 tys.

Istotna różnica - teriva ma grubośc 24 cm, monolit o połowę mniej.

Teriva powinna lepiej tłumic dżwieki między poziomami.

Co do pęknięć - ja i tak robę sobie podwieszane sufity więc nie ma co pekać.

Na pewno ważne jest, żeby jednak dobrze podstepmlowac belki i żebra rozdzielcze, nie zdejmowac stempli za szybko i nie wrzuc ac za szybko palet z cegłami na strop. Teoretycznie można szybciej niż w monolicie ale nie polecam.

Najtańsze płyty kanałowe na wschodnim krańcu Polski. W Będziniu te płyty o których pisałam wcześniej kosztują prawie 700 zł. szt. Mimo iż do Będzina jakieś 40 km, bardziej opłaca mi się jechać po nie 200 km dalej.

• 1 year później...
  • 5 months później...
  • 2 months później...
Witam.

Jak to jest z klawiszowaniem plyt zeranskich, czy zachowuja sie tak jak stropy w blokach, gdzie widac wyraznie laczenia plyt?

Czy robia je, te plyty, z jakimis wcieciami np. na komin, czy wala wszystkie jako prostokatne (w rzucie :wink: )

jak robi się tak jak powinno być - nie klawiszują

nie robi się z wcięciami, walą tak jak piszesz, wole pola - monolit