Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wygłuszanie ścianek działowych

bedewu

Recommended Posts

proszę o pomoc:

muszę wygłuszyć ścianę oddzielającą mnie od sąsiada, która jest wykonana z cegły silka.

wiem, ze mogę ją wygłuszyć przez zainstalowanie profili, polozenie specjalnej wełny mineralnej i przykręcenie płyty kartonowo-gipsowej.

jakich materiałów użyć i jaką zastosowac technologię?

może jest inny sposób wygłuszania (niedrogi) ?

W starym budownictwie i blokach z wielkiej płyty często stosujemy wygłuszenie za pomocą płyt styropianowych klejonych na ściany i sufity. Póżniej całość jest zbrojone siatką PCV i tynkowane - najczęściej MP75.

Na wierzch gładź i malowanie. Grubość w zależności od zastosowanego styropianu od 5 do 8 cm. 8)

Artur K. napisał

W starym budownictwie i blokach z wielkiej płyty często stosujemy wygłuszenie za pomocą płyt styropianowych klejonych na ściany i sufity. Póżniej całość jest zbrojone siatką PCV i tynkowane - najczęściej MP75.

Na wierzch gładź i malowanie. Grubość w zależności od zastosowanego styropianu od 5 do 8 cm.

:o :o :o :o :o :o :o :o

Nie jestem ekspertem ale jak czytam takie teksty to dla mnie jako laika coś jest nie tak??? Styropian od wewnątrz??????

Wełna to jeszcze jeszcze, ale styropian ?????

Jak dla mnie to taka metoda jest nie do przyjęcia. :wink: :wink:

ok, w takim razie pozostajemy przy wełnie.... jaką wybrać?

czytałem poradnik z ostatniego muratora jak wygłuszac sciany. Niestety był on dosyc ogólny jezeli chodzi o materiały i sposób ich mocowania. Stąd ponawiam pytanie: jak wygłuszyć scianki?

aha. zrobiłem test i słyszę zarówno "bu bu" jak i "pi pi".

pozdr!

A nie taniej i prosciej zapodać sobie do ucha takie zatyczki :D :D ani "pi pi" ani "bu bu" nam nie grozi :wink: :wink:

bedewu

Na stronach prducentów wełny są pewnie porady jak rozwiazac taki problem i jaką odmianę wełny dać, poklikaj sobie na te stronki poczytaj i do dzieła :wink:

czytając Twój post dochodzę do wniosku, że ciałem też jestes we wsi.

pozdr!

jeżeli mówimy i izolacji od dźwięków powietrznych a nie uderzeniowych myślę że sprawdziłby się system Isovera Optima Sonic

http://www.isover.pl/products.php?p=o&category_id=111&parent=109&level=4

można również zastosować obudowę nie będącą systemem, używając np. wełny Rockwoola Rocton, trzeba wtedy zwrócić uwagę na dobre odizolowanie profili pod płyty GK i uchwytów profili od ścian taśmą z pianki.